Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cena nájmu v Praze 19000 Kč vysoká či nízká?

Od: jonatanus odpovědí: 2 změna:

Zajímá mne takové téma - byt s nájemným 19000 Kč (bez záloh), plocha bytu 110 m2, činžovní dům v Praze na Vinohradech, 5 minut pěšky od metra (nám. Jiřího z Poděbrad), v bytě 3 pokoje, hala (tj. fakticky 4 pokoje), chodba, kuchyně a malý pokojík za kuchyní (za I. republiky v něm prý bydlely služky), koupelna, 2 záchody, komora.

V přepočtu na 1 m2 cena vychází na 173 Kč.

Byt je nevybavený (ani nábytek, ani el.spotřebiče) a již trochu opotřebovaný - po přistěhování je nutné byt kompletně vymalovat (malování odhaduji na 15-20 tisíc Kč), umýt zašlou špínu na oknech a okolo radiátorů (nikdo v bytě snad 10 let neuklízel *sok* , parkety jsou taky trochu starší, okrajové lišty bude nutné určitě vyměnit (podlahu samozřejmě měnit nebudu). V kuchyni a v koupelně bude třeba vyměnit baterie, protože dlouho trvá, než nateče teplá voda, směšovač asi už nepracuje, jak má); záchod trochu blbne. Čili do drobných oprav bude třeba něco málo investovat (počítám 20 tisíc Kč). Osobně bych i vyměnil kuchyňskou linku, ale do toho už asi nepůjdu. Elektrický sporák funguje bezvadně.

Jedna velká nevýhoda - při dnešních mrazech jsem si všiml úniku tepla přes okna, dům asi bude energeticky náročný a lze očekávat nedoplatky za teplo. Ve vstupní chodbě, která není vytápěná, je velká zima, přes vstupní dveře táhne do bytu.

Při výše popsaném, jeví se vám nájemné 173 Kč na 1 m2 jako vysoké, nízké či přiměřené? Měl bych s majitelem o výši nájemného ještě vyjednávat, nebo na výhodnou nabídku kývnout?

Nájemní smlouva může být na XX let, majitel činžáku byty pronajímá komerčně a je mu jedno kdo zde bydlí, pokud platí. Na kontrolu smlouvy budu mít svého právníka, zde tedy problém nemám. Jen s cenou se nemohu rozhodnout.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

2x

Osobně si myslím, že vzhledem k atraktivní pražské lokalitě je cena pronájmu odpovídající umístění bytu. Jiná věc je stav bytu, například malování před nastěhováním většinou řeší bývalý nájemník nebo majitel.

Pravidelné nájemné bych určitě odsouhlasil, ale vymínil bych si zaplacení nutných úprav před nastěhováním (malování, výměna baterií, oprava WC) formou finanční úhrady nebo dočasné slevy na nájmu, zároveň bych majitele upozornil na (v blízké bodoucnosti) nutnou výměnu oken a opravu či výměnu vchodových dveří.

ahasver4*
hodnocení

0x

Můj názor je,že je to sice katastrofa ale katastrfa přiměřená.Mám v Praze několik příbuzných a vím,za jaké nájmy.Jsou i horší...Pokud ten byt uživíte,bral bych ho.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]