Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Renovace dřevěných zárubní

Od: pecan* odpovědí: 12 změna:

chci se zeptat na renovaci dřevěných zárubní. Mám na domě staré dřevěné futra. Ty jsem opálil a přebrousil. Teď co s nimi dále? koupil jsem si už nové interiérové dveře. Když si k nim koupím obložky, tak se mi zmenší šířka a dveře nebudou pasovat.

Postup: futra vybourat (nebráním se tomu) zasadit nové futra - buď obložky, nebo ty jednoduché obložky? centurion.com.pl/... nebo jakou barvou natřít ty původní? našel sem na fóru, že se dají oblepit DC_FIX tapetou.

V případě výměni futer bych preferoval dřevěné, železné jako poslední možnost. Můžete mi poradit, jak mám postupovat?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

No, vůbec bych se nedivil kdyby na futrech a na dveřích byl jinej falc, jinak daný panty, takže jen prostá výměna dveří se možná nepovede bez větších úprav futer.

Tudíž se mě jeví jako podstatně lepší, i když dražší, vybourat starý futra a sehnat a zabudovat nový.

A futra obložkový, ne rámový.

pecan*
hodnocení

ještě doplním, že síla zdi je 35cm a tloušťka původních futer je 10cm. Takže obložky by musely být široké cca 35cm

S tlouštkou zdi by neměl být problém.

doplněno 18.02.12 18:09:

Ještě toto, foto:

Renovace dřevěných zárubní

standam*
hodnocení

0x

pecan

mas nove kopene dvere a obrousene stare drevene futra/zarubne

spatna kombinace, nikdy to nebude ladit a na 99% nebudou sedet panty

osobne doporucuji vybourani a nove zarubne, ale pocitej, ze horni cast muze byt ukotvena dale do zdi, takze mozna po vybourani bude nutne najake "L" zelezo ci jekl, bude se to sypat

doplněno 18.02.12 20:07:

a i sire bude vetsi nez planovanych 90, 80, 70

napr. 80cm stare dvere po vybourani bude stavebni otvor vice jak 90cm, s tim je nutne pocitat, ale zalezi co mas za stare zarubne

pecan*
hodnocení

dveře ještě nemám dovezené. Příští týden je budu mít a vše vyzkouším. A panta se už tak smiřuju, že to nebude ok. Plánuju, že ty přední desky vyměním za nové (jsou dost opotřebené a s nima vyměním i panty) a pak je vytmelím a natřu. Můžu jen doufat, že nebude problém s falcem. To je pro mě nejlevnější varianta. Pokud to nevyjde. Nezbyde nic jiného, než opatrně vybourat staré, částečně zednicky upravit a koupit obložky (od stejné firmy) na celou šířku stěny. Je teď pro mě problém, kupovat k 7 dveřím obložky, když tak široké stojí cca 3000,- samozřejmě volím při rekonstrukci ty levnější varianty

standam*

pecan

jde o to asi od ktereho vyrobce mas/muzes mit nove zarubne me to ukazuje cenu cca 1600,- s DPH bez rozdilu velikosti osteni

ja jsem drevena futra vybouraval a pokud tve lemovani bude chytnute hrebikem, pujde to dobre staci vypacit

jen det nejak tapu jak jsou tam chycene panty, no zitra se mrknu do sklepa, ale slo to dobre

futra jsou vybourana hned, staci sundat lemovani a pokud vrchni drevo zasahuje cca 10cm do steny staci futra poklepat palici a vypadnou (samozrejme i s omitkou), to same muze byt i dole, ale to se vyrve, pri paceni futer

Pecane - obavam se, ze az ti dovezou dvere a budes je nasazovat apod.brousit, tmelit a ladit odstin ci dosedani, tak pujdes do novych zarubni

Tak dřív se obložky na špalety normálně přibíjely hřebíky. Jediný problém může být u pantů, ty jsou přibíjený pantštefty a ty se musí bud protlouct duršlokem, nebo lepší varianta uříznout flexou.

pecan*
hodnocení

staré lemování je chycené hřebíkama do futer. Podle hlavičky to vypadá na poctivý hřebík...s vybouráním futer strach nemám, s tím bych si pohrál, aby byly škody na zdi co možná nejmenší (kdyby k bourání došlo) panty jsou tam připevněny dvěma hřebíkama ( u většiny futer). Zkrátka vidím to tak, že až mi přijdou objednané dveře - křídla, vyzkouším to a budu Vás informovat o dalším postupu. Jestli pasují, nepasují a dále bychom to probrali ;) já si taky myslím, že stejně budu řešit obložky ;)

to: standam: můžeš mi prosímtě napsat odkaz na ty nové zárubně za 1600,-? já sem pokaždé s cenou někde ve vyšších končinách...

standam*

Tak pokud se ti podaří opatrně sundat z futer obložky, což se ale nemusí podařit, máš dost vyhráno. Falc si uděláš novýma obložkama podle dveří, to není problém, panty do nich taky zaděláš. Jde hlavně o to, aby ty původní dveře neměly výrazně jiný rozměry než nový dveře.

pecan*
hodnocení

přemýšlíme stejně. Sundám ty původní vnější desky a vyměním je. Nové dveře jsou kupované podle starých. Stejné rozměry, to ovšem ještě neznamená, že budou pasovat ;) až budou dveře, zkusím a uvidím. Snad to nebude jak Pat a Mat:)

Až budeš mít dveře napiš a budeme to řešit dál.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]