Nejste přihlášen/a.
Tak předně by Vám podobný systém měl někdo naprojektovat...
Za druhé bych nevymýšlel tyhle šílené kombinace, protože za rok tady budeme číst co všechno Vám nefunguje...a čemu všemu nerozumíte a nejde to seřídit...
Za třetí...mi vysvětlete, jaký očekáváte přínos solárního systému v kombinaci s kotlem s průtokovým ohřevem vody...
A za čtvrté mi řekněte, proč trváte na průtokovém ohřevu vody...a jaké k tomu máte důvody...K tomu mne zajímají tepelné ztráty Vašeho domu.
des:
Vaše odpověď je sice lehce vulgární...ale přesně tak jsem to myslel...
K tomu všemu přitom nebude na 99% žádný technický důvod, jen je dnes moderní dělat jednoduché věci složitě.
Šmarjá panno...
Vy jste zvolil kondenzační kotel...po poradě s někým, nebo klasicky...jako většina lidí sám?
Víte co má kondenzační kotel za podmínky..., že by bylo potřeba posoudit jak komín, odvod kondenzátu, teplotní spád soustavy...s velkou pravděpodobností pak i přepočítat hydrauliku topného systému a zvětšit otopná tělesa?
Solární systém v kombinaci s průtokovým ohřevem vody je Vám k ničemu...nic Vám nepřinese...bez cca 300l nebo většího zásobníku TV určitě ne...a stejně by jeho návratnost bylo lepší ověřit výpočtem...dle dalších parametrů domu...i domácnosti.
Od krbových kamen si slibujte také ledasco...ale také přinesou nepořádek, popel v domě...a často nedostatčený nebo naopak přebytečný výkon, pro který je potřeba další akumulační nádrž.
Solární ohřev vody je ekonomický pouze zásobníkový.
Kondenzační kotel,není takový hit,jak se všude propaguje,stačí že se píše účinnost přes 100%,což je nesmysl,neli blbost.
Průtokáč jako ohřívač je největší žrout energie.
Krbová kamna jako doplněk vytápění vyhovují,ale výhoda zaniká,obsluhou.Stále hlídat a přikládat se mi nezdá zrovna hit.
doplněno 17.02.12 14:21:Skoro totéž jen o 1sec později a fakt jsme se nedomluvili.
des:
Tak vidíte že neopisuju
P.S.: jen bych rozporoval to, že u kondenzačního kotle rozporujete účinnost přes 100%...ale je tomu opravdu tak.., kondenzační kotel pokud je správně provozován, pak má účinnost i 108%..přesněji by možná bylo lepší říct "normovaný stupeň využití".
Rozebírat to zde nechci, ale není to perpetuum mobile...
doplněno 17.02.12 14:31:Pokud by se brala účinnost kondenzačního kotle "klasicky" ze spalného tepla, pak by jeho účinnost byla max.cca 97,5%...To už je pro Vás jistě akceptovatelné číslo
nejsem sice odborník přes teplo, ale měl jsem ohřev vody přes zásoník (70l.) a nyní mám průtokový ohřev vody a můžu říct že jsem na tom o dost líp se spotřebou plynu a to máme dítě navíc. Takže jak uvádíte že - průtokáč jako ohřívač je největší žrout energie, tak s Vámi souhlasím jen v případě elektrického...
Dalle: Já se domnívám, že si nerozumíte. Je velký rozdíl mezi průtokovým ohřívačem a průtokovým ohřevem v kombinovaném kotli. Jak v teplotě tak v množství vody.
lui: tak mi jako laikovi řekněte co je ekonomicky výhodnější - mít plynový průtokový ohřívač, nebo ohřívat vodu přes průtokový ohřev v kondenzovaném plynovém kotli? (já si osobně myslím, že to vyjde na stejno)
Co se týče komfortu tak jednoznačně průtokový ohřívač je lepší. Jednodušší regulace teploty. Větší okamžité množství TUV. Při dobře navržené velikosti pravděpodobně i ekonomická úspora. Na rozdíl od průtokového ohřevu v kotli. Kde musíte mít zbytečně velký výkon kotle, jen kvůli TUV. při každém otevření kohoutku s vodou se přepne kotel na ohřev TUV. Dost dlouho trvá než začne téci voda, po dobu co máte puštěnou vodu kotel netopí. Některé kotle na začátku omezují průtok TUV kvůli dosažení rozumné teploty vody. Nepominutelný je i fakt, že kombi kotle jsou o hodně dražší a složitější(větší možnost poruchy) než kotle určné jen pro vytápění.
lui: no tomu sice rozumím, ale pokud bych měl pořídit kotel jen pro vytápění a zvlášť pak i průtokový ohřívač, tak se cenou dostanu určitě přes cenu kombinovaného kotle a to nemluvím o dvojím odkouření dvojí vložkování do komína revize atd. A ohřev vody přes elektrický boiler je určitě ekonomicky dražší provoz než TUV přes kotel.
A proč průtokový ohřev? Proč ne kotel jen na topení a nepřímotopný zásobník pro TUV? Ono záleží na tom jaké množství vody potřebujete. Ať okamžité tak celkem denní množství. A z toho se musí odvíjet úvaha, nebo chcete-li projekt, kudy a jak dál.
lui: bydlím zatím v domě v jednom z bytů kde používám jako ohřev vody průtokový plynový ohřívač a můžu říct že doteď jsem levnější způsob ohřevu vody neměl. Přes to, že ty hovada z RWE neustále zdražují plyn jako smyslů zbavení, tak mě vyjde ohřev vody vč. vaření pro čtyřčlenou rodinu levně. Nyní buduji podkrovní byt, kde jse zvolil opět průtokový ohřev vody, ale přes kotel protože si myslím že to bude na stejném principu jako průtokáč, takže si myslíte že je to chyba?
Aku nádrž, která bude fungovat jako ořívák TUV, a kterou budete nabíjet z různých zdrojů - plyn, krbovky, solár atd. = plynový kotel bez průtokáče a podle konkrétní situace klasika nebo kondenzační.
Provoz jde celkem jednoduše řešit automaticky (přednostně se topí solárem, pokud není slunce a nezatopí se v krbovkách tak se sám sepne plyn, pokud se zatopí v krbovkách tak se plyn zase vypne atd. Je třeba dodržet několik zásadních věcí aby to fungovalo tak jak má = dobrý projekt a provedení.
topic:
Jistě...ale nejdřív tazateli také musíme říct, že to vše bude stát peníze...včetně peněz na provoz a údržbu...Ale hlavně, že tahle legrace bude potřebovat akumulační nádrž o velikosti minimálně 1000l, ale v případě vštších tepelných ztrát domu i 1500 až 2000l...
Peníze relativně. Plynový kotel - ten by kupoval tak jako tak. Aku nádrž - dá se sehnat i něco za cenu šrotu (např. vyřazený vzduchojem) a udělat kolem toho izolaci, nebo se dá udělat i hranatá beztlaková (pak taky odpadne nutnost velké expanzky) Ta nádrž nemusí být nutně až tak velká, pokud to bude hlavně na TUV tak bohatě stačí i malá, (v podstatě nepřímotopný boiler, jasně, pro natopení solárem přes den a topení až do rána to je málo) Solár - drahé ale kdo hledá tak najde relativně levně, krbovky taky jdou sehnat za dobrou cenu - spousta lidí si koupila, blbě zapojila a po jedné zimě se jich zbavuje a jsou rádi že to někdo vůbec koupí. Zadarmo to ale nebude ani tak, to je jasné. Ale časem se to vrátí na energiích, hlavně solár jaro - podzim, v podstatě bude mít teplou vodu i topení zadarmo. V zimě sice solár moc nepomůže, ale přijde z práce, něco přitopí krbovkama (nebo kotlem na TP) a zbytek dne pojede na plyn - oproti 100% plynu to taky vyjde o dost levněji.. Dá se to dělat i postupně, začít plyn. kotlem + malou aku nádrží (boiler), pro solár nebo pro krbovky udělat jen přípravu a pořídit až na to bude..
No ano...jak říkám, do roka a do dne se tady opět sejdeme...a budeme řešit proč něco nefunguje jak má...
A na má slova dojde..
Já bych zvolil plynový kotel doplněný zásobníkem vody - cca 70 litrů. Ohřev vody má prioritu, když je zásobník ohřátý topí se do radiátorů. Vše probíhá automaticky, přepínání zásobníkxtopení obstarává třícestný ventil a elektroníika. Prakticky každý výrobce kotlů má tento systém v nabídce. Pokud máte dost místa, použil bych ještě akumulační nádrž minimálně tak 500 litrů se dvěma topnými hady. Do jednoh, který je umístěn výše bych napojil krbovou vložku, do spodního pak okruh solárních panelů.
Vývod ohřáté vody z tohoto zásobníku bych vedl do malého zásobníku ohřívaného plynovým kotlem. Plynový kotel by v případě nutnosti jen dohříval vodu předehřátou sluncem nebo krbovkami.
Jsou jistě možné další kombinace, ale toto se jeví nejjednodušeji a patrně nejlevněji podle vašeho zadání.
Ale počítejte minimálně se 100 tisíci za solární systém, kotel s ohřevem vody bych podle výkonu tipnul tak na 70-80 tisíc a kde máte vytápěcí okruh.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.