Nejste přihlášen/a.
prosím poraďte jak nejlépe rozmrazit vodu v expanzní nádobě u teplovodního topení, případně co je nutné po rozmražení
doplněno 02.02.12 07:03:taky mě zamrznutí překvapilo, zatím se to nikdy nestalo. EN není tlaková, je otevřená a jen zvnějšku zateplená - nejspíš nedostatečně. Je umístěna v půdním prostoru a já si nejsem jistá, jestli mohu použít horkou vodu nebo nějaký jiný ohřev, čeho se vyvarovat, abych nepoškodila topení /radiátory zamrzlé - zatím - nejsou/. Zatopit mám obavu, nejdříve asi musím odstranit led z EN.
doplněno 02.02.12 10:44:ještě jeden laický pokus - jak poznám, že se mi potrubí podařilo rozmrazit? Než jsem včera po zatopení zjistila, co se děje, tlakoměr se vyšplhal z běžné hodnoty 50kP na 100 a tam zůstal - upraví se hodnota tlaku po rozmražení sama?
Pokud by byla zamrzlá jen otevřená expanzak , použít teplomet , jak uvádí jadraka- pozor na vznik požáru. Horší situace by byla pokud by bylo zamrznuté potrubí . To zparavidla zemrzá nejdříve , jelikož je trubka malého průřezu a je tak náchylnější k zamrzání. Obtížně se zjištuje kde je potrubí zamrznuté , to bývá v místech kde je nejvíce vystaveno chladu.Potrubí se odmrazuje rozmazovacím tranformátorem (něco podobného jako svářečka). Poptejte se , možná že ve vašem okoli toto zařízení někdo vlastní. Pokud se celý topný systém nerozmrazí nezatápět! - miro
díky. ještě jeden dotaz - že se mi potrubí podařilo rozmrazit, poznám na tlakoměru? Je ještě jiná možnost?
Poznáte...ale jeto "o ústa"...
Když zatopíte, tak by hodnota na manometru měla stoupnout (zvláště i Vaší otevřené soustavy) jen velmi minimálně...skoro "vůbec"...
Pokud bude EN stále zamrzlá, pak by tlak mohl stoupnou velmi znatelně...a v nejhorším případě by mohlo dojít k poškození
soustavy...ve zcela extrémním případě i k výbuchu...
Díky všem za pomoc, ty, které jsem považovala za bezpečné jsem poslechla a systém se mi podařilo rozmrazit /přístup vody k EN je při napouštění-vypouštění- volný/. Jen ručičku na manometru se mi nepodařilo vrátit na původní hodnotu. Protože v jedné z odpovědí byl i názor, že se manometr při zatápění mohl "natáhnout" a pamatuje si jiné hodnoty, zkusila jsem opatrně zatopit. Všechno vypadá OK, hodnota na manometru se nezvyšuje a topí všechny články ˇUT. Jen ten ukazatel tlaku se nevrátil do původního stavu. Tak doufám, že ten nový kotel potřebovat nebudu.Zkusím koupit jen nový manometr. Pokud někdo ještě máte zkušenost s "natáhnutím"paměti na manometru, prosím napište.
Změřte si (nebo odhadněte) jak vysoký je vodní sloupec nad manometrem a jestli to odpovídá. Při zamrzlé expanzce to mohlo udělat i podtlak a teď může ukazovat správně. Pokud je opravdu natažený (u levných je to časté), tak nový dávat nemusíte, stačí si označit stupnici aby to odpovídalo.
Zatápění se zamrzlou expanzkou podle M.C. - v radiátorech bývá nahoře vzduch, navíc materiál pruží (nejvíc deskové radiátory) = nějaký prostor pro expanzi tu je a systém se při mírném topení poškodí málokdy, ale pokud máte starší kotel nebo radiátory, tak to rupnout může (v těchto mrazech zábava). Lepší je udělat to na jistotu a zatopit až po rozmrazení (kýbl horké vody a teplovzdušná pistole na trubku = rozmrazeno do půl hodiny - ta úspora času za riziko pškození systému myslim nestojí...).
Souhlasím s Milanem Cukrářem. Zatopit můžete a sledujte tlakoměr na kotli a také teploměr. V zamrzlém potrubí nebude voda cirkulovat, ale vedením tepla se trubky postupně ohřejí a led se rozpustí. Pokud by však teplota na kotli vystoupila na 40 st. C a nejbližší radiátor byl stále studený, tak topit přestaňte!
V tomto případě si nejsem jist , jak by bylo možné uhasit rychle oheň v kotli. Přestat topit ano. To by ale nemuselo stačit , při rychle vzrůstajícím tlaku , který by vedl k destrukci. Tak bych nebral příliš vážně doporučení p.cukrála. miro
doplněno 03.02.12 11:06:Ani spoléhat na vedení tepla zamrzlou trubkou při topení , neni rovněž se zaručeným účinkem.
Míro, jde o to, jak kdo rozumíme pojmu " mírně", Ale osobně jsem dříve měl systém s otevřenou nádobou na půdě. Jak jsem zjistil, že je zamrzlá? Určitě ne tím, že se každý den kouknu na půdu. A vím určitě že se mi kotel ani radiátor neroztrhl.
Je tu někdo komu se zamrznutím a mírným topením roztrhl kotel?
Možná jen nějaký pozůstalý,profesionál nedělá prasečiny,(což topení v zamrzlém systému je) a nejprve topení rozpustí.Potom jede dál. novinky.cz/...
udalosti112.cz/... STAČÍ?
Des, jak to souvisí s mírným topením se zamrzlou expanzkou? Ani jeden z těch odkazů není tenhle případ, dva jsou o přehřátí kotle a jeden o nalití benzínu při zapalování. Nic o stoupnutí tlaku kvůli malé expanzi.
Topit se musí jen tak aby tlak nepřekročil pevnost systému. Je jasné že pokud se kotel rozfajruje tak něco rupne (na 99% při teplotě pod 100° takže velký výbuch se nekoná, "jenom" stříkne horká voda a máte po kotli nebo radiátoru)
Co třeba kýbl vody? Ten funguje spolehlivě.
Jo a kdyby vás napadaly vulgární označení mé osoby a pochyby o mém duševním zdraví, tak tohle je v návodu k použítí na Dakon DOR
8.9.3 Odstavení z provozu v případě nouzePři nebezpečí výbuchu, požáru, úniku spalin nebo páryje možno ukončit spalovací proces pomocí vody.* Otevřete opatrně víko pro přikládání, dávejte při tompozor, aby Vám do obličeje nevyšlehly plameny.* Uhaste oheň v kotli vodou.Navíc pokud budete topit mírně, do 40°C, jak se tady radí a tu vodu nalejete přímo na oheň a ne na stěny kotle, tak bych se o ten kotel nebál.doplněno 03.02.12 18:29:Spadlo to kamsik dolů. Je to odpověd pro Mira v 11:02h.
Hasit vodou - to je pro situace kdy obětovat kotel je menší zlo než ho nechat hořet. Pokud do roztopeného kotle nalejete studenou vodu tak prasknout může jak výměník tak i rošty atd. (obzvlášť litina). = Voda opravdu jen v nouzi, lepší je písek/ žhavé vybrat do uhláku a vynést ven. I když malý proud vody (rozprašovač) jen na palivo by kotel měl ustát bez poškození. Hrcnout tam kýbl vody je loterie.
PS Pro Des: Jestli nechceš reagovat tak nepruď, akorát to dělá chaos v diskuzi.
taky mě zamrznutí překvapilo, nikdy se to zatím nestalo. Ale EN je na půdě a já nevím, jestli mám použít horkou vodu nebo nějaký jiný ohřev. EN není tlaková, je to otevřená a jen zvnějšku zateplená - asi nedostatečně. Zatopit mám obavu a asi zmrznu taky. Dokud žil manžel, byly tyhle věci na něm, teď si nevím rady a nechci poškodit topení /to zatím zamrzlé není. Za odpověď děkuji.
Pokud se Vám tohle stalo (i když teď jsou někde teploty trochu neobvyklé), pak s tím něco musíte dělat..do budoucna by se to
nemuselo vyplatit, pokud by jste si toho včas nevšimla...
Zkuste tedy pozvat topenáře..a do systému přidat nemrznoucí směs..Nemusí to být nutně Fridex...osobn bych raději použil přímo
směs která je určena do systémů ústředního topení...Výrobků je více..např.Friterm, Frix, Bionagel...Bionibal...atd.
... hlavně asi bude zamrzlé potrubí mezi stropem dolní místnosti, tam možná ještě ne a na půdě ... použijte rady "Jabraka" ... jinak pokud je do expansky přístup ... vrtačkou vyvrtat do ledu díru co nejhlouběji a nalít vařící vodu, neškodí pak přidat líh ... voda v expansce se v podstatě neobměňuje a běžně se tam lije na zimu fridex ... dokonce chataři mají topení s fridexem, trochu to více prosakuje kolem různých těsnění, ale nezamzne, maximálně zrosolovatí ...
Teplofuk do prostoru kolem nádoby a potrubí (pomůže zmenšit prostor bednou z kartonu - když se nevytápí celá půda tak to jde mnohem rychleji. Do expanzky horkou vodu. Počkat až roztaje led v trubkách (průchodnost trubek poznáte když se změní tlak dole na manometru, nebo ještě líp pokud dole upustíte vodu tak poklesne hladina v expanzce). Po rozmražení zkontrolujte jestli nejsou nádrž nebo potrubí roztržené ledem. Pokud je zamrzlá a u kotle není poj. ventil tak netopit - voda se ohřeje, zvětší objem a pokud nemá kam jít (zamrzlo) tak něco povolí, většinou kotel nebo radiátor. Tlakoměr - tlak by měl odpovídat výšce vodního sloupce nad tlakoměrem, 10m = 1 bar 50kPa je 5 metrů, 100 kPa je 10 metrů. Po rozmražení se to upraví samo na výšku sloupce... Zatopte až budete mít jistotu že je průchodné potrubí k expanzce.
Ještě z mojí praxe: Já kontroluji zda není topení s otevřenou expanzkou zamrzlé takto: Před zatopením v kritických dnech , něž zatopím pustím krátce doplňování vodu z vodovodu napojeného na systém (nelze využít při dolévání vody nádobou) do systému a sleduji pozorně tlakoměr. Není-li zamrznuto , tlak na tlakoměru mírně stoupne a po bezprostředním zastavení doplňování , chvilku ručička tlakoměru mírně kmitá , do okamžiku než se hladina vody v otevřené expanzcxe uklidní. Poté zatápím bez obav ze zamrznutí. Při zamrznutém systému by tlak na tlakoměru při dopuštění stoupl znatelněji a po zastavení dopouštění by ručička nekmitala , ale zůstala by na zvýšené hodnotě tlaku , který byl zvýšen dopuštěním vody . miro
Používali jsme na to horkou vodu a ponorný vařič. A na trubku horkovzdušnou pistoli. Opatrně na hořlavé věci, dost to pálí.
starší rozvod to tak měl. Na půdě válec na vodu, na zimu vždy zabalit do polyše. Nevím jakou nádobu máte, ale já jsem dříve strčil svářecí drát až do trubky ve stropě. Samozřejmě jsem před tím udělal bedýnku z polyše a eteviro, či tepelnou žárovku, stačil i fén na vlasy...
Ono to povolí, pokud budete mírně! topit, nic se nestane.
Tak mě napadlo, znáte někdo komu vybouchl kotel po zamrznutí expansky?
Když jsme měli dřív expansku, tak že zamrzla jsme poznali až podle toho, že nám přestalo topit poslední topení pod ní. A ty další hřáli o něco míň. Jinak se nic nedělo. No možná vzrostl tlak, ale tlakoměr na kotli nefungoval Samozřejmě jsme netopili na 100°C. Normálně tak do 70-ti max. 80-ti.
A to nám zamrzala tak 10 let každou zimu minimálně jednou. Nakonec nás napadlo nalét tam vyjetý motorový olej Zůstal plavat na hladině a voda nezamrzla. Jednoduché, funkční a zadarmo.
Pro pepr. Znám případ kdy zamrzlé topení destruovalo a nadzvedlo to i překlady nad dveřmi kotelny. Jen štěstí , že topič byl již mimo kotelnu. To bylo topení zamrzlé totálně , topič mlaďoch , nepoučený a nezkušený. miro
Co takhle napojit EN jako radiátor na dlě potrubi- stoupačka a spátečka.Při normalním provozu kohout na stoupačce zavřít a při velkých mrazek otevřit a EN bude vyhřívána jako topné těleso.Určitě se bude muset i obalit do skelné vaty.
doplněno 04.02.12 20:34:napojit na dvě potrubí
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.