Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Malem explodovala krbová kamna vs teplá voda

Od: ivlisek odpovědí: 100 změna:

Dobry den, tohle je už vážný problém. Včera jsem topil v krbovych kamnech znacky haas-sohn, mam je i s vymenikem. Pamatuji si ze jsem prikladal kdyz na ukazateli bylo 60stupnu a tlak klasicky 1.1 . Problem je v tom ze za 15 minut to zacalo vrit a na budiku bylo 100stupnu, v tuto hvili pro me zacal fofr. Prvni co me napadlo, otevrit radiatory naplno, bohuzel at jsem otevrel vsechny nebo jen dva, radiatory byly vsehny studene, tak kamna maji 100stupnu ale do radiatoru to neslo! Mam v celem domku 7 radiatoru, pri topeni v kamnech tri nepouzivam. Proc cerpadlo nedokazalo davat radiatorum teplo? Musel jsem odvzdusnovat, pak jsem teprve citil teplo v tom danem radiatoru. cerpadlo funguje! Teplota mi sla az za hranici budiku a tlak 2,5. To uz byla kriticka situace. Zadny tricestny ventil ani chladici smycku nemam, je to zapojene jako dalsi radiator s cerpadlem a ukazatelem tlaku i teploty. Muzete mi tedy nekdo rict, proc kdyz mam na kamneh 130stupnu a tlak 2.5 proc radiatory nefunguji? Posilam foto cerpadla. dekuji

Malem explodovala krbová kamna vs teplá voda

100 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Vždyť to sám píšeš. Musel jsem odvzdušnit a pak jsem cítil teplo. Takže vzduch v systému.

pecenkav*
hodnocení

2x

1. kdyz si udelam topeni na tuhy paliva, tak to delam tak, aby to umelo topit i na samotiz, prave pro pripad, ze by z nejakyho duvodu neslo cerpadlo, treba pri vypadku elektriky, bud z toho duvodu, abych mel teplo a za dalsi aby se mi do kotle dostavala porad chladna voda a nedochazelo k pretopeni a kvuli tomu pretopeni taky zasadne nedavam na vsechny radiatory termo hlavicez, ale tak tretinu radiatoru necham bez hlavic a ty nesmim nikdy zavrit, jenom nastelovat kohoutem na idealni teplotu v prostoru

2. uz asi tak 10 let jsou chladici smycky predepsany od vyrobcu kotlu, jinak se cukaj pri zarukach a ani neni problem ji tam mit

3. uzavreny system musi byt vybaven pojistovakem, takze pak nemuze nic bouchnout

4. kdyz neumim podle zvuku v radiatoru poznat, ze tam sploucha voda, coz znamena pritomnost vzduchu, tak obcas prejedu rukou po delce po radiatoru a tak poznam, ze uz je castecne zavzdusneny, ale uz vubec by se nemelo stat, ze na to prujdu az kdyz sem v pruseru

ivlisek
hodnocení

Zapomel jsem dodat ze jsem odvzdusnoval ale vzduch tam nebyl, tekla jen voda ze systemu a to ve vsech radiatorech. Nic nesycelo, zadna para, proste jen voda.

ivlisek
hodnocení

Dalsi vec je ta, ze pro pripad vypadku el. proudu mam zalozni zdroj, ktery to cerpadlo tahne 13hod. A cely ten system je napojeny pres plynovy kotel, tudiz v pripade velkyho tlaku, si kotel odpousti sam. Takze jsem hlidany plynovym kotlem. Jen me zajima proc cerpadlo nehnalo tu teplou vodu do radiatoru? Kazdopadne i pri normalnim stavu, kdyz dam treba na jednom radiatoru hlavici na plno, tak to naplno nejede, tak stahnu na pul a najednou je radiator horky. Fakt se v tom nevyznam. diky za rady

hujer123*

Jestli jste měl teplotu 130 stupňů, tak v systému pára být musela. Pravděpodobně se dostala do čerpadla a to pak samožřejmě nemohlo zajistit cirkulaci vody. Jak už tu bylo uvedeno u topení na tuhá paliva je vřdy důležité zajistit, aby alespoň část systému fungovala samotížně. To vám někdo projektoval nebo je to něčí lidová tvořivost? Kde máte umístěné čerpadlo?

BTW, Zkontroloval bych oběžné kolo v tom řerpadle. Pokud je z platu, může to už mít za sebou.

Zkontroloval bych oběžné kolo v tom řerpadle. Pokud je z plastu, může to už mít za sebou.

To opravdu může...neb oběžné kolo tohoto čerpadla je opravdu z plastu a přípustná nejvyšší teplota pro tento typ čerpadla je +110stC.

instalater*

Pro martin cakl . Dobrý den , Martine chtěl jsem se Vás zeptat , jaký je Váš názor na RD postavený z IZOBLOKU . - Dřevocementový tvárnice vyplněné z půlky polystyrenem a z druhé betonem. Děkuji

instalater:

Prosím oázky mimo výše téma raději vnitřní poštou, nebo na mail...

Víte že nejsem stavař, takže se k výše uvedené technologii nemohu nijak vyjádřit...jedině k tepelně izolačním parametrům..a ty samozřejmě odpovídají tloušťce polystyrenu ve skladbě tohoto bloku...se 14cm by neměl být problém...

doplněno 20.02.12 13:57:

P.S.: a ač mám stavařů kolem sebě hodně, tak žádná stavba na které jsem kdy dělal, nebyla prováděna z těchto bloků..., takže z praxe Vám o tomto systému nemohu říct ani nic od kolegů stavařů.

ivlisek
hodnocení

Cerpadlo po celou dobu vrnelo i menilo rychlosti, potrubi za cerpadlem bylo teple. Cerpadlo je umistene hned za kamnama cca 20cm. Zapojoval to instalater. Cely okruh funguje, nic nerikam, kdyz jsem jednou mel 70stupnu, vsiml jsem si toho a sel jsem zesilit dva radiatory, pomohlo to. Jen fakt nevim proc tohle neudela pri 100stupnich. Cerpadlo bylo horke. Jak ted zjistim jestli funguje? Z lehka zatopit a testovat radiator?

hujer123*

Co znamená "za kamnama"? Snad ne na výstupu z kotle?

Všiml jsem si, že máte kamna zapojena jako "další radiátor" máte v nejvyšším bodě těch kamen, případně potrubí odvzdušňovák?

ivlisek
hodnocení

Ano,je to na privodu z kotle do systemu. Odvzusnovak nemam, odvzdusnuji cerpadlem, to je nejvysim bodem, kdyz pominu plynovy kotel.

hujer123*

No jo, tak v tom bude zakopaný pes. to je naprosto špatně. Čerpadlo musí tlačit chladnější vodu do kotle, nikoli nasávat horkou z kotle. Jakmile trochu přetopíte, dostane se vám do něj pára a je vymalováno. Můžete sem dát fotku?

doplněno 20.02.12 14:06:

Čerpadlo byste měl mít naopak co nejníže, aby bylo zavodněné.

topic

130° / 2,5 bar - kde jsi vzal páru? Při tomhle talku a teplotě je voda kapalná...

kocourluk*
hodnocení

1x

Co vzduch pára tam byla . Musíš si pořídit čerpadlo z temelína :) fukušimský jsou na prd

hujer123*

Taky bych se přiklonil k té páře.

BTW vy nemáte osazený pojišťovací ventil?

pořádně odvzdušnit,od čerpadla počínaje po radiatory a ne jednou,než se voda převaří od vzduchu chvilku to trvá,dobrý je také automatický odvzdušnovák

pecenkav*
hodnocení

1x

A jak to mas udelany s cerpadlem, kazdy kotel ma svoje? Nepretlacovali se nahodou proti sobe?

Nebo je jenom v tom plynovem kotli a tim padem by tlacilo do stoupacky v tech kamnech, takze by to tlacilo teplou vodu do protismeru do kotle a vlastne by to zapricinilo ohrivani te same vody, misto aby se vymenovala v kotli za studenou

doplněno 20.02.12 14:21:

To si dela nekdo srandu, jak tohle mohlo nekoho napadnout? Tady neni co resit, tam musis kdyz uz, tak dat automaticky odvzdusnovak (hrnicek)

doplněno 20.02.12 14:29:

A to nejenom kvuli tomu cerpadlu, ale kvuli tomu vzduchovymu pytli, kterej sis tam vyrobil.

doplněno 20.02.12 14:33:

Treba tenhle

doplněno 20.02.12 14:38:

Treba tenhle votopl.cz/...

ivlisek
hodnocení

Cerpadla jsou zvlast, pokud zapinam cerpadlo u kamen, pul hodiny predtim je vypnute cerpadlo u plynu a zastaven privod do plynoveho kotle, proc bych jej vytapel jako radiator, ze? Samozdrejme zastavene jen z jedne strany. Aby mohl odpoustet tlak.

pecenkav*

Takhle to vypada, ze tam mas i kulak nekde dole na zpatecce, abys to mohl uplne odpojit od systemu, takze bys tam stejne mel mit mezi kamnama a kulakem ten pojistovak.

ivlisek
hodnocení

Ano, i dole je kulak na uplne odpojeni od systemu. Tak to jsem asi narazil na spravneho vodare, a plynovy kotel funguje taty tak ze se pres erpadlo do kotle muze vracet i 80stupnova voda,ne? Ikdyz 100stupnu je fakt hodne. Muzu pouzit jako pojistku kdyby se mi to jeste nekdy stalo ten sroub v cerpadle? Ze bych to pri te teplote odvzdusnil? Nevim jak to ted mam resit.

ivlisek
hodnocení

A kam se ten ventil umistuje? Vidim to jako zaslepku.

instalater*
hodnocení

0x

O tom že tam má být pojišťovák , expanzomt, chladící smyčka , esbé -čko ,popřípade laddomat , ideálně vsazená i tlaková nádoba asi 600l ( dle výkonu vložky) se nemá cenu bavit . Zkuste odvzdušnit i čerpadlo . Ten šroub uprostřed pomocí plochého šroubováku. Trošku povolit a jak poteče voda dotáhnout. Když vám vypadne nemusíte se bát. Tolik vody z toho zase neteče. To vše provést za studena (aby jste se neopařil) nevím jak ho máte zapojený. většinou se zapojuje přes příložák , aby zapínalo asi na 65 st.C Jestli jede čerpadlo zjistíte nejlépe tak , že si vemete nějakou tyčku ( já používá dlouhý šroubovák) A přiložíte na čerpadlo a ucho.( jako když vás doktor poslouchá) Popřípadě přehazovat rychlosti 1-3 . Je to při tom krásně slyšet. Hodně zdaru. Ještě dovětek dřevo chystejte tak na 2 roky dopředu MUSÍ být suché.

hujer123*

Jestli je v háji oběžné kolo, poslechem nic nezjistí, čerpadlo bude vrčet, ale nemusí čerpat. Funkčnost by se mohla projevit nepatrným zvýšením tlaku.

doplněno 20.02.12 14:01:

Respektive, jak jsem zjistil, že čerpadlo je na výtlaku, tak nepatrným poklesem tlaku.

ivlisek
hodnocení

Tak jsem ted cerpadlo zkousel, chvilku v nem splouchalo, jako kdyby tam tekl potucek ale pak uz jelo dobre, i rychlosti jsem slysel, vibrace take. Sroub z cerpadla jsem povolil, tekl jen slaby proud vody. Podle me je cerpadlo v poradku. Moc dekuji za odpovedi, pomahate mi.

instalater*
hodnocení

0x

To by chtělo vidět . Může se i nekde na trase potrubí vytvořit vzduchovej pytel kterým to nešlo protlačit. Taky mne to u jedné opravy škaredě vyškolilo. (stačilo mu pak jedno potrubí zvednout o necelý centimetr) Doufám že nemáte termohlavice. Poud ano , tak aspoň na 3 radiátorech oddělat.

hujer123*

Takže shrnu. Máte špatně umístěné čerpadlo, což je asi největšá problím, co se týká funkčnosti.

ivlisek
hodnocení

Tady je foto zapojeni. Cerpadlo nejlip funguje mezi 20 - 70 stupni.

Malem explodovala krbová kamna vs teplá voda #2
hujer123*

To, že vám to při nižších teplotách funguje l=pe je při tomto zapojení naprosto logické. Při vyšší teplote se začíná uplatňovat kavitace /jednoduše řečen vznik bublin ve vodě/ a čerpadlo ztrácí schopnost čerpat. To je hlavní důbvod, proč má být umístěno před mkotlem, nikoli za kotlem. Kdybyste dal ten obrázek dal hned, byla diskuse zbytečná.

topic

Takhle to namontoval topenář? Tak toho žeňte klackem! Dát čerpadlo na "kopec" bez aut. odvzdušňováku je oslovina. Stačí aby nasálo trochu vzduchu a přestane fungovat.

Reklamujte u topenáře provedení - ať to předělá tak jak to má vypadat, a vymáhejte od něj případnou škodu při přetopení (např. roztavené oběžné kolo). Nechte si celé zapojení prohlédnout odborníkem, ať víte co všechno tam je blbě, umístění čerpadla nejspíš nebude jediná chyba (Nebo sem dejte schema zapojení a fotky)

Čerpadlo na výstupu být může. Problém je, že je "na kopci" a může se tam udělat vzduchový pytel (taky se tam nejspíš udělal) = pokud je takhle, tak tam musí být aut. odvzdušňovák. Ale lepší je čerpadlo umístit tak aby bylo zaplavené vodou = ne v nejvyšším místě. Jestli je na zpátečce nebo na výstupu už není podstatné (tam jde jen o teplotní odolnost čerpadla)

topic

PS: To čerpadlo není na výstupu ale na zpátečce. Ten kdo to montoval je opravdu osel :-O Ano, zpátečka takhle teče do horní části výměníku :-DDD (na fotce zleva doprava)

hujer123*

No, já bych řekl, že čerpadlo je namontované tak, že čerpá z prava doleva, takže je buď na stoupačce, nebo čerpá vodu ze zpátečky kamen do radiátorů. Bohužei ta kamna neznám.

Pokud by to byla zpátečka, také nevím, proč by na ní byl osazen tlakoměr a teploměr.

doplněno 20.02.12 15:28:

A pokud je na zpátečce a saje z kotle, tak se pak pere se samotíží v kotli a při určitém teplotním spádu to pak vzdá.

ivlisek
hodnocení

Tak ted nevim jak to mam chapat, jen vim ze na te hadici co je videt na fotce ta bila plastova vlevo, je na ni napsany privod. Myslite ze to cerpadlo zene studenou vodu do kamen?

ivlisek
hodnocení

Pomohlo by pri pretopeni povolit ten sroub na cerpadle? Je pravda ze, kdyz spoustim kamna a mam vsude termostaty na 3, zacnou se ozyvat z cerpadla zvuky typu prolitavani bublinek, staci mi jit do jednoho pokoje a zastavit uplne hlavici, pak uz to nedela.

hujer123*

Udělejte jestě pár fotek z větší vzdálenost, aby bylo vidět, jak je to připojené k systému. Podívejte se na to čerpadlo, měla by na něm být šipka směru čerpání. Máte k těm kamnúm nějakou dokumentaci - obrázky výměníku, jeho připojení?

doplněno 20.02.12 15:40:

A vůbec, odkud přibližně jste? Asi by bylo vhodné, kdyby někdo z okolí, kdo tomu trochu rozumí to mohl vidět

topic

Pokud to bylo zavzdušněním tak odvzdušnit šroubem na čerpadle za provozu by pomohlo (pokud je nad 100°tak pozor na páru), ale jen jako nouzovka. Je třeba minimálně tam dát aut. odvzdušňovák nebo líp to celé předělat...

Směr otáčení je vidět na první fotce, točí se po směru hodin. Výstup z oběžného kola vypadá vpravo (koukněte na čerpadlo, na zadní straně by měla být šipka směru proudění). Jestli to opravdu tlačí vodu v protisměru, tak se to hádá se samotíží a to může být důvod proč to při vyšší teplotě přestává fungovat (nepřetlačí samotíž). Může být i kombinace proti samotíži+poškozené oběžné kolo+zavzdušnění.

Nafoťte celé zapojení + schema celého systému (kde všude jsou termohlavice, jak je připojený plyn. kotel, jak kamna...) a dejte to sem, pak půjde radit líp, takhle vidíme jen čerpadlo a to je málo.

tohle je tvorba ,chybí mě tam automat na odvzdušnění a přetlakáč,myslím si že tam máte o dost slabší než 2,5,u krbovek vídám tak 1,5aby neluply jinak dneska už ty čerpadla mohou byt i na teplé ale nesmíte ho uvařit,jinak bych to doplnil o příložný termostat ,na co to bude žrát proud když to vychladne,dodal bych i filtr před čerpadlo,nevíte co se kde uvolní v systému,a pokud topíte na tuhá musíte otevřít hlavice na plno jinak se po uzavřní uvaří okruh teplo nemá kam jít,pokud nemáte schlazovací smyčku doplnil bych záložním zdrojem na čerpadlo ,jinak až to buchne a vyhoříte nikdo vám nic nedá,jinak na čerpadlo bych vložil čerpadlové šroubení s kuláky,

Malem explodovala krbová kamna vs teplá voda #3

Pojistný ventil když už tak dát hned na výstup ,protože když se z jakéhokoli důvodu začne voda ve výměníku vařit a mění se v páru tak otevřením pojistného ventilu se pára vytlačí ven a nahradí ji voda , sice před bodem varu ale ještě v tekutém stavu s možností cirkulace.

instalater*
hodnocení

0x

Nemáš tam odvzdušňovák! Vsadit automat kalíšek . Potom dát čerpadlo dále od kotle a mezi čerpadlo a kotel vsadit příložný termostat , který ti bude ovládat čerpadlo . nastavit asi na 65 st.C Čerpadlo je dobré dát na zpátečku , netrpí tolik teplotama. A jak už jsem psal o těch termohlavicích . Mistnost se ohřeje , hlavice ti uzavřou a lehko přetopíš.

ivlisek
hodnocení

Termostaticky hlavice se zaviraji? Myslel jsem ze kdyz tam nastavim treba na stupnici trojku tak to porad vali na tri, dokud nevypne kotel co je ovladanej termostatem.

Termostaticky hlavice se zaviraji? Myslel jsem ze kdyz tam nastavim treba na stupnici trojku tak to porad vali na tri, dokud nevypne kotel co je ovladanej termostatem.

No ano, zavírají se podle teploty v prostoru kde jsou osazeny...a hodnoty nastavení na stupnici, kde č.3 většinou odpovídá 20stC...od toho to jaksi jsou termohlavice...a proto je na tělesech máte...(tedy Vy možná ne, ale ostatní uživatelé ano).

Ivlisku, poslechněte rady s termohlavicemi. Já neposlechla, tedy napřed ano, a topení bez problémů jelo celou zimu. No, a pak jsem tu pitomou termohlavici vrátila na radiátor kvůli kytkám na parapetě, protože se nějak oteplilo a bylo vymalováno. Jsem bez topení.

ivlisek
hodnocení

Pokud ale tu termohlavici sundam, tak to bude topit na plny pecky? To pak protopim asi za plyn hodne,ze?Kdyz tu hlavici dam na plny pecky, tak by to melo byt stejne jako kdyz tam neni,ne? Ted tomu nerozumim, V okolnich mistnostech mam ca do 20c, tak proc nepomaha dat termostat naplno abych ochladil kotel? Vim ze bude problem v tom cerpadle. Ale termostaticky hlavice me vysvetlete, dekuji.

Mezi náma chlapama...

Ten systém jste si navrhoval sám, nebo s nějakým kamarádem...a inspirace byla ze seriálu Pat&Mat?

Opravdu mi neříkejte že tohle navrhoval a dělal odborník...ať již projektant, tak topenář.

Není to tak dávno, co jsem tady psal u jiného dotazu, že z podobných kombinací jsou pak lidé nešťastní...a nevědí co a jak mají pouštět...co vypnout, co zapnout...atd. No vida..a je to tady.

Vám se totiž v domě potkává ten paradox, že u plynu ev.jiných dobře výkonově regulovatelných zdrojů jsou termostatické hlavice v pořádku...a zdroj tepla si podle potřeby sníží výkon...Jenže v systému máte ještě (zřejmě kvůli úspoře nákladů na vytápění jak je dnes moderní) kamna na tuhá paliva, jejichž výkon se reguluje "velmi nesnadno"...a k jejich optimálnímu provozu by ještě do systému chtělo vřadit akumulační nádobu vypočtené velikosti...pro případ ukládání přebytečné energie z kamen.

K tomu všemu by to chtělo to vše zregulovat...nainstalovat automatiku...to stojí ovšem peníze.

A navíc jak je patrno, tomu všemu ještě nerozumíte...a jste z toho teď nešťastný...což je logické.

ivlisek
hodnocení

Vim jen to, ze uz takhle topim 4 zimy, samozdrejme ne kdyz jsem v praci a vse funguje jak ma. Jen posledni dobou prikladam vice dreva aby to topilo dyl, ale bohuzel i vic. Vim ze nam staci topit jen na 50c v okruhu. Problem bude ve 100c, tam uz to prestava pracovat. Pomuze mi tedy ten sroub od cerpadla? Muzu odvzdusnovat i za chodu kamen? dekuji

pecenkav*

To neni reseni, dej si treba misto toho kulaku u teplomeru kulak s vypustakem, misto vypustaku si tam namontuj ten odvzdusnovaci hrnicek a na nem nech povolenou tu cepicku od ventilku. Tuhle vymenu bys moh zvladnout sam, jinak by to chtelo v pravo nad vystupem z kamen misto toho kolena dat Tkus tak, aby ta jeho treti vetev vedla svisle nahoru a do ni dat ten odvzdusnovak a budes vysmatej, tim cerpadlem je to na hovno, porad ti tam nejakej vzduch zustane a v tomhle miste je to zrovna nejvetsi problem.

doplněno 20.02.12 15:56:

Pri tech 100 °C se uz vytvareji prave ty bublinky a zustavaji prave v ty kapse, kterou sis tam vyrobil a tech je potreba se prubezne zbavovat a to ti udela ten hrnicek, pokud si ho nezavres tou cepickou.

doplněno 20.02.12 16:00:

Ted sem si vsimnul, ze tam Tkus mas, ale mas v nem nasroubovanej ten teplomer, misto nej si tam nasroubuj ten hrnicek a teplomer si porid priloznej a je to.

instalater*

Tož polopatisticky. Termohlavice ti udržuje ,,stejnou" teplotu v místnosti . Píšeš že to máš na 3 . To se rovná asi 20 stC tepla v místnosti . Jak se zvedá teplota v místnosti ohřevem radiátorů , tak ti hlavice uzavírá přívod vody do radiátoru . A naopak jak se ochlazuje místnost , tak ti hlavice pouští čím dál víc vodu do radiátoru. Představ si ten pajšl v hlavici jako teploměr. Je teplo rtuť se roztahuje a přiškrcuje ti přívod. To samé naopak. V místě kde máš pokojový termostat nesmíš mít hlavici . To by mezi sebou nekomunikovalo. Potom můžeš mít ještě pod tou hlavicí dvojregulační ventil . Ten se dá taky štelovat . Ale to až pochopíš přesně funkci hlavice , termostatu atd. Pokud ti krb vyhřeje místnost , tak se ti automaticky uzavře hlavice . Krb nebude mit to teplo kam předávat a lehce se přetopí. Proto jsem ti doporučoval hlavně v místnosti kde je krb sundat termohlavici .

hodnocení

0x

Odpustit vodu z topení , vyšroubovat termomanometr,místo něj dát 1/2" vsuvku s Tkusem , do Tkusu z boku pojistný ventil 1/2" -2.5bar , nahoru doTkusu 1/2" automat.odvzdušnovák. Na trubku dát dotykový teploměr. Manometr máte na plyn.kotli. Práce na 20 minut. S těma hlavicema opatrně, raději fakt některé sundat.Dopustit vodu na opt.tlak , odvzdušnit systém. Po této příhodě doporučuji vyndat čerpadlo a nechat odzkoušet funkčnost ještě před dalším zatopením.

ivlisek

A ten pojistny ventil to odpusti kam pokud tam vznikne vetsi tlak nez je 2,5? Odvzdusnovak funguje na tom principu ze se sam povoli i zavre? Hlavici mam i na radiatoru v mistnosti kde je termostat. Jeste me zajima kdyz odpojim dve hlavice ze sedmi radiatoru a pojedu na plyn, nebudou moc topit? dekuji. To s tim t-kusem a prilozenym teplomerem me nakoplo.

topic

Pojistný ventil odfoukne tam kde končí výstup z něj ;)

Aut. odvzdušňovák funguje automaticky = vzduch sám pustí, jak přijde voda tak sám zavře (šmejdy občas nezavřou).

Termohlavice v místnosti kde je termostat pro řízení kotle být nesmí, hádají se mezi sebou.

Jako nouzovku udělejte tohle: jak vám tu radí, tak místo teploměru dejte T-kus, na něj nahoru aut. odvzdušnění, dejte tam i pojistný ventil, můžete dát i další T-kus a nechat tam i teploměr. Na dvou radiátorech sundejte termohlavice (nejlíp v místnosti s termostatem)

Pro konečné řešení bych to celé překopal. Udělal bych 1. funkční oběh /zpátečka do výměníku dole, výstup nahoře/, 2. ochrana proti přetopení, 3. předehřev zpátečky, 4. automatická regulace teploty v místnostech (kde nechat termohlavice a kde je sundat). Tou nouzovkou vyřešíte jen body 1 a 4 a to jen částečně... Hoďte sem to schema jak to teď máte, pak se dá radit víc.

machp*
hodnocení

0x

to čerpadlo tak jak je namontované tahne vodu z krbovek takže je na přívodu, předělat na zpátečku šipka na těle čerpadla směr do krbovek tím by vám odpadl problém zavzdušňování při přetopení, dále bych doporučoval v případě že topíte krbem, termohlavice nemusíte sundavat stačí je otevřít na plno ,prostě nato musíte myslet topím plyn kotlem hlavice nastavím na př.3 topím kbem otevřu na 5

doplněno 20.02.12 18:05:

tím předěláním myslím fyzické přemístnění črpadla na trubku zpátečky ,né že vás napadne ho jenom otočit na trubce *smich* to by bylo špatně

pecenkav*

Tak za

1. cerpadlo muze klidne byt i na stoupacce, je na to stavene, sice je lepsi ho mit na zpatecce, ale kdyz uz to ma hotovy, tak je to jedno

2. problem se zavzdusnenim by se tim nevyresil, stejne to musi odvzdusnovat, jinak by si posilal vzduch dal do systemu a musel by porad odvzdusnovat vsechny radiatofy kazdou chvili

3. termohlavice musi stejne sundat, protoze i kdyby je nastavil na maximum, nakonec by to vytopil i na tu teplotu a hlavice by se stejne zavreli a to se nesmi stat

4. kdyz necha radiator bez hlavice v mistnosti s termostatem, tak nemusi nic resit, tam mu teplotu mistnosti ohlida ten termostat a v jinych mistnostech si muze seridit prutok ventilama tou druhou regulaci, jestli ma termoventily, tak urcite budou dvouregulacni

5. pokud mu to jinak normalne vsechno topi, nemusi delat zadny jiny upravy, ma to prece jenom aby mohl obcas prehodit z plynoveho kotle na krbovy kamna a to sme mu uz jasne napsali.

Takze to shrnu: udelat odvzdusnovani nekde okolo toho cerpadla, jak uz sem psal, nejjednodussi to bude misto toho teplomeru, pak tam dodat ten pojistovak, pokud ho tam nema nekde dole a jako posledni sundat ze 3 radiatoru termohlavice

Tim koncim, uz se tady z toho stava neprehlednej dlouhej roman, pokud neco tazatel bude po me chtit, tak vnitrni postou nebo pecenkav@volny.cz

topic

Pokud bude aut. odvzdušnění, tak ho přendavat nemusí. Termohlavici bych sundal, protože dřív nebo pozdějí to někdo zavře.

Jestli čerpadlo saje vodu z krbovek, tak jsem se spletl (na fotce to vypadá že výstup z oběžného kola je vpravo nahoře...)

lui*
hodnocení

0x

Výtlak toho čerpadla je na straně připojovací svorkovnice. Viz Tady je katalogový list. Jestli je na správné straně kamen, to neumím říci.

Svorkovnicí se neřidte. Stator drží na dvou imbusech M6 , když se povolí , muže se stator otočit třeba o 180 stupnu. Delám to když potřebuju zpřístupnit svorkovnici.

To lui : Čerpadlo je zřejmě (podle fota) umístěno na výstupu topné vody z kamen. Nikdy se nepřivádí zpátečka do horní části kamen!

hodnocení

0x

Pokud máš všechny části vedení tak jako na té fotce, tak je mně jasné proč systém nefunguje. Ten kuláč mezi budíkem a čerpadlem je zavřenej. Zkus pootočit páčkou po směru potrubí. Pokud to nebude fungovat i nadále, vyber si z předcházejících rad.

Tak to by byl gol jestli ho měl zavřenej i při topení :-O ani jsem se netroufal zeptat :)

ivlisek

Prosim ta fotka se zavrenym kulacem je kdyz netopim, pri topeni to mam jasne otevrene. Jeste mi nedava smysl proc je sipka na cerpadle smerem do kamen kdyz to jde obracene?

des*

Toto je tvoje první rozumné slovo od doby začatého vlákna.JE TO ŠPATNĚ!OTOČ HO ABY ŠIPKA SMĚŘOVALA PRYČ OD KOTLE A TO HNED!

doplněno 21.02.12 10:12:

Bohužel i poslední.Zcela zbytečná diskuze.Nepozná ani kam vede šipka,která je velká jak kráva.Nedělá nic jen žvaní furt dokola.

ivlisek
hodnocení

Je rozdil dvou sipek, te na litine jsem si nevsiml, myslel jsem ze chete vedet o te kolem toho sroubu a ta smerovala do kamen. Jinak na cerpadle takovym vede sipka dobre a to od kamen. Kdyby se vam stalo co me, takyby jste zvanil porad dokola a to jeste kdyz vam rika kazdej neco jinyho.

Z obrázku jsem pochopil, že čerpadlo je na výstupu z krbáčů, na teplé vodě. Šipka na čerpadle označuje směr proudění vody při zapnutém čerpadle. Jestli šipka ukazuje směrem do kamen, tak je tvůj problém jasmý. Čerpadlem přetlačuješ vodu proti samotíži a při určité teplotě vody dojde k zastavení proudění a teplota v kamnech roste. Přetlačit ji můžeš přidáním na čerpadle, ale to je blbost. Otoč tedy čerpadlo a mělo by být po problému. Máš tam kuláče, tak je to otázka 10ti minut. Pokud to bute skutečně tím, tak dej tomu co ti to montoval po paštice.

ivlisek

Muze mi to jeste nekdo potvrdit ze cerpadlo je namontovane obracene? Jak vidite prvni fotku tu jak je tam jen cerpadlo, je to focene tak ze navrchu nad tou fotkou jsou kamna a pod fotkou jakoby okruh. Jen mi nedava smysl proc to doted fungovalo. dekuji, pak budu volat tomu co to delal.

Myslím že je správně. Jakou šipku myslíte? Neřidte se šipkou co je natištěná na štítku , ta ukazuje směr otáčení rotoru. Šipka která ukazuje směr toku je na té litinové části čerpadla a je vylisována na té litině. Ta by měla být směrem doleva.

zakus*

Překontrolujte zapojení čerpadla. Šipka musí směřovat do leva. Šipka je umístěná viz obrázek. Svorkovnice se a otočit dle potřeby.

doplněno 21.02.12 10:28:

Svorkovnice se dá otočit dle potřeby.

Malem explodovala krbová kamna vs teplá voda #4
ivlisek
hodnocení

Ano, sipka na cerpadle je spravne! Abych toto shrnul, to co se mi stalo je problem pri vysoke teplote zavzdusneni cerpadla? Je pravda ze ten den jsem hodne plnil kamna a pritom venku nemrzlo, ted uz jen opatrne do tech 60stupnu. Jediny co bych tipoval ze je dulezite je ten odvzdusnovaci ventil, snad mi nebude vypoustet vodu na zem. Ted je otazka jestli je vazne nutne to cerpadlo dat na zpateku, protoze s tema kamnama nehnu a mam je na skle. Radeji bych koupil jen ten odvzdusnovai ventil. Mam pocit ze pretlakovy ventil je zbyteny, to mi hlida kotel a upousti. Posledni vec jsou ty termohlavice, tam kde mam termostat jsem hlavici uz sundal. Ted je otazka jestli protopim vice plynu nebo mene. Protoze na termostatu mam nastaveno topit do 21 stupnu, tak to nikdy nedosahne protoze mam termohlavici na stupen 3 coz nekteri rikate ze je to tak 20stupnu, tim me ten radiator vypne a kotel si vesele muze jet nonstop, je to tak? Ale co ostatni mistnosti? Nebude tam zima kdyz me termostat bude porad vypinat kotel? Hodne jste mi pomohli, diky

pecenkav*

Udelej jenom ten odvzdusnovak a zbytek sem psal uz v moji posledni odpovedi, tam je to mysli si dost jasne napsany.

doplněno 21.02.12 13:36:

tady mas to, ceho se bojis,

4. kdyz necha radiator bez hlavice v mistnosti s termostatem, tak nemusi nic resit, tam mu teplotu mistnosti ohlida ten termostat a v jinych mistnostech si muze seridit prutok ventilama tou druhou regulaci, jestli ma termoventily, tak urcite budou dvouregulacni

jenom to doplnim, v ty mistnosti s termostatem si ten radiator nasteluj tou druhou regulaci tak, aby tu teplotu pokud mozno nedosahoval. Proste ho privri na prutoku a nebo mu nasad tu original plastovou cepici a tou si ho podle potreby privirej, ale nekdy nezavirat uplne, proto by bylo lepsi ho zregulovat, abys nemusel hlidat, jestli ti ho nekdo nezavrel.

des*

Se ti divím pecenko,házíš hrách na zeď,šetři si nervy.tendle za to nestojí,tohle by zvládli absolvent PŠ.

když topm na tuhá mam hlavice na plno,kotel na plyn uzavřen,když plynem nastavím hlavice a zas zavřený druhý zdroj,mam dané klapky aby voda zbytečně neprotékala a nechladila se,ty hlavice musíte hold ručo

ivlisek
hodnocení

Nic jsem s tema hlavicema nedelal, jen jsem je sundal, nevim jaky dalsi stelovani maji. Akorad z toho vede nejakej cuplik na kterej se da zmaknout. prikladam foto

ivlisek
hodnocení

Tady je to foto

Malem explodovala krbová kamna vs teplá voda #5
hujer123*

Na tom bílém plastu máte čísla a na tělese ventilu by měla být ryska. Předpokládám, že s tím nikdo ještě nemanipukoval, takže by ryska měla být proti nejvyššímu číslu - druhá regulace otevřena na plno. Tím plastem se dá otáčet a nastavit průtok bez ohledu na termohlavici. Prostřednictvím té vystupující tyčky ovládá ventil termostatická hlavice. Ale po tom, jaký tady předvádíte přehled, bych vám manipulaci s tou regulací snad ani nedoporučoval, nebo vám to přestane topit úplně.

Správně by vám to měl po realizaci podle projektu nastavit topenář a po nějaké době podle zkušeností doladit.

ivlisek
hodnocení

Jestli je ryska ten zarez do matice tak to mam na tom nejvyssim stupni, tak pokud je to v poradku, tak ok. Otazkou zustava abych zase moc neprotopil za plyn, mam tu hlavici oddelanou jen z jednoho radiatoru. Jaky je rozdil jestli je ta hlavice sundana nebo je naplno ale pritom je na radiatoru? to me zajima. Jinak vim vse...dekuji za vyreseni tohoto tematu vsem co jste mi psaly.

hujer123*

Na to už vám tady bylo odpovězeno. Pokud je hlavice sundaná, je ventil otevřen bez ohledu na teplotu v místnosti. S nasazenou hlavicí, otevřenou naplno, při dosažení teploty v místnosti, ktérá tomuto nastavení odpovídá, ventil zavře.

ivlisek
hodnocení

Pri kolika stupnich to tak muze byt ze se zavre hlavice kdyz ji dam naplno? Tolik snad ani nikdo doma nema? 30stupnu?

hujer123*

Kolik stupňů to je najdete u návodu k hlavici. Pokud naložíte do kamen, odejdete někam a do oken vám zasvítí slunce, může teplota v místnosti vzrůst dost podstatně, ale já opravdu nevím, jak velké a jak dobře izolované máte místnosti, nebo jak předimenzované máte radiátory.

Stěžujete si, že vám tu radí pokaždé něco jiného, ale polovina téhle diskuse byla o tom, dostat z vás, jak máte to topení zmršené. Odpovědi se pak jen snaží napravit nejhorší prohřešky někoho, kdo patrně dostal zaplaceno a přesto je teď v klidu.

Zatím se všichni jen domníváme podle vaší druhé fotografie. Ale po pravdě nikde není psáno, že zapojení je správné ( pokud tedy vaše konkrétní kamna někdo nezná), protože nikde není vidět druhá trubka od kamen. Takže pak mate umístění čerpadla na stoupačce - z toho vyplývají nátory že je opačně atd. Už včera jsem tu psal, abyste udělal fotku z většího odstupu, aby bylo vidět napojení kamen do topného okruhu. Foto by pak vyvrátilo spekulace o zpátečce a stoupačce atd.

ivlisek
hodnocení

Momentalne dalsi foto prilozit nemohu. Dole do kamen vede zpatecka studene vody, na ktere je jen ventil pro uzavreni. A vrsek vidite, nic dalsiho tam neni. dekuji

hujer123*

pokud je to tak, potom největší problém je vzduchová kapsa v okolí čerpadla navíc bez odvdušňovacího zařízení. Směr čerpadla je správný, je možné polemizovat o vhodnějším umístění na zpátečku.

ježíši pokud sundáte hlavice v obýváku tak vám bude krbovka topit na plno,pokud zapnete plyn a máte termostat v obýváku,tak až se natopí tak vypne kotel,přeci netopíte na termostat a hlavice v jedné místnosti na jednou to je nesmysl,pokud to tak nemáte udělej te to,v místnosti kde je termostat nechat tělesa bez hlavic,nikdy tam nemuže být více než požadovaná teplota na pokojovém termostatu,ted bych řešil spíš to zavzdušnění

pecenkav*
hodnocení

0x

Tak snad opravdu uz naposledy, tim bilym plastem opatrne klestema, protoze urcite nemas ten sltelovaci klic, otoc tak, aby ta carka proti 8 byla na 6 a to udelej jeste aspon u dalsich dvou radiatoru, ze kterych take sundej hlavice. Pokud bude v tech mistnostech potom zima, vzdycky si to muzes malinko pridat bliz k ty 8, az to postupne nastelujes tak, aby ti teplota vyhovovala.

Ten jeden radiator bez hlavice je malo, v pripade, ze budes mit vsude uz dost tepla a tim padem budou uz vsechny hlavice zavreny z duvodu dosazeni potrebne teploty v mistnosti, tak v pripade nalozenych kamen by ten jeden radiator uz nezvladal odebirat dostatek tepla ze systemu a uvaril bys to.

Pokud bys to chtel mermomoci resit tou hlavici otevrenou naplno, tak si musis uvedomit, ze hlavice ti nezavre najednou, ale s tim, jak se blizi teplota v mistnosti nastavene teplote na hlavici, tak se hlavice postupne privira, az nakonec zustane jenom nepatrny prutok, ktery uz staci k tomu, aby mnozstvi propustene teple vody do radiatoru stacilo uz jenom udrzovat teplotu v mistnosi, takze radiator uz jenom lehce vlazi a zda se, ze uz jenom vychlada.

Takze asi tak, ze pri nastavene hlavici naplno, coz je u Haimaiera kolem 28°C, je ve skutecnosti prutok pri 21°C v mistnosti uz tou hlavici privreny tak na 70% a tim uz dost brzdi prutok, coz ti v podstate radim udelat natvrdo a proto jich musi byt vic bez tech hlavic, aby to stihalo.Ta hlavice by ti to zavirala postupne jeste vic, takze by to v podstate nechladilo skoro vubec, proto je potreba je mit sundany.

ivlisek

Dekuji za vysvetleni, ale to abych si pak poradne priplatil za plyn. A myslite ze to byl problem s termostatama co se mi stalo? Vim ze jsem pak otevrel vsechny termostaty naplno po dome a stejne nic, a pokojovou teplotu jsem tam vic jak 20stupnu nemel. Nebo za to muze vylozene to zavzdusneny cerpadlo?

nechápu proč bud si to nastavím na topení plynem nebo dřevem v krbu,,koukám tady vyřeště to zavdušnění a najděte někoho at vás to naučí ovládat nebo vybouchnete ,tak i tak ,jednoduché řešení, topím krbem otevřu hlavice na plno všechny radiatory ,nepřetopím to krb se chladí,topim plynem nastavím radiatory ,nastavím si pokojový termostat,plyn se reguluje a vypne což u dřeva nelze,jednoduché jako facka,to zvládne i muj 8 letý syn

ivlisek

Napsal jste to dobre, ale na termostat ja nesaham, stabilne tam mam nastaveno na 21 stupnu a pak to vypne. Rozumim vam i s tim ze pri topeni v kamnech date hlavice naplno ale to jsem parkrat zkousel a teplo ne a ne do nich dorazit, jako by bylo slaby cerpadlo a nechtelo to tam dotahnout, proto bohuzel mam hlavice jen 3 a to uz do nich teplo vali. dekuji za informaci

pecenkav*

ivlisku, ty vole, to uz jinak nejde, kdy uz to pochopis, tvuj nejhlavnejsi problem je to ZAVZDUSNOVANI cerpadla, kdyz se do nej dostanou bublinky vytvarene pri pretapeni, tak pak uz nema jak tahnout vodu a posilat ji dal. Proto hlavne udelej to odvzdusneni a prestan spekulovat. Poradne si nekolikrat precti, co sem ti odpovidal a nech si to nekolikrat projit hlavou a zamysli se nad tim. Ja i dalsi uz jsme ti to tady nekolikrat vysvetlili dostatecne jasne, uz bys to mohl zacit chapat.

ivlisek

Topim takovym zpusobem,ze zapalim drevo, necham teplotu vyjit na 40stupnu a pak teprve oteviram kulak a zapinam cerpadlo. Ten odvzdusnovak si tam samozdrejme dam, a kdyz jsem se ptal proc mi teplo vali do termohlavice na 3 nez naplno jsem myslel za studena. Za tepla jste mi to tady vysvetlily milionkrat, to je me jasny. Takze se neptam porad dokola na stejnou vec ale na jine pripady. Do dubu si mluvte doma.

Pane Karfík ...Vy nás ale zásobujete :))

ivlisek

Konec diskuze - dekuji tem co mi pomohli

hop®

Děkuji za konec diskuze. Sleduji ji téměř od začátku a jsem moc rád, že jsem zůstal v klidu a nezasahoval. Padlo zde mnoho rozdílných názorů, s většinou ale souhlasím - nakonec Vám stejně téměř všichni doporučili, abyste si na řešení konkrétního problému vzal někoho, kdo tomu alespoň trošku rozumí - myslím domů, fotky nejsou vše.

Tímto vyjádřením svého osobního názoru v této diskusi jsem začal a zároveň končím, hezký den...

pokud se zavzdušní čerpadlo nemuže pořádně tlačit vodu,musíte osadi odvzdušnovák,osobně jsem měl takto čerpadlo dané taky a předělal jsem ho na svislo,bublinky se vněm nedrží a dal jsem tam velký automat odvzdušnovák,a je klid

doplněno 21.02.12 20:17:

když topíte plynem tak to topí vše,pokud ano tak jednoznačně zavzdušnování soustavy

jendax

Já jsu tak rád že mám obyčejná kamna .Ani jsem to celé nepřečetl .Ale je to síla*sok*

pecenkav*

muze ho mit nalezato, ale musi tam dat ten odvzdusnovak, samozrejme, ze je lepsi nasvislato. jak rikam ja, ale snazime se mu to co nejvic zjednodusit, ale je to jak do dubu.

tady asi nic nepomuže,není nad to když bouchnou krbovky a pořádně to promete okna a komín,ale to už je pozdě,jednoduchý řešení zavolám topenáře pořeším problém ,když už to neumím sám a nelaboruju tu 14 dní do kola,to nemá smysl

hodnocení

0x

No vidíte, já také celou diskuzi sleduji a to velice pečlivě. Já si myslím, že pomohla i jiným lidem, kteří se v takovéto polopatické diskuzi ani nemusí ptát, stačí, když čtou otázky a odpovědi, a najdou si v tom radu pro i svůj problém. Já mezi ně zrovna patřím, ale to Vám všem určitě ani není divné :DMně je pan ivlísek dost sympatický, má stejně "chytré" otázky, jaké jsem schopna vyprodukovat svým mozkem také. Tak se na něj nezlobte. Třeba zase umí něco jiného. A byl celou tu dobu docela hodnej, ani se moc neštětil, až ke konci mu trošku ruply nervy ;), když dostal vynadáno. No, to víte, je to chlap. Dostat takhle hezky vynadáno já, tak se tady směju, protože vím, že jsem si to zasloužila a že mi to patří. Já bych vydržela i facku do frňáku...

vodnik*

Zdravim, neco bych jen tady chtel dodat, pokud mate vedle cerpadla automat odvzdusnovaci ventil, tak vam pri pare nepomuze. Protoze paru to neodvzdusni, proste nesmite pretopit, a kdyz uz, vypnete cerpadlo od kamen a zapnete plynovy kotel, ten uz to protahne a schladi. Pretlakovy ventil nedoporucuji nebo tez pojistovak, jelikoz mate kamna v obyvaku a nechcete tam mit mokro. To vam ohlida plynovy kotel. Takze rada je, hlidat si teplotu do cca 65stupnu a v klidku topit bez velkyho prikladani.

vodnik*

Jeste posledni vec, to cerpadlo vam zdrejme neutahlo 5 topnych teles, kdyz rikate ze i pri zatopeni teplo jde jen kdyz mate na termohlavici 3. Slabe cerpadlo...

Nikoliv...toto čerpadlo je dostatečně silné..a ještě má výkonovou rezervu pro zde popisovanou soustavu.

hujer123*

Hrníčkový odvzdušňovák, který mu tady doporučují, pracuje na principu plováku, takže páru "odvzdušní" , ale jako trvalé řešení to také nevidím. Rozumné by bylo tu kapsu odstranit a, čerpadlo dát dolů. Ale i tak v nejvyšším bodě musí být odvzdušňovák.

des*

Hele vodnik,plácáš nesmysly,mám aut.odvd.hrníček na dřevokotli a stalo se mi vícekrát že jsem ho přetopil.To bys zíral,na lokomotivu udělanou z kotle.FUNGUJE TO NORMÁLNĚ.

vodnik*

To ale prece nemuze takovou teplotu vydrzet? Kolik jsi tam mel stupnu? S hrnickovym zkusenost nemam, proto si mysli ze na odpusteni pary nic neni.

hodnocení

0x

Jsem zvědav, jak dlouho tato diskuse ještě potrvá. Typuji, že by mohla přežít i Velikonoce.

A nejen ty letošní...možná i ty příští..:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]