Nejste přihlášen/a.
Tak a jsem v háji. Jak někteří z Vás vědí, mám zamrzlou vodu. Teď mi upadl do poruchy ten můj lektrokotel, chtěla jsem dopustit trochu vody, ale jelikož mi nejde čerpadlo, tak jsem myslela, že vodu doradiátoru naleju konví. Co se stalo, dovedetesi představit. Namontovala jsem krátkou hadici k radiátoru, připravila konev a trychtýřem se pokoušela nalít vodu dovnitř. Ozvalo se syčení a do obličeje mi vyšplouchla voda z radiátoru. Honem jsem to zavřela, ale bylo pozdě. Tak a co teď? Tak nejenom, že mám zamrzlou vodu, tak teď tady ještě zmrznu i já. Máte nějakou radu? Myslíte, že je nějaký způsob jak vodu doplnit? Ach jo. Děkuji předem, Suzy.
Hele Suzy, já jsem byla také sama ženská v baráku, ale do elektriky jsem se moc - vlastně mimo žárovky a nahození jističe - nepouštěla. I když zde máme zdatné a ochotné rádce, přeci jenom by to asi chtělo zavolat elektrikáře a nebo topenáře. Nechci tě podceňovat, ale já bych do elektrického kotle sama i podle dobrých rad moc nešťourala. Ale jestli se do toho pustíš a zprovozníš to, tak před tebou smekám.
Liduš, taky z toho mám hrůzu, ale když je nouze nejvyšší, tak se holt předem pokřižuju, pomodlím k andělíčkům a jdu do toho. Kotel jsem už jednou zprovoznila, ale to jsem mohla dočerpat vodu přes vodárnu. Kdybych já husa nešťastná ráno zase vyšroubovala tu termostatickou hlavici z jednoho radiátoru, pustila ho naplno a pak sundala kryt z kotle a tužkou stlačila čidlo dolů, tak by kotel naskočil. To, co jsem provedla, je na pár facek do frňáku. Je to moje chyba. No, už se stalo, teď budu muset počkat do března. Tak ahoj a pak dám vědět. Suzy.
Teď jsem si zase teprve přečetl jak pokračuješ s kotlem a málem mě šlak trefil. Než jsem šel na oběd tak to už vypadalo dobře, stačilo jen nahodit tu tepelnou pojistku a zapnout kotel. To máš z toho, že nás vůbec neposloucháš. Teďka vidím že už máš tlak 0.5 bar neboli bez vody, tak to už je úplne v pr..li. Máš aspoň nějaký přímotop, nebo něco abys nám nezmrzla?
Ale když já Jarečku poslouchala, ale asi jsem všechno nepochopila správně a strčila do kýble tu kalovku a ta to odsála i zbytek vody. No naštěstí mám tu dobrou kámošku a přivezla mi radiátor, ale v kuchyni, protože do ní chodím přes chodbu, tak tam mám osm stupňů, jako v chodbě a na záchodě je ještě méně. Jsem nabalená jako medvědice. Achich ouvej... Já nešťastnice nešťastná...
a hloupá
Suzy,vždy se ptej napřed,než něco vymňoukneš.-Nejprve musíš vypnout čerpadlo a vodu do systému nalévat v nejvyšším místě.Jinak se voda musí doplnit před topnou sezonou a pak už se nedoplňuje,protože obsah jen cirkuluje.Doplní se až zase se přestane topit.
JABRAKA
Ahoj Jenyku, a jaké čerpadlo máš na mysli? Mám ve studni tu kalovku, ale ta má hadici širokou hodně. A není to moje, já sice mám také kalovku a na té je ta normální hadice, jenomže jak nebyla tři roky používaná, tak se asi zasekla, nebo zarezivěla, neboco se s ní stalo, prostě ani ťuk. Strčila jsem to do proudu a žádná voda netekla a vůbec nic jsem neslyšela, jakože by to nějak vrčelo. Takže myslíš, že bych měla koupit novou kalovku? Já se z toho zblázním...Pomozte mi nějak, moc Vás prosím. Nebo kde je ta expanzka? A zvládnu to vůbec, když ani nevím jak to vypadá? A napiště mi, jestli jsem nějak nepoškodila to čerpadlo, když já nešťnice vypustila tu vodu z oběhu...
Expanzní nádoba je potřebná prakticky vždy...
Dříve zpravidla otevřená...dnes uzavřená respektive tlaková nádoba.
A právě doplňování vody do systému s tlakovou EN je problém (ve výše popsaném dotazu).
Pokud by se jednalo o otevřený systém z beztlakovou otevřenou EN, pak problém není.
Lidka:
Jistě...u otevřeného systému voda se voda přes expanzní nádobu přirozeně odpařuje...a je potřeba ji doplňovat..
Pak se výška hladiny hlídá buď manometrem na kterém je udělaná ryska max. a min.hladiny...nebo se voda napouští až dokud se přepadem nevrátí z otevřené EN zpět do kotelny...
Když já nevím, co to je ta expanzka a kde bych ji měla hledat. Kotel jsem vyřadila předtím z provozu, raději jsem to vypla v hodináh, dala jsem dolů pojistky. Ale neuzavřela jsem já pitomec kohoutky u radiátorů. Teď jsem si vzpoměla, že tady o tom kdysi byla řeč. A to, co jsem provedla, je hodně špatné? Také jsem někde četla tady, že se ten koloběh vody v radiátorech nedoplňuje běžně a já husa ještě tu vodu vypustila, byla špinavá a než jsem to zavřela, tak určitě vyšplouchl víc jak litr, ono se mi to tou hadicí najednou vrátilo a bylo to. Takže není jiná možnost do oběhu tu vodu vrátit. Ano, měla jsem se napřed zeptat, ale já prostě myslela, že když budu držet hadici ve výšce, tak to tam vleze. Vyfotím kotel a ten radiátor, kterým se voda dopouští normálně. Ale ten ventil má dole..
Máte starší model Protherm Rejnok...dnes se již nevyrábí a je nahrazen kotlem Protherm Ray...
Expanzní nádoba je podle mne uvnitř kotle...U nového typu je to 7l EN...u staršího typu to bude zřejmě podobné, ale návod k němu tady nemám.
Kotel Vám hlásil chybu ještě před doplněním vody, nebo až potom co jste vodu "doplnila"...?
Tlakoměr ukazuje 1bar...což je minimální přípustná hodnota pro fungování kotle Protherm Ray...
Takže pokud kotel naskočí...a nebude hlásit chybu, mělo by vše být ok...a vodu by jste doplnila na hodnotu mezi 1-2bary až Vám bude fungovat čerpadlo...
Z toho že je voda v systému špinavá si nic nedělejte...není k pití...ale k topení
Kotel právě hlásil poruchu. Když se sepnulo HDO tak místo aby začal topit cvaklo to a rozvítil se ten trojůhelníček červeně. Zrovna jsem u toho stála, protože jsem netrpělivě čekala, až sepnou HDO. Ihned jsem dila páčku pojistek dolů a koukla na tlak. Tam bylo necelých jeden barů a ručička měření teplé teploty tam, kde je teď.
doplněno 17.02.12 11:15:Asi vyskočilo to tepelné čidlo, to už jsem se naučila nahazovat. Už mi to jednou ukazoval Hop. Musím sundat kryt a tužkou ho zase zastrčit dolů. Ale já se toho teď strašně bojím, když jsem husa pitomá vypustila tu vodu. Abych to nespálila.
Hmm...tak jsem si stáhl i návod k Vašemu kotli...
A jedná se opravdu o nedostatek vody (když pominu přehřátí kotle...ta kontrolka signalizauje obojí).
Přitom by měl stačit na provoz kotle tlak dokonce jen 0,8Bar...Takže manometr není zrovna přesný...
Nic by se stát nemělo i když kotel zkusíte znovu sepnout...Kotel je jištěn proti nedostatku tlaku i proti přehřátí..a za pokus nic nedáte.
Stůjte u toho...a sledujte co se bude dít...buď hned skočí znova porucha...nebo se kotel rozjede...a tlak se zvýší sám, jak se postupně bude zvyšovat teplota vody v systému.
Ovšem pokud ne...pak vypnout...a doplnění vody je nutností.
Martine, tak teď jsem hodila kalovku do kýble a místo aby se voda načerpala do radiátorů, tak jsem ještě vysála ten zbytek. Posílám fotku
Bože Suzy...tak teď je to definitivně v pytli...
Kalovka je k ničemu...a jsme zase u toho...nejdřív se ptát...potom konat.
Kalové čerpadlo má velmi malou dopravní výšku...zpravidla jen 4-7m...a to k doplnění soustavy kde byl tlak cca 8-10m nestačí...a naopak voda zase uteče ven...ještě více než předtím...což je logické.
Takže teď už máte systém definitivně bez vody...
doplněno 17.02.12 12:19:Do doby než Vám půjde klasické čerpadlo tedy domácí vodárna...
Máte jen nemnoho možností...nejjístější je zadeklovat se v jedné místnosti...a pustiti si tam přímotopný radiátor...nebo ventilátor s topnou spirálou.
Když on mi to nahoře poradil s tím kýblem Jenyk. Tak jo, já už se na to vykašlu. Děkuji všem. A ještě se zeptám, není to další katastrofa, že jsem vypustila všechnu vodu a bude se muset dopustit všechna znova?
Děvče nešťastný co to provádíš!? Podle těch fotek máš asi uzavřený okruh s tlakovou expanzní nádobou - je to taková kulatá boule, dost veliká, bývá to červené. To by znamenalo, že nemáš možnost nalít vodu do otevřené expanzní nádoby. Jak jsem si ale všimnul na tlakoměru, který si na štěstí vyfotila, tak máš v systému ještě dostatečný tlak, a to 1 bar (pokud ti ovšem ten tvůj tlakoměr dodře ukazuje - snad jo). Tlak 1 bar by měl stačit, to odpovídá výšce vodního sloupce asi 10 m (to jest jako bys měla otevřenou expanzku ve výši 10ti metrů. Podle mého názoru můžeš v tomto stavu kotel klidně spustit a topit dál. Ten litr co ti vytekl nezpůsobil tak velkou ztrátu tlaku, abys nemohla topit. Proč si tam vůbec chtěla dolívat vodu? Něco tam zlobilo? Jestli bylo před tím dolíváním všechno v pořádku, tak to dej do původního stavu (dotáhni co jsi povolila) a spusti kotel. Prosí Tě ale raději ještě třeba počkej na další potvrzení od někoho kdo ještě napíše, nechci mít na svědomí, když by byl nějaký malér. Ber to tak, že je to čistě můj názor, a nejsem žádný profesionální topenář. Ahoj
Jarečku a všichni ostatní, tak já se Vám tedy přiznám. Jak jsme to tady už jednou řešili, tak jste mi dobře poradili, že v pokoji, kde mám termostat na zdi, mám nechat radiátor naplno, protože si to on ohlídá. Jenomže já mám zrovna na tom parapetě orchideje, a ty tím teplem začaly chřadnout. Tak já tam znova namontovala tu hlavici a otevřela ji na trojku. No, a tím se zase asi stalo, že se kotel nějak přehřál, protože mám i jinde radiátory různě nastavené, ale nikde nejsou ventily otevřené naplno... Já se kaju, a strašně se stydím, ale musím Vám říci pravdu, jinak byste mi nemohli pomoci. Teď když hodím kotel zpátky, tedy ty pojistky dám nahoru, tak nefunguje, trochu to v něm hučí. Mám tedy zkusit sundat kryt a pokusit se nahodit to čidlo tou tužkou?
Aáááá...ženská a orchideje...grrrr...taky mám doma jednu takovou...
Takže to nebude porucha s nedostatkem vody...ale teplota...
Ano, zkuste odblokovat teplotní pojistku...a kotel znovu nahodit..
A pozor...jak se jedná o elektriku...ať z Vás není škvarek.
doplněno 17.02.12 11:34:P.S.: kontrolka poruchy ještě svítí?
Tak to je tedy těžká rada. Já bohužel vůbec neznám ten Tvůj konkretní kotel. Je mě divný že se kotel nespokojil s tlakem 1 bar, myslím si že ten tvůj tlakoměr si ukazuje co chce. U normální tlakové expanzky se dá zvýšit tlak obyčejnou pumpičkou na kolo, což by bylo nejlepší, ale v tom Tvém kotli bude nějaká expanska uvnitř a já vůbec nevím, jak je to tam uděláno. Musíme se nejlépe spolehnout na radu někoho, kdo zná perfektně tento tvůj konkretní kotel, uvidíme kdo nám co poradí ...
doplněno 17.02.12 12:00:Kotel si zřejmě pamatuje, že bylo přehřátí, to si nám ale napřed nenapsala, že si ho přehřála. To co napsal martincakl je OK, zkus to odblokovat.
Jsem u toho s kamarádkou, obě jsme "šikovné" jako hrom do police. Teď tady sedíme a čekáme co Vy na to. Když se nám podařilo vycucnout všechnu vodu, tak jak dlouho to může trvat, než se radiátory zase naplní? Uzavřela jsem na všech radiátorech kouhouty, což jsem předtím zapoměla.Čerpladlo funguje, protože jsme to vyzkoušely do vedlejšího kýble, takže voda se saje, ale na ručička barometru se nechce hnout dopředu. Měly jsme to zapnuté asi minutu a nic. Mám totiž strach abychom to nějak nepo...ly ještě víc. Ale proč se ručička nehýbe, kdyš slyšíme, že čerpadlo vrčí?
Ano, já vím, četla jsem. Kamarádka mi půjčí radiátory a hopt budu čekat na to jaro. Ale stejně ještě vlezu do sklepa a vyfotím tu svou vodárnu a celý systém, abyste mi mohli poradit, jak tu vodárnu zase nahodit, bede se to muset zalýt, tak teď než něco podniknu, už se budu ptát snad i na to, jak mám slézat ze schodů .
Děkuji.
Zalít, bože,
myslím si že na tohle by pomohlo čerpadlo typu malyš vrtové membránové to dělá tlak dá se na nej nasadit 3/4 hadice a dáte jej do kýblé,taky jsem tak jednou řešil dopuštění soustavy,kalovka nemá šanci to nějak natlakovat a radiatory se musí otevřít a odvzdušnit
doplněno 17.02.12 12:37:je to tohle jinak bych zavolal topenáře at vám pomuže asi to bude nejrozumější nebo nějakýho chlapa
I kdybych nějakého topenáře našla, vzpomeňte si na podzim, než jste mne společnýma silama dovedli k tomu, že jsem kotel uvedla do chodu sama. Přece jsou to podvodníci. Dva z nich, kteří byli ochotni přijet, chtěli měnit ten panel a požadovali kolem sedmi tisíc. Tomu panelu nic není, to vím na sto procent, je to v chybném manipulování, však jsem tady nedávno všem děkovala za pomoc. Nebyl celou zimu problém, zavinila jsem to sama, kvůli těm kytkám. Patří mi to. Teď, když budu volat topenáře, co myslíte, že udělají. Já to vím. Budou trvat na výměně té desky, protože se jim nevyplatí dát kotel do chodu normální cestou. Je to smutné, ale je to tak. Na podzim jsem jich kontaktovala několik a nikdo z nich, o takovou práci nestál. Proto jsem se tenkrát obrátila na Vás tady. Jenomže teď jsem odpustila vodu z oběhu a je konec, jak napsal Milan. Takové čerpadlo, jako je na obrázku nemám a přece ho kvůli tomu nebudu kupovat, když si nejsem jista, že to zvládnu. A chlapa nemám a šikovného neznám. Ti dva sousedi s něčím podobným nemají zkušenosti a vědí toho méně než já. Ale díky za odpověď i tak.
doplněno 17.02.12 13:22:Pardon, napsal to Martin.
Suzymon:
Nejlevnější čerpadlo typu Malyš, které by se pro Váš účel dalo použít stojí nové cca 2000Kč...nejlevnější domácí vodárna pak cca 2300Kč..
Samozřejmě nejlepší by bylo, kdyby někdo ve Vašem okolí měl tyto věci k zapůjčení, respektive Vám u tohoto problému asistoval.
Martine a Vy myslíte, že by mi ta vodárna pak mohla sloužit i jinak? Protože já zrovna nejsem nijak movitá a vím, že mne na jaře čeká dost velký výdaj kvůli vykopání rozvodů, už jsem to tady řešila, když mi zamzla voda někde v zemi. Posílám fotky vodárny, co mám ve sklepě
doplněno 17.02.12 14:10:Ještě koukněte trochu dolejc, nevím, jestli se dají obrázky vložit najednou, tak to dělám postupně. Děkuji. S
Ne sloužila by stejně jako tato co máte..
Nemyslel jsem že musíte mermomocí kupovat novou...tato je slušná..
Čistě teoreticky by šlo použít i tuto vodárnu pro doplnění systému UT...ovšem musela by se odpojit..., její sání pak dát do kýblu s vodou...a na výtlak dát hadici napojenou do systému topení.
To ale samozřejmě dělat sama nebudete...a nechtělo by se do toho nikomu z nás.
Tím pádem ve studni nemáte žádné čerpadlo, ale studna je kopaná...a toto čerpadlo z ní nasává vodu přes sací koš se zpětnou klapkou.
To Vaši situaci ale bohužel neřeší...
Leda...by se odpojilo sání...a přímo ve sklepě by si vodárna "cucla" vody z kýble...to by potom šlo.., pak by jste systém topení naplnila normálně jako dřív..
Ale já mám ten sklep z druhé strany baráčku, a není do ní z bytu, kde mám radiátory, přístup. Když voda teče, není zamzlá, tak to napojím zvenčí na kohoutek, kterým zalévám zahradu. A kdyby si cucla vodárna z kýble ve studni, to by se pak jako rozjela? Asi ne, asi se ptám už blbě. Ale jste moc hodný, že se snažíte. Ve studni normálně žádné čerpadlo nemám, vede tamtudy trubka a je tam ten koš, to vím naprosto jistě. a ta zpětná klapka, to mi také něco říká, mám ji i na bojleru teď novou, prottékala mi voda do záchodu a tak mi to v létě opravili. Dokonce jsem splachovala teplou vodou, ale nevěděla jsem to. Tak mi tady nainstalovali instalatéři. A když se mi po pěti letech rozbilo něco v nádržce záchodu, tak na to přišel ten člověk, co opravoval. Takže já celých pět let splachovala teplou vodou. Také jsem se neustále divila, proč se bojler co chvíli sepne, když jsem třeba celé hodiny teplou vodu nepustila. Tady vidíte, jaké je spolehnutí na odborníky. Proto z nich mám hrůzu. A tenhle to celé opravil, ale musím pod bojlerem kyblík, protože z něho vykapává voda. Tak za tři dny, vykape půl kyblíku. Prý je to normální. Víte, jsem z toho všeho dost zoufalá...
Myslím to tak, že potrubí od vodárny máte zamrzlé někde po trase...pod zemí, mezi studnou a domem...takže vodárna nemá odkud brát vodu.
Kdyby se ale ve sklepě odšroubovalo sání do studny, a na něj provizorně napojila trubka ponořená do kýblu s vodu, nebo do nějakého lavoru, pak by Vám vodárna dala alespoň tolik vody a tlaku, aby jste mohla doplnit vodu systém topení...a do jara nám neumrzla
Ano, normální opravdu je, že z pojistného ventilu boileru kape voda..., pokud by kapat neměla, pak se musí instalovat na přívod vody expanzní nádoba...stačí i poměrně malá, cca 8l pro 200l ohřívač. Pak by nekapalo nic...
Aha, tak alespoň něco dobrého v té šlamastice. A s tím odšroubováním sání bych tedy měla postupovat následovně. Napřed připojit hadici na kohout venku a druhý konec k ventilátoru. Pak odšroubovat to sání, a přimontovat obyčejnou trubku na tu díru a tu trbku strčit do kýble s vodou a pustit čerpadlo. Copak to nevycucne ihned? A to čerpadlo se rozjede, když tam není tlak? To čerpadlo, když teď zapnu, tak chrchlá a jede na prázdno. A ve kterých místech je to sání? U mne to saje tou tlustou trubkou, co je ten ventil, kterým se čerpadlo zalévá. Kdepak, tohle já nezvládnu, a obávám se, že to nezvládne ani žádný z těch lidí, co já znám. Je to beznadějné. Ještě se pokusím zeptat toho souseda vedle a když tak přikoupit hadici a ty spojky a nastavit tu, co mám k zalévání zahrady. Ale teď mne tak napadá, když on má městskou vodu, tak kam napojit tu hadici a jak?
Sama to čerpadlo opravdu nezvládnete...
Od souseda by to šlo, ale zase když je to tak daleko, že se nebudete slyšet, pak to také není snadné...
Někdo to vodu musí pustit...a také ji včas zastavit...podle manometru na kotli...
Chtělo by to vysílačku...nebo on line po mobilním telefonu...to by také šlo..
Vše propojit...on to pustí...a Vy mu řeknete dost až bude na manometru 1,5Baru...pak odvzdušnit...znova dopustit...než si to vše zase sedne...a z vody se vyloučí vzduch..Pokud by se Vám podařilo systém natlakovat na víc než cca 1,5Baru, pak tlak zase odvzdušněním klesne...ev.trochu vody vypustíte přes napouštěcí místo...ale velmi opatrně..a pomaličku, ať Vám to zase nevyteče všechno.
A ventil, kterým jsem tam lila tu vodu, a ze kterého vytryskl ten gejzír, protože jsem ho nezašroubovala a pustila čerpadlo.
A suzymon jak máš doleko sousední dům co natáhnout hadici od souseda teda pokud nejsi na samotě u lesa.A pak by to šlo stoprocentně takovým čerpadlem na ruční vrtačku stálo mne 600,- v OBI a udělá 2 bary
Na to jsem také myslela, ale je to určitě víc jak třicet metrů. To bych musela koupit tak dlouhou hadici. No a navíc, s tímhle sousedem nejsme velcí kamarádi, ale myslím, že by v nouzi vypomohl. Ale jak to potom uhlídat, když on bude v jiném baráku a pustí kohoutek, tak než k němu doběhnu, aby vodu zavřel, tak bude v potrubí strašná spousta vody. To by stačilo zavřít jenom tu záklopku u radiátoru, a pak tam běžet? Přemýšlím tady nad tím totiž také. Já se toho čerpadla docela bojím a nedovedu si to představit, když to je na ruční vrtačku, tak jak to může čerpat vodu?
Dopustit vodu = potřebujete tlakovou vodu která se natlačí do radiátorů, el. kotel většinou potřebuje minimální tlak 1 bar = za studena napustit o něco víc (1,3 - 1,5 bar). Pokud nemáte tlakovou vodu z vodárny, tak buď půjčit čerpadlo nebo ruční pumpu. Při dopouštění pozor na přetlakování.
Bez tlakové vody je možnost vypustit z expanzní nádrže vzduch (malá v kotli nebo externí někde jinde), vodu nalít trychtýřem do nejvyššího radiátoru a pak zase expanzku dofouknout vzduchem. Je ale třeba trefit množství vody tak, aby šlo dofouknout správné množství vzduchu. Vzhledem k dotazům bych to Suzy asi neradil, asi by bylo lepší kdyby zavolala topenáře a zadala mu dopuštění vody do systému. Kdyby to chtěla přece jen zkusit, tak buch to dělal takhle: 1. Vypustit všechen vzduch z expanzní nádoby. 2. do nejvyššího radiátoru odvzdušňovacím ventilem nalít vodu co se vejde, odvzd. ventil nechat otevřený. 3. Do expanzní nádrže dofukovat vzduch - z odvzd. ventilu na nejvyšším radiátoru bude vytékat voda. Až vyteče vody o něco méně než je objem expanzky (exp. 10 litrů = vytlačit 7 L ; exp. 25L = vytlačit 18L vody), tak uzavřít odvzdušňovací ventil. 4. vzduch v expanzce dofouknout na 1,3 - 1,5 bar.
Pak řešit zprovoznění kotle.
to suzymon: zadejte zde na poradte cz ,,čerpadlo na vrtačku" takové by mohl někdo mít pak stačí jen kbelík a vrtačka a dva kousky hadice.Hadice na propojení se sousedem nekupujte půjčtesi ji od sousedů napojte na to těleso co je na fotce a jednoho ke kotli a až bude napuštěn tlak tak zastavte ten kohoutek na radiátoru a potom to zastavte u souseda .
Machp. On ten soused také nebude mít tak dlouhou hadici. A kdybych to napojila na kohoutek u souseda, kterému voda teče, protože má městskou, tak kam napojím to čerpadlo na vrtačku? Nebo Vy myslíte, abych si půjčila kousek hadice a souseda k tomu, aby stál u kotle a hlídal ručičku? Já tomu moc nerozumím. Nejde mi do hlavy, k čemu ta vrtačka, když bych byla napojená jedním koncem hadice u souseda a on otočil kohoutek. Není to proto, že když se pustí kohoutek u obyčejné vody městské, tak tam také nebude potřebný tlak k natlakování radiátorů? Takže to čerpadlo je nutné? A jak to teda dělají ti lidé, kteří nemají studnu, ani nepotřebují čerpadlo, když mají městskou vodu, ale mají ten samý elektrokotel co já a musí dopustit vodu?
Topic, tak tohle je na mne strašně komplikované. A právě toho se bojím, že to přetlakuji. Stalo se mi to už jednou, když jsem dopouštěla vodu normálním způsobem. Řešila jsem to tak, že jsem odpouštěla přebytečnou vodu ďourkou, kterou se odvzdušňují radiátry. Já ani nevím, kde mám hledat ten nejvyšší radiátor, není to ten, který je nejblíže elektrokotli? Nikde jinde totiž nemám namontován ten vývod, na který se dá připojit hadice. Do expanzní nádoby já nevlezu. Ta je pod tím krytem a to si pamatuji, ale copak já bych tohle zvládla? Já raději počkám na to jaro, až pojede vodárna, tak tam dopustím vodu na 1 a půl baru, a zkusím kotel zapnout. Když bude svítit výstražné světýlko, zmáčknu tou tužkou pojistný ventil. Snad to nevybouchne. Mohlo by to vybouchnout? Vždyť už jsem to jednou takto udělala a nebouchlo to.
Ne...nic bouchat nebude...není to "A bomba"...
Buď to pak najede, nebo zase spadne do poruchy...nic jiného se nestane...
Kotel má mimo jiných pojistek a termostatů ještě pojistný ventil, takže ani tlakově za normálních okolností soustava poškodit nejde..
Uf, to jste mne potěšil. Já jenom jak jste mi psal, abych ze sebe neudělala škvarek. Když tam tu tužku budu strkat, tak mám nechat raději vypnutý kotel z pojistek, napřed stlačit a pak teprve nahodit pojistky? Nebo musí být kotel v proudu?
to suzymon: néééééé to jsem popsal dva možné způsoby jak dostat vodu do systému buď pomocí souseda a dlouhé hadice nebo pomocí ruční vrtačky
Aha, no já jsem si to pak také myslela. Když Tvou odpovědď četla asi popatnácté, tak mi najednou seplo, ž asi budeš myslet dva různé způsoby, jak tam tu vodu dostat. Ale i já mám doma ruční vrtačku a opravdu dost výkonnou i s příklepem, ale do čeho ji mám tedy strčit? Přece ne do kbelíku. Já ji taky vyfotím, jestli by nestačila ta moje. Ale to bych prosila podrobný návod kam s ní.
Elektrikář nejsem...ale zkusil bych to raději bez proudu..tím nic nezkazíte, jen budete "na straně bezpečnosti".
Vrtačku máte a k ní potřrbujete toto WWW.sos-shop.cz
doplněno 17.02.12 16:28:sekce čerpadla hned to první na obrázku zrovna toto dává až 4 bary při 2100 ot/min
doplněno 17.02.12 16:30:cena 172,- včetně DPH
Machp, já to napsala, WWW a tak dál, a nechala vyhledat, a vyskočilo tam několik nabídek ale nikde žádná čerpadla nebyla. Bylo to SOS na všechno možné. No tak to jdu zkusit ještě jednou, ale nevím...
doplněno 17.02.12 17:10:Kdepak, to co píšete, tak nevím kde hledat. Na mne tam vybafla hydrodynamická, hydrostatická a pak při otevření jiné nabídky velká čerpadla jako právě te ten Grundfos, co mám dole ve sklepě. A nic za tak nízkou cenu jsem tam neviděla. Asi nevím kterou nabídku mám otevřít, a hlavně nevím, jak by to mělo vypadat. Já už jsem se rozhodla, že to do jara vydržím, vždyť jsou na světě horší věci a člověk se s tím musí vyrovnat. Tak tady už přestanu fňukat, kamarádka mi přivezla dva radiátory. Jeden jsem strčila do kuchyně a jeden mám tady. Na noc oba vypnu, zalezu pod peřinu a do rána se ani nehnu. Ráno si je pustím a bude to. Nevím totiž kolik takový radiátoe "sežere" proudu. Ale možná, že i méně, než ten můj elektrokotel. Jeden má 2000 W a osm žeber, je olejový s termostatem a má osm stupňů nastavení teploty. Když jsem ho dala na trojku, tak byl rozpálený. Ten druhý má 1 800 -2 220 W a vlastnosti má stejné. Vypadá menší, ale teď jsem to počítala a má také osm žeber. Tak to s nima doválčím. Leda ještě bych se zeptala, jak s nimi co nejlépe zacházet. Jestli je můj nápad dobrý. A jestli někdo třeba neví, kolik to může "sežrat" proudu, abych si nějak uspořádala. Děkuji.
Snadno si spočítáš, kolik ty radiátory sežerou. Když má každý 2000 W (= 2 kW) potom pokud budou oba zapnuty naplno, sežerou za jednu hodinu 4 kWh (čtyři kilowathodiny). Co stojí u tebe jedna kilowathodina, to zjistíš z faktury za elektřinu. Samozřejmě když radiátory stáhneš na menší výkon, bude spotřeba menší.
doplněno 17.02.12 18:17:Pokud se chce spotřeba v jednotkách MWh (megawathodiny), je jedna megawathodina 1000 kilowathodin. Takže když to přepočítáme, tak za hodinu sežerou radiátory 0,004 MWh, za 10 hodin...0,04 MWh, za 100h...0,4 MWh, za 1000h...4 MWh.
Aha, díky. No to právě nechci zjišťovat, až bude pozdě. A zkoumala jsem kolik platím za tu kilowathodinu a nemůžu to z té faktury nikde vyčíst. Ale děkuji, protože dojdu za někým moudrým, aby mi zjistil, kolik vlastně platím za tu kWh. A pak si udělám plán. Už jsem kvůli tomu založila jinou otázku. Ale zbyla mi jedna "zelená hokejka", tak Ti ji poílám. Ahoj Suzy.
Asi maš ma faktuře cenu za jednu megawathodinu, napsal jsem ti minule, jak to přepočítáš. Pokud nemáš na faktuře ani cenu za jednu megawathodinu nebo za jednu kilowathodinu, tak tu cenu snadno zjistíš, když celkovou částku která je tam uvedena dělíš počtem kilowathodin nebo megawathodin, za které je ta faktura vystavena.
Ano Jarku, mám to tam v té megawathodině. Já vím, žes mi už něco radil, ale já to spočítat neumím. Ale počkej něco mne napadlo, našla jsem takovou tabulku, ale ta je stará 6 let a už je to určitě zase jinak, ale přesto. Já mám sazbu D 45, jistič nad 3x32 A do 3x 25 A včetně. Dvoutarifová sazba s dobou platnosti NT 20 hodin denně Dále tam je napsáno VT 4,00 NT 1,27 Jistič jsem platila 507kč měsíčně. Určitě se to od té doby zvýšilo, ale nevím na kolik. Tak jestli Ti to něco řekne... Já to přepočítat z mega na obyčejné kw neumím.
A našla jsem, že mám tarif Komfort a platím jistič 576kč
doplněno 17.02.12 19:10:507 to bylo před šesti lety, teď platím těch 576kč, je to z roku 2011
Megawathodiny zjistíš z kilowathodin velïce snadno! Vezmi katkulačku, naťukej tam počet kilowathodin, a vyděl tuto hodnotu tisícem ( to zn, zmáčkni "ďeleno", vyťukej 1000 a zmáčkni "=" ) dostaneš požadovanou hodnotu v megawathodinách.
Možná bude lepší zjistit spotřebu měřením, popsal jsem Ti to podrobně v té druhé otázce, kterou jsi založila.
Jé, Ty jsi hodný, já to ale zkusím až zítra, dnes jsem si dala vínko na zahřátí a teď si smolím něco k jídlu, tak se do matematiky, která je mi vzdálená jako planeta Mars, pustím až zítra. Ale děkuji, zase snad nejsem takové trdlo, ačkoliv jista si tím nejsem
a uvidím co zítra vypočítám. Pa a děkuji.
P.S. To zase bude...
Pro Martin Cakl . Napadla mne taková hloupost . Co si o tom myslíte? Kotel je jištěn tlakem vody , který je malý a proto nejede. Zkusit ventilkem vypustit tlak vzduchu z expanzky. Pokud rafička klesne na nulu , tak na nejvyšším místě ( většinou to bývá žebříček v koupelně dopustit vodu do systému ( samozřejmě prvně vyzkoušet odvzdušňovákem jestli tam není tlak) a pak znovu nafouknout expanzku. ( pumpičku na kolo má snad doma každý. ) Já vím že je to práce pro kutila , ale některý ženský jsou velice šikovný.
Ještě mne napadla jedna věc . Tlakovou zkoušku potrubí dělám tak že je napouštím vapkou . Máte doma vapku?
Pro machp . Jestli mohu ještě něco dodat . Pište pouze věci , kde jste si jisti že víte o čem mluvíte. Takhle to děvče jenom matete . Má z toho guláš a proto možná dělá chyby , které dělá a pak to takhle vypadá. Tím se vás nechci dotknout , ale psát věci za každou cenu jenom abych vynikl nemá cenu. Moc informací také stojí za prd. Jasně, stručně , věcně.
Takže se zeptám na dispozici vašeho domku a rozvodu topení. Je domek patrový? Je nad nejvyššám radiátorem nějaký prostor? Například půda?
Milí rádcové, jste opravdu šikovní chlapi. Napadlo mně, kdybyste měli cestu kolem Suzy, že byste se jí na to mrkli. Třeba je to opravdu maličkost a dokázali byste jí topení zprovoznit, co říkáte?
Jéžiš milý Hujerku, já tady mám všeho všudy asi šedesát metrů čtverečních. Nikdy jsem to nepřeměřovala. Nic patrového. Jeden pokojíček, jednu pracovnu-ložničku, kuchyňku, koupelnu, hezkou, a záchod a chodbu. Jo a půdu mám a pěknou a ta je nad tím vším. Rozvod topení mám jenom v obytných místnostech. Kuchyň, koupelna, chodba, záchod, jeden pokojíček, druhý pokojíček.
No tak zkus tohle: Natáhni si hadici od napoušťáku topení na půdu, co nejvýš. Pokud možno žádné smyčky, kde by se mohl držet vzduch. Na konec hadice na půdě dej trychtýř a tamtudy nalávej do soustavy vodu, dokud nebude trychtýř plný. Pak vše chno odvrduřni a zase dolívej. Snad výška vodního sloupce na půdu vyvodí dostatečný tlak, aby se kotel spustil. Samozřejmě nezapomň zavčát napoušťák.
Můžeš to zkombinovat s fintou s expanzomatem, kterou ti tu už radili. To znamená před tím, co jsem ti psal, vypustit vzduch, Udělat, co radám já a pak dopumpovat vzduch do expanzomatu o něco víc - asi 0,2-0,3 bary, než bude ukazovat tlakoměr na kotli.
To je asi tak jediná možnost, jak natlakovat topení bez čerpadla. Nebo pokud je vedle domu nějaká vyšší budova, str8ň a podobně-
Prostě dostat ten trychtýř co nejvýše.
Hujerku, tak abych mohla natáhnout tu hadici na půdu, tak bych musela provrtat strop, a ani to by nestačilo, když by nikde nesměl být uzel, nebo zákrut. Přesně nad tím radiátorem, kudy je jedině možné napouštět vodu je jenom plochá střecha verandy. Půda je o kus dál. No ale dobře, myslím, že to chápu dobře, tak provrtám díru do stropu verandy...Fakt si myslíš, že by to stálo zato? Když ještě musím pumpovat vzduch a to ani už nevím kam, nebo odkud, a hlavně čím, a expanzomat je pro mne pojem vzdálené a neznámé planety. Vypustit vzduch mohu tak leda já, a to tím, že se na to vypr..dnu. A to bude v tuto chvíli asi to nejrozumnější. Já bych Tě chtěla vidět, jak si vrtáš ďouru do stropu skrz naskrz, jenom proto, abys tamtudy prostrčil hadici do které bys pak lil vodu v naději, že bude výška sloupce dostačující. To už si fakt raději natáhnu kožich, do kapes si nasbírám kameny a skočím v tom kožichu do Labe. Ale ještě předtím požádám kolemjdoucího, aby mi svázal ruce, abych si náhodou nerozmyslela, až se budu potápět ke dnu. Ne, to si už dělám srandu, neber mne vážně. Mám totiž docela dobrou náladu, zima mi není, mám tady ty dva radiátory, ty hřejí a navíc mám dojem, že mám hodně dobrých lidí kolem sebe. A nejenom dojem, mám dokonce i důkazy a to mne hřeje ze všeho nejvíc. Já už to těch pár týdnů vydržím. Tak na to asi vyzraji nejlépe a to bude ta nejlepší finta. Papa Suzy. Ale jsi hodný, protože jsi se snažil a já si toho cením, a ještě jsi mne dokázal i rozesmát, a jak víš, smích je všelék...
Vrtat nic nemusíš, je jen třeba se snažit vést hadici tak, aby buď stoupala nebo byla alespoň vodorovně, aby se neudělala vzduchová kapsa. A teď mě jeětě napadlo, že máš tu kalovku, kterou jsi odsála ten tlak. Tak kedyž ji dáš nahoru na půdu. tak máš vyhráno, protože hydrostatickž tlak plus dopravní výška té kalovky spolehlivě topení natlakuje.
Sorry za překlepy, píšu to na notesu bez CZ znaků na klávesnici.
Fakt? Tak teď jsi mi nasadil brouka do hlavy. Opravdu si myslíš, že kdybych tu hadici vytáhla na střechu té verandy, což by problém nebyl, a použila tu kalovku, tak by se to natlakovalo? Hujerku, teď je tma, takže tam nepolezu, ale rozmysli si tu radu do zítra. Jsem schopna to udělat. Ale někdo bude muset být dole a hlídat ten kotel a ručičku. Teoreticky by to možné bylo. Ale nežeň mne do dalšího hokusu pokusu. Nahoru mohu dát jen ten kýbl vody, do kterého ponořím tu kalovku. Jestli si nejseš jistý výsledkem, raději mi to napiš, abych tady neblla a ještě k tomu neotravovala souseda. Sama nemohu být na dvou místech.
doplněno 17.02.12 22:22:Ale úplně vodorovně nebude. musím ji vystrčit ze dveří přes chodbičku a vytáhnout pak přímo na střechu, tam by to vodorovné bylo. ale minimálně tři metry by to bylo naležato. Tak co Ty na to?
doplněno 17.02.12 22:24:Jo, a překlepy mi vůbec nevadí, já dělám i od počítače...
Když jsi ji zvládla připojit dole u kotle, tak snad není problém ji i s kýblem odnést na půdu a použít delší hadici.
Fungovat to bude, ale jestli bude stačit jeden kýbl, to zodpovědět neumím. Dole bude muset někdo být hlavně kvůli tomu, aby uzavřel kohout, když tu kalovku vypneš. Dalo by se to snad vyřešit, že bys hadici zalomila a stáhla nejakým drátem, než slezeš a uzavřeš to.
Pokud je půda výše, než ta terasa, raději jdi na půdu.
Není, je to ve stejné úrovni jako půda. To bys to musel vidět.
doplněno 17.02.12 22:51:Můj milý Hujerku, já to asi vzdám. Já tohle nezvládnu. Prostě budu topit těmi radiátory, vodu stejně nemám, tu čerpám půjčenou kalovkou ze studně, pitnou mám také od sousedů, takže se na to vykašlu. Budu tady šaškovat na střeše a nakonec to poseru ještě víc, že už to tak musím říci. Prostě to vydržím a budu se modlit, abych se nedostala do dluhů za elektřinu...
Jestli svítí chybová kontrolka:
1) Již popsáno, málo vody (tlaku) v sytému. Musí být nad 1 bar
2) Došlo k přehřátí kotle a vybavení tepelné pojistky. Musí se vynulovat tepelná pojistka
Pojistka je zhruba v místech označených na obrázku.Pojistka je jakoby z vrchu a je na ni našroubovaný takový klobouček. Po sundání kloboučku stačí zamáčknout tlačítko (červená barva) dolů.
Oplechování kotle jde pro neznalého blbě dolů a ještě hůř se nasazuje. Zespoda je na 4 šroubky.
Tyto závady by měl bez problémů odstranit šikovnej hodinovej manža. Určitě je v okolí (kde) nějakej korektní řemeslník.
Ahoj Zakus. Ano přesně jak to popisuješ. Já ten kryt sundat i nasadit umím a vím jak je to nešikovně udělané. Proto se mi nechtělo ho sundávat a napřed jsem zkusila první variantu, tedy dplnit trochu vody. Už se mi to stalo nejednou a kolikrát čudel naskočil sám, aniž bych musela sundávat kryt. Nevím, proč se v tomhle systému voda ztrácí. Jel bezproblémů celou zimu. Kdybych neměla zamrzlé to potrubí a mohla natlakovat trošičku vody, nic by se nestalo. Ale měla jsem ten hloupý nápad že tam vodu doleju jako do petky. A dodělala jsem to kalovkou, ta mi vycucla zbytek.
Tenhle typ kotle, byla poruchová várka, všechny měly stejné problémy s tou destičkou. Po nějaké době sice vodu nahříval, ale nepouštěl ji do radiátorů pravidelně, jsou tam relátka, která mají spínat a v nich byl zakopaný pes. Už tenkrát mi bylo řečeno, že je tento typ kotle poruchový a že se musí vyměnit ta deska, ta stojí kolem sedmi tisíc. Samozřejmě, že už nebyl kotel v záruce, závada byla plíživá a divná, protože někdy jel několik hodin a najednou nic a pak se zase z ničehož nic zapnul. Pak sem přišel na návštěvu jeden známý s manželkou a ta se divila, proč netopím. Vysvětlila jsem, on se do toho kouknul, druhý den si přinesl pájku, destičku vyndal a ze zadní strany všechny ty čudle zapájel. Trvalo mu to asi půl hoďky a kotel po jeho zákroku jel jako po másle. Takže proč to všichni topenáři neudělai také? Přece to museli všichni vědět, že to jde tak lehce opravit. Moje známá dokonce ten kotel vyhodila vloni. Kupovala ho ve stejnou dobu jako já a ona tu novou desku zaplatila a po čase to začalo dělat znova, tak nechtěla investovat dalších sedm tisíc. Já jsem si později poruchu kotle zavinila nesprávným užíváním. Není problém v kotli, ale ve mně. Osadila jsem postupně všechny radiátory termohlavicemi, z důvodu spoření s energií a když jsem přimontovala tu poslední, (nekupovala jsem je najednou, byly drahé), tak se vlastní termostat kotle dostal do křížku s těmi špatně nastavenými hlavicemi a prohrál...Přehřál se a hodil se raději do klidu a rozsvítil výstražný signál. To bylo poprvé vloni právě touto dobou. Ono se totiž výrazně oteplilo, a já uzavřela stáhla hlavice na radiátorech na minimum, aniž bych k tomu přizpůsobila teplotu ohřevu v kotli. Tím pádem ketel neměl kam pouštět horkou vodu a přehřál se. Tohle všechno mne trpělivě naučili rádci tady na poradně... Však jsem jim byla nesmírně vděčná. No a i přesto všechno jsem udělala tu samou blbost, kvůli několika orchidejím, snížila jsem sice teplotu na kotli, ale ne dostatečně a stalo se to samé. Také je ale možnost, že v systému nebyl dostatek vody. Zaráží mne však to, že všichni říkají, že normálně se voda doplňuje třeba až po dvou letech chodu, zatímco u mne to bylo i dvakrát za zimní sezonu. Kam se ta voda ztrácí, když je to uzavřený okruh. Kde teda ještě dělám chybu? Teď je konec, teď tam není nic. Vycucla jsem vodu kalovkou. Musím čekat až mi pojede vodárna. Víš, vždycky jsem měla strach z toho tepelného čidla. Děsí mne ten výstražný signál. Ale už Martin mi napsal, že se toho nemusím bát, že kotel není bomba a nevybuchne, jen si nejsme jisti, jestli ho mám před tou manipulací nechat odpojený z proudu, tedy pojistky dole, zmáčknout čudel tužkou a pak teprve nahodit. Tak jestli jsi to dočetl až sem, tak Tě prosím o radu. Podle toho, co píšeš, ten kotel dobře záš. A také proč tenhle kotel musí být naplněn víc, než na jeden bar. Mohu ho naplnit na jeden a půl baru? Co se stane v případě, když je kotel natlakován víc? Děkuji mockrát za trpělivost. Suzy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.