Nejste přihlášen/a.
Zdravím, potřebuji zateplit chatu vystavěnou z plynosilikátových tvárnic před cca 30 lety. V zimě prostupuje stěnami chlad a místnost se nedá vytopit. Můžete mi někdo poradit, jak zateplit, čím zateplit a protože jsem laik a chci si to udělat svépomocí, prosím i o přesný postup prací. Děkuji Míla
doplněno 14.02.12 15:59:Asi jsem se špatně vyjádřila: fakt jsem myslela jen na prostředek a způsob, čím zateplit a jaký je postup (např.polystyrenem a jak se upevňuje na zeď).
Vzhledem ke špatnému dotazu-upřesňuji. Cca před 30 lety postavil můj otec chatu z plynosilikátových tvárnice. Chata je přízemní, v podkroví je ložnice. K této chatě jsme přistavěli zhruba stejnou budovu a nechali zkolaudovat jako RD - vše legálně, za dodržení podmínek (to prosím neřešte). Takže RD je zateplený v podkroví, máme všude eurookna a střešní okna (zabudovala odborná firma) a teď máme v plánu zateplit tu prvotní budovu (bývalou chatu). V RD bydlíme, neboť jsme s manželem již v důchodu, od podzimu do jara se v ní topí krbovkama, které vytápí celý domek. Žádnou plíseň nikde nemáme, domek je celý odizolovaný. Jen ty plynosilikátové tvárnice už nejsou to, co dříve znamenaly. Takže otázka je jasná: čím zateplit, aby nás to finančně nepoložilo a jaký je pracovní postup, abychom mohli pracovat svépomocí. Za opravdu ochotné odpovědi děkuji Míla
PS: odpovědi typu: "Co chcete zateplovat - zimu?" raději neposílejte
opravdu děkuji za vstřícnost
v odkazu na pracovní postup je to hezky vysvětlené, dále na ty lišty se vkládá polystyren, který se přilepuje tzv. "lepidlem" dělá se klasické a nebo flexibilní, je to v podstatě jako by malta (standardně se s tím lepí např. dlaždičky), polystyren se k sobě lepí natěsno a tak aby nevznikaly podélné spáry, poté se to ještě přivrtá a následně lepidlem začistí, do lepidla se dává perlinka, na rohy a kolem oken výztužné rohy buď plastové s perlinkou nebo kovové s perlinkou. Na finální povrch se poté dává fonální omítka a barva. Je nutno pohledat po internetu aby jste viděli jak se to např. dělá kolem dveří, oken, jak se dělají ty rohy apod.
Toto je samozřejmě jedna varianta, poté je druhá s minerální izolací, je na to i spoustu chytrých knížek. Existuje však také spoustu individuálních situací, takže jak již bylo řečeno, nejde vše paušalizovat a že se to dělá všude stejně.
Podstatná je např. i tloušťka zdiva pro nadimenzování tloušťky izolace. Dále zda je podklad suchý, jestli je někde vlhko, v první řadě se musí odstranit apod. Takže změřte sílu zdi a pošlete foto přízemí.
Zateplení takové chatky skutečně má význam tehdy,když se užívá denně.Má to vlastně význam pro úsporu paliva,tedy menší ztráty při vytápění-.Pokud navštěvujete chatu na veekend,jeden den budete vytápěním ohřívat stěny,aby se naplnila tepelná kapacita zdiva a když odejdete v neděli,našetřené teplo se za týden neužitečně vyzáří.Myslím,že je lépe víc topit,než investovat desetitisíce do zateplení.
JABRAKA
jak už uvedli, na sobotu nemá cenu zateplovat. Pokud přesto tak po vlastní zkušenosti bych zateploval:
1) strop (střechu) - teplo stoupá
2) podlahy - zima jde od nohou
3) okna a případně obvodovou zeď, to bych nechal jako poslední
A ke všem třem bodům je málo informací pro lepší radu. Složení, obývání, vlhkost, zejména izolace proti ní ...
Nepíšete, jestli chatu užíváte trvale, nebo jen o víkendech. Pro víkendový provoz zvažte vnitřní zateplení, kdy nenabíjíte teplem kapacitu zdiva. Možné problémy: 1)kondenzace (plísně) při špatném návrhu, 2)problémová regulace topení, 3)rekonstrukce interiéru. Nebo investujte do výkonnějších teplovzdušných kamen.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.