Nejste přihlášen/a.
Prosíme o radu jak se má správně zapravit plastové okno.máme nová okna ,ale zřejmě ne moc dobře zapravená.Je hodně slyšet veškerý hluk z ulice ,nejen auta ajedno z oken se hodně zapocuje hlavně přes noc -to nám teplota klesne na 20 stupňů .Voda teče na parapet/hodně/ a na zdi vedle okna jsou v rozích mokré fleky do výšky asi 30cm.To okno co víc zlobí je v ložnici ,která je propojená s obývákem.Dokud se topí je v obou místnostech stejná teplota,přes noc ložnice mnohem víc vychladne a u okna je mnohem chladněji než v obýváku.Chceme okna dát nějak opravit,ale nevíme na co si máme dát pozor,abychom nedopadli zase stejně.Okna jsou nová a technik na nich žádnou chybu nenašel a okenáři mu prý tvrdí,že okna zabudovali správně .Na naší žádost nám okna trochu přitáhl,ale moc se to prý nemá utahovat.Vlhkost v místnostech 45-47.Pomůže nám někdo radou jak být s okny konečně spokojeni.Nejedná se o žádná levná okna za 2 okna jsme zaplatili 23.tisíc,to se nám nezdá zas tak málo,aby jsme s nimi museli mít problém.Za každou radu moc děkujeme..
mám to úplně stejné , vždy 3roky je klid a pak se to rozjede . zrovna hledám slušnou firmu ,která okna vyndá a usadí podle normy . jen u nás je vlhkost v paneláku v noci 80%
Klasicky postupujem následovně :okna olepíme apu lištou takzvaně samolepící začíšťovací lištou, na kterou se přilepí igelit k ochraně okna před poškozením ona tvoří i dilataci mezi oknem a omítkou takže tento detail nepraská a nevypadává a vypadá velmi luxusně poté špaletu celou osekáme (dopasovávání do rozbité omítky v ploše se nikdy moc dobře nepodaří) až na zdivo , teď mne někdo napadne že by se měla dát jakási páska mezi okno a zdivo někdo to velmi doporučuje ,ale nikdy jsme ji nedávali a vše bez problémů, takže zdivo navlhčíme , provedem cementový postřik poté hrubou jádrovou omítku pak štukovou omítku potom odstraníme ochranou část apu lišty, někdo chce do špalet i sádrovou štěrku což vypadá velmi pěkně ve vztahu k novým oknům a poté malba uklid a hotovo.
asi tak nějak,to že je voda na okně je vysrážená vlhkost,jde o to jakou mte třídu skla jaký má odpor,čím horší sklo tím horší pocení ,dneska už je v nabídce 3 sklo,pokud se rosí i rám tak je někde chyba v něm,jinak je dobré taky zajistit oplach okna teplý vzduchem od radiatoru,setkával jsem se s tím že lidi křičely že se jim okna hrozně potí a po té jsem zjistil že ztáhnou závěsy nacpou je za radiator a na okno se nedostane teplo tím pádem se značně potí,to samé i žaluzie ,je dobré je nechat částečně otevřené aby nabýraly vzduch a plachovalo se sklo prouděním vzduchu.jinak s rošením počítejte když máte venku -25 a doma 22 to je hroznej rozdíl a dělí to jen 24mm skla s mezerou,pokud nemáte i min,někdo to šidí i slabším profilem.jina okna se zapravují na labyrint do zdi,a použíjte tu APU lištu viz příspěvek nade mnou,klidně 3cm rámu do zdi,ne jak někdo jen přimázne kraj okna a hotovo
tu pásku si tam opravdu dejte ven i dovnitř , není to zas takovej ramec penez a hlavně bych zateplil špalety . Udělěj te to hned tak jak se má , nebo dopadnete jako já , že to bubu předělávat . Protože mám i mokré zdi okolo oken a pod oknem . To že se okna potěj je z 90% špatnou montáží oken . Už mam za 7 -8 let druhou sadu oken a vždy se tento problém ukáže po cca 3-4 letech . Po namontování první zimu jsem neměl ani 1cm zapařeno , nyní není vidět ven .
Okna se určitě nerosí jen tak po 3,letech.Páska v oknech je jen zbytečná a hlavně nefunkční investice.Aby se okno nerosilo,je nutné posunout rosný bod směrem ven z domu.To znamená,že musíte tepelně zaizolovat kolem rámu.Nejlépe extrudovaným polystyrénem vylepit okenní otvor a pak vsadit okno do připravené izolace.Ona totiž montážní pěna jako tepelný izolant funguje max.ty dva roky.Pak se začne odvětrávat a tepelná izolace je v háji.Zdá se to jako hodně pracné,ale určitě pomůže.Venkovní špaletu je potřeba osadit aspoň 1,cm přes rám okna,ale pouze tak aby zajišťovala větrání kolem okna.To znamená,že musíte dobře zaomítat špaletu třeba i do APU lišty.Hlavně nepoužívat silikon,který zamezí přirozené cirkulaci vzduchu.To samé je potřeba zevnitř,ale tam už nemusíte cpát tolik omítky.Já to dělám tak,že vnitřní špaletu vylepím polyšem a natáhnu lepidlo s perlinkou také do APU lišty.Dělal jsem u oknařské firmy dost dlouho na to,abych pochopil,proč se okna rosí.Toto je zatím moje nejlepší varianta.
:D , proč se teda okna rosej? Mam s tím sakr zkušenosti ,tak že vím, že když jsem měl v místnosti 18 stupňů okna se rosej ( není vidět ven ) a když mam 23 stupňů je to úplně stejné . Nemám doma ani akvárko ani kytky . Když jsem to reklamoval , bylo mi řečeno , že špatně větráme , když jsem jim ukázal a řekl jak větráme tak mi zase bylo řečeno , že topíme málo a když jsem topi více ,bylo mi řečeno ,že topíme moc . Prostě jen řeči montérů ,který tomu vůbec nerozuměj . A říc , že ty pásky jsou k ničemu je teda dobrá odvaha .:D
Vy znáte správnou funkci těch pásek?Já jo.Aby se investice do nich vyplatila,bylo by potřeba ji dát do oken strašně velkého činžáku,upravit automatizaci topení,větrání a nucené cirkulace vzduchu v řádech milionu? korun.To je přece blbost jak svi.ˇ.na.
S rosným bodem je potřeba si pohrát a zabránit tepelným mostům.Prostě nedovolit,aby zima z venku prostupovala kolem okna dovnitř.Zkusím najít přesný nákres zdi a okna s tepelnýma ztrátama při neodborné montáži.Pak to sem přidám.
PS:Jak starý máte dům?
doplněno 12.02.12 12:47:Ještě jsem zapoměl.Cena pásky je asi 10,-kč za metr.Některé oknařské firmy je prodávají až za 150,-kč
Ještě posílám názornou ukázku,jak zabránit tepelným mostům od fy.HELLUZ.
doplněno 12.02.12 13:06:Nějak to nejde,ale zkuste se podívat na jejich stránky
tak co radíte? špalety jsou úplně mokrý a tvoří se plíseň na zapravení oken . jaká bude investice na okno při ceně 10,- za metr? 120,- kč za okno , to nejsou vyhozené peníze . A ještě se zeptám ,není náhodou nějaká norma , že se parotěsná a paropropustná páska musí dávat?
Ta cena pásky je pro oknařskou firmu.Pro zákazníky určitě ne.To je zásadní problém.
Plíseň se tvoří proto,že rosný bod ve spojení okna a špalety je moc dovnitř stěny.To znamená,že se ochlazuje rám okna a spojení se zdí.Tím pádem se sráží vlhkost uvnitř domu a nemůže ven.Když pořádně zateplíte tu díru mezi oknem a stěnou,mělo by se okno míň ochlazovat a rosení pak ustane.
Vybourat okno,
Zateplit díru extruďákem(stačí fasádní polyš)
Znovu usadit okno a zapěnit.
Upravit kolem vnější špalety tak,aby tam bylo co nejmíň pěny,tu nahradit pásky polyše a znovu zapravit.
já jí kupoval v obchodě za cca 17,- metr . Jak chcete v paneláku zateplovat díro? to už se mi tam to okno nevejde
V obchodě jsem ji asi ještě neviděl,ale za 17.kaček je slušná cena.
V paneláku to jde taky.Postačí do mezery mezi oknem a panelem vložit polyš natěsno k rámu a mezi panel a polyš doplnit pěnu.Z venkovní strany rámu je dobré nalepit přímo na rám kompri-pásku,nebo tenký polyš.Dá se koupit 1,cm silný. Pak je dobré použít k uchycení TURBOŠROUBY přes rám přímo do panelu místo kotev.To proto,že ocelová kotva funguje jako teplotní vodič a vznikají větší tepelné mosty,než šroubem přes rám.Pak je větší možnost rosení.
Ještě přidám paropropustnou pásku.Aby to správně fungovalo,musí být zevnitř okna paro-propustná a z venku paro-zábranná.Jsou to dva různé systémy,které je třeba kombinovat.Pak to má smysl.Ono to má takovou funkci,že ty pásky se navzájem doplňují,aby vlhkost z bytu procházela ven kolem rámu a zabránila vnikání venkovní vlhkosti.Někteří oknaři ani neví,jak se to má nalepit,ale doslova ji vnucují.Hodně dobrý systém pásek je myslím od SOUDALU.Hlavně je s tím strašná piplačka,ale je to s tou páskou zase lepší,než jen zapěněný rám v otvoru.
to máte pravdu soudal má dobrou sadu a je ktomu ještě parapetní pás,akorát je problém třeba vpaneláku když se nezatepluje tak to tam dáte asi těžko ,většinou se okna dělají na doraz od zdi ke zdi a hcytají se opravdu turbo šrouby,jinak by to ani něšlo do panelu sekat plech by asi šlo blbě,plechy jsou o dost lepší kotvení nemusíte ničit rám a směřují vám do místnosti a jsou opěněné tak tam zas takový problém není,jinak pokud je pouzitá kvalitnípěna a je zapravená ve zdi nevidel jsem ani po 6 letech že by se rozsypala,jinak se dává jak píšete polys okolo ale to se používá spíše u novostaveb kde je na to použit okení profilcihly,pokud se to pořádn vypění okolo rámu nízkoepanzní pěnou a nejsou tam díry a je tam aspon 3cm vrstva,ze zkušenosti vím že i o dost víc je to srovnatelné s polystyrenem
Mončo,
není jeden způsob ten nejsprávnější, přesna jako řízková pochoutka je pokaždé jiná...
Každopádně je třeba eliminovat ochlazení kritických míst proti ochlazení. Je mnoho možností, jak zeteplit rám a spáru, ale pokud je instalováno to nejlevnější okno, špatně zapraví do zdi, tak pocení se těžko zabrání.
Je třeba zvýšit povrchovou teplotu okna a zdi nad hodnotu rosného bodu.
včera už jsem se na to nemohu koukat a tak se dal do pokusu . Sundal jsem parapet z venku a nalepil tam tu pásku , do 2cm prostoru od zdi k oknu jsem zasunul polystyren a nechal to být ( jen takovej pokus , druhej konec pásky jsem nelepil a ani polystyren jsem nelepil .) Dneska ráno jsem nechápal , teplota v noci byla jako včera a v místnosti taky , jen manželka tam dala prádlo na sušení . Včera okno zapařené do půlky a dnes o 90% lepší . Takže je jasné , že až bude tepleji ,tak budu muset opravit usazení a zapravení oken ,v celém bytě . Měl jsem tam firmu , která mi vše ukázala , řekla jak se to má dělat a já souhlasil ( domontáž oken ) bohužel už se nikdo neozval
taky se mně rosí,chystám se obouchat špalety z venku na cihlu,vyškrábnout pěnu kolem oken,znovu zapěnit,dát paropropustnou pásku,nalepit 4-5cm eps,apu lištu a ještě jak čtu se oplatí sundat parapet a taky dát pásku a eps co půjde,,ještě nevím jestli se musí nalepit eps i jako šambrána-myslím tak se to zeve,obouchat omítku a 2cm eps jestli to vyjde.ze vnitřní strany bohužel jen akrylový tmel
asitak, dovolím si upravit Vaší větu
" chystám se obouchat špalety z venku na cihlu,vyškrábnout pěnu kolem oken,znovu zapěnit, nalepit tolik cm eps, aby byl překryt rám okna alespoň do poloviny, apu lištu a ještě jak čtu se oplatí sundat parapet a dát eps co půjde, ještě nevím jestli se musí nalepit eps i jako šambrána"
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.