Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Srážení vody na plast. oknech

Od: richi* odpovědí: 14 změna:

Chci se zeptat jak postupovat, když se nám ve všech místnostech sráží voda na oknech a to v takové míře, že tato voda stéká na plovoucí podlahu, která se díky tomu vzdouvá a zároveň začínají plísně na zdech. Tento problém je ve všech obydlených bytech v domě. Dům je dva roky starý a majitel bytového domu nám oznámil, že špatně ( málo) topíme a větráme.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

artik*
hodnocení

1x

nepomůže nic , prostě je to vlhkej barák . Řeším to pořád dokola . Dneska ráno okno orosená do 10cm od spodu . Otřel jsem okno , v celém bytě na 5minut otevřel okna a po zavření se okno orosilo do 4minut *bzum* , takže smůla

pecenkav*

Jo, zlaty stary spaletovy okna, skla jsou daleko od sebe, takze to vnitrni sklo se tolik neochladi, je tam dost velka vzduchova mezera, to, ze krz ne tahne, je skoro jako ta mikroventilace v novych plastovych oknech a navic se neotravi clovek COckem, protoze je tam dostatecne prisavani vzduchu.

Samozrejme nemluvim o oknech, kde je videt mezi ramem a oknem.

hodnocení

1x

#roseni+oken

tomasek*
hodnocení

0x

Tento problém se tu řešil už několikrát - zkuste projít některé starší diskuse. Většinou je problém s větráním - pokud málo větráte, vlhkost nemá jak z bytu "utéct" a samozřejmě kondenzuje na studených oknech... Dobré je také mít v bytě ventilátory - resp. v kuchyni digestoř, kterou budete pouštět při vaření (aby pára unikala do digestoře a ne do bytu), potom v koupelně - když se koupete/sprchujete, aby pára unikla opět tudy a nikoli do bytu...

doplněno 07.12.12 12:44:

Ještě jsem si všimnul, že píšete, že je tento problém ve všech bytech v domě. V tom případě už je to zvláštní, jelikož se mi nezdá, že by úplně všichni málo větrali. Z nějakého důvodu může být v bytech nadměrně zvýšená vlhkost. Mají byty vzduchoventilaci/vzduchotechniku?

mowla*
hodnocení

0x

Těžko říct, jestli málo topíte - ale určitě málo větráte...

Pokud není venku zima, je vhodné mít otevřenou mikroventilaci trvale, s příchodem chladnějšího počasí se musíte naučit větrat krátce (aby neunikalo zbytečně mnoho tepla), ale intenzivně (aby vlhký vzduch zevnitř unikl ven) - tedy ´naplno´ otevřenými okny (příp. balkonovými dveřmi)...

A jak píše Tomasek, při vaření, sprchování (sušení prádla v koupelně apod.) zapínejte ventilaci s odtahem ven (např. digestoř bez odtahu nemá valný význam - jen ´honí´ vzduch dokola...).

doplněno 07.12.12 12:55:

To Tomasek: Mám dojem, že u novostaveb (dva roky starý barák) musí být ventilátor v koupelně zapojený tak, že běží trvale (třeba i na nižší otáčky) a nebo na základě snímané vlhkosti - a odvětrávaný ven...

doplněno 07.12.12 12:56:

Jo - častou chybou je vyblokování (odpojení) toho trvalého běhu ventilátoru... ;)

tomasek*

Nepohybuju se ve stavebním oboru, takže nevím, jestli je u novostaveb nutnost mít ventilátor trvale zapojený/běžící. Dnes se celkem často dává na střechu (resp. ventilaci) taková ta kopule s lopatkami, která se točí "samovolně" na základě cirkulace okolního vzduchu a tím se tedy vytváří stálý tah ve ventilaci. To ale nejspíš nesouvisí přímo s tím, co píšete - stejně se ten vzduch z místnosti do té ventilace musí odvést a "samotah" není nějak extra silný a navíc může být instalována zpětná klapka...

jabraka*
hodnocení

0x

To je totiž problém domů,kde se spěchá s výměnou oken,ale na zateplení nejsou peníze.

JABRAKA

tomasek*

To možná ano, ale otázka se týkala novostavby (2 roky starý dům).

jabraka*

Novostavba má samozřejmě určité nevýhody.Tam to bude vyžadovat více topit a občas větrat.Nejhorší to bude příští týden,až bude -15 st C

JABRAKA

uska*

Jabrako - co příští týden, teď u nás máme - 21 st C venku, uvnitř máme +23st C, měsíc bydlím v novostavbě a potím se a potím se. tedy já ne, ale okna. Topím, větrám, utírám okna a stejně se 2 - 3 cm rosí. Snad druhá zima v novostavbě bude bez pocení.

To je blbina.Zateplením domu uzavřete zdi a ty nemohou se sušit větrem z venku a tak v domě se zvýší vlhkost Hlavně ve starém domě zateplení polystyrenem.Plastové okna musí být kvalitní s certifikátem a ne od nějaké firmičky nejlevnější.To pak jsou ty levné okna přádně drahé co se týče problému s nimi.Jinak buď zapnuté mikroklíma nebo se naučit větrat.

sanyo*
hodnocení

0x

Podle mého názoru je příčina jednoznačná - nekvalitní okna, protože aniž by si to spousta lidí uvědomovala, tak to je v naprosté většině případů ta pravá přičina, proč tomu tak je. Zkuste schválně napsat, jaká okna máte, možná že to napoví více. Majitel domu či bytovky většinou chce ušetřit a koupí přes firmu šunt, možná ani nevíte, jaká okna máte.

sanyo*

Dnes je také jeden z byznysů ten, že podnikavec ( schválně nepíši podnikatel) postaví v satelitním městečku rodinné domy, které jsou velmi "ochuzeny" se se kvality týče, mimojiné právě také vybavenými plastovými okny a dveřmi, které jsou na pohled možná jako okna, ale funkcí je to již velmi velmi bídné a domky prodával, většinou tam nebyly ani příčky. Mimochodem - mám plast. okna již několik let, prošly si různými stupni meteorologických podmínek, kdy jsem také delší dobu netopil, nebo jsem šetřil na topení, a nebo jak v posledních pár dnech jsem barák přímo přetápěl - nevím co to je rosení oken. Barák mám cihlový, celý podsklepený po němcích, sklep vhlký, stropy v místnostech jsou klasické.

Pravdou ale je , že s manželkou velmi často větráme a ne proto, že myslíme na rosení oken, ale prostě proto, že je nám teplo. Větračka v kuchyni a v ložnici je otevřena s přestávkami celý den, už to prostě děláme automaticky, je to součástí našeho bydlení. Topím jedině dřevem , kotel zplynovací. Naopak syn topí plynem, bydlíme vedle sebe, pochopitelně šetří a kromě tepla domova je znát další věc - rosí se mu okna. Má okna od dodavatele jako já, já mám však jinou značku, dodavatel mi nedávno sám řekl, že od značky H... odešel, neboť firma šetří na materiálech a už ho nebavilo poslouchat stížnosti a nářky kupujících občanů. Myslím že kvalita oken spojená s nevětráním je ten problém, o kterém se bavíme.

azurit*
hodnocení

0x

Stejný problém jsme řešili v nově postaveném bytovém domě i my. Dnes se nejvíce staví skeletové domy, kdy nosný rastr je betonový a pouze výplně se vyzdí z cihel. Beton jak známo váže vodu a potom ji postupně uvolňuje. Dnešní styl stavění - začít na konci léta, do zimy udělat hrubou, přes zimu vnitřky a další léto přivítat první nájemníky znamená, že stavba má vodu z omítek, podlah, lepidel, ale hlavně z toho betonu ve zdech v sobě a postupně jí uvolňuje. U nás to trvalo cca 5 let než se situace začala nějak znatelně lepšit... Takže rada zní větrat a čekat...

Dnes už bydlíme v rodinném domě, který jsem si "víceméně stavěli sami" - hrubou jsme nechali přes zimu vymrznout, práce se prováděli po sobě tak jak se má a zateplovali jsme až další zimu po nastěhování... A problémy s rosením byly rázem oproti bytovému domu zanedbatelné. I dnes, když je venku oněch -10, tak se nám na oknech (pouze v ložnici) nějaká ta vlhkost vysráží ale je to jen trocha a každopádně nemá tendenci někam stékat...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]