Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pokládání mozaiky

Od: mozaika odpovědí: 10 změna:

Ahoj,

jen se zeptám, zda se dá mozaika ( obklad nad kuchyňskou linku) , položit i na vyštukovanou a vymalouvanou zeď? Dříve byla stará kuchyňská linka, tak se neobkládalo, ale jen vyštukovalo a vymalovalo (podklad je pórobeton) , ale postoupil čas, linka nová,tak bych rád dodělal i obklad. Jde mi o to jestli si dát práci a oškrábat nebo položit na štuk a doufat že to za měsíc nespadne. Co by jste poradili?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

moto*
hodnocení

0x

Osobně se domnívám, že na barvě by obklad moc nedržel. Barvu bych oškrabal a štuk zdrsnil. Používám na to takové hrábilko které se prodává na zdrsňování zdi. Doma mám také velmi hrubý brusný kámen kterým zeď ještě přejedu.

jabraka*
hodnocení

0x

Rozhodně je potřeba stěnu zbavit starých výmaleb až na pevnou omítku,pokud je dostatečně pevná.Na ni lze rovnou použít lepidlo,raději trochu řidší konzistence,aby patřičně nasáklo.Na stěnu jako opěru zespodu nalep silikonem laťku,na ni můžeš kotvit první řadu.

JABRAKA

mozaika
hodnocení

tak toho jsem se bál , nebo lépe řečenou, jsem se tomu chtěl vyhnout, ale lepší udělat teď něž pak strhávat všechny obklady dolu.

mozaika
hodnocení

ještě mě napadlo, když píšete o seškrábání malby, to bude asi problém, to půjde dolů i se štukem (štukováno a malováno zhruba v listopadu 2010) , protože pomalu žádné vrstvy malby tam nejsou , malováno asi jen dvakrát po sobě před nastěhováním. Takže sundat když tak i štuk?

moto*

To zkuste špachtlí, pokud je ten štuk kvalitní a přímo na původní omítce, neměl být problém. Jsou ovšem také umělci, kteří přeštukují již malovanou zeď, aby ji třeba srovnali, aby byla třeba hezká před prodejem bytu, potom by problém byl.

mozaika
hodnocení

štuk je přímo na zdi (pórobetonu) , sám jsem zeď stavěl a natahoval lepidlem. štuk už pak dělaly zdnicí , kvůli nedostatku času, jen jsem jim míchal.

pecan*

já bych to řešil podobně jako kolegové výše. Starou malbu oškrábat, trochu srovnat, natřít penetrací, aby se to lépe poté s lepidlem spojilo. Nevím, jak je ta mozajka velká( jednotlivé kostičky) já mám v koupelně 2,5x2,5cm kostičky a už nikdy více. Nakonec sem si je lepil sám. Poradil bych Vám tu mozajku přilepit první na sádrokarton a ten pak přilepit na stěnu, ale nadnese - odskočí to od zdi o tloušťku sádroše, nebo jako já, první sem si mozajku přilepil lepidlem na tenký plech, nechal na zemi uschnout a pak ten plech přilepit i s mozajkou na zeď. Tak sem to dělal v koupelně. Velikost plechu byl 30x10cm, takové pásky, které sem napojoval na sebe. Vše rovné, přesné napojení spár, pak zaspárovat a ok. Lepil sem ten plech klasickým lepidlem na dlaždice (vrstva 1mm) přímo na omítku a přichytával tenkým vrutem ve spáře pro jistotu. Drží bez problémů. Spárovačka to ještě zpevní. Žádným jiným způsobem se mi nepovedlo tak malé kostičky na zeď přilepit rovně, aby byly stejně v rovině, aby žádný rožek netrčel atd...

rascal*

pecan: co jste to měl za mozaiku? ta nebyla nalepená na síti?

Jinak starou barvu namočit houbičkou a oškrábat. štuk nechejte, když bude držet.

Jinak do kuchyně doporučuju použít kerapoxydovou spárovačku, je o dost dražší než obyčejná, ale osoba udržující čistotu domu vám bude neskonale vděčná...

pecan*

byla nalepena na síti, která byla z papíru. Po manipulaci se hodně rychle rozmočí. Abych to měl rovně, nijak jinak se to udělat nedalo. Možná složitý postup, ale výsledek ok

kozel*
hodnocení

0x

Urcite oskrabat az na porobeton, pak disperze, a pak az obklad, na porobeton se krasne obklada, na fixaci prvni řady použijte hrebicky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]