Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nové topení netopí celou plochou?

Od: annyfi* odpovědí: 29 změna:

Dobrý den, ráda bych znala názor nějakého odborníka.

Jsme bytový dům - 9 bytů a máme společný kotel na plyn. Topí se v podstatě celý den, máme vekovní termostat, podle kterého se řídí "křivka" a podle toho kotel topí. Takhle mi to bylo jako laikovi vysvětleno.

V bytě máme staré žebrové radiátory-ne ale litinové. Ty topí dobře, jsou horké, i obě trubky(přívod a odvod z topení). V jedné místnosti jsme radiátor vyměnili za větší a plochý. Radiátor ale topí tak cca do poloviny, max do 3/4 - dole je vlažný, spíše studený. A spodní trubka na odvod je taky studená. Montovala nám to firma, byli se tady na to podívat a prý je to v pořádku, že radiátor předává teplo do místnosti a tudíž neodchází teplo pryč tou trubkou. Jenže v místnosti je max. 20 stupňů, víc se nevytopí.

Radiátor odpovídá velikostně, jen by mě zajímalo, zda je tento stav, že topení topí do 3/4 normální. Kdy ostatní radiátory-ale ty staré topí celé.

Děkuji za vaše reakce a nápady.

doplněno 02.02.12 12:57:

Tady posílám obrázek, je z netu, ale je to to samé co mám na radiátoru.

Nové topení netopí celou plochou?

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

annyfi, je třaba ošahat radiátor, klidně odborníci můžou mít pravdu, to vyzkoušíte tak, že všechny radiátory zavřete a jen tento necháte puštěný. Pokud se ohřeje celý až do zadního dolního rohu, je málo teplé vody, nebo přivřený radiátor. Minulý týden jsme tu řešli podobný problém a zjistilo se, že je zavřený přívod...

. Pokud ani tak se neohřeje, je třeba hledat dále, radiátor musí být trošku do kopce a plně odvzdušněný.

3/4 plocha je vodorovně či svisle?

annyfi*
hodnocení

Děkuji za odpovědi...

zavřít ostatní radiátory asi nebude fungovat, protože, každý radiátor má své stoupačky. Přivřený bentil není, ten mám nadoraz a odvzdušněno taky máme. Jak byt nad námi, tak můžeme i my a teče jen voda, žádné prskání vzduchu,...Do kopce trošičku je.

A nehřeje v té dolní části po celé délce.

annyfi, píšete jeden kotel, když zavřete všechny radiátory a necháte jen tento raiátor puštěn, kam půjde všechna teplá voda?

Máte opravdu termohlavici?

annyfi*
hodnocení

Nevím co je termohlavice, to se omlouvám, jestli to tak vyznělo. Ale když zavřu svoje topení v celém bytě, tak teplo půjde těmi stoupačkami k sousedům. Nemůže to přeci běžet do jednoho radiátoru u mě v pokoji, když u každého radiátoru mám vlastní stoupačky. Nebo Vás asi moc dobře nechápu.

To bíle je termohlavice, je třeba jí sundat. Voda určitě nebude téci, ale chce to trošku šikovnosti...

hodnocení

2x

Klasická závada - nedostatečná cirkulace topné vody v radiátoru, která je způsobena vyšším odporem než mají ostatní radiátory na této stoupačce a zejména ty výše položené. Je třeba dojít za sousedy, kteří bydlí nad vámi a u nich trochu přiškrtit regulační ventily, aby se zvětšil odpor těch radiátorů. Pak vám naskočí oběh vody ve vašem radiátoru a bude topit po celé ploše. Aby byl využit projektovaný tepelný výkon radiátoru, tak z něj musí odcházet ještě teplá voda!

Je to tak jak píše aloisb zregulovat ostatní větve které topí dostatečně a když to nepomůže tak zregulovat (přiškrtit) ty tělesa která topí prostě tu soustavu musíte vyregulovat větve co jsou u kotle nejblíže tak přivřít stačí zpátečku a ty co jsou nejdále tak nechat otevřené ,píšu větve protože do sklepa máte asi přístup tak to bude jednodušší než obcházet sousedy a nutit je škrtit radiátory.Ty kohouty co tam máte se dají nastavit ale to není práce pro vás je to trochu komplikovanější.

annyfi*
hodnocení

Já Vám moc děkuji, dneska jsme zavřeli u sousedů nad námi topení a v tu ránu se ohřál ten náš a topí! Akorát, podle mě to není dlouhodobé řešení, aby měla sousedka zavřené(přivřené) topení. Místnost je na severní stranu a z velké části je okno s balkonem, tudíž se tu musí topit, jinak to prochladá. Nemáme zatepleno a máme pouze 30 zeď. Jen mě mrzí, že na tohle jsem se přesně ptala topenáře, aby to topilo a on mi tvrdil, že to není možný, aby to netopilo(že je jedno, jaké radiátory kdo má). Kdybych bývala přidala pouze žebra ke starému radiátoru, ušetřila jsem dost peněz a hlavně by tu bylo teplo. Vzhledem k tomu, že je nás tady 9 bytů a pokud se rozeštelují větve dole kvůli nám, mám obavy, že se zas ozve někdo jiný, že ho to zlobí. Takže jsme v začarovaném kruhu. Nicméně, příští týden dorazí topenář a jsem zvědavá, co mi poví, jak to celé vyřeší.

I tak Vám děkuji, tohle byla asi jediná rada, kterou jsem jako laik mohla zkusit. A hlavně funguje. Pokud byste měl nějaký návrh na řešení, co dál, budu za to ráda.

shakul

Až tam budete mít toho topenáře, ať se Vám podívá na průtok v topení. Průtok se nastavuje na kohoutu topení ( jsou tam čísla průtoku 1-7). Ještě jedna možnost je přiškrcení na výstupu z radiatoru (zpátečky) ve šroubení. Tam na se dává uzavírací šroubení

hujer123*

Sundejte tu bílou růžici z ventilu. Tento ventil má tři stupně nastavení. Zkontrolujte, jaký máte nastaven vy a nastavte ten nejvyšší. Tím se zvýší průtok vody radiátorem. Ještě napište, zda je na zpátečce u radiátoru ještě nějaká armatura nebo jen šroubení. Pokud si nebudete s nastavením vědět rady, dejte sem detailní foto ventilu se sundanou růžicí, případně foto armatury na zpátečce.

hodnocení

0x

Radiátor nemůže topit jen napůl, manžel říká, že radiátor je zavzdušnění. Pozvete si jiného odborníka, ne toho, co to vyměňoval a blbě, říká manžel. Nechte si udělat zprávu.

doplněno 31.01.12 20:24:

Ta firma se nepodívala do ostatních místností na radiátory? Třeba mají vysvětlení, proč ostatní správně nainstalované a odvzdušněné radiátory topí celé?

annyfi*
hodnocení

zavzdušněný neni, firma tu byla a její názor je, že pouští málo teplé vody.

darkradar*
hodnocení

0x

relativně je to správně to co vám řekli že se teplo nevrací spět. Znamená to že všechno teplo se odvede do okolního vzduchu. Otázka je jestli ten radiátor neni připojen příliš tenkýma trubkama

standam*
hodnocení

0x

kdyz to firma povidala, tak to asi bude pravda :)

mrkni zda mas dostatecne otevreny ventil a zda nemas radiator zavzdusneny

nepredpokladam, ze tam mas ted tak velkou kravu

annyfi*
hodnocení

ventil je nadoraz, zavzdušněný není. Radiátor je 140cm, byl tu cca o 1/3 menší.

bambula*
hodnocení

0x

Chtělo by to fotky toho ventilu z blízka bez krytek.

annyfi*
hodnocení

Fotky můžu dodat, jen nevím, jak se ten ventil sundá? Jde mi jen ta bílá překrytka stáhnout kousek, ale moc toho vidět není, ale samotný kohout netuším jak sundat, aby to pak ještě někdy vůbec topilo :)

bambula*

Foťte ventil na radiátoru, nesundávejte ho!

co zkusit přidat otáčky čerpadla jestli se to neprotlačí

hop®
hodnocení

0x

Pokud topí horní polovina, radiátor není zavzdušněný. Zkuste do vyhledávače zadat "termohlavice foto" a možná tam najdete tu svoji. Každopádně bych doporučil reklamovat u firmy...

troja*
hodnocení

0x

... mívám tady podle odborníků kecy, ale ... nejdříve kladívkem střední velikosti pobouchejte dolní připojení ... zkuste si vzpomenout, zda je spodní připojení na česání, neboli konopí, nebo kulové (fíbrový kroužek už dnes vylučuji) ... předpokládám, že by mohly být nějaké nečistoty v odvodním potrubí, nebo přímo v radiátoru ... pokud to nepomůže, dejte lavór, nebo nízký kastrol, hluboký pekáč pod dolní připojení a povolte ho tak, aby začla odtékat voda, samozřejmě při plně otevřeném ventilu na radiátoru a pokud bude teplá voda v radiátoru postupovat směrem dolů, bude chyba dále v potrubí směrem ke stoupačce, tedy blbě řečeno ke klesačce :) ... je možné, že nic nepoteče a pak je nějaký "bordel" ještě v radiátoru u zpátečky ...

Pokud máte na vstupu termostatickou hlavici, pak ji odšroubujte a výčnělek několikrát promáčněte, musí to jít středně lehce a musí se ihned vracet ... lépe to neumím ;)

pecenkav*

To povoleni spodniho sroubeni v panelaku pod tlakem udela jenom sebevrah, spodni sroubeni je tesneno bud klingeritovym, gumovym a nebo fibrovym tesnenim a nebo tim kulovym dosedem u novych typu, ale nikdy tam nemuze jako tesneni byt konopi, jedine ze by se v tom nejaky prase hrabalo a snazilo se kapajici vodu skrz prevlecnou matku utesnit v zavitu napakovanim, i takovy silenci se najdou, takze tam jeden kec mas. Jinak bych videl dve moznosti, 1. pokud je tam termohlavice, tak uz se udrzuje teplota blizko u nastavene na hlavici a tim padem radiator uz je napul zavreny a tim padem nemuze byt teply cely a za 2. muze byt nastaveny mensi prutok radiatorem na regulaci ve ventilu a nebo i v pripade namontovaneho uzaviratelneho spodniho sroubeni v tom sroubeni.

des*

Ať je radiátor teplý nebo studený napůl-Kolik je tam na teploměru?30°?Máte vůbec teploměr?Neděláte jenom zmatky?Termohlavice je na to aby regulovala teplo z radiátoru,když zjistí že to teplo tam je tak je radiátor studený!Zpraxe uvedu případ jednoho ingženýra,který se s firmou 3x soudil že má studené radiátory ,ve vyhřáté místnosti.Nepochopil to.Nakonec to firma vyřešila tak že termohlavice demontovala a dala mu obyčejné kohouty a ingženýr byl spokojen.

annyfi*
hodnocení

Já ale nikde nepsala, že mám termohlavici, to tu nejspíš někdo vydedukoval z reakcí ostatních. Já žádný teploměr na topení nemám. Kotel je ve sklepě a k němu já přístup nemám. Tam je to "nějak" nastavené a já si reguluji teplotu pouze otáčením kohoutu.

pecenkav*

Asi ja, ale to sem uvedl jenom jako jednu z moznosti, protoze ten udaj tady doted nebyl.

des*

Taky jsem netvrdil,že má být teploměr na radiátoru,ale v místnosti,stojí 30korun a máte důkaz že je tam zima!Potom jsou jen dohady.Já jsem měl v sadě teploměr digitální a když byla reklamace ,tak jsem změřil teplotu v místnosti a rázem byl klid.Lidi v bytech jsou rozmlsaní a pokud maj v bytě 22°C tak řvou že je tam zima.ALE TO JE NORMA!

annyfi*
hodnocení

Jj, teploměr v místnosti mám-dokonce meteostanici. Kdyby tam bylo 22 st. tak sem ani nepíšu, to by mi stačilo, ale já mám POUHÝCH 18-19 přes noc a přes den jsem ráda, když se dostanu na 20st.

ferda6
hodnocení

0x

Chtělo by to tu fotku... Jestli má ventil na sobě namontovanou termostatickou hlavici a je tak, jak máte na obrázku, tedy míří kolmo nahoru, mohla by být chyba tam.

Odborníci jistě namítnou, že takhle by to nikdo nenamontoval, ale věřte, že ano (vlastní zkušenost).

jimi*
hodnocení

0x
U mne byla chyba ve ventilu. Ten trn, na který tlačí termohlavice se vůbec nehýbal, byl jakoby stále zatlačený. Tak jsem mu pomohl kombinačkama. Bohužel se mi ho podařilo vytrhnout celý ven a začala z té dírky téct voda. Po zasunutí zpět to ale přestalo. Topení už konečně topí!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]