Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak snížit teplotu topení?

Od: ann* odpovědí: 25 změna:

Bude to znít asi divně, ale potřebovala bych poradit, jak snižit teplotu v místnosti, kde mám regulátor a tedy termohlavice naplno otevřené. Máme kondenz. Baxi kotel s čidlem venku. Dle zvolené křivky zvládá dům vytopit dostatečně. mám tedy snížit ekviterm. křivku? Večer jsem zkoušela snížit "ekonomickou" teplotu (v době spánku a v době kdy jsme v práci) z původních 17 stupňů kdy ale teplota v místnosti byla 18,5 na 15 *ee* ale moc to nepomohlo. To stejné v době "komfortní" teploty kdy chceme mít 18 stupňů ale topí skoro na 20 v místnosti s regulátorem!?

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

A proč nesnížíte teplotu přenastavením termohlavic?

frantisekpetru*

V místnosti, kde je umístěný termostat, se doporučuje nechávat hlavice otevřené naplno (nebo je tam vůbec nemít).

hodnocení

0x

V principu snížit ekvitermní křivku můžete...a dokonce by jste měla.

Problém by mohl nastat tedhy, pokud máte nevyváženou soustavu...Pak by se mohlo stát, že když snížíte ekvitermní křivku a v referenční místnosti bude teplo "akorát", že v jiné místnosti bude "zima"...Pak se s tím pořád dá něco dělat, ale už to na popisování není tak jednoduché...a chce si se soustavou, hlavicemi...i regulátorem pohrát.

U některých typů regulace jde také nastavit vliv teploty referenční místnosti, tzn. že regulace se neřídí jen podle ekvitermní křivky, ale bere ohled i na teplotu v místnosti.

ann*
hodnocení

Ano, naše regulace to umí, mám tedy nastavit vliv teploty v konferenční místnosti na vyšší?

buss
hodnocení

0x

A proč je TRV naplno? Sledovat teploměr v místě, kde se nejčastěji pohybujete, tedy uprostřed místnosti, spíše však sledovat pohodu.. Teplota u TRV je jiná (pokud nemá čidlo ext. než v místnosti) Nepřetápí kotel zbytečně? Dejte TRV třeba na 3 a sledujte teplotu po delší dobu.

buss:

viz.odpověď frantisekpetru...

TRV se do referenční místnosti buď nedávají, nebo se nechávají otevřené naplno..

stirecek*
hodnocení

0x

Zkuste odpojit venkovní čidlo a ovládat kotel manuálně.

ann*
hodnocení

To bych možná i zkusila, ale bylo namontováno s tím, že je to do kupy se vším tím ancáblem "to nejlepší"?! Venku panijou teploty v noci i -20 a domeček se nám díky ekvitermu trošku přetápí :( na to, že je starý a v podstatě nezateplený ... snížím tu křivku ikdyž ji mám již docela nízko. Regulátor dovoluje i v konferenční místnosti nastavit vnímání teploty a její braní na zřetel. To bych asi mohla zvýšit?!

Nechci být nepříjemný...

Ale návod k použití jako kotle, tak regulace jste si už přečetla?

Nevěřím že tam tyto věci nejsou uvedené...

ann*
hodnocení

Čtu to z vrchu dolů a ze spodu nahoru, asi jsem si to přečetla málokrát :) Jen tam tyto věci a návaznosti mezi sebou a to jak se to ovlivňuje navzájem opravdu pochopitelně, ale spíš i nepochopitelně nejsou uvedeny. I revizní-servisák mi řekl, že to musím zkoušet?! Něco musí být "zásadně jinak"?! ale teď jako laik nevím co

Jenže pokud tyto souvislosti nepochopíte, tak topnou soustavu těžko sama seřídíte podle svých představ.

Mimo jiné jde o to, že správné nastavení systému nemusí být vždy otázka minut a hodin...ale spíše dní a týdnů.

Rada typu "snižte ekvitermní křivku na č.1,5 ... na termostatické hlavici v obýváku nastavte stupeň 3...v ložnici 4...v kychini 2.." je v

podstatě nemožná..

Lze to samozřejmě provést...a vše optimálně nastavit (za předpokladu že soustava není nějak "zmršená" projekčně, či při stavbě)..,

ale to by u Vás musel třeba týden bydlet někdo, kdo tomu rozumí...a vysleduje vliv jednotlivých nastavení na chování soustavy..a

teplot v domě.

ann*
hodnocení

Martine, děkuji za Vaše jakékoliv rady, ale já to nějak vyřešit chci. Tak teď hledám jak tomu co nejlépe ale i nejrychleji přijít na kobylku, s tím, že pochopení pro technické věci snad mám. Termohlavice jsou instalovány na každém z 6 radiátorů a i na žebříku v koupelně. Do nedávna nebylo jasné, kam umístím regulátor. Jsem si vědoma toho, že i jeho "správné" tedy různé umístění velice ovlivní veškeré vnímání kotle. Problém trochu je, že dům je to starý, každá jaho část je jinak užívána, je z jiného zdiva a jinak obestavěna okolní zástavbou a má také různé izolanty a to spíš jen někde ... "radost by jste z toho asi neměl" :DBudu se snažit tomu věnovat maximum, především aby jsme neprotopili gatě ... teplo tu máme spíše velké. Jde o to, že nám v podstatě stačí dům "temperovat" na cca 17 v době kdy tu nejsma a nebo spíme. Pro tepelnou pohodu v době kdy jsme doma si v 1 obývané místnosti přitopíme na příjemných 22 stupňů. Co teď ale s tím? Křivku mám dle mého docela nízko 1,2 a stejně přetápí. Teplotu mám nastavenou na oněch 17-18 stupňů a furt topí na 19 (nemůže to být třeba i "jeho" chtěné předtopení kvůli takové -10 zimě venku?)

doplněno 02.02.12 12:49:

Přitopíme v kamnech na dřevo :)

des*

Nejsem Martin,ale je jasné že ekviterm přidává a to dost.Pokud máte velkou tepelnou setrvačnost domu,tak by bylo lépe ho opravdu odpojit,když dělá kalivo,nemusí tam být za každou cenu.Regulátor se dává do nejchladnější místnosti,spíš nějaké malé,třeba i nachodbu a ostatní regulujte termohlavicemi.

ann*
hodnocení

Na chodbu bych ho vytáhnot mohla, ale tam je ve srovnání s požadovanou teplotou o poznání chladněji. Zkusit to jako jednu z možností můžu. Setrvačnost domu nedokážu odhadnou (nemám srovnání a v těchto zimách to asi zkoušet nebudu, ale nemyslí, že by měla být nějak axtrémě příznivá) Ten regulátor je na káblíku, tak zase nemohu zkusit vše co bych chtěla (tedy najít mu nejlepší místo)

stirecek*

Já si myslím, že vám to dělá to venkovní čidlo. Teplota venku jde dole, tak kotel už s předstihem topí více a jestli máte tepelný spád malý, tak přetápí. Termostat bych dal naopak do teplejší místnosti než do chladnější, i když je to jedno, teplotu si pak nastavíte dle ppotřeby. Pokud přitápíte dřevem, klidně bych ho nastavil na rozpětí dvou stupňů. Ono tady ty veškeré elektronické hračičky jsou pěkné a je fajn, když člověk přijde domů a do tepla, ale ve finále zaplatí-protopí daleko více.

Ono tady ty veškeré elektronické hračičky jsou pěkné a je fajn, když člověk přijde domů a do tepla, ale ve finále zaplatí-protopí daleko více.

Ano...a zvláště pokud je jich v domě moc...a navíc jim uživatel nerozumí..a neví jak je správně a optimálně nastavit..

Včera jsem o tom v kanceláři vedl dlouho řeč se zástupcem jedné firmy dodávající plynové kotle..

Ne ne...žádné "chtěné přetopení"...

Na to, že máte křivku nízko, vůbec nehleďte..a klidně ji dejte ještě níže..

Ekvitermní křivka se musí nastavit (alespoň tedy ta základní, než se systém vyladí) podle projektovaného tepelného spádu

soustavy..znáte ho?

Když jsme u toho...6 místností...a koupelna...Kotel máte přesně jaký? Baxi...ale přesný typ?

Ono totiž k tomu přetápění může docházet díky další věci...kterou je typické české předimenzovávání zdrojů tepla...a i když má

kotel modulaci, ne vždy to stačí...a jeho výkon je stále na danou soustavu příliš vysoký...

Další problém může být v regulátoru samém...tedy v jeho schopnostech regulovat soustavu, protože nebere ohled na tepelnou

setrvačnost domu. Některé typy regulací tohle ale umí..jen jsou o něco dražší..

ann*
hodnocení

Máme Baxi Luna 3 Comfort HT 240

Jak píšete a já často čtu o vícero rozšířeném mezi lidmi předimenzování zdrojů tepla tak nemáme bohužel projektovaný tepelný spád soustavy ...

Místnosti jsou 2 na jih (16 a 20 m2 strop 2,8)a v případě slunečného dne radiátory netopí (hlavice cca na 17 stupňů). Pak máme 2 (a půl k tomu otevřená šatnička) místnosti (12+18 m2 strop 2,4)do dvorečku směr východ (bez slunce, ze severu chráněny nevytápěným chlívkem) Pak spojovací průchozí chodbička/předsíň (10m2 strop 2,3) a WC a koupelnička(3,4 m2).

Tak to je výkonově opět přes 20kW...o kolik je to moc než je pro Váš dům potřeba se mohu jen dohadovat, musel bych to spočítat...

Těch problémů u Vás může být více...a velký vliv může hrát i orientace domu ke světovým stranám...zahřívání místnosti skrz

okna..atd.

Teplotní spád soustavy by měl vědět ten kdo to počítal...Ovšem zde asi nikdo, že? Plynař přišel, pověsil kotel na zeď...topenář odhadl

trubky a tělesa a hurá...nějak to topit bude..

Také to teď "nějak" topí...

ann*
hodnocení

Ano, máte zcela pravdu! je to moje chyba, že sem se tím nezabývala víc již při samém pořizování (mimo jiné i sto tisíce dalších věcí) a výmluvy na to, že někdo něco říkal, jsou zde pro mě zbytečné :( Jak teď ale co nejoptimálněji "na to"? Nebo koho ohledně toho oslovit? V domě se v podstatě nikdy netopilo jinak, než kamínkama na dřevo či uhlí, tak jsem neměla ani žádnou představu ...

ann*
hodnocení

topenář - a k tomu ještě známý odhadl :(

Pokud to nezvládnete v nějakém rozumném časovém horizontu vyladit sama, pak můžete oslovit jak nějakého servisního technika,

tak zkušeného topenáře, nebo projektanta.

Problém bude v tom, že to jak jsem psal výše nebude "přijít...5 minut práce...odejít"...A je otázka zda jste schopna a ochotna to

někomu zaplatit...a v neposlední řadě, zda bude někdo ochoten se s tímto "pytlíkovat"..V tom bude nejspíš hlavní problém..

frantisekpetru*

Když píšete: "...Teplotu mám nastavenou na oněch 17-18 stupňů a furt topí na 19...", znamená to, že až do těch 19° jede (hřeje) i kotel? Nebo se na těch 19° jen dohřeje místnost, aniž by kotel ještě topil?

Pokud by až do těch 19° topil, mohlo by to mít souvislost i s již níže uvedenou hysterezí termostatu? Hystereze totiž může na různých termostatech fungovat různě. Na současném termostatu, co mám, když nastavím hysterezi 1°C a teplotu 22°C, tak kotel při 21° zapne a při nastavených 22°C vypne.
Ale na starším, co jsem měl dříve, když byla nastavena hystereze 1°C, znamenalo to, že při nastavených 22°C termostat zapnul při 21,5 a vypnul až při 22,5.

ann*
hodnocení

Na tu hysterezi kouknu, tuším, že tam dával 1 stupeň, ale ještě jsem osobně nezkoumala, jak to konkrétně ovlivní zapnutí a vypnutí kotle. O víkendu si u regulátoru asi "ustelu" ;) a ano už vím, že to nedám "do kupy" za pár dnů ...

machp*
hodnocení

0x

venkovní čidlo neodpojovat kotel by hlásil chybu, ještě záleží jakou ma pokojový termostat hysterzi u některých lze i nastavit pokud máte hysterzi 2 stupně tak je vše v pořádku

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]