Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Smlouva o zřízení věcného břemene ČEZ

Od: jaroslavmachkladno odpovědí: 6 změna:

Máme na svém kusu pozemku sloup od ČEZu a 50m vysokého napětí a teď nám poslali návrh smlouvy o zřízení věcného břemene - asi 5 kusů smlouvy na podpis ověření a poslání zpátky.
Mě se při pomyšlení že se mi na katastr něco takového zapíše zježila kůže a souseůdm všem kolem tady co dostali podobný dopis taky.
Chci se zeptat, tuší někdo co se stane, když to nepodepíšu? Oni se odvolávají na smlouvu o smlouvě budoucí, kterou s nimi podepsal jakýsi bývalý majitel, mě ale ničím nezavázal.
Není tam ani sankce když se tak nestane, zkrátka je to takové divné. Samozřejmě asi se nic neriskuje když to podepíšu, ale zajímají mě co když situace abych něco neopomenul
díky moc

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

2x

Že se slupem nic nenaděláte, že jej tam budete mít ,ať podepíšete a nebo ne - je jasné. Ale mne by zajímalo na kolik si ČEZ cení věcné břemeno. Kolik Kč vám nabídli? A nebo nic? Bez vyrovnání bych jim to nepodepsala. Tato částka je jen smluvní, takže můžete licitovat.

Nejnovější poznatek. 40 m káblu chtěl ČEZ uložit do země v ochranném pásmu dráhy. 3 měsíce se s Dráhou dohadovali, až se shodli na částce za věcné břemeno 100 tis.

Nějaká korunka by se vám hodila, ne?

jaroslavmach
hodnocení

Nabídli býdných 2000.- korun

Ročně?

Ona je taky otázka, přes kolik metrů Vašeho pozemku to vedení je.

hodnocení

0x

a na jakém právním podkladu tam ty sloupy už máte? s tím musel někdo souhlasit (nebo o tom musel rozhodnout soud) a mělo to být jako věcné břemeno zapsáno už dříve. za jakým účelem tam ty sloupy, podle vašeho popisu, ČEZ umístil? jedná se opravdo o VN?

pod vedením je jakési ochranné pásmo a pod ním nikdy nic nebudete smět postavit. ani pergolu nebo altán...

Jak píše výše. Sloupy byly umístěny na základě smlouvy o smlouvě budoucí, kterou podepsal předchozí majitel. Předchozí majiel měl povinnost závazky se smlouvy budoucí převést na najitele nového. Je to standartní praxe. Postaví se na základě smlouvy budoucí a po realizaci a zaměření (vyhotovení geometrických plánů) se uzavírá smlouvy konečná.

Pokud bylo ve smlouvě budoucí 2000,- tak toho asi moc nenaděláte... Ale zkusit můžete.

Dost pochybuju, že se jedná o nové vedení - to už by se bez souhlasu majitele neobešlo (nebo by to nebylo tak jednoduché).

Dle mého se jedná o staré vedení a ČEZ dává do pořádku právní stránku věci. Za kolektivního vlastnictví byly důležité výsledky ve výrobě (bez ohledu na oblast) a tomu se vše podřizovalo, bez ohledu na soukromé vlastnictví (které se u polí moc nenosilo).

Pokud si myslíte, že všechny typy vedení, které vedou přes pozemky (a nejedná se o nové vedení) jsou ošetřeny věcným břemenem, tak jste naivní idealista. Ještě to pár let potrvá, než bude vše tak jak má být. A stejně to nebude OK ve všech případech.

doplněno 16.02.12 10:22:

Anebo je to jak píše můj předchůdce... vedení zřízeno na základě smlouvy s předchozím majitelem. Nový majitel s tím nic neudělá.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]