Nejste přihlášen/a.
Vlastním starší chalupu postavenou z kamene. Mám problém s orošenými okny a vlhkostí vysráženou nad okny a v rozích. Okna mám dřevěná bez těsnění, takže větrají i neotevřená. Vím, že je nutné topit a větrat, ale větrat přez den nemohu, protože okna jsou k frekventované silnici, takže větrání odbývám ráno a večer. Je nějaké jiné řešení jak problémy trošičku omezit. Zakoupil jsem si kvalitní odvlhčovač za několik tisíc, ale nemohu jej nechat běžet celý den a problém na uvedených místech stejně asi zůstane. Jak je to s větráním, když je venkovní vlhkost vyšší nežli vnitřní. Nezvíším jí když vyvětrám? Díky za rady
doplněno 05.02.12 17:47:A jak si poradit s vysráženou vlhkostí nad okny, která je dosti nevzhledná? Jak jsem již uvedl mám okna bez těsnění a utěsnění oken by přece vedlo k ještě větším problémům.
doplněno 05.02.12 17:49:A co infra topení, které ůdajně ohřívá nejprve stěny a předměty. Pomohlo by s vlhkostí vysráženou na zdi?
jj problém rosný bod. Se stoupající teplotou klesá nasycení roztoku a naopak, s klesající teplotu stoupá nasycení roztoku, až se některá složka vysráží. Studená okna vám dělají to samé, co vychlazená pivní láhev vytažená z ledničky. Okamžitě se na nich začne srážet vodní pára a okna se orosí.
co s tím? Okna a stěny kolem oken nesmí být na vnitřní studené. Je potřeba zabránit tomu, aby kolem oken táhlo, okna nesmí podfukovat. Podle mě je jediná možnost, okna dobře utěsnit. Ohřívat je infra zářičem je provizorní řešení a větrání vám asi moc nepomůže.
No řešení tepelných mostů je asi jediný - zateplit. a větší vlhkost venkovní než vnitřní v zimě neřešte, jde o vlhkost relativní - tj. poměr mezi množstvím vody,která ve vzduchu je, a množstvím vody, která se do něj při určité teplotě vejde. čím je teplota vzduchu vyšší, tím je vyšší i množství vody, které se do toho vzduchu vejde. jen pro příklad - venku je deset pod nulou, rel. vlhkost 90%: ve vzduchu je dejme tomu 90g vody, a do takhle studenýho vzduchu by se vešlo 100g - tzn.rel. vlhkost 90%. tenhle vzduch pustím dovnitř, kde mám třeba 20 stupňů, je v něm pořád 90 g vody, ale při týhle teplotě ten vzduch pojme třeba 200 g vody - tzn relativní vlhkost je 45%. ty čísla berte jen jako pomůcku pro pochopení jak to funguje, přesný hodnoty fakt netuším. z toho vyplývá, že větrání v zimě snižuje relativní vlhkost uvnitř, i kdyby venku byla rel. vlhkost větší. Váš problém s rosením je spíš způsobený opravdu těmi tepelnými mosty - někde prostě povrchová teplota klesá pod rosný bod a tam se pak vodní pára vysráží. pokud nezvýšíte povrchovou teplotu těch míst, nic moc dalšího se dělat nedá, nějaká vlhkost tam bude vždycky. tím topením a větráním to jde tak max. trochu omezit..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.