Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.Mám na půdě otevřenou expanzní nádobu.Pro jistotu když jsem zde četla problémy se zamrznutím jsem se byla na půdě podívat vše je v pořádku voda ledová ale ok.Chtěla bych se zeptat ovšem na jinou věc.Expanzka je na spodku plná drobných nečistot ale hlavně padajícho rezu z jejich stěn.Rezem je pokryto dno že ani nejsou vidět otvory.Napadá mi tedy zda to nemůže být ucpané.Vše topí v pořádku všechny tělesa jsou teplá jak mají.Do expanzky vedou 2 trubky! plus přepad.Tatínek mi kdysi říkal že jeda trubka na které je kohout jen lehce! otevřen(i když dnes si myslím že stejně nefunkční) má "oteplovat expanzku" právě proti zamrznutí.Druhá má logicky doplnovat systém.Expanzka je asi 2 metry nad prvním tělesem v podkroví z toho je asi 1,80 metru trubek ještě v obytné místnosti.
A ted můj dotaz:Měli by trubky vedoucí od radiatoru k expanzce být také teplé?Jedna trubká je do půlky ještě teplá pak čím výšše vlažná až studená druhá je vlažná/studená od radiátoru výšše celá.Radiotár krásně hřeje.Je tak normálni nebo ne? nebo může být problém s ucpáním a znečištěnou expanzkou.Nikdy jsem to nezkoumala ted mi to napadlo až s kontrolou expanz.
Děkuji Jana
Zatim to vypada dobre, ale casem se to ucpat muze, necistit ji, pri pokusu sebrat ze dna ten bordel si ho muzete neumyslne nasypat rovnou do ty diry a je vymalovano, pak uz by to fungovalo jenom tou co je vys, tou, kterou to trosku topi. Jedine tu na dne opatrne necim ucpat, vybrat bordel a pak zase otevrit, ale pokud ta dira uz neni videt, tak uz to stejne funguje jenom tou trubkou na topeni.
doplněno 14.02.12 09:51:Po ukonceni topeni v lete bych to uz radsi predelal na uzavrenou nadrz nekde u kotle.
Nejsem topenar, moc se v tomto neorientuju, ale neda mi to. Zda se mi to jako hloupost zbytecne vymenovat otevrenou expanzni nadobu za uzavrenou... Kdyby mi nekdo vysvetlil duvod proc jo, budu rad.
jenom tak lehce,
1. nemusi se doplnovat, protoze se neodparuje
2. neusazuje se na stenach vodni kamen, protoze je tam v podstate porad stejna voda, pri vecnem doplnovani odparene vody do otevrene nadrze se tam porad doplnuje nova zasoba vodniho kamene a ten se zase usazuje
3. uz se nestane, ze by se mohlo potrubi pod nadrzkou ucpat odloupanym vodnim kamenem a rzi ze sten nadrzky
4. jelikoz uzavrena nadrz nemusi byt v nejvyssim miste, tudiz u mnoha lidi na pude, tak uz nehrozi problemy se zamrzanim
tohle myslim uz staci, on me mozna nekdo doplni
Dobrý den.Děkuju všem za rady.Mám v plánu to udělat v létě tak jak popisujete rez nepatrně odtáhnout ucpat díry vyčistit nattřít atd případně vyměnit.A ted mi zajímá myslíte tedy z toho co popisuji výšše že už je ucpáno? někde na těch 2 metrech k prvnímu tělesu?Nebo jak to poznám že je či ne..a jak případně tu ucpávku v létě na těch 2 metrech odstranit.
děkuji Jana
jestli je to uz ucpane, tak je lepsi do toho nehrabat, pri propichovani cimkoliv zezhora to spadne niz a ucpe to tam, muze to i ucpat v miste, kde uz by to vadilo v privodu do nejakeho radiatoru, jedine to rozebrat a to asi nepujde, vetsinou maj lidi trubky svarovane.
Jasně chápu že "štourání" do toho není dobré ale přece to nemůžu tak nechat a čekat co bude...Proto jsem se ptala zda tím že ty 2 metry k exp.jsou vlažné už je známka ucpání nebo nahoře u exp.už to ani teplé nemůže být.Pokud to je opravdu už ucpané tak jen ty první 2 metry od exp.Protože první těleso hned a obě patra topí výborně.Trubky jsou svařované jak píšete ale určitě musí být řešení jak v případě ucpání ty první 2 metry vyčistit.
dík Jana
Varuju, pokud vše fungule, na expanzku v tomhle stavu letos radši ani nesahejte. Podle Vašeho popisu je pravděpodobně již prorezavělá a při pokusu o vyčištění odstraníte rez a nečistoty, které jí drží pohromadě. Taky jsem to jednou zkusil... Ovšem hned po ukončení topné sezóny to chce výměnu. Ať už za otevřenou ve stejném provedení, nebo lépe tlakovou.
Máte cyrkulační expanzku, což znamená, že skrz ní voda protéká (jako radiátorem). Vznikají tak jisté ztráty, ale nehrozí nebezpečí zamrznutí. Pohyb vody stačí nepatrný, proto máte na trubce, kudy se voda vrací ten přivřený kohout. Takže pokud máte ten kohout nastavený správně, bude trubka kterou teče voda do expanzky teplá, ale její teplota by se měla postupně snižovat (takže u expanzky spíš vlažná). Stejně tak nádrž by měla bý lehce vlažná. Zpáteční trubka pak může být téměř studená (u nádrže teplejší). Pokud to tak máte, je vše v pořádku trubky nejsou ucpané. Poku máte nádrž výrazně teplou, je vhodné kohout mírně přivřít (nezavírat úplně). Tím omezíte ztráty vzniklé zbytečným vytápěním půdy.
doplněno 14.02.12 16:41:Pokud by se to ucpalo, zvýší se Vám výrazně tlak v systému (předpokládám, že tam někde máte manometr). V tom případě je nutná okamžitá náprava (hrozí poškození kotle a radiátorů).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.