Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu , mám v koupelně u vany starý kovový sifon bez středového šroubku , prosím o radu jak tento sifon odmontovat?, je to nějak našroubované do sebe a nebo musím to prostě uřízout díky za tipy a rady.
mám namysli jak ho dostat z vany , žádná matice ani nic takovýho tam není , už jsem kvuli tomu rozebral i obezdívku a ne a ne přijít na to jak ho dostat z vany aniž bych tu vanu zničil
Zespodu bude po obvodu matka. Nemusí to být klasická šestihranná, ale jako objimka s vnitřním závitem. Utahuje se hasákem. Mělo by jit i povolit. Problém bude koroze a zavápnění případně jiné úsady. Když to šlo utáhnout, musí jít i povolit.
Zkusil dát do nějaké nádoby třeba z oříznuté petky silný roztok kyseliny citronové a zespodu pod vanou dát tak, aby kus co vyčnívá z vany byl ponořen a nechal třeba do rána. To by mělo rozpustit měděnku a hasákem by mělo jít povolit. Možná by stačil i ocet.
Pokud by stále vzdorovalo, tak bych zkusil i teplovzdušnou pistoli řádně ohřát.
Jde to i mechanicky, byla zmíněná flexa, je otázkou kolik je pod vanou místa. Já pro podobné práce používám t.zv. technické frézy které upnu do vrtačky a pohodlně točícím se nástrojem odfrézuji, tedy spíše odbrousím.
aha, díky za odpově´d, zkusím tedy ještě jednou mrknout zítra a uvidí se , právě že nemám , pod vanou ani kolem vany moc místa, pomuže na to i takový ten odrezovač nebo uvolňovač šroubů ve spreji to by mohlo nebo opravdu mám zkusit nějaký ten ocet a když to nezabere tak flexa.
Osobně bych zkusil pro začátek tou kyselinou citronovou, je běžně dostupná a není nebezpečná. Jiná agresivnější kyselina by fungovala asi ještě lépe, je to ale již nebezpečné. Bude to lety asi zarostlé měděnkou.
no určitě to není jeden kus s vanou , vana je bílá odpad je hnědý nebo jak to nazvat , přijde mi to jak když jsou ty dva konce ten horní s tou mřížkou co je na vaně a ten spodní díl sifonu pod vanou , do sebe snad zalisovaný nebo já nevím. Bouchání ani točení s tím nehne , a brát na to flexu se mi taky zase nechce ale vypadá to že asi mi nic jiného nezbyde.
tyto sifony jsou konstrukčně řešené tak že ta vpust ze strany vany je vlastně závit asi 5/4"-6/4" a tento kus je zašroubován do s těla sifonu pod vanou ale kvůli stáří se vám těžko povede to povolit jedině kdyby jste vlastnil autogen a mohl to ohřát, na povolení používám trubku do ktere vyříznu z čela takové čtyři zařezy aby pasovali na ten kříž té vpusti nejlépe když ta trubka je těsná k vnitřní stěně vpusti jinak při použití menšího průměru dojde velice snadno k vylomení kříže
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.