Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nechci měřáky tepla - co mi hrozí?

Od: plzenacka odpovědí: 29 změna:

Koupili jsme byt v bytovce, kde se spotřeba topení měří digi měřáky Techem. Podle mě je to nespravedlivé. Co se může stát, když ty měřáky naostro odmontuji - s tím, že hodlám platit poměrnou část celkové spotřeby (všechny byty mají stejnou výměru)?

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Vyhláška, o které se zmiňuje Lui má číslo 372/2001. Prostudujte si ji a zjistíte, že odmítnutí nebo dokonce demontáž měřidla se vám nemůže vyplatit. Ve vyhlášce jsou i příslušné koeficienty.

zakonyprolidi.cz/...

plzenacka
07.02.12 22:15
hodnocení

dekuji

des*
hodnocení

1x

Naopak,tyto měřáky se montují ,aby inspirovaly nájemníky k šetření.Pokud by byly nezákonné ,neprošlo by to u KÚ.Bez měření to provozovat zkrátka nesmíte.

lui*
hodnocení

1x

Já si nejsem jist, ale jestli se nepletu, tak na rozpočítávání výdajú za teplo existuje vyhláška, která přesně stanoví metodiku výpočtu. Myslím že polovička celkové spotřeby se rozpočítá podle měřidel, a druhá se rozpočítává podle plochy i se zohledněním polohy bytu - uvnitř domu nebi krajní byt..

jabraka*
hodnocení

1x

Plzeňačko,

To u vašeho domu neexistuje samospráva?Ta by právě měla řešit tyto problémy,Dnes bydlet v nezatepleném domě je nezodpovědnost majitelů bytů.Sami jste měli iniciovat zateplení,když běžela "Zelená úspora"a mohli jste dostat státní příspěvek.

Měřidlo nemůžete odmontovat,je to majetek někoho jiného.Správce by vám naúčtoval podle smlouvy s dodavatelem tepla maximální spotřebu,jaká je naměřena v domě.Tato hodnota je jen poměrná,základ tvoří společné měřidlo na patě domu,jednotlivé spotřeby bytú se podle toho rozpočítavají.Je tam také nějaký koeficient,který určuje poloha bytu(okrajové byty,podstřešní byty).

JABRAKA

plzenacka
hodnocení

Já si to neodsouhlasila a jsem nespokojená, sousedi kolem šetří a vzhledem k nevýhodnému položení bytu - vše zaplatíme my a stejně se neohřejeme. Ptám se na právní následky toho, když to demontuju a přinesu to na schůzi SVJ s tím, že s tím končím... Kdo mě může donutit mít nějaké měřáky na topení? Přece nemusím do vlastního bytu nikoho pouštět nebo se pletu?

des*

Správně,kdo není s vámi,je proti vám,kupte si pistol a postřílejte je.

doplněno 07.02.12 22:01:

Pozor!Toto není navádění k násilí,ani trestným činům.

plzenacka
hodnocení

doplneni prislo pozde :DDD ... pak bych byla v chladku a myslim, ze by tam stejne bylo tepleji nez tady v ty klendre :D

kolicek*
hodnocení

0x

Pokdu se jedna o druzstevni byt a druzstvo si odsouhlasilo pouzivani meraku (my mame take), tak s tim nenadelate nic. Stala jste se clenkou druzstva, byt neni vas, ale druzstva a vy jste povinna meraky pouzivat (dodrzovat narizeni schvalene druzstevniky a to i ty, ktere byly schvaleny predtim, nez jste se clenkou druzstva stala). Pokud byste to natvrdo odmontovala, ciste teoreticky byste mohla az o byt prijit, protoze by pocitam slo o hrube poruseni druzstevnich povinnosti, ale nejsem pravnik, takze bohuzel fundovanou odpoved vam na to nedam. Nicmene jsem se o tom bavil i nas s predsedou druzstva, ktery ma bohuzel byt asi jako vy, ze na tom vydelavaji byty okolo a on je "dotuje" a rikal, ze s tim bohuzel nelze delat nic, nez prekecat dost druzstevniku, aby narizeni zmenili, coz je samozrejme nerealne a on to vi.

plzenacka
hodnocení

byt mám v os. vlastnictví

plzenacka
hodnocení

a jen pro info - za stejnou vymeru bytu mam za lonsky byt protopeno vice jak dvojnasobek, co muj soused na patre, pritom mi tu teplota nepresahla 21 stupnu, dneska ani 20 a jedu naplno, tyto meraky jsou spavedlive v zateplenem dome, ale ne, kdyz Vam pul bytu tvori obvodova zed na SV nad sklepy a nevytapenymi mistnostmi

ladinpraha*
hodnocení

0x

Proč si někdo kupuje nevýhodně položený byt a navíc bez toho, aby si mohl předem zjistit způsob rozpočítávání plateb? Co je to nevýhodně položený byt?

hodnocení

0x

Co si pamatuju když jsem ještě bydlel v paneláku, tak nevýhodné položení bytu se v poměrovém měření zvýhodňovalo. Informujte se na to.

plzenacka
hodnocení

omlouvam se za spatnou formulaci - dům není zateplený...

zajímá mě ale, co se může stát, když ty měřáky prostě odmontuji a přijdu s tím návrhem, že budu platit poměrnou část -(oni na 90% souhlasit se změnou rozpočítání nebudou - pro ně je to výhodné - bohužel jsem byla tak blbá a nezjistila si předem, jak to tu s topením chodí až do důsledků).

medwed*
hodnocení

0x

Pokud odmontujes tak aby nikdo nic nepoznal porad i me jdu do toho taky nac zivit ty smejdy...Pridej foto rad si necham poradit jak na to...

plzenacka
hodnocení

jsi OT - neřeším tu, aby odmontování nikdo nepoznal, ale o snahu změnit způsob počítání protopených nákladů v mém bytě...

ladinpraha*

Taky jsme platili podle obytné plochy. Po prvním vyúčtování podle měřidel mi vraceli 15.000,-.

plzenacka
hodnocení

jj, verim, jenze v byte, ktery je obklopen v podstate obvodovymi zdmi je to prave naopak - tzn, ze protopime pres 22 tisic za 75m2 a nad 21stupnu tu teplota nikdy nejde... je to k vzteku

ladinpraha*

Jsem na konci baráku, v přízemí, jediný vytápěný byt je nade mnou.

plzenacka
hodnocení

v tom pripade jedine schudne reseni s vidinou tepla je se odstehovat :(

Netopit...

Nevím asi je to tím že bydlím v paneláku ale každému je jasné že byt u sklepa nehřeje ale teplo žere...

V zimě zase člověk nezdechne, něco za něco no...

Budtě v klidu já na vlastní oči viděl co v nultém bytě měli za nadělení když se ucpaa pod barákem odpadní trubka... jakýmsi způsobem se věci otočily a vše co spláchlo 7 pater hore vyteklo z hajzlíku na "nule" ... mohl i za to jakýsi podivný záchod z polska..

plzenacka
hodnocení

v plisni zit odmitam - to je dalsi nevyhoda tohoto bytu, takze bohuzel topit musim... nejradsi bych sem poridila krbovou vlozku a spolecnym topenim jen temperovala, jenze bohuzel neni komin... :(

Díra do okna jako by se nechumelilo..

buss
hodnocení

0x

1 zajděte si za tím, kdo je instaloval a provádí zůčtování, odměr dat z IRTN. Poloha bytu se zohledňuje v programu při výpočtu.
2 Zajděte za těmi co nahoře a domluvte se s nimi na odstranění, postup výpočtu je pak ve vyhlášce což vám rádi sdělíí.
3 předpokládám, že máte i TRV, jinak to nemá smysl, naučte se s ním zacházet.
4 co spatřujete nespravedlivého?
IRTN s TRV se dává, aby se ušetřilo a každý si platil svou! spotřebu, ne podílem. To bych zase nechtěl já. Mohu šetřit a ne hradit jiným.
Pokud nic neřeknete a odstraníte, IRTN to pozná.

nem*
hodnocení

0x

mám stejně velký byt se stejně nevýhodnou polohou (krom jedné stěny jsou 3 obvodové, podemnou částečně podsklepeno) - naštěstí mám vlastní topení a tak platím jen za sebe, ovšem stejnou částku za rok jako vy, dokud nezateplíme, nebude to lepší...

hodnocení

0x

Myslíte, že je to nespravedlivé? Vemte to z druhého pohledu. Proč by měli ostatní doplácet na to, že jste si Vy koupili špatně izolovaný byt. Oni Vás k tomu snad donutili? Představte si, že byste měli vlastní topení. To byste chtěli po sousedech, aby Vám na něj dopláceli?

doplněno 08.02.12 08:21:

Jiný příklad (čistě teoreticky): Máte doma kapající kohoutky a tím samozřejmě větší spotřebu vody, než soused. Budete po něm chtít doplatit rozdíl ve spotřebě?

Spravedlnost není ale černobílá. Není snad spravedlivé, že se všichni budou podílet na nákladech zateplení obvodových stěn, nebo opravách střechy? Přeci nejde aby krajní byty tvořily izolaci těm uvnitř, nebo aby nájemníkům z nižších pater bylo jedno že těm nahoře zatáká střechou. A je tedy spravedlivé než se udělá zateplení, že se o tyto ztráty v krajních bytech podělí i ostatní. To by jinak neměli žádnou motivaci skládat se na zateplení. Ve Vašem světě by v paneláku krajní byty zůstaly neobydlené, tedy nevytápěné. Což by dál pokračovalo neobydlením bytů vedle, až by nakonec celý panelák zůstal opuštěn.

pida007*
hodnocení

0x

Kdyz to vezmu ze selskeho rozumu, pokud jim odmontujete meraky a nebudete se s nimi bavit, oni Vam odpoji teplo. Tak si vyberte.

doplněno 08.02.12 08:32:

A pokud ne napari Vam takovou pokutu, ze se z toho ...

hodnocení

0x

Pokud jsou stěny Vašeho bytu nadměrně ochlazovány, tak jděte za tepelným technikem správy domu, který by Vám měl vyjednat správné koeficienty při rozúčtování tepla. Tím by měly klesnout Vaše náklady na odebrané a změřené teplo. Rozhodně nic nedemontujte, protože byste prodělala kalhotky:))

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]