Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze běžně prodávat slivovicu?

Od: kjaneckova* odpovědí: 29 změna:

Můžu si dát normálně inzerát, že prodám slivovici? Nechala jsem si vypálit v oficiální pálenici, doklad mám, proč bych ji nemohla prodat? V různých diskusích čtu, že se nesmí, ale já nevím, proč? *nevi*

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Tyto diskuse jsou zbytečné. Podívejte se na inzeráty např na Bazoš.cz a uvidíte, že obavy jsou zbytečné. Kdyby to bylo tak o hubu, nebylo by tolik inzerátů na prodej slivovice .

aaaaaa*
další logik a právník. Podívej se na silnice, jedou všichni předpisově? Ne. Takže jezdit rychleji, předjíždět v zákazu je normální. Kolik krádeží, taky normál, když to jiní dělají.
dobrak*

áááááááááááááááá, Moralista a abstinent se dostavil? Kolega nad tebou má pravdu .(i bez příběhu v dopravě )

buss
hodnocení

0x

Proč? Protože je to přestupek! Také se tomu říká pěstitelské pálení, pro vlastní! potřebu. Nejste přece lihovar.
Kdo hledá, najde.

hodnocení

0x

Já bych to rozhlásil mezi příbuznejma a myslím si že ani nebudete potřebovat si dávat nějakej inzerát.*pivo*

hodnocení

0x

Když budete oba tedy jak kupující, tak prodávající...držet klapajznu...tak si ji klidně prodejte.

ahasver4*
hodnocení

0x

Řekl bych,že pokud nebudete inzerovat prodej tísíce litrů,že to asi bude jedno.Ale souhlas s tím,že dobrá slivovice inzerát nepotřebuje..:)

kjaneckova*
hodnocení

Víte, já nedám na řeči typu "jedna paní povídala", chtěla jsem vidět vysvětlení "černé na bílém". Pan Buss mě nakopl (s tím: kdo hledá, najde) no a já jsem to teda fakt našla. V zákoně o lihu, v § 4 - Ovocný destilát vyrobený pěstitelským pálením nesmí být předmětem prodeje. Zdravííím *placni*

Ano..to je samozřejmě pravda...

Ale asi jste nechtěla prodat 5000 l (třeba se ale pletu)...a za prodej 20 lahví Vás asi PČR nebo FÚ honit nebude..

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud je slivovice vyrobena ve státnhí,nebo družstevní pálenici,je ji možno dále prodat,protože je z ní už zaplacena daň z lihu(spotřební daň).Prodej není dovolen u pálenky,kterou si člověk vyrobí sám doma.Ale i tato domácí výroba je zákonem omezena.

JABRAKA

des*

Já vím o jiné pravdě než Jabraka.

1. Surovinami přípustnými pro pěstitelské pálení jsou ovoce, jakož i šťávy a odpady z jeho zpracování, a to v čerstvém i ve zkvašeném stavu, pokud neobsahují cizí cukernaté nebo jiné zkvasitelné příměsi.

2. Pěstitelská palírna vyrábí ovocný destilát výhradně pro pěstitele a ze surovin dodaných pěstitelem, přičemž suroviny pěstitelů se mísí dohromady na základě písemného souhlasu pěstitelů podle odstavce 4 písm. e).

3. Pěstitel je oprávněn si dát vyrobit v jednom výrobním období z vlastní dodané suroviny nejvýše 30 litrů etanolu zdaněného sazbou spotřební daně stanovené pro ovocné destiláty z pěstitelského pálení podle zvláštního zákona (§ 70 zákona č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních), a to i v případě, že se na vypěstování ovoce podílely osoby, které tvoří s pěstitelem domácnost (§ 115 zákona č. 40/1964 Sb., občanský zákoník). Výrobním obdobím je doba od 1. července běžného roku do 30. června roku bezprostředně následujícího.

4. Pěstitel je povinen splnit podmínky stanovené v odstavci 1 a v § 2 odst. 1 písm. o) zákona o lihu, tj. musí se jednat o fyzickou osobu, která na vlastním pozemku nebo na pozemku, který je oprávněna užívat z jiného právního důvodu, vypěstovala ovoce, popřípadě o její zaměstnance, kteří ovoce obdrželi ve formě naturálního plnění, a o tomto splnění předložit písemné prohlášení právnické nebo fyzické osobě provozující pěstitelskou palírnu, ve kterém musí být uvedeno

a) jméno a příjmení pěstitele, adresa trvalého bydliště a rodné číslo pěstitele ověřené podle průkazu totožnosti,

b) stvrzení podmínek stanovených v § 2 odst. 1 písm. o) zákona o lihu, přičemž vlastnictví pozemku se doloží uvedením katastrálního území a obce. Užívání pozemku z jiného důvodu se doloží specifikací právního vztahu. Získání ovoce formou naturálního plnění se doloží potvrzením zaměstnavatele (§ 13 zákona č. 1/1992 Sb., o mzdě, odměně za pracovní pohotovost a o průměrném výdělku),

c) stvrzení podmínek stanovených v odstavci 1,

d) v případě, že si pěstitel v tomtéž výrobním období nechal vyrobit destilát i v jiné pěstitelské palírně, uvede v prohlášení též množství takto vyrobeného destilátu v měřicích jednotkách, adresu a obchodní jméno pěstitelské palírny, která destilát vyrobila,

e) prohlášení o souhlasu se smícháváním vlastní suroviny se surovinami ostatních pěstitelů.

5. Ovocný destilát vyrobený pěstitelským pálením nesmí být předmětem prodeje.
jabraka*

Tento paragraf je ovšem myšlen jinak,nebo ho lze jinak pochopit,totiž že ten, kdo líh vyrábí,ho po zaplacení daně předá dodavateli ovoce(kvasu)a ten si s ním, už může volně nakládat.Ale asi by to chtělo vysvětlení advokáta.

JB

aaaaaa*
jo, to je takové české švejkovské vysvětlení
myslím, že je to jasné
5. Ovocný destilát vyrobený pěstitelským pálením nesmí být předmětem prodeje.
jo, můžu tvrdit, že je to dárek a že nevím odkud je, ale zda tomu někdo uvěří ...
cyril*

A jak je to v případě pálenice domácí?

aaaaaa*

jak domácí, jako ve sklepě, kůlně ...? To je zcela zakázáno a na valašsku dělají že ji nikdo nemá.

cyril*

Jak domácí? Asi stejně jako ta "státní" nebo "družstevní"! Ale dotaz byl pro Jabraku.. ;)

stirecek*

Na valašsku to oni opravdu jen tak dělají, ale jen před cizími. Každý policajt ví, ve ktrém domku je pálenice :) Kdo by měl zájem...cca 400Kč?!?!

dobrak*

Asi jako z marihuanou ,pěstovat ji můžeš ,ale nesmí tě chytit :)

arakain77*
hodnocení

0x

Prodávejte si co chcete.Určitě vás nikdo tahat po policajtech ani soudech nebude.Jen to moc nekřičte do světa.Já si udělal živnosťák v příbuzném oboru a mám klid.

stirecek*
hodnocení

0x

Kolik chcete za litr? Z čeho je a kolik má?

cyril*

"Z čeho je?" No nejčastěji bývá "slivovice" z vrbového proutí! ;)

No to není tak jisté, že ze sliv. Říká se slivovice a někdy je to "jen" jabčák *ee*

stirecek*

Cyrile někdo říká slivovice i když je z jablek, hrušek nebo těch žlutých trnek. Já už pálil i z mandarinek, třešní nebo režná nebo domácí borovička, vše má své pro a proti, borovička tehdá cca 20kč/litr + voda a dřevo :)

cyril*

To je právě to, že lidi toho nakecaj! ;)

kjaneckova*

Samo, že ze švestek, 52%, žádný cukr. A je luxusníííí, jen to do nás sklouzne *dril*. Úroda byla loni velká *tanec*

Za kolik litránek?.?.?

kjaneckova*
hodnocení

290,- za litr. A je fakt lahodná:).

arakain77*

Kůrňa.Tak levná?Kdyby chtěl někdo dražší,méně kvalitní,ať zajde někam do Hyp.marketu.

V každým případě se koupě vyplatí.Kdo řekne,že je drahá,dostane ode mne po čuni.

PS:Já určitě nekoupím.Z mých vlastních zásob bych mohl napustit bazén.

stirecek*

Za tu cenu je zadarmo, valašská si drží cenu výš. Taky nekoupím, bazén sice nemám, ale jedna a půl vany by byly.

Arakaine kdy budeš napouštět ten bazén? Koupel by se mi hodila a co odpiju stejně nepoznáš*smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma domácí palírna

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]