Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Expanzní nádoba

Od: pet77 odpovědí: 14 změna:

Mám dotaz. Bydlíme 3 roky v RD, vytápěném kotlem (topíme dřevem a uhlím). Expanzní nádobu máme na nezateplené půdě. Topíme v podstatě v kuse, když kotel vyhasne, tak max. na 6 hodin. Dům máme standartně vytopený na 26 st., podkroví na 22 st. Může expanska v době vyhasnutí kotle zamrznout, když je venku takový mráz? U nás nejvíce -17st.C. Nebo, když kotel jen "udržujeme" v nížší teplotě? Kdyby náhodou mohla expanska zamrznout, může dojít k poškození topení nebo kotle ve sklepě? Ještě doplním - expanska je omotána textilií, je na půdě nad vytápěným podkrovím. Stav vody kontrolujeme, doplňujme. Děkuji za radu a odpovědi.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Pokud nemáte cirkulační expanzku (2 roury) a tato je daleko od kotle, může Vám zamrznout i při normálním topení. Jaký mráz je venku, není rozhodující. Podstatné je, jestli máte na půdě aspoň pár stupňů nad nulou. Izolace samotné expanzky a potrubí k ní sice prochladnutí oddálí, ale při dlouhotrvajících mrazech bych na to nespoléhal.

des*

Lidé nechávají expanz na půdě,z důvodu šetření,jak je zvykem.Někde v práci si ušušní bednu a šup s ní na půdu.Hlavně když je to zadarmo.Viděl jsem exp.ve velkých dřevěných bednách zasypané pilinami a stejně zmrzla,protože unikající pára,tak ty piliny namočila,že tam byly nanic.VŠEM co to čtou a mají exp.na půdě,zrušte ji a dejte si tlakovou.Opravdu se to vyplatí.Už jen proto,že se nemusíte klepat abyste nevybuchli,v největších mrazech.Vždycky vybuchne kotel,a jeho cena proti tl.exp.je mnohonásobná.

hodnocení

0x

Může expanska v době vyhasnutí kotle zamrznout, když je venku takový mráz?

Ano může.

Nebo, když kotel jen "udržujeme" v nížší teplotě?

Ne, to by neměla zamrznout, zvláště pokud je provedena tak, že v ní voda cirkuluje.

Kdyby náhodou mohla expanska zamrznout, může dojít k poškození topení nebo kotle ve sklepě?

Ano samozřejmě může.

P.S.:

něco Vám brání naplnit systém nemrznoucí směsí pro topné systémy? Pak budete mít jistotu...a klid..To snad je investice, která se vyplatí. Takhle aby jste se báli jet v zimě na dovolenou.

ahasver4*
hodnocení

0x

Postavte na tu půdu sklenici s vodou jako test...Já myslím,že zamrznutí nehrozí,při tak krátké době vypnutí kotle.Nebál bych se...

doplněno 10.02.12 09:50:

Bydlíte tam přece již tři roky...Věřte tomu,že kdyby k něčemu takovému už došlo,tak by jste se tu neptal..Znovu opakuji,že tak krátká doba vypnutí by to neměla ohrozit...Než na takové půdě začne mrznout,to trvá déle než šest hodin...

No dobře, dejme tomu, voda ve sklenici zmrzne. Hrozí zamrznutí expanzky. Takže to vím. Ale co dál? Nevěřte tomu, že při velkých mrazech nemůže expanzka zamrznout i při intenzivním topení! Může! Znám to z vlastní zkušenosti. A je úžasný zážitek, když se Vám začnou nafukovat radiátory a Vy máte kotel plný žhavého uhlí.

ahasver4*

magdone,ale já Vám věřím,vím co to dokáže...:)Ale tazatel se ptal na krátkou dobu kdy by netopil...Nic víc...Já Vaše rady uznávám,taky se přece nehádám...:)

Ale já se taky nehádám. Jen upozorňuju na to, že to v extrémních mrazech může zamrznout i když normálně topíte. Natož když na nějakou dobu přestanete.

Trochu zavádějící. Ono totiž za posledních pár let moc nemrzlo*smich*. Samozřejmě, že to nezamrzne za pár hodin. Ve větších mrazech to ale dokáže zamrznout i při intenzivním topení. Pokud není expanzka "průtoková", nemusí se totiž teplá voda při větší vzdálenosti vůbec do expanzky dostat.

Věřte, že vím, o čem píšu. Když se mi před pár lety něco nezdálo na topení (divné zvuky), šel jsem se podívat do kotelny. Ručička manometru namotaná na pravém dorazu a hlomoz v potrubí byl jasný signál. Takže okamžitě vyhrabat hořící uhlí z kotle na podlahu (naštěstí betonovou) a pak s benzínovou letlampou lozit po půdě a snažit se o téměř nemožné - rozmrazit potrubí, vedoucího k expanzce. Trvalo to dlooouho. Pak se ozval neskutečný hlomoz, když se ledy hnuly a přetlak si prorazil cestu ven*ee*. O tom, kolik chybělo k explozi kotle jsem radši nepřemýšlel.

xar
hodnocení

0x

Voda mrzne při 0 stupních C (i když to není úplně přesné), tak že by vám teplota neměla klesnout pod bod mrazu, pak by mohla zamrznout a mohlo by vám poraskat topení.

Dejte si na půdu teploměr nebo misku z vodou a zjistěte kolik tam máte stupňů ;). A kdyby mrzlo opravdu moc, tak udržujte v kotli teplotu při které vám nezamrzne ;)

Já myslím, že by vám zmrznout neměla, ale záleží na podmínkách třeba jak to máte na půdě, jestli je venku -17 a na půdě -15 tak bych kotel nechal běžet, jestli máte na půdě +4 tak myslím, že by to mělo být v pohodě ;)

pecenkav*

Pokud nema v nadrzce udelanou cirkulaci, tak to zamrznout klidne muze i kdyz bude topit, zalezi na provedeni pripojeni nadrzky, treba dlouha samostatna slaba trubka az ze sklepa napojena na zpatecku bez napojeni cirkulace v nadrzce moc tepla nahoru nepusti.

doplněno 10.02.12 09:29:

zruseni otevrene expanzky a misto ni si namontovat ke kotli expanzomat vyjde asi levnejc nez plnit system nemrznouci smesi a navic se nemusi doplnovat voda, teda pokud nekde neunika,

colombo*
hodnocení

0x

Taky jsem měl strach o expanzku, kterou máme na půdě.

Měřil jsem různě teploty a na půdě (nezateplené) bylo skoro jako venku (kklidně -15°C).

Expanzku mám obalenou dvěma vrstvami izolační pěnové desky. Uvažoval jsem ještě o obložení polystyrenem při těchto mrazech, ale není to zatím potřeba.

Ideální je mít expanzku naplněnou tak, aby při topení v nádobě byla voda a v době, kdy topení vychladne na 20°C se z expanzky voda ztratila a byla pouze v trubkách. Tím že voda klesne do obytné části tak už nezamrzne. Nesmí se ale přitom zavzdušnit radiátory.

des*

Správně colombo,potom budeš čučet,že ti prohnily trubky ve stropě.Nebo snad na léto zase dopouštíš plnou expanzku?Leda pendrek.

Jak je známo voda vždy nejdříve zamrzne tam , kde je jí nejméně.Tudíž v trubce , která má malý průřez.. Tak vypuštění pod úroveň expanzomatu , pokud je ještě část potrubí ve stejném prostředí jako expanzka , nemůže být účinné , spíše naopak. To by se musela voda vypustit až na úroveň , kde je potrubí již chráněno příznivějším prostředím , ale jak toho dosáhnout bez konstrukčího zásahu .miro

kejki
hodnocení

0x

Expanzka bez oběhu může zamrznout. Je potřeba zateplit a použít nejlevnější bezpečné topení, které EU zakázala - žárovku. Ta dokáže udržet za mírnou cenu teplotu nad nulou. Používalo se to u kohoutků ve chlévech, sklepech a podobně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]