Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
jsem v pronájmu v bytě za 13000Kč a v tom jsou obsažené 5000 skutečné náklady. Rád bych věděl, kolik je daň z příjmu pro majitele bytu, který jej pronajímá 4 roky a neplatí daně.
Jde o to, že mě zítra chce vyhodit z bytu. Nu, a já potřebuji alespoň dva týdny na nalezení nového bydlení. Proto chci nějaký argumet, ať zítra neskončím na ulici...
Děkuji.
No, já pronajímám 2-pokojový byt za 3.500 Kč měsíčně a doposud, i když jsem byla zaměstnána jsem právě z tohoto důvodu podávala daňové přiznání sama jako fyz. osoba - na výpočet zákl. daně z nájmu je zvláštní příloha. No a teď jsem v důchodu, takže si myslím, že budu danit následovně: součet částek za čistý nájem (bez plateb za služby) - 30% (náklady) = daňový základ, z toho daň 15%. V mém případě: 3 500 x 12 = 42 000 - 12 600 = 29 400, 15% = 4 410 Kč daň.
A jinak - nikdy bych nepronajímala byt bez řádné smlouvy, ve které jsou kromě jiného zakotvené i podmínky ukončení nájmu, které musí být v souladu s obč. zák. Takže - v žádném případě nemohu nikoho ze dne na den "vyhodit z bytu", a to bohužel i v případě, že mi nájem neplatí. Jelikož nemám v tomto směru úplně nejlepší zkušenosti, nepronajímám také byt bez kauce, která se vrací, resp. vyúčtováva po ukončení náj. vztahu. Pokud jste podobnou smlouvu neuzavřeli - divím se jak Vám tak i pronajímateli.
doplněno 06.02.12 23:47:Ještě k automatickému prodloužení náj. smlouvy uzavřené na dobu určitou - např. 1 rok. Mám za to, že i to musí být ve smlouvě ošetřeno (i já to mám) a to tak, že je např. uvedeno, že pokud ani jeden ze zúč. 2 (3) měsíce před vypršením sjednané lhůty písemně nesdělí druhé straně úmysl náj. vztah ukončit, náj. smlouva se automaticky prodlužuje za stejných podmínek o další rok.
Pokud nemá další zdanitelný příjem, tak z této částky nezaplatí nic. Pokud má další zdanitelný přjem, tak příjmy se sčítají a vy se to stejně nedozvíte. Tudy cesta nevede. Jako argument máte mít smlouvu, kde by byla vyjádřena výpovědní lhůty z bytu.
Když mu tedy nezaplatím nájem tohoto měsíce (smlouva je od 1.12.2009 na rok, automaticky se neprodlužuje?), tak se vlastně nic neděje.
Jaká je zdanitelá část, kdy mu platím měsíčně 13000Kč a náklady jsou 5000Kč?
On Vás smí vyhodit z bytu pouze za podmínek striktně daných v OZ. Nebo Vám snad končí smlouva na dobu určitou?
I když byla smlouva na rok a nedošlo k ukončení nájemního bydlení, tak se smlouva automaticky prodlužuje ne neurčito s výpovědní lhůtou tři měsíce. Pokud není změna. Počtěte si v odkazech.
Děkuji všem za vyjádření k položené otázce, obzvlášť děkuji erbee (tak jsem jeho daňový nedoplatek vypočítal na 40320 Kč + penále).
Jelikož jde o bachaře, tedy státního zaměstnance, pokud pohrozím nahlášením na finančák daňový delikt, byl by muset být odejit ze zaměstnání a ještě tratit na penězích.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.