Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Krb s výměníkem - jaká je spotřeba dřeva?

Od: dusekkovac® odpovědí: 17 změna:

Vytápím byt elektřinou,ale je to hrozně drahé.KDO MÁ ZKUŠENOST Z KRBEM S VÝMĚNÍKEM,ABYCH MOHL UDĚLAT PO CELÉM BYTĚ ROZVODY A RADIÁTORY. VŮBEC NEMÁM PŘEDSTAVU KOLIK DŘEVA SE SPOTŘEBUJE(PALIVOVÉ DŘEVO PÍŠÍ V MĚRNÉ JEDNOTCE "PMS) Na jak dlouho vydrží ten metr krychlový?Budu vytápět čtyři mistnosti středně zateplené a o rozměrech 3 krát 4,5 m a o výšce stropu 2,50 m..Též do jakého KRBU jít? Díky moc za případnou odpověď!

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

já bych tipoval spotřebu 6m3 dřeva za zimu... jen odhad. Dřevo musí být proschlé jinak bude spotřeba zbytečně vyšší.

6 m3 dřeva já stopím jen v krbovkách při každodenním topení o výkonu 7 KW, krb by měl mít odhadem tak 12 KW tak se se spotřebou pod 10 m3 nedostane. Taky je to o tom jaká je zima.

hodnocení

0x

nechci vám to rozmlouvat ale nebyl by lepší jiný zdroj tepla,dřevo dneska stojí okolo 1000kč za prostorový metr,,nevím jak máte velké ztráty ale myslím si že krb není to pravé řesení,v místnosti kde bude budete mít hic,pak počítej te s bordelem od sazí,popela a prachem po celé místnosti,někde skladovat dřevo,a jste závyslý na topení,přikládání není to jak elektřina,známá to řešila a nakonec koupila peletová kamna s výměníkem,je řada výrobců,komfort jak elektřina či plyn,ovládáte si termostatem,žádnej bordel a pelety koupíte dnes všude a v 15 kg pytlých,ona je má narovnané ve skříni,dá se regulovat výkon dle požadavků,já krbovku měl a už nikdy,horkovzduch ještě vodní už je ztrátová ale z obojího si naděláte bordel a budete otrokem topení

doplněno 10.02.12 17:13:

jinak tech 6m bych také tak odhadoval,ale počítat tak 2letou zásobu,spíše 3 letou aby to bylo proschlé,jinak ta investice do peletáků je rázově vyšší ale nebudete litovat

pelety by taky mohl být dobrý nápad, provoz dražší, ale pohodlí skoro na úrovni plynu nebo elektřiny. Jednou jsem počítal, že se mi dřevo vyplatí proti plynu až do 3.000,-/1m3 za dřevo... jak jsou na tom pelety s porovnáním třeba k dřevu nebo plynu... tj teplo/peníze?

morad*
hodnocení

0x

Spotřeba dřeva (tzn.kolik ztopíte) se přímo odvíjí od tepelné ztráty prostor, které budete vytápět.

Tato tepelná ztráta se obvykle vyjadřuje v kilovatech (kW), vynásobením 24x -vám vyjde tepelná ztráta v kWh za den které musíte topným systémem vyrobit aby v tomto prostoru byla přijatelná teplota k bydlení. Tepelnou ztrátu najdete v technické dokumentaci (projektu) Vašeho domu, a udává se pro teplotu - 15°C(obvykle).

Mám osobní zkušenost s topením krbovými kamny s teplovodním výměníkem. Krbovky jsou rustikální italské, a mám je provizorně (hadicemi) připojené k radiátorovému systému ve dvoupodlažním domě. Moje ( dnes už vím že naivní) představa byla krbovkama vytopit obě dvě podlaží(každé 3 +1), no skutečnost je taková, že vytopí tři místnosti zvlášť,+ místnost kde jsou umístěny, takže na jaře až stopím ještě dřevo co jsem si připravil půjdou do světa - pro mne jsou přece jen výkonově slabá, než co potřebuju vytápět ( 2 x 3 +1).

Pokud Vám mohu poradit, tak zhánějte co nejmenší výkon do vzduchu +potřebný výkon do vody. Ty moje mají jen 2,5kW do vzduchu a 6,5kW do vody(radiátorů). Myslím že něco takového (výkonově) by pro Váš ůčel postačovalo. Ještě pro Vaši představu , při jmenovitém výkonu spolknou necelé 3kg dřeva za hodinu - tento údaj je jen orientační, dá se v nich spálit i skoro 5kg za hodinu, ale to už jedou jak lokomotiva - a je to zbytečné. Také záleží jak velké špalky přikládáte , čím větší kusy v celku - tím vydrží samozř.déle hořet.

no když vezmu že prostorovej metr má cca 400-500kg a protopíte 3 kg za hodinu a budete topit tak 12 hodin ,tak to jste schopen projet 2m za měsíc jako prd,známej topí krbovkama ,zaizolovanej barák 50 super therm a za zimu udělá 20mdřeva,má to novostavbu a barák má obrovnanej do kola,už nadává že to pujde z baráku protože krbovka s výměmíkem je hrozně špatná učinost,dyt to máte těleso a okolo vodní plášt,musíte lifrovat aby to hřálo,ani nevyužijete zplynování,to maximálně u horkovzduchu tam jo tady tomu říkám topení do komína,něco jiného jsou kotle na dřevoplyn ,kde je učinost 90% ,u vložky s výměníkem to odhaduji tak na 70max,jak říkám už bych to nechtěl,bordel a jak neládujete jak pod lokomotivou neohřejete se,a dřevo leze a pomalu nebude

morad*

pane pajars vidíte to trochu pesimisticky , i když v lecčems svámi souhlasím, mě se třeba posezení u krbovek moc líbí, mám to jak místo televize - mnohdy s lepším programem :)) , k tomu trochu vínka , nebo dobrý čaj , mimochodem na krbovkách mi stává konvice se stále horkou vodou - stále dotápěna plotnou k okamžitému použití, a s tím dřevem - když je teplota nad nulou, tak tam za hodinu vhodím dvě polínka a ůplně to stačí :)

ono všechno má něco , v ůterý mi přišla složenka od plynáren za výrazný přeplatek (topil jsem snima -když stíhali, celý podzim až do vánoc) - vždycky jsem doplácel, takže letos mě dost zvedli náladu :)

/teď jedu na plyn, protože dvěpatra prostě neutáhnou/

no záleží na uhlu pohledu,jako pohled na plamen je pěkný,a i uklidnující,jen tvrdím že pokud krbovky tak horkovzdušné,a se systémem zplynování,tím razantně ušetříte palivo a využijete komplet vložené dřevo,pokud jsou teplovodní už je to hodně znatelný rozdíl,tam jsou znatelné ztráty,prostě musíte předat výkon do vody,aby hřály radiatory,,tím pádem musíte dát i dřevo počítalo se snad 2,5kw na kilo dřeva,tak že třeba když potřebujete 10kwh musíte nacpat za hodinu 4kg dřeva,to už něco je za měsíc,umím si představit tto tahat ke krbu čištění a vybírání popela,to už mám za sebou,a prachu je také ,po sezoně šla z baráku a přešel jsem na automatický kotel a sem nadmíru spokojen,to samozřejmě jde jen někde.muj osobní názor je že bych si už krbovky do bytu nedal,kor pokud dotyčný byl zvyklý topit elektrikou,přijít domů a mít bezstarostné teplo,to u dřeva nebude,co 2 hodiny naložit,proto jsem radil peletové kamna ,pohoda ,bezobslužnost,popela minimum vezmete vysavačem,a učinost uplně jinde a hlavně minimum práce a obsluhy,lze připojit na termostat ,klidně odjet na víkend a tak,cena pelet dřevěných se pohybuje okolo 5kč ,a výhřevnost 18gj/t ,hlavně se dřevem bude čím dál větší problém

hodnocení

0x

Zkušenosti od známých. Zatím všichni si nechali stávající systém a krbovky s výměníkem napojili na stávající. Používají ho pokud to má význam. Na podzim a na jaře není vůbec žádný problém. Když se nechce nebo není čas na topení nebo není dostatek dřeva, tak je topení zajištěno. Takže jako hlavní topení ne, ale jako doplňkové ano. Každopádně není nad posezení u krbu nebo krbáčů, ktomu dobré vínko, fajka, popřípadě doutník a přátelé.

morad*

Pane docente, vaše zkušenosti - i když jen zprostředkovené jsou velice přesné, sám bych to asi lépe nenapsal, prostě - souhlasím :)

jasné ale tazatel to potřebuje jako hlavní zpusob topení a to hlavně v zimě,proto to nedoporučuji ,to spíš bych elektřinu používal v podzimních a jarních měsících na občasné přitopení a něco druhého jako hlavní zdroj,nevím jak m byt řešen ,dnaska je snad nejlevnější topení uhlím,ale v automatu,tak jsem řešil já,ale pořizovací náklady jsou vyšší,jak říkám ,volil bych topení učinné a takové kde nebudu na něm co 3 hodiny viset.

doplněno 10.02.12 21:42:

možná by nebylo na škodu si propočítat nějaký nový elektrokotel plus nový rozvod a radiatory vzhledem k tomu že máte určitě znížený tarif na energii,pokud ne tak jste blázen topit do ted elektřinou,dnešní kotle na elektřinu jsou dosti vymakané

já tu budu klidně za blce, protože máme plyn a krb s vodovodním výměníkem. Plyn topí, když jsme pryč nebo když je v noci velká zima (letos ještě v noci nesepnul, i když tu bylo -19°C), za rok platíme 2.000,- za plyn za ohřev domu a 4.000,- za plyn na TUV.

Dřeva je 6m3, bohužel ne dokonale vyschlé - podcenil jsem toa objednal ho až někdy v srpnu a při štípání bylo dost mokré... světe div se, podstatně vyschlo, ale ne tak jak by mělo. to je všem jasné.

fakt č1: je z toho bordel, v obýváku klidně může běžet vysavač celý den a stejně se tam nedá chodit v bílých ponožkách

fakt č2: velká místnost, kde je krb umístěn, protože vydává hodně tepla pláštěm, takže onu místnost rychle přetopí a jinde by se nedostávalo. klika, že je umístěn rovnou u 2 velkých dveří do dalších místnosti a dokonale uprostřed domu (část tepla uniká komínovým efektem do patra)

fakt č3: žena na mateřské

fakt č4: topíme příbližně 3 hod ráno a 4 hodiny večer

a ono to funguje, v domě je teplo (výkyv 19°C v noci, 24,5°C přetopeno než kamna vyhasnou, 21-22°C když je zapalujeme). Myslím, že jsou z toho jasné výhody i nevýhody. Kamna máme HAAS+SOHN, kamna se kupují ze země, kde je zima (doufám, že jsou české) a ne např z Itálie, kde se topí podstatně méně.

teď mě klidně tlučte :-D

doplněno 10.02.12 21:53:

pokud by to pomohlo, dům je menší 4+1 na patro, cihla porotherm 40cm + 10 cm polystyrenu

tak s tímto s vámi ve všech bodech souhlasím,izolace dostačující,to přetápění to je klasika v té místnosti,náklady na topení u vás řádově 12tis.

jen pro porovnání koupil jsem automat na uhlí,náklady pořizovací teda okolo 90tisíc,ale topím 23 stále,plocha 300m2a zatím jsem projel do dneška od září 35q uhlí za 189kčq-něco provoz elektřinou to jest 7tisíc,kotel vidím jednou za 2-4 dny tot celé,veliká spokojenost,dokoupím ještě jednu várku a mam zimu za 14tisíc i s ohřevem 200litru vody,doma pořádek a venku to ani není vidět že hoří uhlí

morad*

jakej ten automat jste pořídil? dá se to nainstalovat i dovnitř do baráku?

žádný tajemství to není ekoefekt e 23,klasika automat na uhlí akorát je kapku obemější na plac,cca 140x140cm

morad*

Taky jsem se zajímal o automat na uhlí, - konkrétně ekoefekt 24 , jsou ůdajně celkem bez poruch, ale vypadaji dost prehistoricky - jak pro vytápění do fabriky , tak nevím pro co se nakonec rozhodnu. Každopádně krbovky na jaře prodám někomu s menším bydlením (tak 3+1) protože můj dvoupodlažní domek nezvládnou, ale bude se mi asi po nich stýskat, po tý plápolavý hřejivý romantice , vím že to mi žádnej automat neposkytne, - ale zase má asi jiný výhody, prostě to - či ono má svoje plusy i mínusy :)

lumca*
hodnocení

0x

já mám krbovky ale bez vyměníku a pod 15m se nedostanu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]