Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odstoupeni od naj.smlouvy

Od: krystina odpovědí: 22 změna:

dobry den,chtela bych se zeptat,dostala jsem od mesta papir,ze se mam vystehovat "z duvodu,ze barak chtej prodat bez najemniku,nabizeji mi jiny byt.chtela bych se zeptat,jestli je to podle zakona mozne vyhrat u soudu,kdyz dali duvod,ze nas stehujou jen kvuli tomu,ze barak chtej prodat.ja jsem v byte udelala celkovou rekonstrukci se souhlasem byvaleho majitele,a chtela bych se jeste zeptat jestli mam narok na to klast si sve podminky?
1.chci uhradit veskere vydaje s navysenim hodnoty bytu
2.chci vetsi byt,protoze syn uz je velky a tady jsem mu nechala za sve penize vybudovat mezipatro.
3.ze chci byt v prizemi a zahradu k memu vyuziti.
4.chci zaplatit vsechny vydaje spojene se stehovanim
5.chci uhradit veskere vydaje s predelanim bytu,kvuli el.rozvodum a vody,protoze si tam chci dat moji novou kuch.linku
6.chci najemni smlouvu na donu neurcitou s moznosti pozdejsiho odkoupeni bytu,formou najmu
7.chci uhradit prevzaty dluh od byvaleho najemnika,kdybych se nezavazala,tak jsem tady byt nedostala.dluh jsem v plne vysi uhradila
ps:mam tady naj.smlouvu na dobu neurcitou uz 13 let.
a jestli mam narok odkoupit tento byt ,formou najmu,protoze mam predkupni pravo a na hypoteku nemam dost financi.byt radne platim a smlouvu jsem nikdy neporusila.predem moc dekuji za vasi odpoved s pozdravem Kristyna

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

des*
hodnocení

3x

Ten bývalý majitel byl-je město?

Pokud souhlasili s úpravami,nebyla řeč o tom že to při stěhování musíte uvést do pův.stavu?

Pokud jen strpěli to co děláte,čemu se dvíte?

Pokud vám nyní nabídnou jiný byt,z jakéhokoli důvodu,že je to vlastně jejich dobré gesto?

Že tam děláte jak doma?A jste v podnájmu?A že jim vlastně házíte klacky pod nohy?

Promiňte,čistě náhodou vám nenabídli někdy dříve odkoupení bytu za směšnou cenu ale vy jste to chtěli zadarmo?Všimli jste si že se změnila doba?

krystina
hodnocení

ne drive to patrilo zemedelskymu druzstvu.pak to prevzala skola,kde jsem se dovedela ,ze byty budou ke koupi.tak jsem se zeptala jestli si muzu zatim byt zrekonstrulovat,dostala jsem piseme ze ano,bez nejakeho dodatku ze musim uvest byt do puv.stavu..ted prevzalo byt mesto a kdyz jsem chtela stale byt odkoupit rekli mi ze si mam vzit sama odhadce a za to mi byt prodaj.byt mel mit cenu s amortizaci 180 000 ,ted po me rekonsrukci stoupl pres milion a to nejsem padla na hlavu abych ho odkupovala...tak proto se chci zeptat jestli mam narok na casku o kterou jsem byt navysila a jestli mi muzou pristoupit alespon na nejake moje podminky,protoze si myslim ,ze duvod,ze chtej barak prodat neni v paragrafech o vypovezeni naj.smlouvy?

krystina
hodnocení

asi uz jsem si to nasla sama.

spolcest.cz/...

medwed*
hodnocení

1x

*smich* Dlouho jsem se tak nezasmal zahradku a jeste bazen nebo heliport mozna potucek za domem atd atd... Ve zkratce bud rada ze ti vubec nabidli byt pri tomhle mas narok na novy byt ve stejne kvalite velikosti co je navic to uz je jako dobra vule...

skye*

Jj, to jsme dva. Už jsem hledala toho chechtajícího smajlíka - tu je: *smich* *haha* *haha*

krystina
hodnocení

vite co vy se smejete ,ale nasla jsem si par paragrafu ,z jakych duvodu mi muzou dat vypoved z bytu a nikde neni napsano to,ze je duvod ten ze najemce chce dum prodat tak se musim vystehovat...bohuzel jsem to nikde nenasla...

Pronajímatel může vypovědět nájem bez přivolení soudu:

1. jestliže nájemce nebo ti, kdo s ním bydlí, přes písemnou výstrahu hrubě porušují mravy v domě (sem patří například obtěžování ostatních obyvatel domu nadměrným pachem, hlukem či neadekvátním chovem zvířat, fyzické nebo hrubé slovní útoky atd.),

2. jestliže nájemce hrubě porušuje své povinnosti vyplývající z nájmu bytu, zejména tím, že nezaplatil nájemné a úhradu za plnění poskytovaná s užíváním bytu ve výši odpovídající trojnásobku měsíčního nájemného a úhrady za plnění poskytovaná s užíváním bytu,

3. má-li nájemce dva nebo více bytů, vyjma případů, že na něm nelze spravedlivě požadovat, aby užíval pouze jeden byt,

4. neužívá-li nájemce byt bez vážných důvodů nebo byt bez vážných důvodů užívá jen občas,

5. jde-li o byt zvláštního určení (sloužící k ubytování zdravotně postižených) a nájemce není zdravotně postižená osoba.

Pronajímatel může vypovědět nájem s přivolením soudu:

1. potřebuje-li pronajímatel byt pro sebe, manžela, své děti, vnuky, zetě nebo snachu, své rodiče nebo sourozence,

2. jestliže nájemce přestal vykonávat práci pro pronajímatele a pronajímatel potřebuje služební byt pro jiného nájemce, který pro něho bude pracovat ( výjimkou je situace, kdy nájemce sám ukončí pracovní poměr u pronajímatele _ pak musí pronajímatel zajistit nájemci pouze přístřeší ),

3. vyžaduje-li byt nebo dům opravy, při jejichž provádění nelze byt nebo dům po delší dobu užívat,

4. pronajímatel v domě podniká a potřebuje byt pro rozšíření svých podnikatelských aktivit ( například má pronajímatel v domě dílnu a tu rozšiřuje).
    takze nevim proc se mi smejete,kdyz chci jen zpet moje penize?podle toho co jsem si precetla by to asi u soudu prohrali,pokud by me zastupoval pravnik,nikde se nepise o vypovedeni z najmu kvuli prodeji baraku?

skye*

Víte, já jsem se smála hlavně těm požadavkům:

" a já chci bydlet v přízemí a chci zahrádku a taky větší byt a všechno zaplatit, stěhováky, rekonstrukci..." a mohlo by to pokračovat taky takto: " a pokud to bude daleko, tak chci auto , abych nemusela chodit pěšky...a protože mi to způsobilo újmu, chci aby mi město platilo soukromé terapie...a protože nový byt nebude větší a patro tam postavit nejde, tak chci pro syna jeho vlastní byt...a protože zahrádka je malá, chci od města v ceně taky pronájem pozemku nedaleko... a protože v tomhle bytě mám rohovou vanu, tak chci v novém bytě vybourat jádro, aby se mi tam ta vana vešla..." atd. atd.

Prostě já chci a chci a chci!

krystina
hodnocení

samozrejme vam rozumim,napsala jsem to tak jak me to zrovna napadlo a chtela jsem jen vedet jestli na neco muze mesto pristoupit,protoze o to vazne stoji aby jsme se vystehovali nejakou domluvou bez soudu...

skye*

Aha, tak to je jiná, pokud to chtějí bez soudu, tak to by Vám nějaké ústupky udělat mohli.

Nejdůležitější z vašich podmínek je smlouva na dobu neurčitou. Na nájem na dobu určitou bych v žádném případě nepřistoupil. To byste také mohla po uplynutí sjednané doby skončit v ubytovně pro bezdomovce. A jako kompenzaci za zhodnocení stávajícího bytu bych určitě nějaké odstupné požadoval.

doplněno 17.02.12 07:01:

Někteří pisatelé si pletou nájem a podnájem. Podnájemník je skutečně v horší pozici než nájemce, ale to není váš případ. Nájemní vztah je založen na tom, že pronajímatel nechává do užívání část svého majetku nájemci a ten mu za to platí. A to vše na základě smlouvy, která je uzavřena na základě shodné vůle obou stran. Nájemní smlouva ukládá oběma stranám povinnosti a přiznává práva a to v souladu se zákonem. Nájemce není v pozici nevolníka, se kterým si může pán dělat co se mu zachce.

buss
hodnocení

0x

přidaqt - a nového chlapa...

krystina
hodnocení

moc vam dekuji za odpovedi,chtela jsem se jen zeptat na co mam narok,kdyz jim pristoupim na odstoupeni od smlouvy.rekonstrukci jsem mela povolenou a do bytu jsem dala 400 000tis!myslim,ze to zadna sranda neni,kdyz bych mela jen tak odejit s holoym zad...em!takze moc dekuji za rady!

skye*

Já tomu rozumím, ale musíte prostě chápat, že byt NENÍ VÁŠ! Není to Váš majetek a majitel (tedy obec) si se svým majetkem může nakládat dle libosti. Ano, dle zákona máte jako nájemník určitou ochranu, proto Vás nevystěhují bez náhrady. Ale to je tak jediné, řekla bych, na co máte nárok. Podívejte se do smlouvy, jestli máte nějak upravenou případnou rekonstrukci nebo úpravy bytu. Pokud to tem není uvedeno - máte smůlu. Žádné výdaje spojené se stěhováním ani náklady spojené s navýšením bytu Vám nikdo neuhradí. Na větší byt nemáte nárok. Těžko si můžete diktovat patro a ještě ke všemu zahradu. Rozhodně Vám nikdo neuhradí budoucí náklady spojené s rekonstrukcí nového bytu jen proto, že chcete atypyckou linku. Doba neurčitá je dnes poměrně ojedinělá. A jak by Vám asi město mohlo zajistit, abyste si mohla byt v budoucnu odpkoupit? Dluh od bývalého nájemníka Vám nikdo neuhradí. To byla podmínka, abyste mohla v tomto bytě bydlet. Bydlela jste? Tak je podmínka splněna.

Takže shrnuto - na 99% nepočítejte s jednou věcí, co jste napsala, pokud něco z toho není uvedeno ve smlouvě a buďte ráda, že dostanete náhradu. Konec konců, byt prostě není Váš.

Takové rady jste chtěla?

doplněno 16.02.12 19:45:

Atypickou - fuj fuj, už ani česky neumím *hi*

doplněno 16.02.12 19:47:

...nepočítejte ani s jedinou věcí...

neumím už psát

krystina
hodnocení

asi nic nezkazim tim,ze se na to zeptam a pockam jak se k tomu postavi mesto.

hodnocení

0x

Majitel může vypovědět nájem bez přivolení soudu z těchto důvodů:

a) jestliže nájemce nebo ti, kdo s ním bydlí, přes písemnou výstrahu hrubě porušují dobré mravy v domě;
b)

jestliže nájemce hrubě porušuje své povinnosti vyplývající z nájmu bytu, zejména tím, že nezaplatil nájemné a úhradu za plnění poskytovaná s užíváním bytu ve výši odpovídající trojnásobku měsíčního nájemného a úhrady za plnění poskytovaná s užíváním bytu nebo nedoplnil peněžní prostředky podle
§ 686a odst. 3

;
c) má-li nájemce dva nebo více bytů, vyjma případů, že na něm nelze spravedlivě požadovat, aby užíval pouze jeden byt;
d)

neužívá-li nájemce byt bez vážných důvodů nebo byt bez vážných důvodů užívá jen občas;
e) jde-li o byt zvláštního určení a nájemce není zdravotně postižená osoba; toto ustanovení se nepoužije, pokud nájemce dovršil 70 let věku.
Předpokládám, že žádný z těchto důvodů ve vašem případě neexistuje, pak tedy nastupují důvody, pro které je třeba přivolení soudu:
a) potřebuje-li pronajímatel byt pro sebe, manžela, pro své děti, vnuky, zetě nebo snachu, své rodiče nebo sourozence;
b)

je-li potřebné z důvodu veřejného zájmu s bytem nebo s domem naložit tak, že byt nelze užívat nebo vyžaduje-li byt nebo dům opravy, při jejichž provádění nelze byt nebo dům delší dobu užívat;
c) jde-li o byt, který souvisí stavebně s prostory určenými k provozování obchodu nebo jiné podnikatelské činnosti a nájemce nebo vlastník těchto nebytových prostorů chce tento byt užívat.
V úvahu pravděpodobně připadají důvody b) a c). Pokud je město u soudu prokáže, může nájem bytu skončit a máte nárok na přiměřený náhradní byt. V tom případě byste měla nárok na stěhovací náklady, může se však s nájemcem dohodnout i jinak (§711a odst.3 OZ). Jestliže město o dům bude hodně stát, některým vašim požadavkům může vyhovět, ale určitě ne všem.
Nemohu však souhlasit s názorem, že majitel nemovitosti si s objektem může dělat co chce a že můžete být ráda, že dostanete náhradní byt. Tak silnou pozici majitel nemá. Pokud by však soud městu nevyhověl, můžete v bytě bydlet nadále, ale lze očekávat, že vám bydlení budou znepříjemňovat. Sám jsem to zažil.

krystina
hodnocení

ano o tom se bavim,ja zadnou smlouvu nicim neporusila!

krystina
hodnocení

a za druhe tam neni napsano to ze mi muzou vypovedet najem,ze si dum chtej prodat.ja mam byt zrenovovany nepotrebuji zadne upravy ,takze si myslim,ze s tim ze chtej dum prodat u soudu neuspeji...?asi bude lepsi si najit dobreho pravnika.dekuji za rady

pacourek*

vystěhují vas ve veřejném zajmu,v tomto připadě prodej ,proto vam nabizi jiny byt .Požadovat mužete byt stejne kvality (kategorie,velikost).Jestly vam majitel dovolil rekonstrukci a nedal konpenzaci(třeba slevou na nájmu)vyžadujte nedovolené obohacení na majitelia to i soudně(v tomto případě budete muset doložit naklady rekontrukce)

Ty náklady za rekonstrukci ale až potom co budete mít ten náhradní byt, jinak taky nemusí bejt nic.

saman47*
hodnocení

0x

Jako majitel objektu bych si dal do smlouvy, že po uplynutí nájemní doby vrátí nájemce byt v původním stavu. Tím by odpadly tahanice o kompenzaci nákladů. Jinak je dobré, pozorně si přečíst smlouvu a pohybovat se přesně v mantinelech smlouvou vymezených. Váše otázka ve mně však vyvolává negativní pocity z Vás. Cítím tam málo tzv pokory. Ono přijít za majitelem objektu a říct: Já chci, chci, chci, chci jako umanuté dítě nedává dobré výchozí podmínky pro následné jednání a proto bych se ani moc nedivil nevstřícné reakci protistrany.

Zdraví František

krystina
hodnocení

ono je to tak ze ten dum celych

40 let vllastnil nekdo jiny.. ted to prevzalo mesto a zustali nam i stare naj.smlouvy.a to ze mi byvali majitel DOMU DOVOLIL PISEME REKONSTRUKCI z toho se asi tezko mesto vykrouti,teda si myslim..a to ze to chtej bez soudu a vazne na tom trvaj si myslim ze bych si par podminek nejakym kompromisem mohla diktovat..

lui*
hodnocení

0x

No a mě se na rozdíl od všech ostatních zdá, že nejdůležitější je ta poslední věta. Jestli paní má předkupní právo, a město ji obešlo, a nenabídlo ji odkup, tak celý prodej domu je neplatný. Ovšem chce to právníka. Město má zájem to prodat celé a ne po bytech. Právě z toho důvodu si myslím, že je docela možné, že si paní prosadí body: 1,možná 2,4,5,6 až na ten odkup, i když to možná taky, Ten bod 3 a 7 bych nehrotil, v případě, že město přistoupí na ostatní body.

Do takové bitvy s městem by byl dobrý právník. Bohužel mám takovou zkušenost, že místní advokáti se snaží být s městem jedna ruka. Navzájem se potřebují. Musela by jste hledat asi někde dále od Vašeho města.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]