Nejste přihlášen/a.
Tak asi víte, elektrokotel mi vypověděl službu, neboť jsem se k němu špatně zachovala. Kamarádka mi přivezla dva olejové radiátory. Jeden má kapacitu 2 000 W, má osm žeber a nastavitelnou teplotu až do stupně osm. Má termostat. Druhý je podobný, jen má kapacitu 1 800 až 2 200 W jinak všechno skoro stejné. Docela dobře topí a jsou rychle zahřáté. Ten první dávám na trojku a doslova pálí, že na něm ruku neudržím, ten druhý mám na dvojku a také hřeje jako divý. Jenomže nevím, jak je co nejsprávněji používat, abych zase nepřišla "na buben", Poradil by mi někdo? Nejsem si totiž jista, jestli nespotřebují více proudu, než ten můj elektrokotel. A jelikož se bojím, aby mi pak nepřišlo velké doplácení proudu, tak Vám kladu otázku, jak nejlépe s radiátory zacházet. Děkuji, už se stydím, ale co naplat, už se bez Vás neobejdu, Vašich rad si vážím a potřebuji je. Suzy.
doplněno 17.02.12 17:56:fotka
Ahoj Suzy, jelikož bydlím v bytě s ÚT, tak nemám zkušenost s jiným vytápěním nebo různými tarify a podobnými vymoženostmi. Ale co se týká ovlivnění spotřeby el. energie, tak se mi vyplácí používat měřič spotřeby. Každý spotřebič přes něj připojím třeba na den, týden nebo měsíc. Ukáže mi jak okamžitou spotřebu, tak spotřebu za celé období. A pak už stačí jednoduché počty. Takhle jsem třeba vyhodil plně funkční lednici a pořídil novou jenom proto, že ta nová brala 4x míň proudu než ta stará. A výsledek se projevil hned na prvním vyúčtování. Vím, že tohle neřeší tvůj momentální problém, ale určitě to stojí za zamyšlení. Vidím tam totiž konkrétní údaje k tomu mému konkrétnímu spotřebiči, bez ohledu na jakékoli teoretické výpočty nebo tabulky. Držím palce a přeji ti příjemně vytopenou domácnost.
Jen příklad: gme.cz/...
Ahoj Ladine. Jakto že to můj problém nřeší, N A O P A K! Řeší a moc Ti za odkaz a nápad děkuji. Tohle přesně mne trápí. Pořád bádám jak co používat a kolik co "sežere". Zrovna tady byla kámoška a dumaly jsme, kolik "sblafne" pekárna chleba, kolik remoska, kolik mikrovlnka s grilem, a jestli se skutečně vyplatí indukce. Tohle všechno jsem si totiž letos pořídila a nějak moc jsem se rozjela v tom vaření a hlavně pečení chleba, protože mne to děsně baví , takhle se cítím nyní, ale abych nedopadla v květnu, až mi přijde fakrtura takhle
a takhle,
, a nakonec takhle
.
A mám si koupit ten první, za těch 333 kč? Nebo jaký máš Ty? Raději bych měla stejný, protože když to nebudu umět, Ty už budeš vědět, co dělám špatně, nebo čemu nerozumím. Díky. Suzy.
Ten, co mám já, tak určitě ne. Protože já mám ještě s německými zásuvkami a musím na obou stranách používat redukce. Hlavně si kup s pořádným českým návodem a dobře čitelným displejem. Podle mě umí všechny v podstatě totéž, takže je asi celkem jedno, jaký koupíš.
No tady nabízí jen dva. Jeden za 333 kč a ten druhý je něco málo levnější. Tak já ještě půjdu do kamenného obchodu a zeptám se tam, abych nekoupila nějaký křáp...
Suzy - když Ti nyní nejde indikace NT kontrolkou na kotli, tak se můžeš vždycky jít podívat na elektroměr. Je tam taková malá zelená šipka, která ukazuje vždy na číselník, který počítá spotřebu. A ty číselníky jsou označeny bohužel ne VT a NT, aby to nebylo moc jednoduché pro spotřebitele (filištíni ) ), ale I a II, přičemž I =VT a II = NT. Až u Tebe bude někdy nějaký elektrikář se vrtat v rozvodné desce, tak si nech udělat doutnavku, která bude svítit, když bude zapnuto počítadlo VT. Já to mám na chalupě a přes týden mi tam svítí z rozvodné zasklené skříně ta doutnavka a zloději si myslí, že je to nějaké zabezpečovací zařízení, protože to nikdo jiný nemá
)
Přes víkend ta doutnavka zhasne, protože mám celý víkend NT, ale to tam jsem a svítí okna a zloději si netroufnou.
Alois, ano, to přesně mám na tom kotli, já nevěděla, že se to jmenuje doutnavka. Přísahám, že jsem si vždycky říkala, že to vypadá, jakobych tady měla nějaké zařízení proti zlodějům, protože to je vidět oknem. a nikdo neví, že to HDO, ono to zvenku vypadá jako nějaké čidlo. Jenomže teď to nefunguje, kotel je prostě v poruše. Víš, až rozmrzne ta vodárna, až dopustím vodu do radiátorů, až uvedu do chodu elektrokotel, tak se všechno zase srovná. Však on to Hopík ví. Už mi jednou pomohl a byl to on, který mi ukázal, jak se nahazuje tepelné čidlo tužkou.
Alois, až dnes mi teprve došlo, co jsi myslel tou doutnavkou. Ty asi myslíš něco jiného. Aby mi přimontoval nějakou doutnavku někam jinam, třeba na zeď, která by mi hlásila spínání HDO, i v případě, že bych zase něco provedla s kotlem. Tak to myslíš? Víš, podle mne to nebude zase tak jednoduché, asi by se to muselo na něco připojit a jelikož tomu vůbec nerozumím, tak to raději dělat nebudu. Už toho elektrikáře vidím, jak mi bude vykládat, co všechno musí udělat, aby mohl zdůvodnit svou fakturu. Já můžu jenom přikyvovat hlavou, protože tomu nerozumím. A kamaráda elektrikáře nemám.
doplněno 21.02.12 12:24:Protože já mám rozvodovou desku zavřenou plechovými dvířky, to by nebylo vidět.
na tom prvním má také hodinový spínač ,pokud jak píšeš dobře hřeje nemusíš ho mít zapnutý stále .každá ta pacička je 2 hodiny tak si to nastav třeba přes noc aby hřál jen do 10h a pak se zapnul až ve 4h ráno stejně jsi v posteli tak nepotřebuješ aby hicoval, tak také ušetříš
pokud se ti zdá že hřejou moc není problém jeden stupeň ubrat
Ahoj Hahanaj. To já to na noc raději úplně vypnu a zalezu pod peřinu, stejně spím. Ale s tím kolečkem dole neumím zacházet. Kamarádky jsem se ptala, ale ani ona to neví. Nikdy to nepoužívala, tak s tím raději netočím. Nemám k tomu návod a jsou tam čísla a já bych to nerada nějak pochroumala. Navíc se mi tady vypne HDO proud ráno v 7h15m a je vypnutý na hodinu. Takže já z postele nevylezu, dokavaď se nesepne. Tak jsem o dělala i předtím. Ono se za tu hodinu v pokoji dost ochladí. Takže já vylézám z pod peřiny, až když vím, že mám HDO v provozu. To bych se nedoplatila, kdybych topila na vysoký tarif. Takhle už platím měsíční zálohy 2 600kč. Strašně se bojím, až přijde vyúčtování, abych ty peníze vůbec měla, víš. Tak to mne trápí...
Jak vypočítát maximální spotřebu v kWh nebo v MWh jsem Ti už psal, cenu jedné kWh nebo MWh zjistíš z faktury, když celkovou částku vydělíš celkovou spotřebou v kWh nebo MWh, která na faktuře musí být uvedena.
Prakticky ale bude spotřeba menší, protože nebudeš topit na maximum. Skutečnou spotřebu si zjisti takto: 1) nastav si na radiátorech teplotu, na kterou bueš asi tak topit. 2) Odečti současny stav kWh nebo MWh na tvém elektroměru 3) nech radiatory v nastaveném stavu topit dostatečně dlouhou dobu, asi 3 hodiny. 4) znovu odečti stav elektroměru a tím zjistíš, kolik sežraky za 3 hodiny, a už to máš. Měření můžeš opakovat pro různé nastavení radiátorů. Nesmí přitom být zapnut žádný velký spotřebič, třeba žehlička, nebo vysavač, mikrovlna a pod. Pokud máš lednici tak by bylo dobré ji na tu dobu měření vypnout, ale není to moc nutné, tak moc zase spotřebu nezvýší, nejvíc budou žrát ty radiátory, ale pokud vše ostatní vypneš, tak bude měření přesnější.
doplněno 17.02.12 18:59:Těch číslic I, II, III na tom prvním radiátoru se neboj. Teď tam máš nastavený stupeň II. V případě že bys nastavila knoflík na min, a přesto by radiátor ještě moc topil, tak přepni na stupeň I a knoflíkem nastav požadovanou teplotu. Ušetříš tím další energii.
Jarku, tak přece to bylo k něčemu dobré. Fakt vysavač žere tolik proudu? To jsem netušila, vidíš, zapamatuji si to. Já to tedy zkusím běhat ven a psát si to na papír. Neboj, budu se řídit Tvými pokyny. Snad to dám nějak dohromady. Díky.
Jestli se nepletu tak ta římská stupnice znamená výkonostní stupně.
I - 1000 W
II- 1200 W
III- 2200 W
Klideně to přepněte na III. Budete mít rychleji teplo. Předpokládám, že elkotel jste měla sylnější něž tyto 2 olejáky. Co se týče rozdílu mezi VT a NT je tam u sazby D45 cca 60 haléřů.
Zakus i Tobě děkuji za informaci. Takhle to mám vlastně i u toho elektrokotle. Když zapnu na II, tak hřejí dvě topná tělesa, když na III tak tři. Teplo je samozřejmě rychleji zahřátá v kotli a následně v radiátorech. Takže to bude stejný systém, jen se s tím naučit zacházet. No já to právě hledala, kolik má příkon ten elektrokotel, ale nevyznám se v tom. Ale také si myslím, že když to je elektrické čerpadlo, které rozvádí teplou vodu do celého domečku, minimálně do čtyř radiátorů, tak musí mít vyšší odběr.
Jarečku, budu počítat zítra. Ale jsem fakt tak moc ráda, že je tolik lidí, co se snaží pomoci i takovému zaostalci, jako jsem já. Díky zatím všem. Jste fakt všichni moc hodní...
Jestli jsou radiátory vybaveny termostatem, což by měly, poznáš to tak, že když kolečkem otáčíš na jednu stranu, uslyšíš cvaknutí, jak se spínají kontakty, když otočíš na druhou stranu, zase to cvakne, jak se rozpojují. Takže radiátor dáš naplno, až je v místnosti dosaženo požadované teploty. Pak se kolečkem "ubírá" až je slyšet cvaknutí. V ten okamžik se kolečko nechá v té poloze a pak už termostat řídí teplotu automaticky. Tj. při poklesu zapne, po dosažení nastavené teploty vypne.
Nespotřebují víc proudu než elektrokotel. Ale hlídej teplotu zástrčky, ať nevyhoříš!
Elektrokotel se ve vysokém tarifu vypíná, to můžeš udělat ručně při odepnutí HDO, nebo se na to vykašli, protože už takhle máš starostí dost a ta částka nebude nijak vražedná.
Pomalu a vlídně: Dokážeš odpojit a zase připojit vodárnu od rozvodu vody směrem do domu, ne ke studni? Pokud by sis v železářství koupila to malé čerpadélko na vrtačku a hadičku dost tenkou, aby se dostala do potrubí, dá se tím rozmrazit rozvod vody. Do kýble dáš teplou vodu, do vody kousek hadičky, druhý konec hadičky na čerpadélko. Voda z čerpadélka pokračuje hadičkou zasunutou do trubky, tu ohřeje a vyteče z ní směrem k tobě, takže tam musíš mít připravený kýblík na zachycení vody. Vrtačku důrazně doporučuji připevnit třeba ke stolku, stěně a to tak, aby se na ní nedostala voda. Připevnění hadičky na čerpadélko konzultuj rovnou v železářství, včetně připevňovacích kroužků.
A krásně se otepluje, voda roztaje i bez toho, jen nevíme za jak dlouho.
Však ano Kejky. Já vím přesně, kdy se mi HDO vypne a tak na tu hodinu prostě radiátor vypnu knoflíkem. S tou vodárnou si neporadím, chtěla bych, ale jak to tak čtu, tak vím, že tohle nezvládnu. Ne napoprvé a sama. Kdyby mi to však jenom jednou někdo ukázal, tak to mám v paměti navždy. jenomže takhle přes monitor mi to nestačí, musím to vidět v praxi a na vlastní oči. Já se na to fakt vykašlu, budu čekat na to jaro. Jsou horší věci v životě, tohe se vyřeší samo, jen co se oteplí. A příští rok už si dám sakra bacha, abych neblbla kvůli kytkám... Děkuji. Ale Hujerek mi nasadil brouka do hlavy s tím, že bych mohla s tou kalovkou a kýblem vody, vylézt na střechu verandy... No uvidím zítra, vyspím se na to.. Díky Suzy.
Ještě mám otázku pro Zakus. Jak mám rozumět tomu, že je rozdíl při tarifu D 45 pouhých 60 haléřů? Víš nerozumím, jestli myslíš že dříve jsem za jednu kWh NT platila 1,21 kč a nyní teda platím 1,81 kč. Nebo jestli je rozdíl mezi VT a NT pouhých 60 haléřů? To by snad tedy ani nestálo zato. V roce 2005 to byl dost velký rozdíl. VT 4 koruny a NT 1, 21 kč. A to už je dost velký rozdíl. Pokud by to bylo jenom těch 60 haléřů, stojí to vůbec zato, platit měsíční pronájem HDO hodin? Nebo kdyby mi někdo poradil, jak bych na internetu zjistila, kolik člověk vlastně platí a co, aby se mohl rozhodnout. Jejich faktury jsou čím dál složitější a já dostávám vyůčtování jednou za rok. Měsíčně platím zálohy 2.600 kč. Děkuji za všechny rady a informace. Suzy.
Zde si to můžete vypočítat
doplněno 18.02.12 11:41: Nezapomeňte k měsíční platbě připočíst měsíční plat za příkon podle jmenovité proudové hodnoty jističe před elektroměrem, asi budete mít jeden z těchto jističů, takže + měsíční platba 360,- nebo 460,- Kč. nad 3x20A do 3x25A včetně 360,00 nad 3x25A do 3x32A včetně 460,80Tady máš výpočet Tvé spotřeby:
Cena za 1 MWh je při vysoké sazbě 3011,24 Kč a při nízké sazbě 2411,21Kč. Předpokládám že budeš topit jenom když je nízká sazba.
Za jednu hodinu spotřebují tvoje dva radiátory maximálně: 4000Wh= 4kWh= 0,004 MWh
Jedna hodina topení oběma radiátory nastavené na maximum Tě bude stát : 2411,21 Kč x 0,004 MWh = 9,64 Kč
Shrnutí : Jedna hodina topení při obou radiátorech na maximum Tě stojí 9,64 K. Když stáhneš příkon obou radiátorů na polovinu, bede Tě jedna hodina topení stát 4,82 Kč, když stáhneš na čtvrtinu tak 2,42 Kč atd.
doplněno 18.02.12 11:19:Cenu za jedno MWh si ještě sama ověř, já jsem tu cenu 2411,21 Kč vzal z té adresy na netu, kterou Ti poslal někdo v minulém příspěvku
Jarečku, teď jsem Ti chtěla přidělit zelenou hokejku a kliklo to, že už jsem je vyčerpala. Je mi to moc líto. Tak posílám alespoň velké díky a . Je mi to tak líto. Tři možná ohodnocení je v některých případech hodně málo. Ještě mi chybí jedna a jdu alespoň poděkovat.
Děkuji usko, vytiskla jsem si to a budu nad tím bádat. Ano, vloni jsem ten jistč platila 285kč a letos je to 360kč.
doplněno 18.02.12 12:32:Usko, také Tobě jsem chtěla dát ohodnocení za Tvou námahu a nedostalo se na Tebe, zrovna tak, jako na Jarečka. Tak i Tobě posílám palečky nahoru . Tvá rada mi pomohla aještě jednou díky.
Dobrý den Suzy.
Tak mi nedá abych nepřipsal, ještě než vyrazíte do obchodu pro měřič spotřeby, pár řádek k tématu probíranému v tomhle vláknu.
K původní otázce napíšu tolik (spíš zopakuji, co už psali kolegové) že radiátory, které teď používáte, jsou rozměrově malé aby byly dobře přenosné. A proto, aby předaly do prostoru všechno teplo které umějí vyrobit, musí být "rozpálené". Že je jejich provoz drahý tak vypadá jen zdánlivě. Ve skutečnosti tím, že teď vytápíte jistě menší plochu než s kotlem, spíš na vytápění ušetříte. Větrejte ale jen krátce a intenzivně, jinak je větrání ztrátové. Jinak elektřina ve VT stojí asi dvojnásobek toho co NT, vyplatí se to tedy trochu ohlídat a vypínat.
Měřič spotřeby - nevím, na vašem místě bych si ho asi ani nekoupil. Ono jinak se projeví určitá úspora elektřiny u toho, kdo s ní jen svítí a používá několik běžných domácích spotřebičů a zase jinak tam, kde je domácnost plně elektrifikovaná, na el. se i vaří a topí se s ní. Vytápění má ve spotřebě zdaleka největší podíl, velký příkon je zapojen prakticky trvale, zatímco kuchyňské spotřebiče mají příkon menší a v provozu jsou minimálně, jsou vlastně skoro pořád vypnuté. Sledovat jejich spotřebu tedy není příliš přínosné. A ještě se u nich uplatňuje jeden fakt, na který se zapomíná. Ztrátové teplo, které vzniká při jejich provozu, uniká do okolního prostoru (místnosti), který ale je vytápěný stejnou energií (elektřinou) - teplo tedy "zůstane uvnitř" a pomůže ve vytápění.
Takže nevím, měřič spotřeby je zajímavá věc, sám o sobě ale spotřebu nepřinese a u Vás je pro získání skutečné ceny do něj nutno nastavit časy podle ovládání HDO (trochu komplikace). Možná by Vám víc užitku přinesl časový spínač, který by vypínal ledničku v době VT (hodinu vypnutá vydrží), nevím ale, jestli ovládácí relé, které mají čas. spínače uvnitř by vydrželo dlouhodobý provoz.
Tolik k problému ode mne, večer možná ještě něco připíšu do vnitřní pošty.
Ahoj Ferdo. Já mám právě všechno na tu elektriku, není tady plyn. Také jsem přemýšlela, jestli nemám vypnout bojler, když mám vodu zamrzlou a stejně se jenom dohřívá. Ale bojler mám v místnosti mimo obytné prostory, je to taková takzvaně letní kuchyňka a pod ní je ten sklep, kde mám vodárnu. Tam se netopí, takže bojler se logicky ochlazuje. Ten baráček je podivně zkonstruovaný, ale s tím já nic neudělám, na nějakou přestavbu nemám prostředky. Všimla jsem si, že bojler dohřívá, i když vůbec žádnou vodu neodbírám, je zamrzlá, čerpám ji rovnou ze studně do kýblů pomocí kalovky a ohřívám na mytí sebe a nádobí. Jenomže kdybych bojler vypnula, a byly mrazy, tak mi zamrzne ještě ke všemu i voda v něm. V té kuchyňce mám kytky a soudek s vodou a ten v těch mrazech totálně promrzl. Potrubí jsem v létě řádně obalila, opravdu pečlivě a solidně, tam to nezmrzlo, je to v zemi. Co se týče HDO, mám na skříni vypsané intervaly a podle nich se řídím, i když to teď nevidím, protože když je systém elektrokotle v poruše, nenaskauje mi automaticky červený signál na pokojovém termostatu, který mi hlásí, že se HDO seplo. Když sedím u počítače, tak to slyším přes zeď, protože to klapne v elektrokotli, ale jinak momentálně ne, protože je elektrokotel vyřazený z provozu. Víš, on když má člověk problém, tak se ho snaží co nejlépe zmírnit. Takže já se to také už naučila. Jsem spořivá holka, nerada plýtvám a umím se uskromnit i na úkor pohodlí. I v normální době, kdy všechno funguje, si nejdu uvařit ani kafe, prostě tu půl hodinku počkám, než se mi sepne HDO. Možná Ti to přijde přehnané, ale navykla jsem si tak žít. Nakonec přece nikdo nic za mne nezaplatí, je to moje věc, tohle mne život naučil. Ten měřč, co mi o něm mluvil Ladin, tak ten se mi líbí z toho důvodu, že bych mohla zjistit, na kolik mne třeba přijde upečení chleba v pekárně, nebo jestli je opravdu ta indukce, kterou jsem si pořídila z důvodu spoření energie opravdu účinná tak, jak říkají, a kolik třeba opravdu sežere ta mikrovlka... A tak dál, prostě mne to zajímá. Ale víc hlav víc ví a já budu moc ráda, kdybys mi napsal. Já ráda poslouchám rady a vážím si jich, protože jenom tak jde člověk kupředu a stále se učí. Tak Ti děkuji a těším se, že mi něco napíšeš. Ahoj Suzy.
U tvého tarifu je rozdíl mírný, jak ti psali, u jiných tarifů je výraznější. Ještě voda nerozmrzla? Sousedům už teče a nic nekonali.
Kejki, včera jsem vlezla do sklepa a pokusila se pustit čerpadlo, hrčí-chrčí a netlakuje. Hned jsem to vypla, bojím se.
Suzy - spotřebu el. domácí pekárny mám překontrolovanou dle této tabulky, třeba ti pomůže. Kč se může lišit dle sazby v každé domácnosti, ale kWh odpovídají. U tvého tarifu je rozdíl mezi nízkou sazbou a vysokou jen 0,60Kč, pokud je ti zima, tak to neřeš. Za chvíli bude jaro.
1. základní chléb 3:20 hod 0,34 kWh 1,29 Kč
2. francouzský chléb 3:39 0,42 kWh 1,60 Kč
3. celozrnný chléb 3:42 0,40 kWh 1,52 Kč
4. sladký chléb 3:50 0,33 kWh 1,25 Kč
5. superrychlý chléb 1:20 0,32 kWh 1,22 Kč
9. nekynuté těsto 1:00 0,27 kWh 1,03 Kč
10. moučník 1:25 0,35 kWh 1,33 Kč
11. zavařenina 1:05 0,28 kWh 1,06 Kč
12. těstoviny 0:15 Spotřeba je tak nízká, že ji nelze ani změřit
13. kynutá těsta 1:25 0,02 kWh 0,08 Kč
14. jen pečení 0:10 0,08 kWh 0,30 Kč
Usko moje zlatá, děkuji za informaci. To jsi mne tak potěšila, že si to ani představit nedovedeš. Já měla totiž fakticky strach, že si "propeču" ďouru do kapsy...
Já se té pekárny nemohu nabažit. Dííííky moc. Hned ráno zase začnu nový chlebík a odvezu ho mamince, jí taky moc chutná...Ahojky Suzy
Dobrý večer Suzy.
Tak jsem skládal tu vnitřní poštu...
Ten bojler skutečně nevypínat, dal by se nastavit na nižší teplotu ale skoro to nestojí za to, zase lehce přihřívá okolí a brání tak promrzání (aspoň trochu). Trochu se obávám aby se Vám ho nepovedlo nějakou manipulací s rozvodem vypustit, aby nešel naprázdno, možná je tam ale k tomu pojistka, přesně nevím.
Sledovat HDO myslím přehnané není, kromě finančního efektu by Vás pochválili i energetici, že odlehčujete energetickou soustavu v době špiček. Je to jen maličko, ale kdyby to dělali všichni...
Měřič spotřeby je "přístroj zajímavý", také ho mám, co jsem ho zkoušel tak ukazuje dobře spotřebu žárovek a topení, ale pro elektronické zdroje (počítač) se zdá že ukazuje trochu víc než elektroměr (v rozvaděči).
Energetická náročnost pečení, jak popsal(a) uska v příspěvku výše, je podle mne správná (porovnáno s remoskou).
F.
Ferdo. Vaše reakce nebylka určena mně, ale přesto:
než jste poskládal vnitřní poštu, tak paní Suzy provedla několik zásahů na svém kotli, díky tomu netopí, jak je zřejmé z dalšího vývoje tohoto vlákna.
Kotel nepůjde naprázdno, má ochranu proti sníženému tlaku.
Měřiče spotřeby do zásuvky jsou jen čistě orientační, možná částečně počítají i jalovou složku spotřebované energie, elektroměr počítá POUZE složku činnou, v tom může být markantní rozdíl při měření spínaných zdrojů...
Zdravím. Kotel máš zapojený přes HDO . Jede na nízký tarif. Být tebou , tak si koupím spínací hodiny. Já mám -mechanická programovatelná spínací zásuvka - typ TS-MD3 přišlo mne to asi na necelých 80 kč. A ten jeden radiátor na kterým to není si pustím tady přes to. Jenom si na tom nastavíš čas kdy máš NT . Až ti poběží kotel , tak si to dáš na mražák , nebo ledničku. Investice se zaručeně několikrát vrátí. Hodně zdaru. Kdyby jsi napsala odkud jsi ( nějaké větší město poblíž ) a bylo to v mém dosahu , tak ti ten kotel spravím a zprovozním studnu . Já jsem od Brna.
Ahoj instalatérku, já jsem z Poděbrad. To je asi hodně daleko. A ty spínací hodiny jsou přímo na tom kotli a potom v pokiji na termostatu, teď to samozřejmě nefunguje, je to propojené, jak jsem psala zhora. Když se to sepne, klapne to v kotli a rozsvítí se červeně ukazatel, že HDO je v provozu. Když není, červené světélko zhasne jak na kotli, tak na termostatu. Takže kontrola naprosto bezproblémová, ale ne v tomto momeňte, protože jsem v tom průšvihu. Kontroluji podle tabulky a sluchem. Já mám HDO dvacet dodin denně, takže se jedná o pouhé 4 hodiny. V tom problém nemám, i když ti fiškuntálové vypínají přesně na tu hodinu, kdy vědí, že budeš vařit snídani, oběd nebo večeři. Jsou to filištínové...
Suzy - filištínové? Samozřejmě, že v dobu kdy si vaří snídani většina národa, tak je elektrosíť přetížená - přece tedy nebudou dávat elektřinu levněji! Zkuste vstávat (nebo spíše snídat) dříve nebo později...
Ahojky Hopíku, no jasně, já na ně také vyzrávám. Však jsem psala, že když to propásnu, tak si raději počkám a to kafe si uvařím, až to "klapne". A vůbec všechno tak dělám. Jenomže drtivá většina lidí musí do práce, a organizovat si to nemohou. Já to zvládám a i mí přátelé jsou na to zvyklí. Je to sranda, protože to vědí, a když chtějí něco uvařit, poslušně čekají, až to "klapne. Ale je to proto, že to jsou přátelé, jinak by asi neznámí lidé dost blbě čuměli, kdybych jim řekla, že jestli chtějí uvařit třeba čaj, tak musí půl hodiny počkat..:D, že přišli v nevhodnou dobu.
Suzy, je super, že máte chápající přátele a kámoše (i kámošky)! A asi nemáte zapotřebí zvát na kafe neznámé lidi - taky proč?...
Před týdnem mi ta cesta okolo nějak nevyšla (omlouvám se), ale stále s Vaší šlapkou počítám, je to pro mne provokující záležitost. Bohužel jsem nebyl u zrodu Vašeho současného problému s kotlem, věřím, že bych Vás trošku dokázal přibrzdit ve Vaší snaze o záchranu topení, možná byste dneska nemusela řešit topení pomocí radiátorů. Ale bohužel jsem neměl čas ani mrknout sem na tuto poradnu.
Stále plánuji cestu okolo Vás (snad už to vyjde) a věřte mi, že si u ČEZu zjistím přesné spínací časy, abych na práci (a kafčo) nepřijel nevhod, v době kdy je elektřina dražší!
Věřím a doufám, že druhou půlku mé poslední věty budete brát s patřičnou rezervou - díky! Hezký den...
Hope, Vám bych to kafčo uvařila i za plnou taxu. . No, s kotlem už se stal, jsem si to zavinila sama a pak jsem reagovala strašně rychle na něčí odpověď, aniiž bych vyčkala doplnění. Prostě ženská v tísni. Hrrrr do toho... To jsem celá já. Takže si na nic nestěžuji, platím za svou blbost a zbrklost. Všechno má svou cenu...Ale ponaučení mi to přineslo na celý zbytek života, takže něco blbého, je pro něco dobrého, jen je to třeba správně pochopit a zapamatovat si to. Škoda jen, že je to pokaždé jiné a člověk je hloupý a nevidí podobnosti, které nejsou náhodné... Tak se zatím mějte hezky, Suzy
A jakmile budete mít cestu kolem, dejte vědět...
Suzy, souhlasím, že jste zbrklá. Sama víte a znáte, jak to tady chodí, první rada nemusí být ta správná, uvážlivý člověk chvíli počká, než se tady všichni poštěkáme a řešení problému si vyříkáme mezi sebou. Uznávám, že ve chvíli, kdy venku mrzne až praští se tonoucí i stébla chytá. Ovšem z Vašeho původního dotazu nebylo úplně zřejmé, že máte přízemní domeček s uzavřenou otopnou soustavou - proto zde padaly různé teorie s konví či kalovým čerpadlem. Tyto rady občas fungují, ale v trošku jiných případech. Sám jsem chodil s konvemi na půdu, protože jsem zapomněl. kde byla ručička na měřáku, než jsem vypustil topení. Měřák "nějak" měřil, ale stupnice neodpovídala faktickému tlaku, a vzhledem k tomu že kamarád měl otevřenou expanzní nádobu na půdě, bez přepadu, tak jsem nechtěl riskovat, že budu dole topení napouštět a nahoře mu to z půdy poteče skrz barák až do sklepa...
P.S.: Jinak se zastávkou u Vás samozřejmě počítám! Telefonní číslo snad je stále stejné!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.