Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, vytápím chalupu samotíží. Systém je rozdělený do dvou větví. Ta první hřeje výborně, avšak ta druhá (delší s více radiátory) nestačí vytápět dva koncové rozměrově větší . Kotelna je malá a nemám kde dát oběhové čerpadlo. Co se stane, když vložím čerpadlo těsně před první radiátor druhé větve? Tam je jediné místo, kde mně nebude překážet. Je to asi 4 metry za rozdělením větví. Bude to mít vliv na celkové vytápění a neovlivní to druhou větev? Už jsem na ní zkoušel přiškrcovat kohouty radiátorů, ale na netopící radiatory to nemělo vliv. Děkuji za odpovědi.
Nějak se mi nechce věřit, že v kotelně nemáte 20cm volného místa na čerpadlo...
Tam totiž čerpadlo patří...co nejblíže zdroji tepla...
Jinam do systému čerpadlo nedávejte...co by to udělalo, nebo neudělalo, to by se muselo spočítat...
Ale nevýhod by bylo i tak dost...
Jinak čerpadlo se dává v dnešní době na teplou vodu,je na to stavěné a jak píše MC nikdy na větev,netopilo by to.
Je to tak, je tam velmi málo místa a navíc další problém, v kotelně je velmi silné potrubí. Neodhadnu to na couly, ale jejich průměr je kolem 6cm.
Silné potrubí nevadí...
Udělá se by-pass...a čerpadlo osadí do tohoto ochozu...a možnost topit v nouzi na samotíž zůstane zachována, co může být jedině k
užitku (alespoň občas).
A ten by-pass můžete udělat třeba 3m od kotle..prostě to čerpadlo osadit někde bokem..ale pořád blízko zdroji tepla..
V kotelně to se silným potrubím nepůjde, opravdu tam nemám možnost vývodu, když chci dát ještě mezi vývod kohout. Na teplou vodu by se místo našlo. Jinak jsem se teď díval, že by byla ještě možnost, dát ho na schodiště , těsně pod půdou. Tam mi vejdou i kohouty na přepojování na samotíže. Je to asi 4 m od kotle. Průměr trubky k čerpadlu asi musím zachovat, že?
Ještě jeden dodatek. Expan. nádobu mám na půdě a je svedena zrovna před ty dva radíátory, které málo topí. Topí jen do poloviny, spodní část je studená, hlavně u toho koncového.
Silná trubka se přeřízne,navaří se závity a přes šroubení čerpadlo.Žádný problém pro topenáře,pochopitelně to zredukuje,aby to vypadalo.
doplněno 09.02.12 11:03:Na tom kde je expanz nezáleží.
A tady prave muze byt ten problem, v otevrene expanzce se na stenach usazuje rez, ta se obcas odloupne, spadne na dno nadrze, obcas nejaky kousek zapadne do trubky, vedouci dolu do systemu a tam muze zanest to T a pak ta vetev muze spatne topit, uz sem to nekolikrat zazil a dokonce se to stalo i me doma. Tak sla expanzka do kytek a dal sem misto ni expanzomat a je pokoj.
doplněno 09.02.12 12:21:Radsi doplnim rez s vodnim kamenem.
Takže, když to shrnu. Navařím před a za hlavním uzávěrem zpátečky trubky slabšího průměru. Ty si zavedu do místa, které mi vyhovuje a osadím je čerpadlem s uzávěrem. Dosáhnu lepší cirkulaci a všechny radiátory by měli topit naplno. Moc děkuji za odpovědi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.