Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plyn nebo elektrika

Od: ozzy* odpovědí: 29 změna:

- prosím o radu vytápět plynem nebo elektrikou rodiný domek zatelený cca.100m2 děkuji

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Nejlepší při současných a budoucích cenách energie bude dřevo z lesa za barákem. Vážně tady je každá rada drahá, jak já to vidím rozdíl mezi cenou elektřiny a plynu se zcela určitě vyrovná a bude to úplně jedno. Hlavně nezapomeňte na náhradní topení, to budete potřebovat zcela jistě. Například krb s krbovou vložkou připojenou do vytápěcího okruhu. A to hovoří pro vytápění plynem. Je to jen můj názor, ale podložený dlouholetými zkušenostmi.

des*

Nejlíp bude přejít na dumazahrada.cz/... protože kalósek chce dát daň na uhlí tak velkou,že má stát 2xtolik, a plyn na topení,zatím daň nemá,ale co schází?

ahasver4*
hodnocení

0x

Podle mého je plyn lacinější.A zatím i bude dál.Co bude za pár let,to nikdo neví...

ozzy*
hodnocení

dík jde mi o to jestli se dá ušetřit na levnějším tarifu

figurek*
hodnocení

0x

on ten plyn bude asi vždycky lacinější než elektrika. Doporučuji plyn a elektriku používat nanejvýš jako doplňkový zdroj, když budou mrazy jako tule nedávno a ještě včera.

hodnocení

0x

Topení plynem. Nemá cenu přecházet od jednoho dodavatele k druhému.

doplněno 14.02.12 20:38:

Elektřina je bude vždy drahá. Plyn je čistý, bez práce. Na uhlí se chystají různé sankce, kontroly kamen, komínů apod. Uhlí je také drahé a je s ním hodně práce.

ozzy*
hodnocení

když budu používát elektriku k vytápění tek mám levnější tarif ina praní varná konvice atd.

figurek*

chce to spočítat. Pro váš byt budete potřebovat tepelný výkon přibližně 12 kW. Při takových mrazech jako byly minulý týden pojede elektrické topení celou dobu naplno a vy spotřebujete kolem 12x24 = 288 kWh elektřiny denně. Tu cifru si vynásobte vaší sazbou a uvidíte, co vyjde.

muter*

Zdravím, taky se mi pozdává , že p.figurek se nějak moc napočítal.My topíme elektřinou a při tak silných mrazech nanejvýš jsme přetopil 152kw..Jinak při průměré zimě je denní spotřeba elektriky 110-120kw...No zato když topíte elektrikou, máte i nižší sazbu elektriky, takže to není zas tak rozdílné s plynem..Tchán bydlí vedle nás , má podobný barák jak my , má stejnou teplotu v baráku jak my,(24st.) ale topí plynem a ročně platí víc než my a to ještě přitápí koksem. :).Není ta elektika zas tak drahá..:)

doplněno 15.02.12 13:45:

Jo a taky máme kotel na 15kw...

uska*

figurek - to má někdo sazbu na el. topení na 24 hodin? Já mám dojem, že max. je sazba na topení 20 hod/denně.

figurek*

Já jsem psal o přibližné spotřebě kWh za mrazivých dnů a mrazivých nocí. Tarify si tazatelé musí domluvit sami. Z tarifů a spotřeby vychází konečné číslo na účtu.

figurek:
Pro váš byt budete potřebovat tepelný výkon přibližně 12 kW. Při takových mrazech jako byly minulý týden pojede elektrické topení celou dobu naplno a vy spotřebujete kolem 12x24 = 288 kWh elektřiny denně. Tu cifru si vynásobte vaší sazbou a uvidíte, co vyjde.
Vzhledem k tomu, že tepelná ztráta 12kW pro zateplený dům velikosti 100m2 je nereálně vysoká, pak i další Vaše čísla jsou špatně..
frantisekpetru*

Na těch 12kW jste přišel jak?

figurek*

zprůměrovaná a osvědčená konstanta pro tepelný výkon je 40 wattů na kubický metr.

Vypočtěte : plocha bytu x výška místností x 4, 100x3x40=12000 W.

zprůměrovaná a osvědčená konstanta pro tepelný výkon je 40 wattů na kubický metr.

To si ze mne děláte legraci, že?

Tahle "konstanta" se používala v kutilských knihách typu Pat a Mat před 40ti lety a i tehdy to byla zpravidla špatná...Použít se tahle "hurá metoda" dala snad jen pro naprostý odhad od oka...plus mínus 40%..Jinak Vámi uváděné číslo nemá žádný smysl...a o konstantě bych hovořil snad jen s OBROVSKOU nadsázkou...a po třech velkých vodkách..

figurek*

Tahle předběžná konstanta se používá pro předběžný výpočet výkonu výměníkových stanic na panelákových sídlištích a docela přesně funguje i u domků a bytů. Čím se živíte mistře? *smich*

Jsem projektant TZB..22 let praxe.

doplněno 15.02.12 13:35:

P.S.: u svého domu (a je to také rekonstruovaný starší dům ze 60tých let)...mám tu Vaši "konstantu" 14,6W/m3...

frantisekpetru*

Pokud takhle počítá i většina topenářů, už se nedivím, proč má spousta RD silně předimenzovaný výkon zdroje topení.

frantisekpetru:

Ne, takto nepočítá tepelné ztráty žádný projektant kterého znám...

Kotle u většiny domácností jsou předimenzovány z jiného důvodu...

1. Prováděcí firma..a spousta starších řemeslníků mají zaxifováno "RD = 24kW kotel"..."byt = 18kW kotel"...a projekty se na tyto "malé" akce vůbec nedělají, protože by to stálo nějakou korunu...a pro korunu si Čech nechá koleno vrtat...

2. Lidé trvají z mne neznámého důvodu na ohřevu TUV průtokovým ohřevem...a pak jim prostě kotel 10kW nestačí...a musí mít minimálně 18kW..

3. Obecně se lidé neptají co je lepší...tedy neptají se nikoho kdo tomu opravdu rozumí, ale moc čtou diskuzní fóra.., kde nemají žádnou záruku, že ten kdo jim odpovídá, dané problematice také rozumí...

frantisekpetru*

Tímto jsem se v žádném případě dobrých topenářů a projektantů nechtěl dotknout, ale:
styl ad1) přesně odpovídá stylu s "osvědčenou konstnatou", tedy žádný výpočet, ale střelba od boku.
Ad 2) taktéž nechápu, proč tomu tak je.
Ad3) taky pravda, i když těch znalých se po fórech pohybuje myslím už taky dostatek a tak osvěta vzkvétá (čest Vám a Vám podobným ;)).

instalater*

Pro Figurek . Podle tvých výpočtů bych měl mít kotel 23 KW . Mám 15KW a dostatečnou rezervu. Dneska se staví trožku jinak.

frantisekpetru*

Tak jen pro srovnání, jak mimo je takové počítání s "osvědčenou" konstantou: mám 1,5 patrový RD 128m2 vytápěné plochy (přízemí 87m2, patro 41m2), velmi velmi podprůměrně zateplený (fasáda 5cm, podlaha nic, strop přízemí 5cm, strop patra 30cm, okna plast trojsklo).
Takže bych měl mít dle toho Vašeho výpočtu tepelnou ztrátu cca 15,3 kW.
No ale já mám výpočtovou TZ při -12°C 9,3 kW (dle projektu). A skutečnou (dle spotřeby plynu) při -8°C (zhruba taková u nás byla průměrná teplota za poslední 2 týdny) cca 5 kW.

hodnocení

0x
U dobre zatepleneho domu o vytapene plose 100m2 bych se elektriny nebal. Rocne by jste se mel se vsim vsudy vejit do nejakych 20tis Kc. Tepelna ztrata by nemela byt vetsi nez 5kW, podle stupne zatepleni bude mozna jeste mensi.

hanz7
hodnocení

0x

Elektřina je sebevražda! Plyn nebude možná věčně a ceny jdou nahoru, ale pořád je lepší než elektřina. Když elektřinu, tak tepelné čerpadlo! Za 1kw spotřebované elekřiny vyrobí průměrně 3-4kW tepla! Pokud nemáte peníze na investici do TČ, pak hodně záleží na dispozici RD. Já koupil RD..plyn v ulici nemáme a nebudeme mít..topit tuhými nechci...Ale dispozice bytu mi dovolila nainstalovat na jižní stranu domu kvalitní ( značku nepíšu, aby mě tu někdo nenařkl z reklamy ) klimatizaci s invertorem..ne taková ta za 10tis z hypermarketu! Cena s instalací byla kolem 40tis. Funguje jako TČ vzduch vzduch...můj byt má plochu 83m2 a přes otevřené dveře mi ta klimatizace byt vytopí na stabilní teplotu. Do 0st jsem měl spotřebu 0.35-0.5kW/hod...Při -10 jsem se pořád vešel do 1kw...při -15 ještě pořád pěkně topí, ale už je COP (poměr příkonu a výkonu) malý ( kolem 2 ) Záložní přímotopy jsem opravdu potřeboval pouze v noci, kdy chcete do ložnice zavřít dveře ..Nutno poznamenat, že podlahy i stropy jsem zateploval, fasáda je zateplená a máme eurookna..

Hezký den H.

Elektřina je sebevražda! Plyn nebude možná věčně a ceny jdou nahoru, ale pořád je lepší než elektřina. Když elektřinu, tak tepelné čerpadlo!

Ne...takto to NELZE napsat..

Třeba u ND domů s měrnou spotřebou 55kWh/m2/rok se tepelné čerpadlo nevyplatí...

U Vašeho bytu je to zase o něčem jiném...protože Váš byt má jinou ztrátu než stejně zateplený rodinnný dům..o stejné obytné ploše.

Nelze to takto zjednodušovat...a dělat závěry.

hanz7

Tazatel píše, že RD má zateplený, ne že má pasiv či jinou super novostavbu..takže předpokládám vyšší spotřebu, než vy uvádíte...já napsal pouze své zkušenosti s kvalitním zateplením starého oběktu a s jeho vytápěním

H.

Pozor...nízkoenergetický dům není pasivní dům...

Osobně mám také starší a zateplený RD...a jsem téměř na hodnotě 55kWh/m2/rok uváděnou pro ND..

Spotřeba elektřiny za rok je 9900kWh...(ovšem včetně ohřevu vody, vaření a veškeré další spotřeby).

Ročně to v Kč vychází na nějakých 29000Kč...

Kdybych měl přípojku plynu a topil plynem, pak bych spotřeboval cca 8000kWh v plynu...tj.cca 11500Kč...za elektřinu v RD pro další spotřebu ještě cca 12-15tis Kč...V součtu by to tedy bylo cca 23500-26500Kč..spíše ještě o něco vyšší částka. K tomu by bylo nutné připočítat cenu plynového kotle, paušálních poplatků, servis a revize..a jsme na velmi...velmi podobné či stejné částce jako při topení plynem+elektřina pro běžnou spotřebu.

Problém je v tom, že každý porovnává prostou cenu za kWh plyn vs.elektřina...Tak to ale nelze dělat.

instalater*
hodnocení

0x

Zdravím. Velice těžká rada. Musíš zvážit kde ten domek máš ( jižní morava nebo Krkonoše) a jak dokonale je zateplený. Kde je přípojka plynu a jak náročné finančně je její pořízení. Jestli je to novostavba , máš tam spočítanou energetickou náročnost . Já osobně mám novostavbu . Topím elektrikou . 220m2 . mám rád teplíčko 22-23 C . Topení ohřev vody , vaření , svícení atd. platil jsem 27 462,- kč za minulý rok. Bydlím na Vysočině. Nešetřil jsem na zateplení a musím podotknout že jsem v řadovce. Ale popravdě na to vaření si nemůžu zvyknout.

ozzy*
hodnocení

moc děkuji všem za názory a rady já půjdu asi do té elektriky jsme rodina dva dospělí advě děti holky 12a15 let ata spotřeba el. jedost velká a tak si myslím že na tarifu se to srovná amožná to bude vý hodnější mám taky krbová kamna tak to dřevo ještě nějakej rok budu dělat moc dík

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]