Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přípojka souseda na našem pozemku

Od: zaza* odpovědí: 56 změna:

Dobrý den,

koupili jsem pozemek a to bez jakých koliv břemen. Máme to potvrzené jak z katastru tak ze stavebního úřadu a nakonec jsme pasli na vodárny kde nám potvrdili, že přes náš pozemek žádná voda nevede ani přípojky. Pan soused nám tvrdí, že má na našem pozemku přípojku. Nesetkal jsete se stím někdo? Vůbec nevíme co to pro nás znamená. Jak to, že někdo může mít na našem pozemku přípojku, která není nikde zapsaná. Přitom je to dělaný všechno podle toho jak to má být i hodiny tam má. Prosím poradte co s tím děkuji

56 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Myslela jsem, aby vám nezačal dělat problémy, jakmile zjistí, že přestěhovat vodu nebude tak jednoduché.

doplněno 12.02.12 03:02:

Když to nebere jako omezení, že se jen ty trubky vezmou a položí se jinam, vpořádku, tak máte bez starostí.

jabraka*
hodnocení

0x

Určitě je v zájmu pana souseda,aby se přípojka předělala.Je lépe se s ním po dobrém domluvit.

JABRAKA

To vypadá,že soused provedl černou stavbu,bez povolení,bez ohlášení.

V tomto momentě byste měl Vy "navrch".

lui*

Nemusela to být černá stavba. Kdysi to měla takhle tchýně. když kopali dálkový vodovod, tak jim "stáhli" vodu z studny, a tak je připojili na tenhle dálkový přivaděč. Vedení bylo přes pozemek souseda, jenže tehdy (před asi 40r.) to nikdo neřešil. Soused se taky připojil, když byla příležitost a bylo. Vodu měli po celou dobu zadarmo. Nikde to nebylo jako součást stavby zakreslené.

Až přišel r89, změna vlastníka, tržní mechanismy, a najednou si nikdo nic nepamatoval. první kdo se probudil byl SčVaK, neboli Veolia, a okamžitě namontovali vodoměr, přestože kdysi jejich předchůdci způsobili, že barák nemá vodu. Dovolat se spravedlnosti? Nenechte se vysmát.

Druhý kdo se probudil byl odbor životního prostředí. Přestože barák fungoval tak jak byl od r.1936, musel jsem tehdy pro jednu osobu, která tam bydlela, podle rozhodnutí vodoprávního odboru do 1měsíce vybudovat vsakovací jímku. V listopadu. Jsem byl tehdy rád, že s tím nepřišli v únoru.

Takže takhle to (ne)funguje.

Zjistěte si nejdřív fakta, než se začnete hádat. Na to je času vždycky dost. Nechte si potom čas na ujasnění situace, co to pro Vás znamená. Jestli na tom záleží a jak moc. Jestli Vás to něčím omezí. A jak moc.

zaza*

díky, ale kde si ty fakta zjistim, aby byly po pravdě. Ta voda je tam dělaná před 30 lety, stejný případ jako u vás, ale s tím, že oni vodoměry mají, ale SčVaK o ničem neví.

1jara*

SčVaK tam musel přece namontovat vodoměr, mají v tom bordelu zmatek.Třeba má soused nějaký papír, co předešlý majitel, neví nic?

zaza*

Předešlý majitel, říkal, že je tam přípojka, ale není zapsaná, že to prý s nima i řešil, ale je to nezajímalo a tak prý o té přípojce není žádný záznam, což je divné. Soused má jen prý podle ruky načrtnutý plánek. Zkusím teda ještě to RWE

blackflamesiczi*

ja to mam na pozemku podobne, take nikde neni voda zapsana ale vede tam, a nikdo se k ni nema

likin*
hodnocení

0x

Moje rada je až jako poslední, po vyzkoušení všeho. Pokud jak píšete, není nikde záznam o přípojce, pak ji prostě překopněte a soused ať ihned kontaktuje VaK, uvidíte ten fofr. A protože není zapsaná, tak máslo bude řešit VaK. Extrémní, ale fungující.

uska*

Vloni jsem vřizovala přípojku k novostabě a Vak mi sdělil, že přípojky neeviduje, nejsou zamalovány, že podle nového zákona je přípojka majitele domu a že je to nezajímá. Oni mají ve správě a v evidenci jen hlavní vodovodní řád. Také mi dali potvrzení ke stavebnímu povolení, že voda na pozemku není. Až si udělám přípojku, tak mi dají vodoměr.

zaza*

tomu moc nerozumím, jak tedy můžou pak vědět jestli je na pozemku vedená voda nebo přípojka, když podle nového zákona je přípojka majitele domu a že je to nezajímá. Vždyt oni dávaj povolení ke stavbě tak musí vědět jestli tam vede voda, né?

montgomery*

Přes mé pole jde ve čtyřmetrové hloubce hlavní plynovod. Žádné věcné břemeno v katastru zapsáno není. Mám ho taky překopnout? *smich*

lui*

Ale určitě bude v plánech RWE Transgas. Na to bych dal krk.:).

lui*

No s tím překopnutím, to bych nedělal. Mám známého, který stoprocentně věděl že kolem jeho budovaného domu vede vodovod. Někam dál, kam až to tehdy nevěděl. Tak si podal žádost, tu mu schválili, tak se připojil. Až při kolaudaci se zjistilo, že ta část kolem jeho domu nebyla nikdy zkolaudovaná, a SčVaK ji nikdy nepřevzal, takže soused má hotovo, ale bez vody. To je na samopal a střílet. Jak dopadl nevím, mezitím jsem se odstěhoval.

zaza*

no snad nebude potřeba tak drastického opatření. S vodou si hlavu lámat nemusíme nám vede na kraji pozemku vodovod máme si kde udělat přípoku bez problémů. Musíme si zjistot všechny fakta.

blackflamesiczi*

jinak pokud ta voda praskne musite umoznit vstup a opravu na to oni maji pravo proto ja upustil od gabionu protoze bych to pak nerad opravoval

zaza*

no jasně, právě..a to, někdo může mít na vašem pozemku prostě nataženou jen tak vodu? to by si správně měl asi odkoupit ty metry, kudy mu ta voda ne?

zaza*

..dík, tohle nás taky napadlo :) ale ještě si to pořádně zvážíme.

hodnocení

0x

Budu mít blbý dotaz.

Když všechno je, tak jak má, jsou tam i hodiny. Je nutné to sousedovi po 30 letech likvidovat?

Není to žačátek války sousedů?

zaza*

na tu sousedovu přípojku jsou připojené 4 baráky-jeho rodina. Samozřejmě, kdyby nás to neovlivňovalo ve stavbě tak to neřešíme :)

doplněno 11.02.12 23:45:

na to nám bývalý majitel hned řekl, že to nebere jako omezení, že se jen ty trubky vezmou a položí se jinam *zed*

Kéž by to bylo tak jednoduché, předělat vodu, která není nikde registrovaná. Problémy nastanou, až jim vodárny vodu odříznou. Tady nejde jen o trubky. Ještě k tomu 4 domy. To bude ještě starostí, ne jen u vás, ale i u sousedů.

zaza*

...Viky, mě absolutně nezajímá soused, my si za ten pozemek zaplatily a přece nebudu myslet na to co bude mít soused za problémy, když nemám vyřešené ty svoje *haha*

lui*

Jen na okraj. Ta sousedova voda je stejná, jako máte(budete mít) vy, tedy z vodovodního řadu, nebo je to jeho voda z nějaké studny?

Pokud soused nemá kudy jinudy než přes Váš pozemek tu přípojku udělat, tak já bych to viděl na dohodu. Přeložku zaplatí uživatel, tedy soused. Je to jeho vina, že si nenechal udělat věcné břemeno. A za to že si nechá udělat přeložení vody, tak aby Vám nepřekáželo při stavbě, a zaplatí ho, bych mu vyšel vstříc a dal bych souhlas s věcným břemenem. Ale musí se to ošetřit smlouvou, a zápis do katastru až po provedení přeložky. Nikdy naopak.

Pokud Vám totiž ten jeho vodovod překáží ve stavbě, tak skoro ani není jiná možnost. Alespoň mě jiná nenapadá. Přeložka je potřeba. A v zájmu dobrých vztahů je potřeba něco nabídnout za nečekané náklady které mu vzniknou. To by mohlo být to věcné břemeno, po přeložení.

zaza*
hodnocení

0x

Ahoj, chci poděkovat za odpovědi ted z nich čerpám. Rozhodli jsme se postavit základní desku, ale stojí nám v cestě sousedova přípojka-stále. Soused nechce nic platit a nic předělávat. Prej ta přípojka je jeho a může si s ní dělat co chce za to mi ne. Máme potvrzené ze stav.úřadu, že tam žádná přípojka nevede a sàm pán ze stav.úřadu nám řiká, že si to soused musí přendat pokud chce vodu. Tak nevíme fakt jak dál. Nechtěla bych zacházet do těch nehorších variant a překopnout to

joudic*

zadne bremeno nemate, muzete to legalne vybagrovat a na hranici pozemku ustrihnout, vas problem to neni a vyhrajete kazdy soud pote, co dolozite pisemnou vyzvu vasemu sousedovi, aby cernou stavbu z vaseho pozemku odstranil. Otazka je jestli vam stoji za to, stat se nenavidenym sousedem cele ulice, a jestli mate dost penez na opravy propichlych gum :) :)

doplněno 30.03.14 21:29:

bohuzel pokud se nedohodnete, bude treba k tomuto radikalnimu opatreni pristoupit spolu s ocejchovanym dopisem "Dne toho a toho bude v souladu se zakonem odstranena cerna stavba na nasem pozemku az po hranici pozemku" :)

buss
hodnocení

0x

Před 30 lety a to chcete řešit teď? Načtěte si vydržení.

zaza*

Jak to prosím myslíte načíst vydržení? zjistit majitele? nebo jak? děkuji

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. S nějakým překopáváním bych byl poněkud opatrnější. Pokud je voda dodávána VaKem a měřák je někde poblíž domu, nebo v něm, můžete vstoupit do sporu i s vodárnama. Přípojku si platí odběratel, ale dále je to na těch Vodárnách. Podívat se by to chtělo na vozovku, měl by tam být litinový, nebo plastový,, zvoneček,, pro ovládání uzávěru nad hlavním vodovodním potrubím. Ten to případ je tu už od r. 2012. Docela by mě zajímalo, jak se to vyřešilo? Nebo řešilo?

doplněno 30.03.14 22:48:

Ach bóže! Už zase. Zaza ve 21:18 hod.

Hodně záleží na konkrétním místě. Jestli tam budete mít nějaké hrabátko, tak mu to zahrábněte někde jinudy, kde vás to nebude nějak omezovat a zdržovat. Ať si to pak dodělá. Ventil bych uzavřel a dělal si na svém. Jen bacha na další zahrabané věci od telekomunikací, plynařů a erláků. Doporučil bych vyjádření od nich a ještě si to radši nechat vypípat. K výstavbě domku by jste to asi měli už i mít.

doplněno 30.03.14 22:50:

A ještě jednou. Jak tam řešenou dodávku vody vy?

zaza*
Ahoj,, přesně to nám řikal i ten soused, že prý budeme mít problémy s VaKem. Nevyřešilo se to nijak my začli pořádně dělat až ted. Ted si zařizujeme přípojku pro nás, pracuje se na projektu na domeček, který bohužel chceme v místech kde se vede sousedova voda :(, taky mu říkáme, že by pro nás nebyl problém at si tam vodu nechá s tím, že si jí bude muset přeložit a zřídí si věcné břemeno, ale on furt říká, že by ho to stálo moc peněz a na to prý nemá a ani nechce. Čeká, že mu to zařídíme my a další věc je, že prý my musíme mít souhlas sousedů, aby jsme si nějaký domek mohli vůbec postavit, což znamená, že on nám souhlas nedá, odůvodní to přípojkou, půjdeme před nějakou komisy a tam se to snad bude řešit-prej. No tak mi to řikal. Nevím ničemu nerozumím jsem chytřejší než v tom r. 2012, ale jen o malinko. Nevim jak to chodí. Prej ho nějakej stavební úřad nezajímá, který nám písemně dal, že přes pozemek nic nevede a ve stavbě nejsou žádná omezení. Zjištuju co se dá.
Se sousedem se normálně bavíme nemáme zatím žádné problémy vždy nám ve všem vyšel vstříc tak jako my jemu. Řekl, tak to překopněte já budu bez vody a vy budete mít pozastavenou stavbu pak se to potáhne třeba 3 roky soudně.
zaza*

naší vodu ted právě řešíme už máme projekt ted akorát územní souhlas a ještě podpisy od sousedů, jelikož to máme rovnou a s kanaldou, ale podpisy budou v tomto případě opravdu složité :(

hodnocení

0x

Ja kje každý rychlí s radou, je to na Vašem pzemku, žádné věcné břemano není, tak vykopat...

ale to přeci nejde takto řešit letité problémy s evedencí a sítěmi.

Já mám na svém pozemku kabel od telecomu, žádné věcné břeměno, žádný zápis v katastru a dle některých rad to můžu překopnout..

lidi přemýšlejte při radách..

joudic*

nojo jenze vy si tam dozajista nechcete postavit zakladni desku pro dum :) taky mi vede kouskem pozemku v rohu elektrina bez vecneho bremena :) co mi je po ni, roste tam jen kren, je to hluche misto :)

zaza*

jakou máte prp nás radu vy? děkuji

zaza*
hodnocení

0x

No tak ted jsem z těch odpovědí tumpachová. Asi bude lepší najít nějakého právníka.Nicz toho nevim :(

Ale všem děkuji

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Zazo, rozhodně poradou s právníkem znalým věci nic špatně neuděláte. Pokud vám stavební úřad dal povolení ke stavbě a souhlasné vyjádření souseda už máte, tak bych se ním nenechal ve stavbě brzdit. Možná, že by šlo, najít na kraji vašeho pozemku tu jeho přípojku, obnažit trubku a totéž na druhé straně za místem vaší základové desky a propojit ty konce oklikou po povrchu a on bude mít svou vodu a vy si budete moct stavět. Jestli si to na zimu někam zahrábne, je už na něm. Taky nějaký názor.?

zaza*

Ahoj, sousedy ještě nemáme oběhnutý. Přípojku přítel našel náhodou při stavění udírny. My by jsme to udělali, že by jsme to nechali vykopat a šlo by to okolo, ale on to nechce a už vůbec, aby do toho investoval a po pravdě nám se to taky nechce platit. Asi zajdu na SčVak a dám žádost o dstranění přípojky na našem pozemku a začne se to nějak řešit. Soused řikal, že at děláme co musíme a on, že se bude bránit a uvidíme jak to dopadne. A zajdu za pravníkem

asd*

Souhlas s Martinem - než se dohadovat s blbem a začít válku sousedů, tak bych to přeložil na svoje náklady. "Pendrek" kolem baráku vyjde na pár stovek a bagr tam mít budete. On se bude bránit, bude zkoušet že přípojku vydržel, budete se tahat po soudech a výsledek bude že buď přípojku má vydrženou, nebo prohraje a bude vám škodit jak nejvíc dovede. To za to nestojí.

zaza*
hodnocení

0x

Tak ted jsem se ještě dočetla, že prý sousedovi i když nemá věcné břemeno zapsané tak to vúbec nevadí pokud přípojku používá déle jak deset let tak mu to prostě překopnout nemúžem, jelikož by jsme mu museli zaplatit opravu, že je to automaticky jeho po 10 letech tak jestli je to tak, tak je to pěkně vyčurané. Jeho syn od koho jsme koupili ten pozemek (to jsme se dozvěděli až po koupi, že je to syn jeho bývalé ženy) prodával bez věcn.břemene a my ted s tím nic neuděláme a ještě nám bude diktovat kde si barák máme postavit, jelikož nesouhlasí s tím, aby se přípojka někam stěhovala :( a úřady neúřady soused prostě vyhraje i soud, kdyby k němu došlo.

Bože..když je soused takový idiot, tak mu to prostě přepojte na své náklady.
V běžné dimenzi pro RD, tedy 32mm PE potrubí, se bavíme o materiálu v řadu stokorun.A bagr na stavbě budete mít tak jako tak..Těch pár metrů má vykopáno za půl hodinky.
Lépe zaplatit z vlastního pár stokorun, než se 2 roky tahat po soudech.
zaza*

To je taky řešeni k zamyšlení, ale on to asi nebude chtít přeložit. Popřemýšlíme nad tím

asd*

To už mu vysvětlíte, že je pro něj výhodnější přeložka zadarmo, než soudní tahanice a riziko že o přípojku přijde a bude jí muset tahat odjinud a celou zaplatit.

zaza*

asi né, soudníma tahanicema vyhrožuje o nám

asd*

Myšleno kdyby soud rozhodl že k vydržení nedošlo - pak by přípojku z vašeho pozemku musel odstranit.

Kolektor skrz nebo pod základovou deskou bude asi nejlepší řešení (viz níže)

Když nato přijde..ani o tom nemusí vědět..
To přepojení je záležitost dvou minut..když to bude předem připravené.
zaza*

jde skoro o 100m

humbucker*

Ahoj. Martin těma dvěma minutama myslel čas na svaření dvou spojů. Ještě, když to nechcete přendávat někam jinam, můžete to nechat zahrabané v základech, nebo kolem nich a zapískované, aby nedošlo k poškození. A bude to tam na vždy. Až bude mít pán problém, zastaví si to v ulici a už to bude řešit mimo váš pozemek. Rozhodně bych tam už nikoho nepouštěl.

zaza*
hodnocení

0x

díky všem :) v sobotu za ním zajdem a pokusíme se s ním domluvit

ve všem ustupujem i kus našeho pozemku užívá i když by se nám hodil, ale soused tam má výjezd z garáže tak mu to přece neuděláme. Když jsme potřebovali na dva dny el.s tím, že to zaplatíme tak, ne. Ale proto, aby nebyli problémy se stavbou...ustoupíme.

Tu prelozku by jsem mu udelal, to moc stat nebude, ale nechat pozemek? To uz je jina pisnicka, vzlast, kdyz ho potrebujete. Znovu ale pujde o to, aby soused nedokazal, ze to uzva dlouha leta bez vedomi, ze to je cizi pozemek. Musim rict, ze Vam nezavidim, stavet vedle takoveho cloveka a divat se na nej po dlouha leta, to tedy nic moc

zaza*
jj, taky z toho nejsme zrovna vydřený :D ale on bude barák prodávat cca 5 let a kdyby né stejně tam vysázíme živý plot 2m vysoký :D a barák co postavíme nám zamezí veškeré styky s ním ;)
asd*

Jestli odmítl půjčit elektriku (placenou), tak bych mu víte co. Vyjít vstříc a pomoct sousedovi ano, ale nechat si od něj na hlavu bych si nenechal - zjistí že si to může dovolit a bude se to časem jen stupňovat. Musí hned na začátku zjistit, že nejste slaboši/ hlupáci a umíte se bránit.

Vjezd bych využil to k argumentaci s vodou - buď si vodu přendá sám, nebo se mu bude blbě jezdit z garáže.

Ten vjezd po vašem bych určitě ošetřil tak, aby ho nemohl vydržet. Např. pronájem zdarma na neurčito s výpovědní lhůtou...

zaza*
hodnocení

0x

Zdravim všechny stále se to řeší bohužel :( pan soused nechce nic řeršit prej si nechce rozkopat zahrádku žije se svou bývalou ženou ta s náma jednala až dnes a prej ví, že to není fér, ale nemá peníze. Už jsme jim nabídli, že to uděláme půl na půl zítra se to zřejmě rozsekne. Nakonec se do toho vložil i jejich syn od kterého jsem koupili kousek pozemku, aby jsme měli příjezdovou cestu. Ten nám však řekl, že nám nepodepíše souhlas ke kanalizaci pokud se nevyřeší voda pro jeho maminku. A napadne smlouvu ve které nám prodal kus jeho pozemku, že nepodepsal žádný papír pro rozdělení toho pozemku. Čím dál tím lépe. Zítra máme se sousedkou mluvit tak uvidíme co se vyřeší.

rady*

Poradím asi tak, s úřady a soudy jsou to tahanice na léta s nejistým výsledkem. Ta léta budete mít otrávený život a nebude se vám tam radostně bydlet. Pokud na to soused nemá peníze, je to také neštěstí, možná by vám to mohl měsíčně splácet. Chápu, že potřebujete bydlet a chcete stavět, ale snažte se za každou cenu vyjednávat. Držím vám palečky.

asd*

Dobré žešení má Humbucker - nechat to skrz základovou desku. Udělal bych "kolektor" např. z kanalizační trubky (střihnout vodu, nasadit potrubí a vodu znova spojit. Při poruše vody se jen stará trubka vytáhne a protáhne se nová). Ten kolektor můžete udělat nejen skrz základ, ale klidně přes celý pozemek - pak nebude třeba kvůli výměně potrubí rozkopávat zahradu...

zaza*

soused nesouhlasí s barákem na jeho vodě on prý k tomu nedá svolení.

asd*

Postupně z vás lezou další a další detaily. Je třeba vědět kompletní info, pak se dá radit jak postupovat. Vemte všechno co máte a zajděte za slušným právníkem...

Vypadá to, že mu vadíte vy, resp. barák jako takový a on chce zabránit aby jste začali stavět. Nechce barák na vodě, nechce přeložit přípojku - to jsou jen záminky. Soused musí poznat, že se dokážete bránit a válka sousedů se mu nevyplatí. Možná jste hned na začátku začali špatně a on kvůli nějaké drobnosti začal škodit... A nepřestane jen aby nepřiznal svojí chybu... Jasně bych mu řekl, že pokud chce škodit, tak bude mít válku sousedů se vším všudy, a nakonec dosáhne toho, že vás to přestane bavit a půjdete jinam, ovšem ten pozemek prodáte nepřizpůsobivým - aby si je užil = buď bude mít pakárnu nebo se bude stěhovat taky. Jestli to tak chce tak ať škodí.

Začal bych tím, že bych okamžitě ohradil váš pozemek u jeho garáže s tím, že pokud se začne chovat rozumně tak to hned zase sundáte. Zdůraznil bych, že chcete dobré sousedské vztahy a pokud on vám bude vycházet vstříc, tak budete pomáhat i vy jemu. Ale pokud bude bezdůvodně škodit, tak mu to dáte sežrat. Nejdřív vám prodají pozemek a pak hledají záminky aby jste nemohli stavět - to je podraz. Stejně tak syn vám nejdřív prodá pozemek, a pak hledá záminku jak prodej zneplatnit - to je taky podraz.

Dal bych mu na vybranou:

1. kolektor pod barákem - zaplatíte vy

2. přesunout přípojku mimo barák - ovšem přispěje polovinou nákladů.

3. prodáte to nepřizpůsobivým a půjdete jinam (možná to bude nejlepší řešení - dobří sousedi to nejspíš nebudou nikdy...)

zaza*
hodnocení

0x
DOHODA ;) Soused se s námi dohodl. My to zaplatíme. Jinak by na to nepřistoupil, ale udělali jsme ještě změny na tom jaký chceme barák rozdělíme garáž z baráken a voda povede mezi. Tudíš minimální náklady. Zítra jdeme na společnna Sčvak a domluvíme se. A konečně dodělat projekt a bagr. Děkujeme moc všem za odpovědi.
doplněno 23.04.14 02:59: a rady hodně pomohli. Každý to vidí z jiného pohledu a fakt už jsme zkoušeli vše. To překopnutí by byla poslední varianta. Ale už byl bagr zajištěný. Docházeli pevný nervy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]