Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké přídavné topení

Od: pavel104* odpovědí: 22 změna:

Dobrý den.

Chci požádat o radu, jaké přídavné vytápění pořídit. 6 let vytápím dům viadrusem u 26 4 čl. Vždycky jsem měl možnost získat na celou zimu dřevo za vyčištění lesa, případně za úklid po těžbě. Do budoucna už tuto možnost mít nebudu a ani můj zdravotní stav mě nedovolí nadále si dřevo takto obstarávat. Proto řeším (budu vděčný za Vaše názory) jak nadále vytápět dům. Zřizovat plyn mě přijde dost finančně náročné, protože nemám ani přípojku. Přemýšlím tedy nad tím že pořídím elektrokotel a připojím jej jako přídavný k stávajícímu vidrusu. V něm bych topil semtam kdyby se naskytlo nějaké dřevo, nebo bych třeba koupil odkorky. Hlavní zdroj tepla by byl elektrokotel. Je toto dobrá volba? a nebo bude lepší kupovat napřiklad uhlí a topit nadále jen v kotli. Myslím že když koupím např. kladovku, tak stejně ji musím pořezat, naštípat, uložit k vyschnutí, následně zase převážet do kotelny ...atd. (spousta práce a starostí) Kupovat hotové, naštípané dříví na polínka je taky finančně náročné, to už by se asi vyplatilo koupit to uhlí. Jen doplním že rozvody mám v mědi a hned od kotle mě vedou půlcoulky trubky. Radiátory jsou deskové koráda a mám jich 8. Průměrná spotřeba měkkého dřeva na zimu je cca 35-40 m. Topím jen dřevem. Dům mám cca 60 let starý, nezateplený s plastovými okny. Jaké má tepelné ztráty netuším a ani nevím jak to spočítat, nemám od něj žádné prospekty. Jak by jste postupovali na mém místě? Díky za Vaše názory a rady. Pavel.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Pokud píšete, že Váš zdravotní stav není nejlepší, asi bych se netrápil s obstaráváním všeho možného ke spálení a volil bych elektrokotel, který je nenáročný na provoz. Zdraví má člověk jen jedno.

Pokud by Vám aktuálně přebývaly nějaké peníze, volil bych v kombinaci s kotlem alespoň částečné opatření na tepelné izolaci objektu. Kotel by pak nemusel být tolik výkonný a výdaje za elektrickou energii snesitelnější.

pavel104*
hodnocení

Poslední 3 dny je u nás po ránu -19° a je problém v domě udržet teplotu na +20° Otázka je jak silny elektrokotel pořídit, aby stíhal alespoň těch 20°udržet

U nezatepleneho stareho domu se pri topeni elektrokotlem nedoplatite.
Jak velky mate dum, musel jste stavajicim Viadrusem topit casto na plny vykon?
Muze se klidne stat, ze potrebny vykon elektrokotle vyjde 20kW i vice. Pak je take mozne, ze nemate dostatecny el. privod do domu..a elektrarny ani nemusi s posilenim souhlasit.
Tak jako tak budete s naklady na topeni velmi neprijemne prekvapen..mohou to byt castky 60tis Kc rocne i vice..
pavel104*
hodnocení

Jen doplním:

Obytná vytápěná plocha domu je 88m2 - 236,5m3

Dnes ráno jsem měl venku -21° v domě 17°
Aktuálně -15° v domě 19° Kotel mám nastavený na 90° ale teplota vody je asi 55° Víc se mu nechce. Topím měkkým dřevem.

pecenkav*

Ten kotel by to mel v pohode utahnout, kup si cerny uhli, to ma daleko vetsi vyhrevnost nez mekke drevo, tim to topeni vyjde i levnejsi, kup si ho 4 metraky na zkousku a uvidis, jestli to bude vyhovovat. V elektrice bys to financne neutahnul.

doplněno 01.02.12 13:16:

Tu elektriku bych si udelal v pripade, ze bych byl v baraku sam pro pripad zalehnuti z duvodu nemoci, abych nemusel chodit prikladat.

to bez toho zateplení vážně nepůjde...

přišlo by Vás to na strašliový balík, jak říká kolega diskutér.

Zřizování plynové přípojky a provoz plyn. kotle je podle mě to samé v bledě modrém.

Sice stále nemám zdaleka všechny potřebné informace co bych potřeboval..

Nicméně výkol el.kotle by určitě nebyl pod 15kW...

Při tomto výkonu el.kotle...a 12h topení denně by jste při tomto počasí zaplatil cca 414Kč za den topení..

To je asi částka, která by se Vám asi moc nezamlouvala...že?

Je to samozřejmě odhad...

Pro přesnější určení potřebného výkonu i spotřeby by bylo třeba znát mnoho dalších podrobností o Vašem domě.

Nepředpokládám ale že bych se nějak moc spletl ve Váš neprospěch...spíše naopak.

pavel104*
hodnocení

Díval jsem se na jednu diskuzi Viadrus versus hnědé uhlí a říkám si že bych s ním zkusil topit odhořívacím způsobem. Je tam dost rad jak na to a myslím že by to nemuselo být špatné. Byla by to asi ta nejlevnější náhrada za dřevo. Ořech1 stojí cca330kč, ořech 2 cca 270kč. A nemusel bych přemýšlet nad žádným přídavným topením. Co myslíte

pecenkav*

Vykasli se na ndedy, narazis na Ledvicky a to nehori, kup si rovnou cerny, ten jeho vetsi vykon ti nahradi rozdil v cene, ve finale vijde topeni kvalitnim cernym uhlim na min, nez spatnym hnedym.

doplněno 01.02.12 14:17:

oprava : Vykasli se na hnedy

doplněno 01.02.12 14:19:

dalsi oprava : vyjde

dneska mi to teda jde

pavel104*
hodnocení

Já koupím metrák toho hnědého ořechu č.2 (to by měl být ten nejmenší) a uvidím jak to půjde. Zkusit to musím, abych věděl jestli to půjde nebo ne :)

pecenkav*

Ja te varoval, tak si aspon napis sebou na papirek, ze Ledvice nechces, to nehori.

pavel104*
hodnocení

Tak jsem dnes koupil ořech 2. Tuším že mě paní říkala že to jsou LEDVICE. Vzal jsem je protože jsem neměl na výběr a musím říct že hoří úplně skvěle. Zkoušel jsem odhořívací i prohořívací způsob a nádherně to žhne. Možná nějaká dobrá várka :);)

stirecek*
hodnocení

0x

Jak píše pecenkav, kupte si na zkoušku uhlí, výhřevnost je větší a vyjde to pořád levněji než elektrika. Elektrika je nejdražší topení, to už plyn vyjde levněji, i když i s ním protopíte majlant. Pokud jste sám nemusíte otápět všechny místnosti.

hnědý do viadrusu není když už tak briketky,nebo černý nebo koks,cena je vysoká ale spotřeba o proti hnědýmu o dost menší,když jsem pálil koks tak kybl tam hicoval celej den,jinak viadrus litina není kotel na dřevo to je nouzovka to jsou kotle na paliva s malým plamenem a bezdýmá tedy černé uhlí ,koks,když použijete jiné palivo polovina letí do komína,nevyužijete to,to je jako automatický kotel na uhlí a litina,taky učinost někde jinde,,prostě každý kotel chce svoje předepsané palivo.,ne koukat je to litina ta vydrží

jinak idealní varianta je zateplit objekt ač se vám cena zdá nyní velká návratnost bude protože energie porostou furt vzhuru,je nesmysl to dohánět topením,protopíte za x let balík a bude vám pořád zima

doplněno 01.02.12 15:56:

pokud jste topil jen dřevem určitě by se vyplatil tedy kotel na dřevo,dřevoplyn,tam na takovej baráček by určitě nebyla spotřeba 40mza rok ,nebo přemýšlejte o automatu na uhlí či pelety,elektřina je děs a náklady na pořízení elektrokotle nejsou malé není to jen kotel ale rozvod,dnes už musí být i nové hodiny,jističe,revize,a hlavně nový tarif ,jinak se nedoplatíte,

hodnocení

0x

Jen můj názor. Všechny už vám poradili, tak jen, naše zkušenost.

Topení elektřinou, je vůbec nejdražší věc, co je. Sousedé, co si nechali udělat přípojku plynu, tak si nechali připojit i plyn na vytápění. Nyní mohou, když venku není moc velká zima si doma topit uhlím a dřevem. Jak začne pořádně mrznout, tak pustí na vytápění plyn a mají bez práce, starostí. Tento systém používají už pět let a cenově to není o moc dražší. Vy máte u vás v zimě nízké teploty. Jak píšete, se zdravím na tom nejste nejlépe, tak je dobré počítat i na další roky, vyřešit nejen vyhřívání domu, ale aby to i finančně, pro vás bylo únosné. Ten plyn by to mohl splnit.
pavel104*
hodnocení

Všem Vám chci poděkovat za názory a rady. Už jsem se definitivně rozhodl že elektrokotel NE!

Zkouším teď testovat jiné palivo (hnědé uhlí - ořech1) a prozatimní výsledky jsou víc než dobré. Takhle mě kotel na dřevo nikdy netopil. Pavel.

pecenkav*

Kup si putynku cernyho a uvidis, spalis ho pri stejne teplote o ctvrtinu min, nez hnedyho a budes kotel jeste skrtit.

přesně jak říkáte já když jel na koks tak jsem tam dal 2 lopaty a nevěděl jsem o tom,je to na bezdýmá paliva,černý koks alternativně brikety,i když pořizovací náklady jsou vysoké ve finále se spálí mín

hodnocení

0x

očítejte s tím, že cena uhlí půjde nahoru, protože chtějí zavést tzv. uhlíkovou daň. Penzisté budou muset zapomenout na nějaké ústřední vytápění a budou nuceni přečkat zimu v jedné místnosti s kamny, kde budou pálit, co se dá!

figurek*
hodnocení

0x

no tak pravda, topit elektřinou byl vždycky luxus a předběžný a přibližný výkon zdroje spočítáte tak, že objem vytápěných místností v kubických metrech vynásobíte 40. Prostě a jednoduše, přibližně potřebujete asi čtyřicet wattů na každý kubický metr. Právě jsem si spočítal, že v při topení v takovémto mrazivém dnu jako je dnes, budete mít spotřebu elektřiny přibližně 220 kWh za den. Takže radím, topte uhlím a elektřinu používejte jen jako doplňkový zdroj. Pak by se vám asi vyplatil spíš nějaký přímotop.

pavel104*
hodnocení

Tento Váš výpočet mě zajímá. Když mám tedy objem vytápěných místností 236m3 vynásobím 40 tak mě vyjde 9440. To je spotřeba v kilowatech? A na jakou dobu je ta spotřeba počítána? Díky za upřesnění. Pavel

figurek*

spočítal jste výkon 9440, který vychází we wattech. Takže asi 9,5 kW. A těchto 9,5 kW výkonu vynásobte 24 hodinami a vyjde vám denní spotřeba 228 kWh.

Jen pro vaši informaci, těch čtyřicet wattů na kubík je předběžná hodnota, která se používá pro dimenzování výkonu větších tepelných zdrojů ve městech a na panelákových sídlištích. Uvažuje se při ní s průměrnou denní teplotou -12 st C. Takže například panelák s rozměry 20x60x18 metrů v tuto chvíli potřebuje výkon výměníkové stanice asi 860 000 wattů. Docela přesně tento výpočet funguje i u normálních bytů i domků. Mnoho zdaru. *palec*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]