Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,mám problém s kvalitou či spíše nekvalitou příjezdové cesty k RD.Vysvětlím,bydlím na samotě,která je řádně zkolaudovaná a obydlená "trvale"více než sto let.Jedinápříjezdová cesta je obecní cca 1000metrů.Když jsem na obecním úřadě žádala její opravu zdělili mě že je to pouze účelová komunikace,která slouží jen naší rodině a tudíž ji nebudou více udržovat,ani v zimě...Před 3 roky na ni vyvezli vybrus z nedaleke silnice,pro její spevnění,do té doby to byla jen polní cesta s vyjetýma kolejema.Může mi někdo poradit kde žádat o opravu mám vůbec na něco takového nárok?
Roly hraje dost faktorů. Třeba územní plán obce ve kterém se říká něco o tom kde se počítá s budoucí výstavbou. Dalším faktorem je celkový rozpočet obce a taky komu komunikace patří. Ne všechny komunikace musí vlastnit obce. Jestliže se jedná o Váš pozemek, pak máte smůlu, jestli se jedná o pozemek patřící obci, pak ta je povinna udržovat cestu pouze v průjezdném a udržovatelném stavu. Pokud cesta patří Správě a údržbě silnic pak musíte jednat s nima, ale ti se zabývají jen cestama které jsou řádně zkolaudované.
Postup vidím tento: Zjistit kdo je vlastníkem cesty a pozemku na kterém cesta je a s ním jednat. Pokud už cestu, vlastník jednou zpevnil asfaltovým obrusem a zhutnil vybračním válcem, pak jednal podle normy. Norma se zabývá faktory jako jsou celoroční zatížení průjezdností osobních aut a obslužnou technikou správců sítí a přilehlých pozemků (zemědělské stroje, lesní technika, atd. Na každý pád vás správce komunikace nesmí nechat zapadat sněhem. Na cestě se nesmí dělat výmoly a koleje a musí z ní odcházet voda při dešti.
písemně napsat své požadavky na opravu komunikace, bud doporučeně nebo osobně proti potvrzení - musí vám do 30 dnů odpovědět - i když nevím ted se prodlužovaly lhůty, ale snad platíte daně?/ např z nemovitosti.../ potom podle stanoviska porada s advokátem, nebo stížnost na nadřízený úřad, / kde máte popelnice - odkud vám je odváží popeláři? /Myslím si že máte velkou naději uspšt- ovšem bude to trvat než to moloch přežvýká...
Pokud je cesta v majetku obce,obec ve svém rozpočtu plánuje prostředky na opravy a údržbu komunikací.Ty mají určité priority a podle toho se prostředky přidělují.Pokud je to periferie a ještě jde o jednu soukromou osobu,naděje na opravu moc není.Řekl bych,žádat,žádat,žádat,snad si řeknou,ať je od nich pokoj!
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.