Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kotel vs krb

Od: rencek8 odpovědí: 6 změna:

Zdravím, mám takovou hypotetickou otázku...;). Máme starý domek z roku 1929, první myšlenka byla ta, že to bude jen provizorní bydlení na chvíli tudíž se veškeré nutné úpravy dělali s touhle myšlenkou...

Rozhodli jsme se, že ale tu zůstaneme na trvalo a domek opravíme řádně. Zatím zde topíme krbem a vzduchovými rozvody... Jenže je u tohodle domu velká tepelná ztráta, tudíž dokud se topí teplota je naprosto ok..jenže jak se přestane teplota spadne klidně na 14-16stupňů. Samozřejmě víme, že budeme muset tepelným ztrátám zamezit... Ale mě pořád vrtá v hlavě, zda i přes zateplení, odizolování apod..bude ten krb schopen vytopit dům na tak aby ten dům neztratil tak razantně teplotu...

Chápu, že to zní debilně...když nebude tepelná ztráta je jedno čím se topí, ale já si stejně tak nějak myslím, že kotel bude pro starý domek ač ,,opravený´´ lepší..

Tak snad jste můj dotaz pochopili a díky za názory...

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jendax
hodnocení

0x

U kotle máte vyhodu většího topeniště - to znamená delší dobu hoření .Vcelku vám tam nevadí dehtovaní a když to přidusíte , tak vám vydrží do rana. Takže máte stálé pomalé teplo - komfort .U krbové vložky by se vám to nelíbilo.Proto jsou takové problémy s čištěním skel ,kdy lidi shanějí ruzná čistidla na zadehtovaná dvířka.Samozřejmě se prodávají topeniště testovaná na pomalé hoření a tam ty problemy nejsou , ale prodejci tady o tom nic neví a každy vám bude tvrdit že máte přikladat každe 2 hodiny jinak to dělate špatně *smich*.Takže pokud mate místnost na kotel + FINANCE na komín a rozvody já bych šel do kotle.Samozřejmě až takzvaně ,kdy už tam budete trvale bydlet . Aby vám nezamrzly rozvody!

jendax

A ještě máte TUV z kotle.Takže pokud máte v rodině kačeny tak je to jasné .

aaaaaa*
a ještě nemá kotelnu v obyváku

figurek*
hodnocení

0x

nevýhoda krbů je ta, že do krbů a z krbů vždycky vede velká díra. Obávám se, že zateplování vám moc nepomůže, protože vám domek prochládá zevnitř. I když přestanete v krbu topit, vzduch v komíně proudí dál až do vyrovnání teplot nahoře na komíně a dole pod komínem. Z tohoto pohledu jsou mnohem lepší krbová kamna. Berou vzduch zvenku a ne z vytápěné místnosti. Kotel a ústřední topení je samozřejmě ještě lepší varianta, zvláště pak pro ty, co mají malé dětičky.

rencek8
hodnocení

zeptám se trochu blbě... i kdyby jsme měli ke krbu teplovodnní výměník s radiátory tak si taky asi moc nepomůžeme, že...?

zásadně bych šel do kotle,taky jsem uvažoval o krbu s výměníkem a nakonec vyhrál kotel,nelituju,zaprvé netaháte bordel do místností,prach saze,popílek,za druhé nejste odkázán jen na dřevo,v kotli spálíte i uhlí,osobně bych šel do automatu,já to tak vyřešil,a spokojenost,spaluji uhlí ořech2,mohu i pelety,a dřevo do 50cm,a kotel má učinost 85-91% dle paliva,a obsluha minimální,a všude teplo a na barák 300m2 vystačím s 20tis na rok,a je také starý

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]