Nejste přihlášen/a.
dobrý den ,po manželovi mi zůstaly dva domy,ten druhý jsme koupily na pronájem,mám na něj hypotéku,kterou budu splácet ještě deset let.ale pokrývá mi ji nájem.Ale,stojímpřed otázkou jestli prodat dům,ve kterém bydlím,doplatit hypotéku a nájem si nechat pro sebe,mohla bych se do toho domu nastěhovat,protože tam je ještě malý byt 2+1,který je samostatný a má i samostatný vchod ze dvora.Můj dům je pro mě velký a platím dost za energie.A taky se mi nechce platit hypotéku tak dlouho .Poradte co by jste udělaly vy
Nebaví mě starat se o dva domy,je to velká starost,vím,že teď ceny klesly,ale asi stejně nahoru nepůjdou.
A taky prosím,ještě jednu otázku,v domě je ještě jeden velký byt 5+1,ta jedna místnost je samostatná,myslely jsme s manželem,že to budem pronajímat jako pokoje,ale to se mi nějak nedaří,a jsou s tím nervy,přemýšlela jsem udělat z toho dva byty,protože tak velký byt by se asi špatně pronajímal.Je tam z chodby zvlášť vchod do dvou místností tak by to šlo.CHtěla bych znát váš názor,jak by jste to řešily vy děkuji.
Teď není moc dobrá doba na prodej nemovitostí. Ceny jsou dost nízko. Prodávají se jen domy v lepších lokalitách nebo pastoušky na rekonstrukci. Poku by jste nespěchala na prodej, možná by se časem někdo našel.
S tím stoprocentně souhlasím, ceny nemovitostí hodně poklesly. V současné době nabídka převyšuje poptávku a myslím, že se situace díky dražbám jen tak nezlepší. Ovšem držet tři ne zcela využité nemovitosti je snad ještě horší řešení. Náklady jsou jistě vysoké a nelze to praktikovat hodně dlouho. A i když by nebyl problém to financovat v této podobě (slušná finanční rezerva), bylo by mi líto "utopených" peněz. Ty bych použila na rekonstrukci domu s nebytovými prostorami a bydlením v přilehlé nemovitosti bych si navíc pohlídala pronajatý dům. Věřte, že je to docela potřeba. A jak naložíte s domem, ve kterém nyní bydlíte, to už je jenom na vás.
Záleží na to, v jaké lokalitě domy jsou. Pokud je dům, ve kterém bydlíte v atraktivní lokalitě na pronájem, tak bych ho neprodával, odstěhoval bych se do toho s hypotékou do 2+1 a ten velký bych rozdělil a pronajmul. Informujte se také, zda lze hypotéku předčasně doplatit. Lichváři to nemají rádi, přijdou o nestydaté úroky!
Dík za odpověď,můj dům je tedy spíš pro jednu rodinu,velký je spíš ten s hypotékou,takže asi rozdělit by šel težko,dole 4+1,nahoře dva pokoje,nápad to je dobrý,taky jsem o tom uvažovala,ale,zase se budu sama muset starat o dva baráky a solidní nájemníci najdete zěžko.
doplněno 07.02.12 17:50:Jinak hypotéku mám s roční fixací doplatit ji můžu.
Tak odpadá starost s dělením a zůstává jen starost sehnat solidní rodinu na pronájem celého domku. Doporučil bych cizince, ten je schopen platit i 30 - 40 tisíc Kč měsíčně. Můj přítel tak pronajímá celou vilku v Modřanech a je ve vatě)
Dobrý den!
V žádném případě neprodávat! Ten dům můžete prodat kdykoliv, ale teď to nedělejte. Mít vlastní dům a nezatížený je jistota o kterou se můžete opřít a také spolehnout. Má rada je tedy neprodávat. Můžete sehnat dobré podnájemníky, kteří se budou o dům starat a vy z nich něco vyinkasujete, oni budou spokojení za pěkný relativně levný podnájem a vy spokojená, že je dům zaopatřen. Jen je třeba si takové lidi proklepnout.. Rozhodně dům ponechat! Bizon
Solidně poradit s vašimi několika informacemi je dosti těžké. Já osobně jsem proti tomu, zbavovat se nemovitosti, pokud to není nutné z finančních důvodů. Ale - pro samotnou ženu je skutečně velmi náročné starat se o dva domy. Já sama jsem se okolo šedesátky rozhodla přestěhovat se z domku do vlastního bytu. Ale měla jsem celkem snadné rozhodování, protože do domku se přestěhovala vnučka s rodinou. A já jsem v pohodě a bez starostí. Takže záleží na tom, zda máte děti nebo vnoučata, které by se případně do domu přestěhovaly a převzaly i hypotéku. Jinak pro přilepšení k důchodu ve formě pronájmu úplně stačí jeden dům. V našem bytovém domě mimo mého bytu jsou ještě další tři menší byty. Nájemníky máme solidní, ovšem starostí je nad hlavu. A to je dům zcela rekonstruovaný, nově vybavený. Ale tu praskne voda (ventily nestojí za nic), nyní zase neodtéká odpad a to je pořád něco. Pokud to není nemovitost např. v Praze, nájmy nemůžete nasadit tak vysoko, aby to pokrylo náklady a ještě zbyl slušný zisk. V každém případě je potřeba zvážit technický stav u obou domů. A jestli to vše máte řešit sama, tak bych jednu nemovitost prodala, vyplatila hypotéku a získané finance navíc bych použila na splnění svých - třeba dosud nenaplněných snů. A nebo invesovat s ohledem na rodinu, jak jsem to udělala já. Zvažte svá pro a proti, ale je to opravdu starost pro jednu i když šikovnou ženu.
Asi jsem to všechno dost zamotala,prostě manžel zemřel před třemi roky a já zůstala v domě v kterém jsme spolu bydlely sama,ten druhý dům,jsme koupily na pronajímání,je v měm dole pronajatá menší restaurace,nahoře je byt 5+1, no a na dvoře byla veliká garáž,a z té manžel uděla,malý byt 2+1,ještě není zkolaudovaný,chtěly jsme ho pronajímat.Nahoře ten velký byt jsme chtěly pronajímat jako pokoje,jenže mě se to nedaří a mám to pořád prázdné,takže platím energie jako za tři baráky,protože v tom malém nedodělaném bytě už je zaveden plyn.Myslela jsem ,kdybych prodala důmco v něm bydlím doplatila hypotéku a nastěhovala se do toho malého bytu měla bych klid.
No a na hoře,ten velký byt ,kdybych rozdělila na dva měnší,nebo garsonky,tak bych to pronajala asi líp a byla bych ,a taky tady na mě pořád všechno padá.No a prostě nevím jak to jinak zvládnout.
Asi by to bylo řešení. Ještě bych zvažovala, jestli nebudou dělat binec návštěvníci restaurace na dvoře? Ale to by se asi dalo pořádně uzavřít. Také se možná budou hůř pronajímat byty nad restaurací. Ale pokud by se z toho udělaly dva menší byty, tak snad by to bylo lepší. To jsme udělali právě v našem domě - ze dvou velkých bytů se přestavěli na 2x 2+1 a 2x 2+1 menších rozměrů. Sice to bylo finančně náročné, ale bylo to dobré řešení. Hlavně je dobré zřídit pro každý byt samostatné vytápění. Ještě mne napadlo, zda nezkusit jednat s nájemcem restaurace o využití bytu nad restaurací. Za zkoušku nic nedáte. A potom bych ještě zvážila, zda by nebylo dobré nemovitost na dvoře zkolaudovat jako samostatný objekt k bydlení s číslem popisným. Samozřejmě s pozemkem a hlavně přístupovou cestou a také s přípojkami. Zkuste se pozeptat na stavebním úřadě. To pro případ, pokud byste třeba chtěla prodat i ten dům s restaurací. To mne tak jenom napadlo.
Dvůr je přístupný,samostatně,do restaurace je přístup za rohem s ulice a do bytu nahoře 4+1 je taky jeětě jeden samostatný vchod za rohem s ulice.
Já bych se v prvé řadě obrátila na svou rodinu, děti, rodiče a prodiskutovala to s nimi. Uvážila všechna pro a proti. Chápu docela dobře, že náklady jsou velké, ale snad na to nejste sama. Byla by snad škoda zbavovat se nemovitosti. Ale tady do toho nevidíme, tady můžeme dokonce i špatně poradit, protože nevíme a nemůžeme vědět všechno.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.