Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Postup při malování interiéru

Od: jana3181* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, chystám se vymalovat dětský pokoj, ale nevím, jak správně na to. Jde mi o to, že starou malbu oškrábu - je tam už hodně nátěru, praská. To snad zvládnu. Ale - strop bude bílý, části zdí také, ale třeba chci mít polovinu zelenou. A jak to udělat - mám vybílit nejdříve úplně celý pokoj a až pak natírat zelenou nebo tu zelenou natřít hned na tu oškrábanou zeď? Jak se to správně dělá? Díky za rady.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

3x

Ach,Jano,Jano!

Nejprve musíš sundat staré nátěry.Pomocí malířského válečku a horké vody stěny namoč(postupně po pruzích).Pak rovnou,širokou nerez škrabkou - špachtlí-škrabej změklou starou barvu dolů.Nezapomeň přikrýt podlahu,nejlepší jsou staré kartony z krabic(Kaufland).Pokud narazíš na nějaké nerovnosti,praskliny,díry,použij vyrovnávací stěrku(finál) a hladítkem nanes na stěnu a srovnej ji.Celé to nech zaschnout a stěnu přebruš brusnou síťkou,aby byla dokonale rovná.Kontroluj to zboku svítící lampou.Pak už můžeš celou stěnu natřít.

To jsem ale předběhl strop.ten se musí vymalovat první,tedy já jsem škrabání stropu vždy prováděl do široké krabice ,do které shazuji seškrabanou barvu,abych si pod nohama nenadělal.Když je vše seškrabáno a srovnáno,tak se vymaluje strop s přesahem na stěny.Použije se nástavec na váleček,teleskopická tyč.Natírá se lehce,netlačí se na váleček,vždy na namočení tři tahy jedním směrem a hned napříč také tři tahy.Strop začínáme u okna,jednotlivé čtverce překrýváme.Nesaháme dvakrát zbytečně na jedno místo,vše se opraví až nakonec,po zaschnutí malby.

Pokud chci natřít druhou stěnu jinou barvou,po dokonalém zaschnutí barvy zakryji spoj krepovou malířskou zakrývací páskou,jen zlehka přilepím a pak spoj štětcem namaluji.pak můžu pokračovat celou stěnu.

Tak nevím,zda to stačí,je to hodně práce,mít perfektně vymalováno,a rozhodně to nechce spěchat.

JABRAKA

hodnocení

2x

starou malbu důkladně ošrábejte, případné rýhy nebo luboké škrábance opravte např. akrylovým nebo jiným finálním tmelem nebo stěrkou, všechny zdi opatřete penetračním nátěrem - dle návodu, např.:

eshop-barvy.cz/...

a malujte. Kolorovaný nátěr můžete malovat přímo, ovšem vždy dodržujte návod na obalu.

Dělení barev na zdi provádějte pomocí krepové (malířské) lepící pásky.

doplněno 07.02.12 13:27:

Ještě je dobré po oškrabání zdi přebrousit brusnou mřížkou a důkladně očistit od prachu, například smetáčkem. Před škrabáním zdi zvlhčete třeba houbou, čím více, tím lépe.

jana3181*
hodnocení

Moc díky za radu, snad to zvládnu.

kratas*
hodnocení

0x

Dobrý den, v podstatě plně souhlasím s odpovědí uživatele JABRAKA.

Nicméně jeho odpověď bych doplnil vlastní zkušeností. Celý pokoj po odstranění původních maleb, přetmelení prasklin a spár, a oprášení drobných zbytků po broušení, nejprve celý napenetruji ( zpravidla použiji penetraci s přídavkem bílé barvy - musí se dát smýsit). Získáte tak soudržný podklad s nádechem bílé barvy. jednou vrstvou bílé barvy přemaluji celý pokoj a teprve potom postupuji finální malbou stropu( případně dalších stěn,které zůstanou bílé) a následně 2vrstvá malba odstíny.

důvod : bude-li pod odstínovou malbou bílý podklad, výsledný efekt odstínové barvy je jasnější a jednolitý.

V případě nejednotné barvy podkladu pod odstínovou malbou Vám mohou vznikat odstínové rozdíly.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]