Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fasáda-jakou omítku na starý rodinný dům

Od: def odpovědí: 31 změna:

Dobrý den,

prosil bych o radu jakou dát omítku na starý barák. Přemýšlel jsem o tom nalepit perlinku, lepidlo a povrchovou úpravu taženou omítku (minerál,akrylát nebo silikát). Nynější fasáda je natažena štukem a neni zateplení , které nejde provést z důvodu,že v přízemí jsou staré duté tvarnice vyrobeny po doma jak se to dřív dělalo a patro je z tvarnicového zdiva. Jde mi o to jestli tou perlinkou a lepidlem tu fasádu neuzavřu. Nevíte jestli se něco vyrábí místo toho lepidla? Vím,že perlinku tam musím dát kvůli tomu,aby fasád nepraskala. Prosím o radu moc děkuji

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

nechápu proč by nešlo zateplit,pokud nemáte barák mokrej tak nebude problém,ba naopak zvýšíte pohodu a životnost zdiva,taky jsem se toho bál a pohoda mam to 6 let,jinak to co chcete dělat je už nepatrný rozdíl s použitím izolace,a hlavně ušetříte dosti za energie,jinak se dá použít i skladba nekontaktní izolace kdy ta zed provětrává,každé lepidlo a penetrace to uzavře,a pokud to nabarvíte take.dneska je otázka co dýchá,pokud uděláte venkovní fasádu nepujdou vám venkovní vlivy do ní,voda vlhko mráz

pepeee*
hodnocení

1x

Důlžité je aby byla izolace správně spočítana a potom není žádný problém s rosným bodem. Nejde to řešit zde a nebo v hospodě. Většinou brečí ti co to do... a potom je na světě další kolektiv lidí z okolí toho vola co si sám řekl že dá na zeď 7cm nebo 5cm a řekne že to stačí.

To že barák nedýchá, to je taky dobrej blábol co tu čtu pořád dokola. Úplně nejlepší jsou ti co na barák natahnou škrabanou silikonovou fasádu "zavřou si to stejně jako polystirenem", ale polystiren si tam nedají protože vata dýchá :)

Jen ještě dodám že p. Milan má pravdu a stotožňuji se se vším co tu napsal o zateplení.

pepee, děkuji za podporu, ale obávám se, že nepomůže jiným ani několik školení a výpočtů od soudních znalců.

pepeee*

jj, ale taková rada v hospodě, za tu se tu budou hádat pořád dokola

cajdara
hodnocení

0x

Nechci do toho kecat,ale zateplení,bych neprováděl,(a polistirénem už vůbec NÉ!.)Nechci mít plesnivou zeď! Pokud se jedná o starý Barák,tak bych volil variantu Omítky se skelným vláknem-Výhoda není potřeba použití Perlinky,nebo omítky s malím množsvím polistirénu-zateplení,ALE NENÍ TO ČISTEJ POLISTIRÉN.Nebo starou klasiku ŠKRABANOU omítku-cihla -vátina-škrabaná(nevíhoda Málo kdo to umí)..Podle mého uvážení je lepší investovat do Oken a fasádu nahodit jádrovou Omítkou,pak to nechat ať si to vyprasá cca 2-3 roky a pak buď štukovou omítkou,nebo Akrylátovou dle uvážení,nebo natáhnout němku,to pak dle Financí.

cajdara, omlouvám se, ale budu kopírovat Váš text...ale zateplení,bych neprováděl,(a polistirénem už vůbec NÉ!.)Nechci mít plesnivou zeď!

můžete sdělit, prosím, souvislost se zateplením a plesnivění? Proč je plesnivý zeď před zateplením a pak po zateplení již ne.

Samozřejmě zateplení musí být správné, nikoliv zpackaná práce.

vypraská za 2-3 roky... to snad nemyslíte vážně proč by to mělo po tak dlouhé době praskat...

ale každý má právo na svou pravdu...

cajdara

Nezlob te se,ale musím oponovat-jaká je omitka s plísní a myslíte si,že zateplení je jedinná Varianta?je rychlejší,časově kratší,než klasická omitka.A teď se Vás zeptám,Dám polistirén a kde bude rosnej Bod(kde se vysráží vzdušná vlhkost?)v polistirenu těžko! a když mezi polistirenem a původní omítkou(fasádou)co tam vznikne bez přístupu vzduchu?!PLÍSEŇ!můžem pokračovat-Jsou 2 druhy zateplení POLISTIRENEM z venku a ze vnitř-Ze vnitř je horší,protože plíseň tam je do 3-4 let,zato u venkovního zateplení je to okolo 10-15let.nikdo Vám nedovlí sundat pilistiren,aby se mohl podívat,Měl jsem tu zkušenost vidět vnitřní přiteplení z polistirenu a můžu Vám říct To byla jedna velká PLÍSEŇ,nikdo mi proto nevysvetlí to,že na starý barák je nej zateplení z polistirenu.Podle mě je to BLBOST.Píšete plíseň před zateplením a po zateplení né-Otázkou je-Byla i výměna okena?Jaká tloušťka zdiva byla?Co se ještě změnilo po zateplení?Bylo provedeno podřezání,nebo injektáž baráku?...Dále jsem psal jádrová omítka 2-3roky,než vypraská.(vyschne)Tím jsem myslel,pokud použiji klasiku doma míchánou maltu.

cajdara, vy vypisujete jak to nemý být...

vnitřní zatepelní sem netahejte, rosný bod MUSÍ být v izolantu, v čem mi musíte oponovat? proč podřezání, kdyžž tam je funkční hydroizolace..

"mi proto nevysvetlí to,že na starý barák je nej zateplení z polistirenu"

klidně si můžeme o tom pokecat a argumentovat, ale nesmíte hodnotit špatná řešení a tím odsuzovat dobrá řešení.

Pokud je zateplení provedeno správně, nemůžou být problémy.

hodnocení

0x

def, na starý barák můžete dát jakoukoliv omítku. Postup musí vycházet z momentálního stavu Vaší nemovitosti. Vaše zdůvodnění NEzateplení jsou nerelevantní a chybné.

Co myslíte že uzavřete perlinkou a lepidlem? Proti čemu jí (ne)uzavřete? Jako dýchání?

Na fasádu vůbec nemusíte dávat perlinku. Pokud je štuk tak fasádní barva.

Pokud je ale barák opravdu starý, tak určitě potřebuje zateplení.

smiler

To je věčné téma..

Plazmovou TV nebo LCD,benzínové auto nebo naftové,zateplit nebo nezateplit.ale nikdo tu ještě nenapsal kolik opravdu ušetřil! Dle mého názoru jsou důležitá okna a střecha.Zdivo je v řetězci to nejmín důležité a nejdražší.Mám kolegu co zateplil vše perfektně a draze za velké peníze.Dnes brečí jak želva že do domu nepronikne klasické teplo zvenčí a on musí po večer přitápět ještě někdy na konci května a už v půli srpna...ušetří minimálně a návratnost za náklady na zateplení on už v jeho životě asi neuvidí.

Je to jen názor a každéhé peníze a věc.A opravdu by mi zajímalo kdyby to někdo z praxe věděl a vedl si statistiku kolik ušetřil pouze po zateplení zdiva! nikoliv oken a střechy.Prostě kolik přineslo uspory jen samotné zateplení zdí.Já to nevím ale jsem přesvědčen že to velké a ohromující sumy nebudou.

to je demagogie, nikoliv argument
nepronikne klasické teplo zvenčí a on musí po večer přitápět ještě někdy na konci května a už v půli srpna ** toto doložíte výpočtem?
Jak hodně pronikne teplo přes zeď v květnu při průměrné teplotě?
Zdivo je v řetězci to nejmín důležité a nejdražší. **Že je třeba izolovat objekt komplexně je správné. nemá cenu zateplit zeď a ostatní ponechat špatné..
to je jako když si vezmete horskou péřovou bundu a v kratasech a bez čepice pojedete na hory... taky bude zima...
Mám kolegy, kteří zateplili správně a šetří...a že jich je...
cajdara

spávně řečeno-Věčné téma-ale k věci ,také máme v Obci majitele domu z roku výstavby 1938,provedl podřezání,výměnu oken to vše bylo vpoho,ale pak si nechal udělat zateplení 8cm fasádního polistirénu a malér PLÍseŇ,když s ním člověk mluví,tak už by si nikdy zateplení nedal,nejen skrz plíseň,ale taky proto,že protopí stejně bez úspory,protože jak bylo citováno přitápí i přez léto.Tak to jsou ověřené informace,.Píšete rosný bod v izolantu?Pro mě nepochopitelné,Jak může být ROSNEJ bod v POLISTIRENU?Polistiren vou nepříjmá ani nevydává,-ROSNEJ BOD je vždy za POLISTIRENEM,jestli se mejlím,Tak prosím za vysvětlení.Děkuji.

tak jinan, pane kolego, podle Vašeho popisu a bez znalostí objektu Vašeho známého jen odhaduji že 8 cm EPS je právě příčina problému. Zkuste mě sdělit přímou souvislost mezi polyšem a plísní? Jako že polyš zpusobí plesnivění?

Proč já mám na stěně postavené z roku 1896 polystyren a nic se neděje? Sdělte mi, jak jste ověřil jeho informace?

To že je pro Vás něco nepochopitelné je možné, ale to nevyřeším. Jako pro mě je nepochopitelné, jak nastavit ty vnitřnosti v počítači, abychom spolu mohli komunikovat...

ROSNEJ BOD je vždy za POLISTIRENEM,jestli se mejlím***velice se mýlíte,

příklad venku -20°C, je tam 20cm EPS, 50cm smíšeného zdiva, venitř +20°C... kde je rosný bod?...

příklad venku -20°C, je tam 40cm EPS, žádné zdivo, venitř +20°C... kde je rosný bod?...

cajdara

nejdříve uvedete" rosný bod MUSÍ být v izolantu, "Pak uvedete "ROSNEJ BOD je vždy za POLISTIRENEM,jestli se mejlím***"tak si protiřečíte.Je tu řeč o Baráku se zdivem,tak sem netahejte "Suchou výstavbu bez obvodního zdiva"to je uplně o něčem jiným.Podle mě,je jedno kolik cm polistirénu je na Zdivu-Vždycky tam vznikne PLISEŇ.Je to jako kdýž zabalíte Barák do folie..a je to tam.PLISEŇ.

cajdara, já jsem okopíroval Váš text, a k tomu jsem dodal svoje vyjádření.

Nechám Vám Váš argument, ale není to tak. Mýlíte se.

cajdara

Ano dodal jste Vaše vyjadření,ale ŠPATNÉ.Garantuju Vám Že se NEMYLÍM Vy.Jak Jste Uvedl,Každý Má Právo Na Svojí PRAVDU.Tím končím,Mě stačilo co jste napsal.Nemá smysl dál vést tuhle debatu.Když jsou Základní pravidla Izolantu a Vy ještě uvedete,Že cituji-"-rosný bod MUSÍ být v izolantu-"nezlobte se na mě,nemá to smysl.nemám co dodat.Za 15let si vzpomenete,až bedete Trhat Poligr z BAráku dolu,protože pliseň na Vás bude koukat.A téé se zbavíte jen demolicí.Rozmyslete si co děláte.MejTeSe.

cajdara, zatepluje se od 70.let, pokud je provedeno správně, nemůžou být plísně. Podívejte se kolem sebe, kolik se zatepluje baráku...

Když dáte na zdivo 50cm EPS, tak kde bude rosný dod. Jedině v izolantu. Jsou na to výpočtové tabulky.

Už jste někde vyděl trhat izolant z baráku?

rv*

Místo toho, abyste nechal souseda brečet, byste mu měl vysvětlit, že se mýlí. Teplo mu dovnitř může pronikat tehdy, je-li venku tepleji, než uvnitř. Uvnitř máte třeba 22 stupňů a venku musí být více. A to i v noci. Jinak to, co přes den projde dovnitř v noci zase odejde. Zateplení zdí vede vždy k úsporám za vytápění, proto se provádí.

hodnocení

0x

smiler - tak proč, když brečí, jak želva a je mu zima, jednoduše neotevře okna a nepustí teplo dovnitř...

smiler

No to jsou zlepšováky ach joo.Protože nemá rád průvan třeba.Prostě rady typu mat a pat

To jsou doporučení k ničemu.Jako lidi co mají plesnivý kvartýry tak je jim doporučováno at v zimě hooodně větrají hlavně že ty plastové onka mají mít těsnit aby to teplo neutíkalo...

No to jsou zlepšováky ach joo. Prostě rady typu mat a pat
Protže nelze dát radu, když nechce přijmou argumenty. V zimě dobrou izolací ušetří kbelík tepla a na jaře a na podzim přitopí skleničkou tepla.
Navíc není přímá úměra mezi zateplením a přidání topných dnů...
cajdara

dobrá rada,ale v tom případě nemá smysl zateplovat ,to je co tady řešíme.je to k ničemu.

cajdara

MUSÍM SOUHLASIT.K tomu není co DODAT.

hodnocení

0x

Zvyšuje se při zateplení EPS riziko vzniku plísní?

Při vnějším zateplení např. fasády je tomu právě naopak - zateplení výrazně sníží nebo odstraní kondenzaci vodní páry. Pokud se výjimečně objeví plísně a zvýší vlhkost, není to způsobeno zateplením, ale tím, že se většinou současně mění i okna a několikanásobně se sníží přirozená výměna vzduchu. Pak je třeba upravit režim větrání.

zdroj: stavebnipolystyren.cz/...

cajdara

jednoduše řečeno-výměna oken+zatelení - úspora_,?Kde je,ta Úspora,Okna beru,to je největší únik tepa,ale "zateplení"PROČ,Nemá smysl.Pokud má smysl?-,tak kde se berou páry a vlhkost?Proč tam vziká PLÍseŇ-Píšete uprit větrání.Tak kde jsou ty úspory?Přece to dělám z důvodů toho,abych ušetřil a NÉ,abych Prodělal.Zateplým- a,Dám nové okna A PAK BUDU VĚTRAT?Co to je?Co to má za smysl?nechápu,...,

demagogie, ale máte na to právo. Nikdo nikoho nenutí (ne)zateplovat.,

odmítáte argumenty odborníků? Opět, máte na to právo.

cajdara

Jsem si říkal,že už se nebudu angažovat,ale nadalo mi to,Proboha.pokud je ZDĚNÝ,nebo KÁMEN,-Ptákovina tam rvát Poliš.Pokud budu Chtít Prodat materiál,_tak si nato udělám taky Tabulky,aby se to PRODALO.Ale otázkou je PLÍSEŇ tam není,-DÁM OKNA-není-PLÍSEŇ-po delší době-DÁM POLISTIRÉN A EJHLE? PLÍSEŇ? Tak kde je CHYBA!

cajdara

na Stavbu byl udělán!PROJEKT!

cajdara

Zatepím a ušetřím-ve Prospěch-Prodělku!a to si člověk myslel,Že to jsou Odborníci.BLBOST.Vždycky za tím je jak a kde koho Ochcat.Jak bylo Řečeno ve filmu-Všechno Bude!-Chceš Auto!,vemsi Auto...Chceš poligr-Tady ho Máš,ALE POzor!8cm je málo,to je Norma 3roky stará,Teď se musí Dávat min- 12cm,jinek to nemá Smysl-a příští rok to bude zas jinak(to možná Norma bude 13-14cm a pak za další rok 14-15-16 cm,a můžem Pokračovat,.-Teď odbočím od Tématu-Píše se rok 2001-Izolace PODKROVÍ 16cm CSN NORMA-roky běží-2012 Norma csn-min-34cm-co se od té doby změnilo? Vím odbočuju od Tématu,Příští rok bude min-36cm,Kde je Chyba? já teď nevím,čím zateplit Podkroví-jestli 34 nebo raďěji v v í í c c .Podle mého uvážení je to málo,já bych si tam min-80cm- a pak bude TEPLO. A zvenku? Tam dám taky 80cm Polistiréénu,ať ušetřím.Abude TEPLO A PLÍSEEEEEEEŇ.Huráááááááááááá do toho.

cajdara

Openíze nejde ,,,,,..StaTisíce sem...nebo tam,,,,,...hlavně Zateplit,POLISTIRENEM to je to hlavní,,,,,,,,,,,,,Návratnost,,,,,,,,,,,,,no to Vám neřeknu,Protože tady,už NEBUDU!To budete muset Komunikovat se synem.Ale v té době bude bydlet v Eko BAARÁÁKUU-Poliš +Poliš+nosný profil+Poliš+Poliš!,,,,?.scifiíííí!,,,,?

cajdara
demagogie, ale máte na to právo? Ale včem? Nechápu? Odborníci? Včem? Zateplit a Větrat?To se Vám zdá normální?Zteplím a budu od toho čekat,že ušetřím,!,a né že budu větrat, tak de jsou ty Vaše Úspory? a Kde jsou ty Odborníci?Ty za mě ptatit topení nebudou co si Pak ještě vyvětrám?-abych se zbavil PLÍsŇe Po zateplení?Já vím ,,,,,,,každý máte na to právo,,,,,,argumenty?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]