Nejste přihlášen/a.
Dobrý den , mám před barákem zděnou pojistkovou skřín kde jsou přivedeny přez pojistky 40A 3FÁZE A POTÉ JE POD NIMI VODIČ PEN. Při celkové rekonstrukci odbornou firmou byly staré čtyřvodičové (dvouvodičové) rozvody nahrazeny novými měděnými pětivodočovými ( třívodičovými) . Místo starého hliníkového kabelu byl připojen přez tři pojistky nový pětižilový kabel - tři fáze přez pojistky a Pe a N byly dány na stejnou lištu jako přívod PEN..Dále byl kabel veden do rozvodnice do hlavního jističe odkud byly fáze vedeny k ostatním jističům. Firma udělala nějaké přizemnění a dál jsem se o to nestaral , protože všechno fungovalo. Vodiče PE a N byly dány dotakových mosazných můstků odkud byly připojeny všechny vodiče téže barvy - N můstky a PE můstky . A ted k mé otázce - potřeboval bych si udělat zásuvku 3x380V na rezervní jistič 32A , ALE POTŘEBUJI ČTYŘKOLÍK.Mám vodiče PE A N spojit dohromady?.Nebo musím z pojistkové skříně dotáhnout vodič PEN?
DĚKUJI
nic nespojuj, pouzij 3x fazi a PE, pokud tve zarizeni ma svetelnou kontrolku apod. na 230V, musis pouzit petikolikovku a N pouzit pouze pro 230V a PE ma ochranou funkci
ANO, ale mysli do predu, mas nove rozvody a ted mas moznost udelat 5x staci jen koupit petikolikovku a predelat spotrebice
v budoucnu ti mozna ten ustrizeny N bude chybet
Ale já ho nebudu stříhat , normálně ho napojím k ostatním vodičům N a v zásuvce ho omotám páskou , aby kdyby bylo potřeba připojit N a předělat na pětikolík.
Odpovědí od Standy jsou vyčerpávající , pouze zdůrazním co už bylo řečeno: rozdělený PEN na vodiče PE a N už nespojovat, je to nebezpečné a proti předpisům!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.