Nejste přihlášen/a.
Mám přez 50 let staré pendlovky. Jejich skříň je z tvrdého, tmavě hnědého dřevy (dub?) s matně lesklou povrchovou úpravou (možná šelak, nebo lihový lak). Barva dřeva je pravděpodobně přirozená, nevypadá to na mořidlo. Kdysi kdosi překryl tuto přirozenou barvu světlým fládrováním (syntetika nebo olej?). Jak šetrně odstranit nátěr, aniž bych poškodil původní povrch? Mechanické obroušení vzhledem ke členitosti povrchu je nereálné.
Sundat jen fládrování tak, aby tam zůstal původní šelak je podle mě neproveditelný. Louh bych moc nedopučoval, neb se pak může stát a s velkou pravděpodobností i stane, že poleví většina lepených spojů, neb lepidlo louh nepřežije. Zkusil bych nějaký rozpouštědlo a trpělivost. Hodně trpělivosti.
Po sundání by se to mohlo přelakovat, jistě by se sehnal i šelak.
Kdysi jsem se do toho pustil...Příííšerná práce.Právě pro tu členitost.Kamarád mi tenkrát dal nějaký odstraňovač starých nátěrů.Bohužel si nepamatuji značku.Byla to hrozná piplačka.Nanést,hned setřít atd..Já měl tu výhodu,že jsem vlastnil i pár skřínek bez strojku,tak jsem si to mohl vyzkoušet.Nakonec se povedlo ale byla to fuška.Dnes bych to už svěřil nějakému odborníkovi.Sežralo to moc času..
babkazovNa domácí použití bude asi vana s louhem nevhodná...
I když jsem ve svém,třicetiletém manželství občas uvažoval o jejím zřízení,někde ve sklepě..
Mohl bys použít na odstranění louh(hydroxid sodný)ale štětec by musel být z polyesteru,ani přírodní štětiny,ani polyamidy se nedají použít.Anebo nějaký starý štětec a pak vyhodit.
JABRAKA
Jenže to mi asi sežere i ten původní pololesklý nátěr, který těžko obnovím, když ani nevím, co to je. Jen je mi jasné, že to nebude nitrolak i když ho to vzdáleně připomíná. Žere louh šelak?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.