Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Povolování septiků

Od: saman47* odpovědí: 15 změna:

Dobrý den, zajímalo by mně, za jakých okolností se dnes povoluje septik a jaká je jeho údržba. Děkuji za odpověď.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

0x

Dnes vám stav. úřad povolí ve vyjímečných případech jímku na vyvážení .ČOVku povolí pokud neexistuje v blízkosti kanalizace. V CHKO jsem se setkala s povolením kořenové čističky, ale to je chajda vysoko v horách Takže je zbytečné rozepisovat údržu septiku. Takhle je to u nás, možná jiný kraj, jiný mrav.

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud je to novostavba,tak existuje předpis,že likvidace odpadové vody jen s čističkou.

JABRAKA

Jabraka: Nemáte tak zcela pravdu, respektive je to nepřesně napsáno.

Zásadní fakt je ten, že ČOV je technicky i septik v kombinaci s druhým stupněm čistění, tedy se zemním filtrem, či biofiltrem

Pak není problém tuto "ČOV" povolit...a pořád se hovoří o ČOV, i když je tvořena septikem, plus ZF či BF.

doplněno 07.12.12 18:58:

P.S.: údržba septiku je v podstatě podobná údržbě biologické ČOV..Tedy vyvážení kalu z 1 komory septiku, a přečerpávání kalu z BF do 1 komory septiku. To jak často se tyto činnosti provádí záleží na zatížení ČOV a druhu provozu.

saman47*

Chtěl jsem se jen přesvědčit o vědomostech přispivatelů kteří mají k problematice blízko, jak je to s těmi okolnostmi, při povolování septiků. Moc návrhů, nebo rad se zde nesešlo. Tedy opět můj pohled jako vedoucího provozovatele vodovodů a kanalizací: Neumím si představit zástupce stavebního či vodoprávního úřadu, nebo obce s rozšířenou působností, který by vůbec připustil při povolovacím řízení slovo SEPTIK. Pokud je v lokalitě kapacitně vyhovující ČOV a objekt je technicky možné na předmětnou ČOV napojit, úřady nepovolí ani klasickou domácí ČOV. Má to svůj velice závažný důvod. Tolik z praxe. Ano, může se stát, pokud někdo dobře namaže, že pod názvem zařízení KOŘENOVÁ ĆOV se skrývá prachsprostý septik. A když už jsme u kořenové ČOV, můžete vyzdvihnout nějaké kořenovky, které DLOUHODOBĚ vykazují povolené hodnoty znečištění vypouštěných odpadních vod?

uska*

saman47 - vy se ale hodně nudíte, když si zde hrajete na profesora. Asi jste čerstvě v důchodu a koníčky vám nic neříkají.

Tak já se vás pane profesore ( tedy vedoucí provozovatele vodovodů a kanalizací) zeptám, jak byste vyřešil odpady v chatě pro veřejnost v horách, 12 km od nejbližší civilizace, v CHKO, bez možnosti dojezdu fekálu. Když tvrdíte, že kořenová čistička je pouze za úplatu a je to prachsprostý septik? No to víte, nejsem vedoucí ničeho, ráda se poučím.

doplněno 08.12.12 13:20:

martincakl® - jo, jo. V loni při žádosti o stavební povolení pro RD na samotě jsem si dokonce mohla vybrat mezi jímkou a ČOVkou. A to vše reguélně bez podplácení!

USKA..
Saman47 nema pravdu.
Za posledni rok mam povolene dve COV v kombinaci s biofiltrem a treti projekt mam pred vydanim povoleni.
A pro samana47 anketni otazka:
Jak moc se podle Vas lisi ucinnost biologicke balene COV a COV kombinace septik+filtr?
P.S: v oboru delam 22let..
doplněno 08.12.12 10:30: P.S. Pokud je v lokalite obecni ci mestska COV, pak je to samozrejme zcela jina situace...Ovsem v pripade objektu v extravilanu obce i tak COV pro RD lze povolit.
saman47*
hodnocení

Jak moc se liší účinnost uváděných ČOV? Zásadně. Všechno záleží na přístupu obsluhy a údržbě ČOV. V lokalitě kterou spravujeme bylo v provozu asi 10 domovních ČOV. Ani jedna nesplňovala a to ani zdaleka povolené hodnoty k vypouštění odpadních vod. 5 jich nefungovalo vůbec. Ani jeden uživatel nevěděl, jakým způsobem odebrat kontrolní vzorek. Praxe je taková, že domovní ČOV pracují dobře po dobu záruční lhůty a pak setrvačností nějak dožívají...PS v oboru dělám 18 let... Ale už opravdu nemám zájem jitřit zde vášně. Ať žíjí a vzkvétají kořenovky. To je budoucnost čištění odpadních vod.

saman47*
hodnocení

Kořenová čistička má většinou po 5 letech fungování asi takovou účinnost, jako drtiče kuchyňského odpadu mají vliv na průběžné čištění kanalizačního potrubí, jak deklaruje výrobce, ale to je zase jiné téma... Pokud nevěříte, nechte si udělat rozbor vypouštěné odpadní vody z kořenové ČOV a uvěříte. Jak bych řešil odpady v chatě 12 km od civilizace v CHKO bez možnosti dojezdu fekálu? Ihned bych jí zavřel, pokud by se prokázalo, že kořenová ČOV čistí obvyklým způsobem, tedy nedostatečně. Jinak promiňte že žiju, občas tady najdu zajímavé téma a tak se snažím podle nejlepšího svědomí odpovědět. Už to neudělám.

Já jsem o kořenové ČOV nenapsal ani slovo...

Nicméně i její majitel (včetně obcí) musí rozbory provádět..

Já jsem se Vás tázal na účinnost septiku v kombinaci se ZF nebo BF...v porovnání s malou domovní ČOV.

Mimochodem i ta malá domovní ČOV poměrně často nesplňuje emisní limity...zvláště pokud se v RD používá chemie...myčka

nádobí atd..

Vše je to o provozování a údržbě (koneckonců, to se týká i velkých městských či obecních ČOV).

Princip čištění odpadních vod je v podstatě "stále stejný"...již několik desetiletí..., jen na velké ČOV je tento proces více pod

kontrolou, což je logické.

Není možné aby stát povolil dům jen tam, kde je centrální ČOV...Co s těmi stovkami obcí stojících staletí...ale nemajících ČOV?

Zbourat a lidi vystěhovat?

Samotné splaškové vody (pokud nejsou kontaminované chemií) zase tak moc přírodě neškodí (koneckonců, splaškové vody

jsou na této planetě od dob prvního živočicha..

Jen se poslední dobou snažíme být pepežštějsí než papež..

saman47*
hodnocení

Píšete: Samotné splašky pokud nejsou kontaminované chemií...A o to právě jde. Co se chemie týká s fosforem si neporadí žádná domácí ČOV, proč, o to se snad rozepisovat nemusím...Splaškové vody jsou zde od pradávna, ale prací prášky nabušené fosforem pár let. Vlastně od těch dob, co nám ve vodních nádržích úspěšně bují sinice. Koupání v přírodě zdar.*smich*

Ano...nebojte se, také o tom něco vím..

Ale sinice v rybnících má na svědomí i hnojení polí...a další faktory..zdaleka nejen domácí ČOV.

Jistě že ideál je velká centrální účinná ČOV s kvalifikovanou obsluhou a údržbou..

Nicméně toto řešení prostě nelze praktikovat všude..opravdu nelze.

saman47*
hodnocení

Asi Vás zklamu, ale nejsem profesor, taky už zde nebudu ani přispívat, vidím, že Vás moje příspěvky dost iritují.

smike

A těší vás to že nás vaše odpovědi iritují? (Vaše arogantní odpovědi se podobají špatně seřízené ČOVce).

saman47*
hodnocení

Viz můj příspěvek výše.

jabraka*
hodnocení

0x

Dcera měla u domu septik,aby se nemusel vyvážet,samospádem horní vodu pouštějí do kořenové čističky.Z čističky jde "Šedá voda" do sběrací nádrže,ze které zalévají zahradu,ne zeleninu.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]