Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hranatá roura na externí přívod vzduchu

Od: majkii* odpovědí: 28 změna:
Dobrý den chtěl bych se zeptat, jakou hranatou rouru použít pro přívod externího vzduchu z venku do krbové vložky, jestli plastovou nebo pozink? Bude uložena v podlaze. Z pozinku mám strach ze by začal časem rezavet -srážení, plast zase jestli vydrží minusové teploty (-20 atd.) Na netu jsem viděl, ze jsou jen do minus 15, děkuji.

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

majkii,

určitě je potřebné přivádět ke krbu vzduch zvenku. Páč to co vyletí komínem, musí někudy přijít do místnosti. Buď netěsností, nebo digestoří (tam bacha na těsný barák, když se zapne odtah, klidně se obrátí kouř do místnosti)

Osobně bych dal plastovou, a nebál se chladného mrazivého vzduchu. Bez vzduchu kamna nehoří! Tak jsou komíny, kterým se přivádí vzduch ke krbu...

des*

ANO,Ano,ano, dejte pořádnou lutnu,ať to má tah!Co je mi vlastně potom,a radím co doma nemám,žejó.Každý se může vydrbat sám,škoda peněz.Švagr má krb na metrová polena.Samozřejmě přívod nikde,musím mu zavolat,aby ho honem udělal,jak může být tak hloupý,nechápu to.

desi, zlobíte se?

Švagr přívod vzduchuchu mít musí, ale ne třeba trubkou, ale netěsností, že přes okna a dveře táhne... když zavře u kamen dvířka na přisátí vzduchu, tak asi tolik nehoří, že? A kdepak se bere vzduch, když otevře dvířka? přci z místnosti a kudy se tam dostal?...

... že mám pocit, že to opravdu nepíše Des, ale jiný pod jeho nickem...

des*

Nepíši nic o kamnech ,ale o krbu na dřevo.OK?Apřívod nikde nemá.jen klapku na zavření v krbu.Oheň hoří dobře,nemá problém.

a co si myslíš když já jsem přivedl přívod vzduchu do krbu volným průduchem, který byl hned vedle průduchu pro komín krbu. Průduch jsem u spodu utěsnil. Zajímá mě jen názor...

moto*

Ano souhlas, jen bych si dovolil podotknout, že přívod vzduchu zvenčí je nutné velmi dobře tepelně izolovat, vedený pod podlahou by mohl tuto velmi ochlazovat.

Jak zmínil Jabraka, ideální by byla nějaká rekuperace, aby přívod odebíral teplo kde je zase zbytečné. Pokud lze samozřejmě nalézt schůdné řešení, čehož se obávám že nebude jednoduché.

V dnešní době suprtěsných domů prostě přívod vzduchu pro spalování v krbech být musí a když nechcete mít při topení v krbu pootevřené okno nebo dveře tak je lépe přivést vzduch z venku ,co se týče materiálu volte plast třeba obyčejné HT na to izolaci.Když máte kvalitní krb tak většinou mají předehřev spalovacího vzduchu. Přívod je lepší kruhového průřezu.Hranatý značně omezuje tok vzduchu, neproudí celým průřezem ale vytvoří uvnitř elipsu. HT materiá i v mrazech je velice stabilní navíc není v tomto případě vůbec namahán.

moto, jistě že s Vámi souhlasím, a hlavně s izolací trubkou. Páč je to hrozné, když stojíte na podlaze v obyváku a cítíte tu zimu, které běží trubkou. Zkrátka musí to být kvalitně vymyšleno a lépe provedeno.

Rekuperace je ale na jiné téma...

des*
hodnocení

0x

Přivádět externí vzduch zvenku,je fatální nesmysl,protože se extrémně ochlazuje oheň a následně vlastní hoření.Z praxe-byl jsem u člověka,který reklamoval velkou spotřebu plynového kotle.Měl zhotovený z okapových rour přívod studeného vzduchu až ke kotli.Chudák kotel jel stále naplno,téměř bez vypnutí.Pán byl hnusný a chtěl kotel nechat vyměnit,že je nah.Když jsem mu roury rozkopal po sklepě a kotel začal normálně fungovat ,tak se omluvil a prosil abych to nikde neříkal.

Takže,milý pane,externí přívod studeného vzduch je nesmysl.

hujer123*
hodnocení

0x

Každý otevřený oheń v domě potřebuje přívod vzduchu z venku a je lepší jej přivádět řízeně k topeništi, než neřízeně různými netěsnostmi v plášti budovy, což způsobuje průvan. Žádný projektant vám nenaprojektuje kotel ústředního topení, aniž by počítal s přívodem vzduchu z venku, jinak by se také mohlo stát a stává se, že oheň spotřebuje veškerý kyslík v místnosti a ten pak chybí lidem na dýchání.

Ke krbové vložce bych, podle délky přívodu vedl vzduch pod podlahou buď celý z nerezové oceli, nebo část z plastu a poslední, dejme tomu metr, z nerezové oceli. Průřez bych volil kruhový a teprve před vložkou přešel na průžez ve tvaru připojení na vložku, přičemž velikostt průžezu by měla být zachována.

Z mrazu bych strach neměl, protože plastová trubka bude uložena jednak pod domem a nebude nijak mechanicky namáhána. Plast mrazem pouze zkřehne. Mimochodem z plastu se dělají i okapy.

realista1
hodnocení

0x

Zkušenosti jsou různé. Není to tabu. Literatura uvádí hodně stavebních možností a výpočtů. Topeniště v bytě je vždy riziko. A dobrý odtah zplodin je prioritní. Počínaje různými klapkami (zátpové/tahové) až po odsávání pomocí motorků (!). I přívod vzduchu (obzvláště při používání plastových (i jiných těsných oken) by měl být důkladně vyřešen. Existují dnes i tahová čidla... Přívod něčím, nelepší obyčejnou zděnou šachtou, je jedna z možností i při možností vložení ventilátoru s regulací. Těch se dnes nabízí dost. Při kruhových průměrech se jen volně vkládají, obdoba odsávání na WC. - Jedn známý měl kotel na pevná paliva ve sklepě (jen jako příklad) a otvíral větrací okénka (postupně) na tři světové strany, podle tahu kotle a větru.

laco*
hodnocení

0x

Když je přívod vzduchu z venku nesmysl, ptám se, odkud bere vzduch turbokotel nebo např. Vavky?

des*

Laco,oba zmíněné spotřebiče mají souosé potrubí takže se po cestě do spotřebiče ohřejí o spaliny,a to velmi.

jabraka*
hodnocení

0x

Je jasné,že přívod ledového vzduchu poněkud snižuje účinnost kotle.Proto byla vynalezena rekuperace,kdy se přívodní vzduch ohřívá komínovými zplodinami.Možná bys to mohl amatérsky provést také,vyrobit trubku,která by obalila výfuk z kotle.

JABRAKA

instalater*
hodnocení

0x

Zdravím . Pánové , já si dovolím podotknout , že záleží na místě samém. Pokud budu mít taneční sál a 5kw kamna nepotřebuji externí přívod vzduchu. Vše se musí propočítat na místě . Být maikiim , tak mám k tomu trošku respekt a pozvu jak kominíka , tak dobrého topenáře. Vše se vrátí , jak na spotřebě dřeva , pohodlí a nervech. Jsou případy , kdy to může ohrozit i zdraví . ( bolesti hlavy při spotřebě kyslíku atd.)

majkii*
hodnocení

Koukám že se tu rozpoutala pěkná diskuze. Původně jsem chtěl přívod vzduchu z místnosti, ale nyní jsem se rozhodl pro jinou krbovou vložku s výměníkem, která je pro externí přívod vzduchu ideální. Jen jsem bohužel nedal rouru do základu, tak jsem nucen ji dat do podlahy. Jsem omezen výškou podlahy-17 cm, proto jsem zvolil hranatou rouru, na ni samozřejmě bude ještě extrudovany polystyren jako izolace a pak ještě pe folie, beton a plovoucka. Kamnař mi říkal, že běžně používají roury z pozinku, ale já k tomu moc nemam důvěru a proto jsem se ptal jestli pozink nebo plast. Vložka bude s velmi tesnymi dvířky a přívod vzduchu bude ovládán automatikou, která po vyhasnuti uzavře přívod vzduchu a nebude se tak ochlazovat krb s vložkou a v roure nebude proudit studenější vzduch, ale samozřejmě z venku chladnější bude, proto izolace je potřeba. Proto jsem ještě přemyslel, že bych dal na rouru uzavirajici klapku ovládnou přes táhlo, nicméně to bych musel ale vždy před zatopenim otevřít a naopak pak po vyhasnuti zavřít, což by bylo komplikované. Chtěl jsem se zeptat, jestli s tímto uložením v podlaze má někdo zkušenosti.
des*

majkii,jen se zeptám ,ono vám to bez toho nehoří?

Ono to pak opravdu hořet nebude sám jsem toho byl svědkem v několika novostavbách, bylo to vše utěsněno tak že jen při puštění digestoře byl v domě podtlak,no a když zatopil v krbu tak šel kouř do vnitř a po vypnutí digestoře krb nehořel prostě nebyl vzduch

juvla*

Jen se taky zeptám. Mám krbová kamna s výměníkem a žádný přívod vzduchu nemám. Kamna hoří jako hrom. Kam by se ten přívod vzduchu vyustil.

des*

Jen si tipnu,pod postel?

juvla,

"žádný přívod vzduchu nemám" myslíte jako zvláštní od jinud tahaný trubkou? Páč přívod vzduchu mít musíte. Jinak kamna nbez vzduchu nehoří. Máta na kamnech otvírací dvířka na přisávání vzduchu, někdy se tím i reguluje plamen-hoření?

Tak tuby je přívod vzduchu do kamen z místnosti. Do místnosti se dostane vzduch kudy? Netěsnými dveřmi okny? Digestoří? Někdy i zásuvkami... to je různé podle druhu stavby a kvalitě provedení. Ale to není dobré, aby táhlo okny, dveřmi atd..

Proti s při projektování nového kvalitního domku utěsňují všechny průduchy, aby do bytu netáhlo a nefučelo...

Proto se instaluje přívod vzduchu třeba komínem, či nejkratší cestou pod podlahou, ale samozřejmě dobře provedeno a izolováno.

majkii*

Já teprve stavím RD, jsem ve fázi hrubé stavby včetně oken a teď řeším právě krb. Původně jsem chtěl krb, který by bral vzduch z místnosti. Nyní jsem si vybral jinou vložku, na kterou bude přímo napojena roura s přívodem exter. vzduch, tedy krb vubec nebude brát vzduch zevnitř baráku Již tehdy jsem byl několikrát upozorněn, že pokud bych topil v krbu (který by bral vzduch z místností uvnitř RD) a zároven pustil digestoř, tak bych měl alespoň okno otevřít na mikroventilaci. Nevím jestli by to byla pravda, protože prostory jsou poměrně velké, RD je na paltro a vzduch projde i skrz dveře, takže množství by mělo být dostatečné. Nicméně na druhé straně maté již dnes poměrně výkoné digestoře - není problém 500-1000m3/h, tedy poměrně velké odčerpávání vzduchu a taky riziko, že při otevření krbu vám to bude kouřit do prostoru.

Maiki, včera jsem byl na oslavách a zrovna tam měli krb. Ale netopí v něm, páč paní domu nadává, že to dělá bordel a chlapi jsou líní. Ale to není důvod co chci sdělit. Oslavenc mě odpověděl na tento doalog, ocitováním ČSN ble, ble, ble, (znáte citovače norem), jen upozornil pro laika, že pokud je v domě topidlo se spotřebou vzduchu, nesmí být v oknech a dvěřích těsnění, nebo musí být jiný přívod vzduchu

Přeji Vám, abyste se rozhodl jedině správně a užíval si domek v pohodě...

Milane, je to pravda. Nejedná opravdu jenom o krb. Když švagrovi instalovali nový plynový kotel 24kW, tak servisák odmítl mu ho zprovoznit, protože přívod vzduchu do sklepa neměl zajištěn. Musel v okénku jednu tabulku nahradit mřížkou. Nic nepomohly řeči, že bude nechávat okénko pootevřené.

pecenkav*

Tak je to spravne a tak to ma byt. Pokud si to znova potom zaskli, je to uz jeho blbost, ale servisak ma cisty svedomi a nebude mit pruser.

des*

Bohužel servisák ale nikdy nedokáže že to bylo jinak.A svědomím nikdo neobživne.

Nezdá se ti, že zacházíš do extrémů?

1. Tazatel se neptal jestli má nebo nemá dělat přívod vzduch, ale jak to nejúčelněji vyřešit. Myslím, že odpovědi dostal.

2. Svědomitý servisák nebude mít problém dokázat, že právě přívod vzduch obešel. A když už jsme u toho svědomí, já nevím kdo tvrdí, že přívod vzduchu k krbu nebo krbáčům je blbost.

pepeee*

Já udělal přívod vzduchu z půdy, tak pokud nemáte dost místa v podlaze tak to múžete taky tak vyřešit.

doplněno 16.02.12 12:14:

Ventilační ALU flexi roura, průměr 125/3m cena cca 300kč

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]