Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ventilátor v kotli - k čemu je

Od: milis® odpovědí: 2 změna:

K čemu slouží ventilátor, který je namontován v některých kotlích, zvláště automatických? Má podporovat hoření, nebo odvádět spaliny?

Jak udržet oheň v klasickém kotli na hnědé uhlí přez noc, tak aby mnoho nehořel a ráno by se podle potřeby znova rozhořel? Já ho na noc úplně zavřu, kotel sice vydrží do rána, ale dehtuje. Zkusil jsem i noční brikety, ale rozhoření ráno trvá pomalu a já jej potřebuji zvláště v mrazech rozhořet rychleji. Díky za tipy

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

záleží jaký kotel některé mají odtahový ventilátor některé pro podporu hoření paliva,většinou to je retorta,no to topení přez noc,pokud to zavřete aby to vydrželo je jasné že vdusledku nedostatku vzduchu to dehtuje a je to také nízkou provozní teplotou,proto bud topit a sypat palivo jinak to asi neuděláte,co máte za kotel,dakona,či h4 ,to jsou klasické na hnědé uhlí,pokud litinu ta není v žádném případě

kdokoliv*
hodnocení

2x

Ventilátor u běžných kotlů slouží k podpoře hoření. Na to aby se rychleji rozhořel kotel je dobré mít zásobu dřeva - dřevo hoří podstatně rychleji, rychleji zahřeje komín - tím dojde k lepšímu tahu a následnému hoření uhlí. Je mnohem lepší ráno znovu zatopit po vybrání popele, protože popel brání přístupu vzduchu do prostoru hoření a tím i zpomaleného náběhu do plného výkonu kotle. Do rána nechat pomalu dohořet a ráno vybrat do popelníku i třeba žhavý popel a jak už jsem psal znovu zatopit - dřevem - na to uhlí a tak to je nejrychlejší. V případě, že máte kotel u kterého se zatápí nahoře je dobré také nejdříve dřevo a k němu potom přisypat uhlí a tak to odhořívá postupně dolů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]