Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám problém se zápachem z odpadu v novém (3 roky) sprchovém koutě. Bydlíme v paneláku (1. patro). Před rokem byl zápach stejný, instalatér nám řekl, že je vyschlý sifon. Napustila jsem vodu a zápach zmizel. (Koupelna se nepoužívá, jen pro hosty). Už 2 dny se tam znovu objevil zápach, napouštím vodu do odpadu co to dá a zápach nemizí. Nalila jsem i savo a nic. V koupelničce je i záchod a umyvadlo, tyto se používají. Nevíte někdo radu? Díky
tergo,
někde chybí "vodní klapka" v odpadu musí být voda, aby zabránila prostupu vzduchu s kanálu. Většinou je to sifon. Zkuste:
zašpuntovat sprchovou vaničku a napustit jí 0,5cm vody nad špunt, to samé o u umyvadla. Přelepit přepad u umyvadla, pokud to nepomůže, volat instalaterá, že netěsní někde trubka. Páč nevidím jinou možnost.
Já vidím ještě jednu možnost, tedy mimo ten fakt, že u neobývaných bytů zápachové uzávěrky časem vyschnou..a pak odpad pochopitelně propouští nelibé pachy z kanalizace.
Může být nevhodně zapojené šikné připojovací potrubí..a při průtoku vody potrubím dochází k podtlaku a odsávání vody ze sifonů. Stačí nevhodný úhel na odbočce..a voda z umyvadla může způsobovat podtlak v sifonu sprchové vaničky. Řešení nemusí být nijak složité, ale nevím přesně jak to máte zapojené..a tak není možné určit chybné místo..
Šlo by to i na místě vyzkoušet..a případne u toho zařizovacího předmětu který to způsobuje (tedy možná, protože to je jen můj odhad, který nemusí být správný) lze osadit přisávací ventil, který by problém mohl vyřešit.
není na škodu sifony občas vyčistit, chce to ale něco silnějšího, než savo. Já to dělám louhem. Odpady nejdříve proliju horkou vodou, pak nasypu jeden vršek louhu a opatrně louh zaliju, aby zůstal v sifonu. Nějakou čtrvrthodinu ho tam nechám a pak znovu horkou vodou spláchnu pryč. Ale pozor. Opatrnosti ale není nikdy dost, protože jak se louh ocitne v horké vodě, pak z odpadu občas prskne a to rovnou nahoru, do dost velké výšky. Takže, nezapomeňte si nasadit brejle a při zalévání louhu se dívejte pěkně z boku a z dálky co ruka dovolí, jedním očkem přes hranu umyvadla nebo vany.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.