Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ztráta vody v topném systému

Od: skypala1 odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

od léta řeším problém se ztrátou vody v topném systému. Rd je vytápěn dvěma způsoby - bud krbovými kamny s výměníkem vody s osazením termostatu a oběhovým čerpadlem, nebo elektrokotlem. Topení je vedeno jedním okruhem, pouze se uzavírá nebo otevírá myslim že odchozí trubka z krbových kamen. Pokud topíme krbovkama, voda nemizí tak rychle, ale když chci topit elektrokotlem, tak během hodiny klesne tlak vody pod 0,8 což znamená že se kotel vyplne, když dotlakuju vodu do systému na 1 - 1,3 do 3-4h jsem zase bez tlaku a když to udělám ráno, tak do večera je tlak vody v systému téměř na nule. V přízemí je podlahové topení rozděleno na 5 okruhů, jeden dokonce netopí - myslím že je zavzdušněný, máme osazen automatický odvzdušnovací ventil - jeden ke krbovkám jeden je u podlahovky, ohledáním a vizuální kontrolou jsem nezjistila že by byla podlahovka někde netěsná, to by se od léta jistě projevilo mokrou mapou. Napadlo mě jestli to nemůže být málo natlakovanou expanzí, ta je malá cca 2 nebo 4l, dnes jí zkusíme vyndat a dotlakovat. Ale - ta voda někam musí mizet logicky. Z expanze je vyvedená do prostoru asi přepadová hadice nebo co to je, ale tudy nic nekápne, systém se dá celý vypustit přímo do odpadu - leda by výpustnej ventil odešel, ale to mi nepřijde - za ventilem je hadice nasazená na odpad, když sem jí sundala neregistrovala jsem, že by tudy voda odtékala. Děkuji za případné rady.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladaadal*
hodnocení

0x

Expanzi sundávat nemusíš, kdyby byla špatná, tak naopak předlakuješ a vylítá to pojišťovákem do odpadu - to bude nejspíš ta hadice od expanzky. Jestli to takhle uniká, musí se zjistit kde. Někam to opravdu jít musí. Jestli to není podlahou, tak to může být tím pojišťovákem. Odendej hadici, dej tam kyblík a zatop jestli to neprotýká nebo hodně nekape.

asfg
hodnocení

0x

Není to výměník v krbovkách? Napovídá tomu únik jen při topení elektrokotlem (krbovky za tepla těsní, za studena se může rozevřít prasklina). Pokud ale není viditelný únik, tak bych tipnul podlahovku... Dá se to najít i termokamerou.

skypala1

kolem kamen je sucho akdyž topím elektrikou tak výměník uzavřu aby se přes něj zbytečně voda neochlazovala. Systém byl dopuštěn před 3dny a voda přes krbovky drží i když vystydnou. Kdyby utíkala voda do podlahy tak by padal tlak vody v systému aťr topím kamny nebo ele - a ten drží, neříkám že pořád, občas taky klesne ale ne tak rapidně. Teď jsem to sledovala při uzavření výměníku na kamnech a zapnutí elektrokotle byl tlak 1,3 a během minuty klesnul pod 0,8 a rozsvítil se vikřičník, odpadní hadicí na vypouštění systému nic neuniká, expanzi nakotli jsem ještě nezkoumala je zadeklovaná - jestli tam není něco napojené na odpad ... ale když topím krbovkama vodu ženu i přes expazi kotle - hlídám si tam teplotu vody a tak rychle nemizí, něco ukápne samoodvzdušňovákem u kamen tam je miska, ale to je zanedbatelný. Kdysi smedopouštěli vodu do systému tak 1x za měsíc, teď prostě když to ženu přes ele tak i 2x za den

skypala1

ha,našla jsem mokré místo - voda mi utíká tou pitomou pákou na zavírání a otvírání okruhu když topím krbovkama, je volná a jak je nahoře - zavřený výměník u kamen, tak po ní stéká čůrek teplé vody, když jí dám dolu - otevřu výměník u kamen, tak neteče - jen prokápne.. takže tady bude asi zakopaný pudl, zkusím to poutahovat a včil sa uvidí. Všem zatím děkuji za rady a ozvu se ještě, jestli tlak vody drží

hodnocení

0x

Pozastavuji se nad tím, že Vám tlak v systému během 1/2 dne, klesá až k nule. Pokud máte tlakoměr umístěn na správném místě, takto to znamená, že veškerá voda ze systému unikla a to by se muselo někde zřetelně projevit. Hovoříte také, že musite dotlakovat systém, ale neuvádíte zda provádíte dotlakování dohuštěním vzduchu a nebo jen doplněním vody. Zvýšením tlaku expanze jak se domníváte neni řešení. Tlak v celé soustavě musí odpovídat výšce vodního sloupce.To znamená jak velké (v metrech) je převýšení nejvyššího bodu systému od umístění tlakoměru. miro

skypala1

a tak z tohdle jsem v lese - dopouštím do systému pouze vodu, vzduch ne, moc tomu nerozumím, zjistila jsem kde mi kape voda, i když mapa žádná, stéká pěkně po trubce do základovky, tlak si hlídám na budíku který je součástí elektrokotle - ale ukazuje jen tlak vody, nejvyšší míso od tlakoměru jsou radiátory v patře a to je +1,6m nad tlakoměrem. Kolik má být vzduch v expanzi nemám tušení, tajně doufám že až sundám kryt kotle, tak to na expanzi bude napsané :(

Na základ Vašich doplňujících informací doplňuji: Správný , dostačující a plně zabezpečují tlak činnost Vašeho topení je tlak 1,6 m vodního sloupce (cca 0,16 atm.) + potřebné navýšení ( 02 až 0,3 atm.) to je tlak s dostatečnou rezervou cca 0,5 atm. = 50 kPa. Každý vyšší tlaku, zbytečně namáhá celý systém a zvyšuje riziko netěsností.

Tlak v soustavě není závislý na expanzce (jaký je uveden na jejím štítku).Správný tlak je jak uvádím výše.

Kromě správného tlaku je velmi důležité množství vody a vzduchu v systému při správném tlaku. Pokud tomu tak není projevuje se to vyšším kolísáním tlaku při změnách teplot v soustavě. Hlavně v neúměrném zvyšování tlaku při větším množstvím vody a menším množstvím vzduchu v topení. Správné množství vzduchu nelze stanovovat jeho tlakem (tlak je dán jak uvádím výše), ale tak, aby expanzní nádoba byla cca z poloviny jejího objemu naplněna vodou a z poloviny vzduchem, který při změnách objemu vody absorbuje zvyšující-se tlak. Jak toho dosáhnout je složitější. Je potřeba se zamyslet , využít znalostí fyziky kapalin a plynu a zvolit náležitý postup.

Podle toho,že máte nejvyšší bod od tlakoměru ( jen 1,6 m) máte zřejmě elektrokotel umístěný vysoko nad přízemním podlaží. Soustřeďte se na únik vody po trubce jak uvádíte a nalezenou netěsnost odstraňte. Hezký víkend! miro

juvla*

Miro, jak velký tlak mám mít v potrubí, když mám krbovky s výměníkem a čerpadlem v prvním patře. Tlak v nádobě je 1atm.

Úplně stejně, jak popisuji výše. Ještě jednou : Tlak v topení musí odpovídat výšce vodního sloupce ( t.j. jak vysoko je nejvyšší bod potrubí topení od tlakoměru, kterým tlak kontrolujete), bez ohledu zda máte topení s výměníkema a čerpadlem, třeba v prvém patře a pod.Rozhodující je vždy výška nejvýše položeného bodu topení od tlakoměru, kterým tlak kontrolujete. Na každý 1 metr převýšení je to tlak 0,1 atm ( 10 kPa). a k celkově vypočtenému výsledku přidat 0,2 až 0,3 atm (20 až 30 kPa ). Každý vyšší tlak zbytečně zatěžuje systém , nemá vliv na lepší funkčnost topení, spíše snižuje jeho životnost . miro

topic

výška od expanzky, ne od manometru...

pro tlak vody ano, ale pro výchozí tlak plynu v expanzce rozhoduje výška systému nad expanzkou, manometr může být jinde.

např. 1) expanzka dole výška 0m, manometr výška 5m, vršek systému 10m: výchozí tlak plynu v expanzce je potřeba 1,1 bar. Pak se systém napustí vodou tak, aby dole u expanzky byl za studena tlak 1,3 bar (na manometru bude 0,8 bar)

2) manometr výška 5m, exp. výška 10m: tlak plynu v exp. 0,1 bar, vodou se dopustí na 0,3 bar (na manometru bude 0,8 bar)

manometr v 1m, expanzka v 0m, systém 10m: exp. plyn 1,1 bar, vodou dopustit na 1,3 (na manometru bude 1,2 bar)

= tlak v systému se nastavuje tak, aby byl za studena v nejvyšším místě tlak cca 0,3 bar. Vyšší je zbytečný (jen zatěžuje systém), nižší = riziko podtlaku a zavzdušnění. Platí pokud nahoře není např. kotel ktarý vyžaduje minimální tlak (při poklesu pod např. 1 bar vypíná)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma tlak vody v topení

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]