Nejste přihlášen/a.
Ahoj rádcové,
bydlíme ve starším rodinném domku. Odpad z koupelny (vana i umyvadlo) vede zřejmě pod dvorkem (vzdálenost cca 2m) do kanálu uprostřed dvorku. A tady je kámen úrazu. Dnes přestala odtékat vana a voda z umyvadla teče do vany. Zřejmě je to někde "po cestě" zamrzlé. Jak se toho zbavit? Představa, že budeme 14 dní, než poleví mrazy, bez koupelny, mě skoro dovádí k šílenství. Ještě že záchod (zatím) funguje...
Děkuji za všechny rady...
doplněno 07.02.12 21:20: Tak hotovo - pomohlo to prolévání horkou slanou vodou. Díky všem
Kupte dvě kila soli a rozmíchejte v belíku s teplou vodou a postupně zalívejte odpady. mělo by to povolit
Jak se toho zbavit...
V prvé řadě tak, že se udělá kanalizace tak, aby nezamrzala...
Co ale teď že..
No zkusit teplou vodu...možná s příměsí soli...u samotné teplé vody by se stejně mohlo stát, že kus potrubí povolí...a pak to zase
zamrzne..Pokud tam dáte sůl, bude to ale stejně záležitost (dle délky zamrzlého potrubí) na delší čas.
Nebo zjistit kamerovou zkouškou (pokud to vůbec půjde) kde je kanalizace zamrzlá...a v jakém rozsahu, pokud to není
hluboko..kopat...a pak obnažené potrubí zahřát. Můžete se i zeptat na VAKu, jestli to jejich "krtek" není schopen pročistit..
Ale nezávidím Vám to...to tedy opravdu ne.
Bohužel, barák jsme kupovali před 4 lety a do té doby se nám to nestalo. Včera ještě vše fungovalo v pořádku Zkusím to prolévat tou solí a uvidíme...
Konkrétní provedení odpadu známé není, ale napadlo mne, že bývá někdy na odpadním potrubí (ve sklepě) přístupný čistící otvor. Kdyby se otevřel (pozor, voda která je nad jeho úrovní bude vytékat) mohla by se tudy nastrkat do potrubí hadice, kterou by se pak dala pouštět (stačí nalévat) teplá voda blíž k místu zámrzu, nešlo by to rychle, ale bylo by to účinnější než to jen nalévat nahoře. I tak by to ale pravděpodobně vyžadovalo postup několikrát, třeba po čtvrthodinách opakovat. Co se ale do potrubí napustí, to bude zase vytékat zpátky čistícím otvorem ven, než to (doufejme) rozmrzne.
doplněno 07.02.12 13:08:Jo, teď koukám že píšete že záchod zatím funguje... Tak to bude spíš zamrzlé někde v domě, je li odpadní potrubí společné.
Myslím, že potrubí to bude mít rozdílné. Vloni zamrzl pro změnu záchod, a koupelna fungovala normálně. Holt to vypadá na rozsáhlou letní rekonstrukci
Tak stejný problém řeším dnes s tím rozdílem, že mě nefunguje nic, ani umyvadlo, ani záchod = společný odpad. Musel jsem si kvůli tomu vzít dovolenou a od rána nahřívám odpadní potrubí ve sklepě. Problém je, že netušim, v kterym místě to přesně zamrzlo, tak ani nevim, kde to mám nahřívat. Jediný možný přístup do potrubí je od záchodu, ale protože je to plný vody, tak tam ani nemůžu nalít tu teplou se solí. Tak vůbec nevím co s tím, ale do zejtřka to potřebuju zprovoznit :-/
Tento problém mívám taky. Koupelna je v přístavku a odpad ústí asi 2,5m ode zdi do kanáku na dvoře. Řeším to tím, že na prostředku rozdělám oheň a polínka přikládám tak dlouho, až to povolí. (oheň se snažím roztáhnout do šířky nad odpadem) Většinou to po třech hodinách topení povolí. Na závěr nasypu do odpadu krtka a proleju horkou vodou.
no pokud odpad nemá spád a prutok a není v zámrzné hloubce tak se v těchto mrazech nedá divit,nam to také dělalo ,po výměně ze septiku a cističku ,tlakovou mám po problému,nikde nic nestojí a voda má odtok a spád,potrubí jsem preventivne obložil zbytky pur pěny z panelů a zasypal a je klid ,bohužel jsem také nemoh jít do extrémní hlouky cca 70cm,jinak jsme to taky řešily slaným roztokem
Zdravím, máme stejný problém, ale bohužel to máme s těmi zařízení opačně, vana i umyvadlo je bez problémů, ale zamrzlo nám WC.. horká voda ani sůl ani obojí dohromady nám dosud nepomohlo. Potrubí nám vede podkrovím, kde to pravděpodobně zamrzlo, protože nikde jinde to není tolik mrazu vystavené. Bohužel je k tomu dost těžký přístup, vlastně jen v jednom místě.. v ohybu odkud už vede roura přímo do žumpy. Snad to trochu povolí, ale kdyby měl někdo nějakou radu jak s tímhle problémem naložit, tak budu jen rád. Díky
kdyby měl někdo nějakou radu jak s tímhle problémem naložit, tak budu jen rád. Díky
Jednoduše tak, že tyto věci se mají řešit při projektování stavby...a ne až při prvním průšvihu...
Prostě až to povolí...a bude jaro...instalujete na inkriminovaný úsek potrubí samoregulovatelný topný drát...obalíte potrubí izolací...a
další zimu bude po problému.
Potrubí ani vodovodní, ani odpadní se samozřejmě místem kde je mráz vést nesmí, a pokud ano, pak se musí učinit příslušná
technická opatření. Projektant to samozřejmě ví (nebo má vědět), a pokud jste stavěl sám...
Snad se poučíte pro příště...
no tak zamrznuti záchodu potkalo i nás.umyvadla,vana a kuchyň je vedena jinam než záchod. Ten je veden na dvorek a tam to někde zamrzlo.Včera tu byla i firma na čištění a zkusila to protlačit a bohužel. Nacpali tam 7 metru pružiny a víc to nešlo,Takže skončili asi 2 metry od vyustění kanálku na dvoře. Z druhé strany zkusili tlakem vody a taky nic,voda šla zpět. Tak mi nezbyde nic jiného než začít kopat. No dopiju kávu a jdu na to
Tak pokud mas pristup hadici do toho kanalku zespodu, tak tam strc hadici z tekouci vodou zespodu az k tomu zamrzlymu mistu a nech ji pustenou, ta voda ti to bude odspodu rozmrazovat a rovnou bude odtekat. Tohle ti mohli udelat pri tom tlakovem cisteni a mel si to mozna uz hotovy.
no ted sem se od tam vratil.Pristup tam je,ale jak sem tak pozoroval zem,tak v mistě kam až zespodu dosahne hadice, asi 3 m je zem mírně zvedlá. Tak doufám že to tam neprasklo. sundal jsem jen taktak dlažbu,a zkoušel kopnout do země a ani boha. to tak zbiječku.
S tou tekouci vodou to můžu zkusit, ale pustím tam jen vodu ze studny a ta je studena
S tou tekouci vodou to můžu zkusit, ale pustím tam jen vodu ze studny a ta je studena
Studená sice je, ale pořád má třeba +5stC...
ještě jsem pro jistotu nasypal do trubky ze zachodu sul co mam na posyp silnic,tak uvidíme kdy se protlačí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.