Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Daň z pronájmu bytu

Od: najemce odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,

jsem v pronájmu v bytě za 13000Kč a v tom jsou obsažené 5000 skutečné náklady. Rád bych věděl, kolik je daň z příjmu pro majitele bytu, který jej pronajímá 4 roky a neplatí daně.

Jde o to, že mě zítra chce vyhodit z bytu. Nu, a já potřebuji alespoň dva týdny na nalezení nového bydlení. Proto chci nějaký argumet, ať zítra neskončím na ulici...

Děkuji.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

erbea*
hodnocení

1x

No, já pronajímám 2-pokojový byt za 3.500 Kč měsíčně a doposud, i když jsem byla zaměstnána jsem právě z tohoto důvodu podávala daňové přiznání sama jako fyz. osoba - na výpočet zákl. daně z nájmu je zvláštní příloha. No a teď jsem v důchodu, takže si myslím, že budu danit následovně: součet částek za čistý nájem (bez plateb za služby) - 30% (náklady) = daňový základ, z toho daň 15%. V mém případě: 3 500 x 12 = 42 000 - 12 600 = 29 400, 15% = 4 410 Kč daň.

A jinak - nikdy bych nepronajímala byt bez řádné smlouvy, ve které jsou kromě jiného zakotvené i podmínky ukončení nájmu, které musí být v souladu s obč. zák. Takže - v žádném případě nemohu nikoho ze dne na den "vyhodit z bytu", a to bohužel i v případě, že mi nájem neplatí. Jelikož nemám v tomto směru úplně nejlepší zkušenosti, nepronajímám také byt bez kauce, která se vrací, resp. vyúčtováva po ukončení náj. vztahu. Pokud jste podobnou smlouvu neuzavřeli - divím se jak Vám tak i pronajímateli.

doplněno 06.02.12 23:47:

Ještě k automatickému prodloužení náj. smlouvy uzavřené na dobu určitou - např. 1 rok. Mám za to, že i to musí být ve smlouvě ošetřeno (i já to mám) a to tak, že je např. uvedeno, že pokud ani jeden ze zúč. 2 (3) měsíce před vypršením sjednané lhůty písemně nesdělí druhé straně úmysl náj. vztah ukončit, náj. smlouva se automaticky prodlužuje za stejných podmínek o další rok.

uska*

V mém případě: 3 500 x 12 = 42 000 - 12 600 = 29 400, 15% = 4 410 Kč daň.

Žádnou daň nebudete platit neboť i jako důchodce máte nárok na odpočitatelnou položku a tím budete v mínusu.

japr*

Přehlédla jsem,že už to bylo napsáno..

japr*

Myslím,že si můžete odečíst ze základu ještě slevu na poplatníka...

uska*
hodnocení

0x

Pokud nemá další zdanitelný příjem, tak z této částky nezaplatí nic. Pokud má další zdanitelný přjem, tak příjmy se sčítají a vy se to stejně nedozvíte. Tudy cesta nevede. Jako argument máte mít smlouvu, kde by byla vyjádřena výpovědní lhůty z bytu.

najemce
hodnocení

Když mu tedy nezaplatím nájem tohoto měsíce (smlouva je od 1.12.2009 na rok, automaticky se neprodlužuje?), tak se vlastně nic neděje.

Jaká je zdanitelá část, kdy mu platím měsíčně 13000Kč a náklady jsou 5000Kč?

Otázka nezní, kolik zaplatí, ale zdali podal daňové přiznání, jak je podle zákona povinen, pokud pronajímá byt.

dobrak*
hodnocení

0x

Řekl bych mu na férovku ,že pokud mi nedá ještě měsíc na pohledání nového ubytování ,že ho napráším na bernáku .Samozřejmě že bych ten měsíc zaplatil .

lui*
hodnocení

0x

On Vás smí vyhodit z bytu pouze za podmínek striktně daných v OZ. Nebo Vám snad končí smlouva na dobu určitou?

uska*

Nájemce měl smlouvu na rok a to od 1.12.2009. To znamená, že mu skončila 1.12.2010 a nyní je rok 2012. Takže asi žádná smlouva na rok 2012 není a nebo se pletu?

doplněno 07.02.12 00:05:

omlouvám se za nepřesnost - nejsem sběhlá v prodlužování smluv

pt®
hodnocení

0x

I když byla smlouva na rok a nedošlo k ukončení nájemního bydlení, tak se smlouva automaticky prodlužuje ne neurčito s výpovědní lhůtou tři měsíce. Pokud není změna. Počtěte si v odkazech.

pravnik.cz/...

pravnik.cz/...

najemnce
hodnocení

0x

Děkuji všem za vyjádření k položené otázce, obzvlášť děkuji erbee (tak jsem jeho daňový nedoplatek vypočítal na 40320 Kč + penále).

Jelikož jde o bachaře, tedy státního zaměstnance, pokud pohrozím nahlášením na finančák daňový delikt, byl by muset být odejit ze zaměstnání a ještě tratit na penězích.

cyril*

Tak to máte dobrý. Až se dostanete do lochu, tak tam budete mít prima protekci. ;)

uska*

Jen malý dotaz - jak víte, že z pronájmu nepodal daňové přiznání? Pokud neděláte na berňáku, tak k informacím nemáte přístup.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]