Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vytopit levně garáž

Od: jura32* odpovědí: 19 změna:

Zdravím všechny,mohli byste mi prosím poradit jak a levně vyrobit krb do garáže,vyzkoušel jsem kamínka,sud,a nic toho garáž nevytopilo,tak mě napadlo že bych postavil z cihel něco jako krb a vývod do komína,garáž je velká asi 40m2.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hoummy*
hodnocení

0x

Teď asi nic moc z cihel nepostavíš pokud máš v garáži zimu, pod 2°C, malta by ti netvrdla.

buss
hodnocení

0x

A co kamna na olej, byl-li by za solidní cenu?

jura32*
hodnocení

no taky jsem přemýšlel,ale nemám tolik oleje,a co krbová vložka?

erik*
hodnocení

0x

a co kamna na petrolej?

jura32*
hodnocení

když nemám tolik oleje,tak nebudu mít asi ani tolik petroleje né.

kjanik112*
hodnocení

0x

40 m2 je už dost.Máš vůbec pořádný komín, když se tam žádné topidlo neosvědčilo? Podle mě by tam měl být komín alespoň průměru 25 cm, a měl by mít takový tah, že Ti hořící noviny vytrhne z ruky, a ty proletí komínem až nad střechu.Takový komín mám, a je to radost pak v kotli topit.Jestli v garáži pracuješ, potřebuješ rychle teplo, než se mi cihlový krb rozpálí, jdu už domů. Nejlepší jsou svařovaná ocelová kamna ze silného plechu, s řadou trubek kolmo nahoru.Pak jde řada trubek v protisměru kolmo dolů, kde je vývod na kouřovod.Nahoře jsou trubky zavedeny do ocelové bedny s poklopem, který jde zvednout, aby bylo možné trubky čistit ocelovým kartáčem. Tato kamna mám v dílně asi 25 let. Po zatopení mám hned teplo.

ladaadal*

Ježiši, na co bys měl komín 25cm? To je garáž, ne výrobní hala 150m2. 150ka bohatě stačí.

Jinak mám taky dobré zkušenosti s trubkovými kamny. Dělají se jak svislé, tak vodorovné, většinou na celá metrová polena, ale do tohoto prostoru by stačily menší, tak na 50-60 cm. Navíc, když je uvidíš, tak zjistíš, že není zase takový problém si je povařit v garáži sám. Výhoda je, že se přímo ohřívají trubky, skrz které proudí díky ohřívání vzduch, takže se teplo rychleji šíří a hlavně dobře předává z topeniště do vzduchu. Druhá věc je, co tam děláš, při nějakém lakování nebo mytí v benzínu bych nedoporučoval, ale to nepředpokládám, když jsi tam měl obyč.kamna a chceš mít krb.

jura32*
hodnocení

komín pořádný tam mám má asi 5-6 metrů 150 průměr,není to špatný nápad s těmi kamny už jsem je viděl tuším na Bazošu,ale jsou dost drahé,nešlo by to udělat třeba ze starého bojleru a jak?nevím jak mám uložit rošt a rouru z boku nebo z vrchu,v dílně kdysi na statku jsem viděl ze staré cisterny normálně vývod ze zadu do komína žádný rošt nic,původně to bylo asi z fekálu a jak to vytopilo krásně.

petrmi65
hodnocení

0x

Nevím proč chceš topit v garáži, myslím že pro auto je lepší garář studená a suchá. A z druhé strany topit v garáži kde je auto otevřeným ohněm, je pěkná blbost. Co na to hasiči?

hexi*

Vždycky mě udivuje, že se najde nějáký idiot, který má potřebu vyjádřit za každou cenu svůj debilní názor. Máš snad pocit, že otázka zněla: Je dobré topit v garáži ve které mi stojí auto? :D Miluju tyhle ty blbečky :D běž s tím na novinky.cz tam o takové jako ty stojí :)

Vždycky mě udivuje, že se najde nějáký idiot, který má potřebu vyjádřit za každou cenu svůj debilní názor.

hexi, jen pozor, aby jste se náhodou nezařadil mezi ně! Uvědomte si, že toto je poradna, kde lidé odevzdávají svoje rady, názory a zkušenosti...

Mnohokrát tázající nemá jasno nejen v tom problému, který zadal, ale i v mnoha souvislostech okolo. A právě lidé, kteří už okolo toho něco prodělali, zažili nebo se dokonce spálili, radí nebo upozorňují na možné problémy současné či budoucí... Není všechno jen černé a bílé, existuje mnoho variant...

Vy sám v některých Vašich odpovědích taktéž doplňujete odpovědi jiných o svoje postřehy a zkušenosti, i když o ně zrovna nikdo nežádá!

A přečtěte si pravidla této poradny, není zcela nutné používat tak silná slova... Mějte více tolerance!

hexi*

Dobře jedna věc je doplnit a druhá regovat stylem: Nechápu proč chceš vytopit garáž, tak když to nechápu tak je každá rada k hovnu, a to jestli tam má auto má uvest hned a nebo je obeznámen s tímto problémem, a zase topení v garáži + auto... máme 10 let v garáži auto ve které je přes zimu 15-20 st, koroze? ani zmínka... možná jsem to v tomto případě trošičku přehnal, ale prostě toto mě dokáže vytočit, když se zeptám na jasnou věc tak je nejjednodušší hned odpovědět, aby v tom měl jasno a ne toto... Vím, že se tímto zařazuji mezi ně když nepíšu k věci, ale fakt mě to neskutečně štve. Sorry, že z tvé otázky dělám skoro chat :)

Já to řešil, když jsem dělal něco u ponku el. přímotopem, nevytopí dílnu, je to drahé, ale nebyla mi kosa.

moto*
hodnocení

0x

Domnívám se, že nejjednodužším řešením by bylo topidlo na PB s odvodem spalin. Svého času jsem míval ve svém obytném autě a fungovalo výborně. Vytopilo to poměrně velkou skříň. Odvod spalin je jednoduchý, stačí kousek pozinkované plechové trubky vystrčit někam ven. Tenkrát jsem měl nějakou Moru, dělají se různá dodnes. Výborná je značka Truma, dá se koupit i ze starých karavanů.

jirik22*
hodnocení

0x

1/ vytopit a nebo jen temperovat? 2/ je to garáž pro mot. vozidlo a nebo garáž používaná jako dílna? protože: Pro mot. vozidla je nejhorší temperovaná garáž. Pokud na tom trváte, dal bych el. olejové radiatory, protože ty se ohřejí jna nízkou povrchovou teplotu a nic nezapálí. Levné, bezpečné ,rychlé. V garáži- dílně s komínem 150 kamna Kora 1-2. Petry mají malý výkon při zátopu.Krb a tomu podobná zařízení ne, protože moc protopíte a neohřejete se. Varianty: kamna na PB Pohoda , plynové zářiče, Wavky v jejich novodobých variantách, různá stavební topidla.. Ale vše vás bude stát nějakou kačku za palivo, zváště proto, že garáže nebývají nijak dobře zateplené... Měl jsem podobný problém, řešil jsem postupně : naftová kamna, Petry, PB kamnaCampinggas, nakonec mám nějaké vyřazené infrazářiče noname, zapnu je, ohřejí prostor kolem ponku a jinde je zima. Nářadí mrzne k rukám, ale provoz je levný.( garáž užitá jako dílna, auto se tam ani nevejde...

jura32*
hodnocení

Asi máte pravdu,zapoměl jsem říct že garáž je napojená k baráku,garáž je velká máme tam auto nářadí,je dost všechno promrzlé nedá se tam nic dělat a když už tak jen chvilku a hned zalézt do baráku,ještě mě napadlo že bych vyvedl trubky od kotle přes zed a napojil bych tam nějaký 2 metrový na délku nebo průmyslový rádiátor.když se topí přes kotel tak to může ohřívat i z částí garáž:D

ladaadal*

To by šlo, ale sežere ti to dost tepla a radiátor ucpe půl stěny. Nebudeš tam moct nic opřít, pověsit... záleží, jak to tam máš uspořádaný. Je fakt, že kolem topidla taky nebudeš seskupovat kanistry s ředidlem. Takže je to spíš na tobě. Osobně bych to asi řešil jen nějakýma Petrama v místě ponku, při práci člověk nechce mrznout, ale 22°C taky nepotřebuje.

itan71*

Petry jsou asi nejrozumnější a dají se sehnat i starší,když odejdou koupíš další starší. V garáži to není na parádu ale na účel a ten to splní

jura32*
hodnocení

mám v rohu vybetonovanej soklík,na ty kama. komín je v rohu ale přemýšlím že je to blbost nemělo by to být,někde uprostřed aby teplo šlo rovnoměrne po celé garáži možná proto se teplo drží jen v tom rohu a nejde dál.

ladaadal*

No, jestli na to máš prostor, tak Petry jsou ideální dál od komína a dlouhé vedení, míval jsem tak 5,5 metru trubku do komína a vyhřála to super. A pokud tam máš auto, tak to lze řešit jen starým ventilátorem z digestoře, taky jsem aplikoval a fungovalo. Jen jsem ho zavěsil nad kamínka a občas zapnul.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]