Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
bydlím v nezapteplené bytovce - sousedi vnější zateplení nechtějí (nemají na to)...
můj byt je rohový - tzn. obklopen obvodovými zdmi, které jsou ukrutně ledové a i když se topí, tak tepelná pohoda nikde, ptž těmi zdmi a) vše uteče a b)sálají ten chlad. Potřebuji poradit, jak to zateplit nebo aspoň "zpříjemnit" ty zdi - vím, že se obecně zateplování ze vnitř nedoporučuje, jenže když není jiná volba... pomohl by třeba ten termo nátěr nebo mě napadlo nalepit vliesové tapety...
Díky za vaše zkušenosti
Myslím že tak po patnácti vrstvách termo nátěru by se to rapidně zlepšilo...
Ne...to byl jen VTIP..
Tak přesně toto je případ i mé rodiny a taky se to chystám nějak řešit. Co tedy poradíte? Uvažoval jsem o termonátěru, ale moc tomu nevěřím - má s tím někdo dobrou zkušenost?
Buďto se s tím smiřte, nebo vyměňte sousedy, nebo vyměňte byt.
Vnitřní zateplení má řadu zákeřností. Termonátěr nebo tapeta nebo třeba gobelín na zdi tepelné úniky skoro neovlivní, takže při stejném topení bude teplota stejná. "sálání chladu" se trochu sníží, protože tepelná jímavost povrchu zdí poklesne, takže lze očekávat mírné "zpříjemnění". Otázka je, jestli to stojí za to.
Dobrý večer, také jsem toto řešila na chodbě a WC ve starším nezatepleném domě.
Podívejte se na textilní tapetu COLORTAP. Zvládla jsem to sama a výsledek vynikající. Přiložíte ruku a TEPLO.
Málokdo to zná. Jediná nevýhoda - čím větší plocha, tím více peněz, ale co dnes nestojí. Doporučuji čistě bílou. Je nejlevnější a když se bílá okouká, dá se velice dobře přetřít barevným malbytem atd..
Letos zimu už nestihnete, ale začněte, jak se udělá venku hezky, práce jde rychle od ruky, ale schne to asi tři dny, větrá se, odpařuje se voda. A když se začne rýsovat struktura, je to paráda. Nejhorší je připravit si podklad, tj. zbavit se starých nátěrů, ale dál je to hračka, zakryje nerovnosti, praskliny. Hezké je také dvě stěny normální hladký štuk a dvě stěny tato textilní tapeta.
Podívejte se na internetové stránky, je tam všechno. Kupte pouze tento, cizí jsou drahé a nejsou tak kvalitní a bílé. Objednávala jsem a za 14 dní přišly zásilky poštou na dobírku. Jo a po uschnutí je to pěkně tvrdý a dělá to dobré klima.
doplněno 09.02.12 21:20:Nelekněte se názvu tapeta, je to vlastně suchá směs, která se ředí vodou a nanáší hladítkem, nebo se i stříká.
A opravdu máte na chodbě a WC tepleji? Také jsem o tom přemýšlel, ale nakonec se mi to nejevilo jako smysluplné řešení (kromě dekorativního efektu) poradte.cz/...
Ano, pomohlo to, stěny jsou teplé. Byla to ledárna. Jak je dotaz, tak ze stěn čišel mráz. Takové 3 - 4 stupně navíc. Nedávala jsem až tak silnou vrstvu, tak akorát.
Pohanko,to že cítíš že stěna je teplejší,není zmenšení prostupu tepla ven,ale jen dojem tepelných senzorů ruky.ůnik tepla v tom okamžiku je menší,ale když tu ruku necháš přitlačenou déle,pocítíš,jak rychle chladne.V konečném důsledku to skončí sraženou vlhkostí pod tapetou a plísní.Lepíval jsem tapety 30 let,takže jsem už viděl různé hrůzy.
JABRAKA
Lentiklo, bohužel jedině zateplení zvenku. Třeba jen na vaší stěně. Páč kdyby opravdu fungovalo to vnitřní zateplení a ješt nějakou "tapetou", tak výrobci tepelných izolací již zkrachovali.
Teplota stěny se nedá změřit dotykem ruky! To je blábol.
Termonátěr je něco jako pililka na hubnutí, nahamáte se, pak si vezmete pilulku, lehnete si a hubenete!
Fakt nekecají...
Tepelná pohoda se určitě zlepšila, to člověk vycítí, děti to také říkají a tapeta z colortapu není termonátěr. I malý krůček k vylepšení bydlení je dobrý, když nejsou finanční možnosti na venkovní zateplení, či to jinak nejde.
Když položím ruku na stěnu, kde je ytong a na stěnu s colortapem, tak je tam setsakramentský rozdíl v pocitu teplé a studené stěny. Samozřejmě, že nevím, kolik stupňů Celsia ta která stěna má.
doplněno 09.02.12 22:18:O ty 3 - 4 stupně je v místnosti tepleji.
pohanko, teď je to již lepší, nechci Vás tlačit do něčeho, pohoda je určitě lepší, ale to je jen ten pocit.
Když vezme kus železa a dřeva, necháme to venku do rána, pak to vezmete do ruky co bude studenější...
proto tvrdím, že nelze teplotu měřit rukou...
přeji hezký večer
Martine, děkuji za podporu, ale to je jako házet hrách na zeď...
dneska jsem v práci demonstroval podobný příklad, ale odpověď byla, to jste měl ale prve v teple, že?
Milane, dal jsem si s tím tu práci...a spočítal pár čísel..
Takže zeď z cihel plných 45cm...a z každé strany 2cm omítky...vnitřní vápenná...venkovní vápenocementová..(to jen jako příklad pro výpočet)...
Součinitel prostupu tepla pro tuto zeď je U=1,77W/m2K
Pokud se na tuto zeď nalepí 2mm silná "tapeta" z jednoho z nejlepších izolantů jakým je pěnový polyuretan který má λ=0,032W/mK,
pak součinitel prostupu tepla pro takto "izolovanou" zeď je U=1,59W/m2K
Když to přepočteme na Watty, pak na 1m2 je rozdíl mezi "izolovanou" a původní zdí cca 6W...
Když vezmu že průměrný pokoj má půdorys 4x4m a světlá výška je 2,6m...
Pak kdybych zcela hypoteticky počítal že se jedná o pokoj který má (zcela nereálně) ochlazované všechny stěny i strop i podlahu...a vše je "zatepleno", pak v tomto pokoji ušetřím 442W...při vnitřní teplotě 20stC a venkovní teplotě -15stC.
Skutečná tepelná ztráta takovéhoto hypotetického pokoje by však byla 4559W bez "zateplení"...
V reálu by však ona úspora byla v řádu nikoliv stovek Wattů ale jen desítek Wattů, protože reálný pokoj má většinou ochlazované maximálně dvě zdi pokud je rohový...a na strop se ta tapeta většinou nelepí...a na jedné zdi někdy i na obou by ještě bylo okno, které tapetou jaksi nepolepíme..tedy alespoň věyšina z nás, že..
Na dvou ochlazovaných zdech by tedy úspora byla 20,8m2 (plocha dvou zdí 4x2,6x2) - plocha okna cca 2m2..zbývá tedy 18,8m2 k zateplení...Úspora ve Watech by pak byla 112,8W...A když řeknu ře to je tak max.4% z celkové tepelné ztráty místnosti..nejsem daleko od pravdy.
K tomu všemu jsem pořád ještě výrazně ve výpočtech "optimistický" pro parametry oné zázračné tapety...když počítám její λ=0,032W/mK...Realita bude zřejmě horší..
Ale co Vám to Milane vlastně říkám...Vy to víte...a jinak si tady "mlátím hubou" naprázdno...
Milý Martine, vůbec nechápu, kde berete tu trpělivost neustále vysvětlovat a teď hlavně počítat pro nevěřícíTomáše.
Já vetšinou sdělím, že zeď 45 cm má R= okolo 0,5 a dneska je třeba na drahou energii alespoň R= 3až5. Takže ať si přepočítají jak silnou cihlu by museli mít. Pak ještě argument, že 1cm polyše je jako 15 cm zdi... to mě dodělají..
Ale jsem prodejce a technik, takže vysvětluji a odkazuji na takové jako jste vy, kteří mají více trpělivost...
Ještě ukazuji práci Standy a jeho pečlivosti...
To si užiji na stavební výstavě od 1.3. do 3.3. v Pardubicích. Vstupenky zdarma...
Vždycky si říkám "Martine už mlč...stejně to nemá cenu...klid...dej si kafe...panáka...nic neříkej.."
A pak mi to stejně nedá...a po stopadesáté to zkusím...
Musím navštvit nějakého prodejce těch speciálních tapet a nátěrů...pak vyhodím svou "flísku"..a bundu si z vnitřní strany polepím
tapetou...a natřu dvěma plechovkama té zázračné barvy..hlavně v podpaží...tam se hodně potím..pak si z té papírové izolační tapety
udělám "večerníčkovskou" čepici...a vyrazím na týdenní výlet na Kamčatku...v zimě samozřejmě..a bude mi tak krásně
teploučkoooo...ach..
Ještě štěstí, že Hitler tyhle zázraky neměl..., jinak by s nima natřel všechny své tanky...i vojáky...a u Stalingradu by to dopadlo jinak..
doplněno 10.02.12 14:40:P.S.: třeba se někde na nějaké výstavě potkáme..ale v Pardubicích asi ne..
Heslo bude "ať je teplo nebo zima, s izolační tapetou je vždycky prima"...
Martine,zajímavé počty,ale vždy se teorie liší od praxe.Toto je statická teorie.Průchod tepla se řídí dynamicky,tedy chová se jinak v závislosti na čase.Jinak se zeď chová,když ty 2 mm nalepím zvenčí,jinak se bude chovat,když tapeta bude zevnitř.Ty uděláš aritmetický průměr?Bude tu hrát velikou roli i tepelná kapacita zdí.Slabá zeď a silná venkovní izolace se bude chovat jinak,než slabší izolace a silná zeď.Hraje tu roli i tepelný spád mezi jednotlivými vrstvami takového sendviče.
JABRAKA
Jabraka:
Samozřejmě že chladnutí zdi...její tepelná kapacita...atd. jsou časově závislé a těžko předvídatelné...nekonstantní děje.
Když se tapeta nalepí z jedné nebo druhé strany, rozdíl to bude, ale ne ve smyslu tepelného odporu stěny...spíše v poloze rosného
bodu a v rozdílných teplotách na rozhraní jednotlivých vrstev.
Je to samozřejmě na delší povídání, to víme oba..
Ale o to tady ani tak nejde...
Prostě jsem chtěl jen technicky osvětlit, pro se "tapetou" těžko zatepluje...
Na jiné poradně jsem našel odkaz na vnitřní zateplení - je to skelná vata napuštěná čímsi, aby pracovala s vlhkostí, výrobce to přímo doporučuje pro vnitřní zateplení. Ale pokud je bytovka vaše, šel bych do zateplení z vnějšku, a když nechcete přispět na "moje" zateplení, já nepřispěju na "vaší" střechu nebo odpady.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.