Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak moc je možná dilatace plast. oken?

Od: kodalalakon odpovědí: 18 změna:

Dobrý den,

máte někdo prosím zkušenost s dilatací plast oken nyní když je rozdíl teplot až 30-40°C?

Máme trojskla v profilech rehau a v místnosti kde se topí, se zvýšil hluk z ulice, začal jsem se pídit po důvodu a došlo zřejmě k netěsnosti na krajích okna - svisle mezi panty.

Prostým selským rozumem si říkám, že když se rám okna z vnější strany ochladí na řekněme -20 st. a uvnitř je např 20 stupňů, tak se tam asi nějaký rozdíl najde... ale je možné že až tak?

okno je trojdílné 2000x1300 a děje se to jen na krajích.

díky za názory...

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

jen logicky bez měření, když je ze vnitřku teplo +20°C, tak kolik je na venkovní straně? Určitě ne -20°C, (přenos tepla)

cukrar.rajce.idnes.cz/...

180x120 anic se neděje...

fidonet*
hodnocení

0x

Promiňte, že neodpovídám, ale sám vám položím otázku :

Nám namontovali dvojskla ( městský byt, vybírat jsme si nemohli ) a při rozdílu 40 stupňů po nich teče voda ( kondenzát )

Co to děla u vás při trojsklech? taky z toho valí voda, nebo už je ta jedna vrstva navíc opravdu poznat? děkuji

Nemám osobní zkušenost, ale když už mě při dvojsklech teče po sklech voda, soused má sucho. Samozřejmě od určitého mrazu venku se začnou rosit i trojskla.

doplněno 02.02.12 18:55:

Soused má trojskla. :)

doplněno 02.02.12 18:58:

Toto rosení oken já osobně beru jako jediný (a dosti podstatný) důvod proč jít do trojskel. Utírat každé ráno okna není moc zábavná záležitost. Nehledě na to že po čase musíte na oknech řešit plíseň. Návratnost 2 x 3 skla zatím moc nepřesvědčí.

proč se u nás nemusí otírat trojskla?

Pane Milane, otírat se samozřejmě musí, při ostatních stejných podmínkách, se ale trojskla začínají rosit oproti dvojsklu až při nižších venkovních teplotách. Myslím, že si rozumíme.

kejikle, my dva a rozumět si?

Vždycky! bez problému.

(ano otíral jsem trojskla, ale jen druhý den po malování)

koudalalkon

Vlhkost jsme na oknech nezaznamenali vůbec, natož nějaké otírání. Ale jestli je to trojsklem nebo vlhkostí v bytě Vám nepovím. My máme 100let starý cihlový RD s mizernou izolací pod zdmi a v podlahách nic. Vlhko tu není, ale sucho taky ne...

hodnocení

0x

V principu máte pravdu, pokud máte takto rozdílné teploty uvnitř a venku, vždy to bude nějak pracovat. Jsou to fyzikální principy a ty okecat nejdou. Jde jem o to jak moc to bude pracovat a jestli se dilatace udrží v rozmezí, které ještě umí dotěsnit těsnění.
Zkusil bych poštelovat panty a kování na oknech, tak a by byly blíže rámu. (Jde-li to.)
Já mám doma ukázkový případ na hliníkových vstupních dveřích. Tady se to projevuje o dost více, hliník = ideální vodič tepla. Teď mě mrzí že jsem se nechal přemluvit a nešel do plastových. Jde o to, že okno v podstatě funguje jako bimetalový pásek. Venku se mrazem povrch dveří smrští a vevnitř se naopak roztáhne. Výsledkem jsou dveře prohnuté do luku. Uznávám, že jsem ale asi vyjímečný případ, protože mám vstupní dveře otevírané ven. Tzn. u kliky dveře přiléhají, ale nahoře i dole odstávájí od rámu směrem ven do mrazu. Pokud by byly dveře otvírané dovnitř, ohnutí by tlačilo směrem do těsnění rámu a problém by nenastal.
Francouzské plastové dveře 150x200 co mám na terasu jsou naprosto bez problému.

kejki
hodnocení

0x

Ani okna, která ještě nemají zapravený rám v izolaci nic nedělají. Výška 130 cm. Vyšší okno má víc pantů, není vyklápěcí.

albert*
hodnocení

0x

Myslím, že nějaké drobné deformace způsobené tepelnou dilatací by v pohodě mělo utěsnit těsnění jak okenních křídel, tak těsnění skel v rámech.

alberte, zde se asi myslí dilatace rámu okna ve styku se zdí...

koudalakon
hodnocení

0x

Dobré ráno,

děkuji všem za reakce a přináším nové info...

Včera jsem ještě udělal pokus v místnosti kde se netopí, okno tam "nedoléhalo" podstatně míň. Takže jsem tam pustil topení a čekal... Za dvě hodiny se hluk zvýšil taky. Jenom už jsem nestihnul počkat až to tam zase vychladne, jestli se to vrátí do normálu.

Okna v místnosti kde se topí - a kde to taky nejvíc vadí jsem obhlídnul a zkoušel najít jak by se dala strana u pantů přiblížit rámu - nic jsem nenašel. Tedy nic na první pohled patrného a šťourat do toho naslepo se mi nechtělo. Takže jsem vzal obyč. izolačku a omotal takové ty kulaté západky vprostřed oken tak, aby se okno líp přitáhlo při zavření k rámu. Zabralo to. Ne sice na 100% ale už mě to tak nevzteká:)

Okna máme namontovaná asi dva měsíce, tak na jaře pozveme servis aby to seřídili...

koudalakon

Pardon, ještě doplním, že okny netáhne, zvýšil se pouze hluk.

kajalinek*
hodnocení

0x

dobrý den , před několka dny jsme zjistili , že táhne do bytu a zjistili jsme prohnutí rámu je to jako luk.Napsali jsme písemnou reklamaci a podali s tím , že se na to přijdou podívat.Nedalo mi to a hledala na internetu podobné problémy a našla.Ty keci o fyzikálním jevu no dobře něco na tom bude, ale proč to je jenom u jednoho okna, že by mráz byl jenom u kuchyně?Zjistila jsem , že tam má být přítlačný pant , který má funkci okno dostatečně přitlačit k rámu ( má zapadnout do protikusu v rámu okna ).Tak to vypadá , že je to špatně seřízené a našla stránky a návod na jejich seřízení. www.svetoken.cz/jak-snadno-seridit-plastova-okna-a-dvere tak sw do toho pustíme Kája

ferda60*
hodnocení

0x

Má pravdu @kajalinek . Uvedený jev jsem pozoroval také u nově instalovaných oken v bytě a dnes jsem si všiml, že i dveře na chodbě, kde se netopí, jsou také prohnuté stejným způsobem. Je vidět, že kvalita práce není v soukromém sektoru vždy na potřebné úrovni a pracovníci montážní firmy mají až příliš potřebu mít hotovo co nejdříve.

Ale zpátky k problému. Dveře na chodbě (protože tam nejsou kytky) přímo vybízely k tomu, podívat se věci na kloub. Řešení se našlo, rychlejší a jednodušší, než by se čekalo. Stačí trochu vysunout "zub", který se má opírat při zavření okna o protikus, umístěný na rámu okna. Vysunutí dosáhneme povolováním šroubu (na přiloženém obrázku označen šipkou) který tím zároveň posouvá celý "zub". Zde měl šroub hlavu na klíč imbus 4mm. Povolujeme po malých krocích až do stavu, kdy zmizí hluk a přestane skulinou táhnout. Toť vše.

doplněno 05.02.12 18:47:

Popsaný mechanizmus je umístěn na straně s panty okenního křídla bez kliky.

Jak moc je možná dilatace plast. oken?

shakul
hodnocení

0x

Zkuste se podívat na návody, třeba tam najdete návod i na ta svoje okna

oknamacek.cz/...

nebo

svetoken.cz/...

oknakaderavek.cz/...

*cteni*

shakul

a ještě jedna adresa kde si určitě vyberete

plastova-okna-plastokno.c/...

hodnocení

0x

Ještě ke zvukové izolaci oken. Své dělá i to, pokud je mezi skly plyn. Po pár letech kdy plyn zaručeně ujde (info přímo od dodavatele oken) schopnost okna izolovat zvuky zvenčí znatelně poklesne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]