Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký zvolit hlavní trám na patro na spaní

Od: mcrampa odpovědí: 15 změna:

Dobrý den,chci udělat patro na spaní ale nechci mít uprostřed podpěrný trám, proto bych potřeboval poradit jaký trám zvolit.

Na délku je to 3,7 m . Kotveno na ocelové patky do zdi na chemickou maltu.

přikládám půdorys místnosti to co je černou barvou je daná konstrukce patra.

Jako výplň této konstrukce bude rošt pod matraci= zatížení 2 osoby cca 200 kg + matrace a rošt .

Za jakoukoli radu předem děkuji.

Jaký zvolit hlavní trám na patro na spaní

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

honzmalatny*
hodnocení

2x

Dobrý den a neuvažoval jste o železu profil I a po položení ho obložit dřevem?Za prvé nemusíte nic čepovat,dlabat spoje,konstrukce bude pevnější,nevím jak cenově,ale pokud budete chtít trám,tak minim 200x200 a radil bych raději zasekat do zdi a ne na kotvy.Počítejte s tím že Vám trám časem popraská vysoušením,což sice není na závadu,ale aby jste s tím počítal.

moto*

200x200 je na tu délku docela šílený průřez. Jen tak z hlavy bez výpočtu bych volil 180 na výšku a 120 na šířku a to si ještě myslím, že je až dost. A určitě zasekat do zdi a položit do malty. Železné íčko je velmi drahé a ještě jej v interieru obkládat dřevem je zbytečná práce.

mcrampa
hodnocení

Takový nějaký rozměr jsem tak ohadoval ale moje matematické schopnosti na výpočet průhybu na to nestačili.

mcrampa
hodnocení

Ještě k tomu zasekání ,

z jakého důvodu je lepší zasekání?

moto*

Možnosti řešení je samozřejmě více. Položení trámu na zeď ve výseku mi přijde jako jednodušší než kotvení a nemusím tam mít nějakou další konsoli.. Samozřejmě pokud je prostor obydlen, tak případné sekání nadělá větší nepořádek než vyvrtání děr pro kotvy. Ta hloubka 15 cm jak byla doporučena mi přijde také zbytečná, uvažovaná váha je malá. Jen je asi nutné přemýšlet nad dilataci trámu, dřevo změnami vlhkosti pracuje a aby se drobnými posuny v loži nevylupovala omítka.

Nejsem žádný statik ani architekt, pro přestavby se ale inspiruji od předků a když se podívám na trámy starých stodol které nesou buď obrovské krovy, nebo patro které bývalo také hodně zatěžováno, tak mi trámy přijdou mnohem slabší než bych si třeba troufnul dát já a přitom vydržely věky.

standam*

15cm je predepsano, zde nema cenu resit nosnost a tim zmensovat zadlabani

tram 200x200 je mirne vice, ale ne o moc zde 200mm na vysku urcite, sire muze byt 180mm

ono to neni a nebude jen o tomto tramu, ale take o rostu, zde upozornuji na tramek cca 10x8 - 12x8 se na 2m delce prohne (peruje)

coz muze byt problem, pokud se nepojede na legionare :) (omluvam se), ale i na tohle je potreba myslet.

Kdybych to delal ja dal bych dva tramy tj. i na stred

takze 2x 2m 10x8 tramky (napric postele) a 1x podel postele (steny) na zed pres tyc a kotvu chytnout do sten, pak polozit dva tramy 200 x180 (kraj a stred), pak pevny rost, kam dame rost postele a matrace

kdyz vynechame stredovy tram a misto podelneho tramku dame nosny tram tj. mame jen dva krajove tramy musime udelat ridci zakladni rost

mcrampa
hodnocení

jestli to chápu dobře myslíte dva trámy na délku 3,7 m? Jestli ano tak ten středový trám v délce přes celou místnost (dokreslil jsem do plánu) nejde protože naproti je okno na přiloženém plánu je růžovou barvou, a je dost vysoké. Šlo by to asi vyřešit dalším trámem před oknem ale tomu jsem se chtěl vyhnout hlavně z toho důvodu že matraci máme pěnovou 22 cm vysokou a myslel jsem že vlastně do té konstrukce ji na půl zapustím na pevný rošt, abych nesnižoval výšku patra. I když strop mám 3,30 m takže místo nahoře bude.

Spodek patra jsem uvažoval 1,9 m od podlahy (jsme menšího vzrůstu a vysoké návštěvy se holt budou muset ohnout*smich*) .

Tu na legionáře neznám*smich* ale pochopitelně tam takové aktivity provozovat budu tak chci aby to nebylo jak na vodní posteli.

Díky za každou radu.

Jaký zvolit hlavní trám na patro na spaní #2
krkovicka*
Nevím jak dlouho máme patro na spaní(kolem 13let), stavěl ho ještě ex , Tram je zasekany do zdí a spodek patra je z palubek.
moto*

Těch 15 na zadlabání bych bral pro íčka nesoucí betonový strop. I ten mohutný trám. A rozhodně bych volil jiný poměr výšky a šířky něž 10:9 Ta spálna nahoře je nula nula prd. Dimenzujete to, jako by jste tam chtěl parkovat. Osobně, pokud si nejsem jist, konsultuji ze zkušenými tesaři. I na pile většinou dobře poradí, páč jsou v kontaktu s tesaři a dřevu rozumí.

Nechce se mi vracet zpět k obrázku, předpokládám ale, že se nahoru bude chodit po nějakých schůdcích, takže tyto by měly sloužit současně i jako vzpěra. Takže zmenší jednak pružnost patra i nutnost jeho nosnosti.

mcrampa
hodnocení

Ano prostor je obydlen proto se mi do sekání nechce a chtěl jsem zvolit vrtání.

Ještě proti tomu kroucení a vlastně i vrzání trámů, slyšel jsem že existují lepené trámy které tomu vrzání zabrání , nemáte někdo i zkušenost i s tímto.

moto*

Z lepených trámů se dělají spíše komerční projekty a je to velmi drahá technologie. Podívejte se někdy nad hlavu v nějakém novém motelu na dálnici. Samozřejmě v kombinaci s ocelovýmí táhly a tak. Kdyby to konstruovali zdejší technici, dali by tam trámy 4x silnější a střecha by se zřítila vlastní vahou a ani by na ni nemusel být sníh. Trám jako takový nevže, ale jeho spoje. To ale u vaší pidikonstrukce nemůže být problém.

doplněno 11.02.12 12:29:

Zde jsem našel tabulky pro jednoduché výpočty stropních trámu a i jiné pevnostní výpočty trámů. Pro zajimavost jsou i poměry výšek a šířek průřezu. Podotýkám také, že stropní trámy jsou také zcela jinak dimenzovány i když se samozřejmě váha roznáši po větší ploše. Ze zvědavosti jsem byl změřit střešní trámy ve stodole. Jsou kazdý jiný, přes 100 let staré a mají rozměry cca v. 120-140x š. 100. Rozteč trámů je cca 120 cm a nesou těžkou krytinu a před pá lety bylo na střeše půl metru mokrého sněhu a trámy v pohodě vydržely a to tam chyběly i vzpěry které trámy vzájemně rozpínají. Délka trámů je odhadem 4,5 m.

www.pozemni-stavi/...

mcrampa
hodnocení

O tom železu jsem také přemýšlel.

zatím dík za odpověd a jdu to koumat.

honzmalatny*

Dobrý den,železo jsem zmínil,jelikož nevím jestli má nebo nemá tazatel tu možnost koupě levně.Třeba se sběrny. Já jsem takto koupil ička na terasu.Ale to jen pro vysvětlení.

Pokud bych tohle co řeší tazatel dělal já,pro sebe,tak bych uvažoval nad trámem 200x200 mm a to z toho důvodu že je lepší takovou to věc trošku předimenzovat,než se potom bít do hlavy že těch pár peněz za to nestojí.180x200 nebo 200x200 to už se úplně jedno.cenově to vyjde o něco méně.Takže bych vzal hoblovaný trám 200x200 mm smrk popř.borovice který je hezčí,ale má více plyskyřice a mohla by vytékat.takže smrk, hoblovaný 200x200 a zasekal bych to do zdi. Hrany bych ofrezoval vrchní frézkou,budto kulatinku zapuštěnou nebo jen 45 st strhnul fázku 10x10 mmZasekat do zdi,ve zdi položit na nějaký pásek železa nebo dřeva aby bylo v díře kolem trámu trošku místa a mezi omítku a trámek vytlačit silikonakryl aby nepraskala omítka při styku se dřevem. Stejně Vám to časem popraská a budete to muset poopravit,za prvé vysycháním dřeva a za druhé pokud máte děti nebo máte známé co mají děti tak tam budou hopat.Spaní ve výšce je lákadlo.

Na zed bych upevnil hranol 200x150mm na hmoždinky a chemickou maltu.Vyvrtal bych do toho trámu flikovníkem díry třeba pr.35mm a do hloubky tak,aby se ty šrouby schovaly.Šrouby bych zapustil do toho trámu a vlepil do děr fliky aby nebyly vidět.

Příčné trámy rozměr 200x200 na čep a zádlab a pojistit železným profilem zevnitř aby nebyl zase vidět.Potom jeden trám uprostřed postele a opět zadlabat do těch příčných.Tím bych měl nosnou konstrukci poslele.Spodek pobít palubkama na sponky a pouvažoval bych zda li bude nějaké posezení pod konstrukcí i na protáhnutím nějakého kabelu pro světlo.

Lepený trám existuje ale asi byste se trošku prohnul při placení ale nevím to jistě.

dané rozměry trámků bych volil jak jsem již psal kvůli mírnému předimenzování,ale i to bude dle méto vypadat bytelnější a stabilnější.Světlo výšku bych dal 200 cm od podlahy,na spaní Vám ten zbytek v patře stačit bude.

Je to ale jen můj názor jak bych to dělal já.

Přeji hodně stěstí při stavbě.Honza.

mcrampa
hodnocení

Díky za obsáhlou odpověď,

standam*
hodnocení

2x

urcite to bude chtit podobneho macka jak bylo napsano, osobne bych udelal zasekani na kazde strane 15cm, kde bude tram lezet na podmazane pasovine

samotne tahani tramu a zasekani bude fuska

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]