Nejste přihlášen/a.
Ahoj, tenhle dotaz je spíše pro nežné žensé pohlaví, (ale nebráním se i odpovědi od zručného muže v domácnosti). Chtěl bych se dozvědět, jestli je nějaká šance vrátit gumě pružnost, konkrétně se mi jedná o těsnící gumu, nacházející se na pase zminí bundy. Jsem mladý člověk a žiju ve spěchu, a jak dobíhám autobusy a MHD, tak se mi prostě vytahala a už to není tka hezké a už tolik bunda netěsní, což je velká škoda, protože to pro mě nebyla moc levná záležitost. Pokusím se přiložit ilustrační obrázek té gumy co myslím.
Jak píše Jaga a Babkazov. Já dole u bundy vidím pružný lem. Je to pletenina a určitě bude dvojmo. Takže nejrychleší, nespolehlivěší a téměř za "babku", postupujte způsobem uvedeným Jagou. Jinak je také možné celý lem nechat vyměnit, tedy odpárat a znovu všít. To už však musí dělat profesionál, nebo někdo velice, velice zručný a hlavně trpělivý. Předpokládám, že se na to chystáš sám, takže tohle nezvládneš, asi. Jinak v žádném případě zevnitř nenašívat obyčejnou gumu, přímo na pružný rantl. Nikdy ji neašijete rovnoměrně, tudíž nedosáhnete kýženého výsledku a bude to z lícu vypadat špatně. Až to pak budete chtít vypárat, tak se u toho vzteknete, "cik-cak" se páře velice špatně a ještě hrozí poškození úpletoviny a bude se párat.
Pokud myslíte ten černý pružný lem dole, postupovala bych takto: tyto lemy jsou skoro vždycky dvojité. Opatrně bych na obou koncích, tam, kde přiléhají k látce, Z RUBU nastřihla otvor, asi 3 - 4 cm dlouhý /svisle podél toho lemu/. Koupila bych si širokou gumu, vyrábějí je v různých barvách i šířkách. Tedy ve Vašem případě černou a širokou tak, aby se vešla do toho lemu. Provlékla bych ji lemem, nastavila vhodnou délku, aby to pěkně pružilo a na obou koncích dobře přišila. K tomu zašít i ty prostřižené otvory.
Je to z rubu, při použití nití i gumy černé barvy nebude nic vidět a bude to znovu pěkně pružit. Pokud máte ve své blízkosti nějakou šikovnou ženu, je to práce tak na 15 minut. Ani šicí stroj není třeba, zašije se to v ruce. Jaga.
Výhodou je, že nová guma bude schovaná uvnitř lemu a nebude nikde vidět.
Vrátit pružnost lemu bundy asi nepůjde. Ale určitě by si s tím poradila šikovná švadlenka, která se zabývá opravami oděvů. Já jako laik bych se to pokusila vyřešit tím, že bych na rubovou stranu našila (možná i ručně) tmavou gumu na bocích bundy ve dvou řadách (možná třech) na bocích. Tím by se to asi stáhlo a znovu pérovalo. Ale to bych musela zkoušet - nejdřív širší gumu přistehovat, jak by to vypadalo. Možná by šlo i udělat dva tunýlky a gumu protáhnout. Ale chce to zkoušet.
Díky za zajímavé nápady , určitě je využiju. Asi se do toho pustím o jarních prázdninách, přeci jen je to týden času navíc
Jen lidko@ by mě zajímalo, ja kste psala, že byste našila gumu možná i ve dvou řadách na boky, tka proč by nemohl být po celém obvodu bundy? myslíte že by ot bylo nepraktické? kdyby se na to místo kde se zapíná zip přidal knoflíček, který by poutal obě dvě strany gumy, která by byla natažená po obvodu lemu té bundy.?
Vlastně jsme se shodli na tom, že buď z rubu našít gumu a nebo provléknout tunýlkem gumu novou a nebo to svěřit švadlence. Je to holt za prachy. A cena za opravu muže být vyšší, než nová, jak píše kolega. To jak stejně radí jaguška, otevřít lem, vznikne tunýlek a pomocí zavíracího špendlíku protáhnout gumu novou. A nemusí být knoflíček, stačí ručně novou gumu přišít. Ale jak říkám, chce mít bundu v ruce a vyzkoušet. Pokud by se našila jenom jedna guma a nebo protáhla, možná by to divně stahovalo - nevím? A také jak radí uska, i když použije klikatý steh, jak to bude vypadat na lícové straně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.