Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
snažil jsem se pěkně řezat dřevotřískovou desku viz obrázek. Řezal jsem ji přímočarou pilou a na desce se m i udělaly odrypky
Nevíte někdo kde byla chyba? Jak takovouto desku řezat aby byla bez odrypků? Čím ji řežou stolaři?
Děkuji
Přímočarkou to je předem odsouzeno k neúspěchu. V domácích podmínkách se formátka těžko sežene, takže nejlíp maflem s co nejjemněším zubem, přelepit předem ještě místo řezu lepící páskou a pak řezat pomalu podle pravítka. Ono to nikdy nebude jako z formátky, ale bude to rizhodně lepší než co je na fotce.
stolaři to řežou na formátovací pile s předřezem. přímočorou pilo lepších výsledků těžko dosáhnete.
kotoučová pila, kotouč s co nejvíce zuby, samozřejmě ostrý. řez podle pravítka, nastavit co nejmenší prořez a vrchní stranu řezu přelepit páskou. tak dosáhnete nejlepšího řezu. v rámci možností...
doplněno 04.02.12 20:15:jenyku, píšete rychleji...
Už jsem se s tímto problémem v praxi setkal a v domácích podmínkách se dá řezat jedíně pilovým kotoučem s trapezovým zubem.
mikulastik.cz/...,Nevěř kutilům s jemným maflem.Cirkulárka s předřezem (tu doma na koleně nevyrobíš) je profesionální řešení ,ale trapez to v domácích podmínkách zvládne. mirekmirek340
mirku, skoro se vším souhlasím, až na tu formátovku.
Pokud chcete vidět dvě formátovky samo domu, přijeďte na chaloupku. Jedna velká na velké desky, a jedna malá, na police, dvířka, příčky, šuplata...
doplněno 03.04.12 18:04:omlouvám se za reakci na starý příspěvek, nějak mě to uteklo...
Ano Milane, není to práce na jedno odpoledne udělat si doma formátku s předřezem, ale pár takových formátek znám. Sice se ani na jedný neuřízne celá deska lamina po dýlce, ale kdy je takovej dlouhej kus potřeba, že?
Jenyku, jasně, ten kdo si udělá pilu s předřezem a pojezdem, ví proč si to dělá a jak velké desky bude řezat. 207x285 to je plachta, na kterou musí být dva...
Dovolím si podotknout, že je o deset čísel kratší, ale to nic nemění na věci, že to je aspoň dvoumužná záležitost.
Jenyku, že to jste vy, , tak jsem se upsal, jako vy, nebo se bavíme o jiných deskách..
Jsou i menší...
s Vámi se rád bavím...
snad i on line...někdy..
Milane já měl na mysli klasický lamino na dřevotřísce a ne na MDF. Ale nebudeme se přece dohadovat kvůli několika centimetrům, které jsou stejně každou chvíli nějak jinak. Neboť za svoji kariéru pamatuji několik formátů desek. Nebudu je zde všechny vypisovat, neb by to bylo na dlouho.
Jde o to, že tu desku ať je dlouhá jak chce, jeden neunese.
Někdy on line...proč ne.
Jenyku, neberu to jako dohadování, ani to, zdali má větší pravdu... jen pro pobavení, páč s vámu se to dobře "dohaduje" bez nadávání a zloby...
To nejsou jen rozměry lamino desek, to se jedná o všechno. proč se hádat a zlobit se na sebe, to k ničemu nevede. Každej máme svoji pravdu, tak proč se kvůli tomu zlobit, že?
Budu asi muset někdy zase pustit ICQ a hledat...
Když už to řežete přímočarkou, tak to řežte z rubové strany. Pak budete mít tady to okousané z druhé strany a lícová bude o dost lepší. Zhoršilo vám to taky to , že je ta lícová strany lakovaná.
doma se to taky dá vyřešit tak,že čáru kde chcete řezat,tak jakoby naříznete rýsovací jehlou dle pravítka ( když ji nemáte,lze použít i do špičky zbroušený křížový vrut do dřeva-je taky z tvrdého materiálu).Laminátový povrch se pěkně naruší a neštípe se.Potom lze řezat lamino i normální přímočarou pilkou.Samozřejmně musíte mít jemné zuby a na strojku nastavit co nejmenší předkus. Nebo jestli chcete,můžete řezat tak jak vám radí kolegové pohledovou stranou dolů,ale je nebepečí,že pilka trochu podřízne a až lamino otočíte,řez bude křivý.Nebo lze řezat normálně přímočarkou,ale pilový plátek musí mít obrácené zuby,to znamená,že se to vylamuje dole.M.
použijte pilový list s obrácenými zuby, pak bude lícová strana čistá a ten fujtajbl Vám zůstane na té druhé.
Jelikož se z fotky nepozná která strana je pravá, (truhláři ví co myslím) tak je úplně šumák z který strany to bude oštípaný, jestli odshora nebo odspoda. Nic to ovšem nemění na skutečnosti, že přímočarkou to rovně neuřízne ani pánbůh.
doplněno 04.02.12 23:12:Jinak na lamino bez předřezu jakž takž funguje toto, ale předřezu se to samozřejmě nevyrovná. Je to asi maximum pro domácí použití.
Metoda pro menší projekty. Do kraje plátu starší strojní pily jsem si bruskou vybrousil zub. Tím zubem jsem podle pravítka vyškrábl do lamina drážku cca 2 mm. Chce to trochu síly ale jde to a lamino se neštípe. Okraj řezu jsem z obou stran podlepil lepící páskou. Pravítko jsem posunul tak aby plátek přímočaré pily nezasáhnul lamino, ale jenom proříznotou část. Plátek do přímočaré pily musí být s jemným obráceným zubem (třísku odebírá při pohybu dolů). Ještě jednu fintu, kterou použil kamarád. Potřeboval vyříznout odskočení do pracovní desky. Narýsoval si linku řezu, tu přelepil třemi vrstvami průhledné lepící pásky, těsně k lince řezu přitáhl svěrkami pravítko a podle pravítka to uříznul flexou s kotoučem na řezání železa. Výsledek výborný.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.