Nejste přihlášen/a.
Ať použiju jakékoliv u nás dostupné tablety do myčky (vč.Calgonit), dělají se na příborech rezavé skvrny. Proto myju příbory ručně. V SRN se prý kupují tablety, které skvrny nezanechávají. Nemáte s tím zkušenosti?
Používám do myčky řadu Somat,je to kompromis mezi cenou a kvalitou.Sice už jsem měla i zmíněný Calgonit,ale rozdíl je jen v ceně.A ted k tomu rezu.Do myčky nesmíte dávat nic co v ní rezne,hliníkové nádobí také ne.Radím : kupte nerezové příbory a máte po problému.Při nákupu nádobí vždy koukněte zda je vhodné do myčky.Já jsem se díky myčce "dokopala" vyhodit hliníkové lžičky,protože mi celé zbělaly.Myju v ní vše kromě cedníků,ty mi v ní také rezli. Také existuje stěhovavý rez v myčce,kdy Vám něco rezne a ten rez ulpí na něčem jiném.
Používám výhradně nerezové příbory - už třetí druh (stále kvalitnější ocel) jsem zkusila dát do myčky a přesto je tablety rozleptávají. Nejedná se o klasickou rez - objeví se rzivá skvrna, která jde setřít, ale pod ní zůstane příbor bez lesku a jakoby naleptaný. Možná je to místní vodou, neznám nikoho kolem sebe, kdo by neměl stejný problém. Teď jsem slyšela, že si občas někdo přiveze tablety, po kterém problém nevzniká. Jinak jsem vyzkoušela celou řadu tablet, myčku používám už 11 let, a zůstala jsem u Calgonitu - za dobrou cenu dobré zboží - nádobí nemusím domývat, ani pokud se jedná o vajíčka a lehké připáleniny atd.
doplněno 06.10.08 10:18:Hliník v kuchyni vůbec nepoužívám, ani na chatě, už dlouho se tvrdí, že způsobuje senilitu. O vzledu ani nemluvě.
Pokud bych myla příbory v myčce, což občas zkusím, když jsem testovala nové tablety nebo měla větší společnost, tak ano. Proto je pochopitelně myju ručně.
V jakém stavu je potrubí v domě - jak je staré a z čeho je vyrobeno? Jak to dopadne s nerezovým nádobím? Také skvrny?
Dům je 3 roky po celkové rekonstrukci, potrubí nové plastové. Stejný problém jsem měla v panelovém domě a mají ho i další v okolí. Voda je zde měkká, huminní. Nerezové nádobí je v pohodě. Jediný nůž, který nerezne, je starý sovětské výroby. Proto jsem zkusila koupit příbory z kvalitní oceli, ale nepomohlo to. Pátráte přímo detektivně, děkuju. Mě důvod nenapadá.
Měl jsem stejný problém v práci u profi myčky. Přímo na nerezovém plášti se vytvořila rezavá skvrna, po reklamaci mi technik vysvětlil, že nerez nemůže "zreznout", příčina je vnější - železo rozpuštěné ve vodě za přispění poměrně agresivních mycích prostředků se někde usadí. U nás to byla jednorázová záležitost, skvrnu jsem mechanicky odstranil, již se nikdy neobjevila. Zřejmě se někde uvolňuje železo do přívodní vody nebo se uvolňuje z nějakého nádobí při mytí. Snad by pomohl nějaký filtr na přívodu vody. Jinak k tabletám - doma do myčky jsme taky začínali s calgonitem. Když jsem přinesl poprvé tablety ARO z makra, manželka mě málem vyhodila ( některé výrobky ARO opravdu nebudí nadšení ) ale nyní je používame několik let a s dobrými výsledky a citelnými úsporami.
Bohužel Klaudie, nerezové příbory mají tu řezací část z něčeho jiného. Děláte to dobře. Máti taky ze začátku tvrdila, že fleky dělají jen levné tablety, používá Calgonit a nože jsou stejně flekaté. Pak to osvětlil nějaký výrobce příborů - to není chyba, to je vlastnost.
Takže při koupi jedině chtít dobrozdání výrobce, že jsou pro myčku a když budou reznout, vyreklamovat. Potrubí je v tom naprosto nevinně.
Netvrdil bych, že Calgonit je dobré zboží za dobrou cenu. Spíše je to průměrné zboží za vysokou cenu. V Testu jednoznačně vyhrál díky kvalitě mytí a vysoké šetrnosti Somat 7 a hned na druhém místě je Somat 5. Začal jsem teď kupovat novinku Somat Perfect. Za 56 tablet je cena o 100,- Kč nižší, než u 56 tablet Calgonitu. Myje skvěle, skleničky mám bez šmouhy a přébory se krásně lesknou.
pokud ja vim - cetla jsem to v manualu na moji mycku - ze se pribory nemaji nechavat po umyti v mycce.Tam je ten puvod toho reznuti - teplota a vlhko.Po ukonceni programu mycku otevru, aby nadobi doschlo prirozene a vychladlo a na priborech nic nemam.Taky, ale pro lepsi ucinek na suseni nadobi se nema mycka ihned otvirat.Takze si musite vybrat.Bud je budete myt v mycce a budete ji otvirat nebo je budete myt dale v ruce.Vyzkousejte co bude vyhovovat vam.Mne to nevadi.
Určitě je problém v příborech - nekvalitní nerezová povrchová vrstva, tabletami to nebude, to by se dělaly stejné fleky i na nerezových kastrolech. Máme stejný problém a vždy jen na příborech - na hrncích nic. Neporadí tu někdo, jakou značku příborů určených pro mytí v myčce koupit?
Já si myslím,že problém není v příborech ani v tabletách.Když jsem sháněla informace před koupí myčky,tak jsem někde narazila na termín stěhovavý rez - ale bohužel už nevím kde to bylo.Přikláním se k tomuto názoru i proto,že nijaké zvláštní příbory nemám,dokonce jsou v běžném užívání u nás i takové plastové levné a ani ty nereznou.Holt to na nich ulpí,za tím co z hrnců se to spláchne.Váš problém mne velmi zaujal,bude zajímavé k čemu se nakonec společně dopátráme.
vše je o kvalitě materiálu příboru , je zbytečné o tom polemizovat, pokud některý prostředek je mírnější a nezanechá skvrny asi nebude tak kvalitní na ostatní špínu na nádobí...hezký den
Celonerezové příbory je možné mýt v myčce nádobí. Po ukončení zvoleného programu mytí ihned vyjměte příbory z myčky, aby kondenzací vodních par nevznikly skvrny. Nenechávejte je v myčce oschnout, jednotlivé díly příborů měkkou utěrkou otřete do sucha, zejména čepele nožů. Vyvarujete se tak vzniku možných skvrn. Bez výhrad však mytí v myčce nádobí příborů z chromové nerez oceli 17/0 nebo 18/0 doporučit nelze. Dlouhodobé či intenzivní mytí v myčce i u příborů z materiálu 18/10 může na příborech způsobit ztrátu vysokého lesku, poškodit dekorativní pozlacení příborů a satinované plochy.
Při mytí v myčce dodržujte bezpodmínečně správné dávkování pouze výrobcem doporučených mycích a oplachovacích prostředků včetně pravidelného doplňování regeneračních solí. Příbory do myčky vkládejte v souladu s návodem. Nože, vidličky a lžíce by se neměly oddělovat. Ukládejte je smíšeně ve svislé poloze držadlem dolů, aby bylo zaručeno dostatečné mytí a opláchnutí. Čepele nožů se nesmí dotýkat vzájemně, ani žádného jiného kovu. Rovněž tak u ploch satinovaných a postříbřených příborů zabraňte jejich dotyku s jiným kovem. V jednom koši v myčce nemyjte společně příborové díly z chromniklové nerez oceli 18/10 a chromové nerez oceli 17/0 nebo 18/0. Ostří nožů a zoubkování v myčce podléhá zvláštnímu namáhání. Pokud chybějí změkčovadla, je možné mytí v myčce ostatních částí příborů, ale ostří nožů je otupováno. U čepelí nožů se chybějící změkčovadla mohou projevit také zmatněním jejich vzhledu. Nože v myčce nesušte, ale utřete je měkkou utěrkou.
Nenechávejte zaschnout na příborech potravinové kyseliny, které jsou obsaženy v hořčici, marinádě, salátových zálivkách, ovoci, kompotech, ovocných jídlech a pod. Při delším nebo intenzivním působení těchto kyselin mohou na příborech vzniknout neodstranitelné skvrny. Kyselé zbytky jídel napadají zejména ostří nožů, proto příbory ihned po použití opláchněte a osušte.
Nepoužívejte čistící prostředky, které mohou poškodit leštěný povrch příborů, jako jsou čistící prostředky na bázi písku, hubky s kovovým vláknem, drsné mycí utěrky, agresivní chemické látky a pod.
Příbory vyšší užitné hodnoty, jako jsou postříbřené, satinované nebo dekorativně pozlacené, pokud chcete uchovat na delší dobu, používejte je a udržujte je s ohledem na jejich speciální povrchovou úpravu. Doporučujeme ruční mytí a oddělené uschování ve speciální kazetě. U postříbřených příborů je stříbrný povrch náchylný k oxidaci, proto doporučujeme občas postříbřené příbory otřít utěrkou na čištění stříbra. Nepoužívejte nikdy kyseliny. Dekorativně pozlacené příbory jsou citlivé na poškrábání, nepoužívejte proto nikdy utěrku na čištění stříbra, která má odírací účinek.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.