Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mlýnek na maso - jak se určuje velikost

Od: soused* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den. Mám takový dotaz, který se týká mlýnku na maso. Věděl by někdo podle čeho se řídí velikost mlýnku a jeho označení číslem 5,8,10 atd. Děkuji.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

michalnovak
hodnocení

3x

SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ: Číslo u velikosti mlýnku jako č.5, č.8 a č.10 (nebo velké č.22 a č.32) určuje celkovou velikost těla mlýnku. S velikostí vzrůstá: průměr řezné desky, průměr a délka šneku, délka páky, výška mlýnku nad deskou stolu apod.

Na občasné mletí masa doma stačí i velikost č.5

č.5 - průměr 53,5mm délka 125mm

č.8 - průměr 62mm délka 150mm

č.10 - průměr 69,5mm délka 180mm (na domácí zabijačku)

Také si chci koupit mlýnek na maso a měl jsem stejnou otázku: Jak velký mlýnek koupit. Při hledání informací jsem našel českého výrobce mlynky-porkert.cz/... který vyráběl mlýnky již pro naše babičky. Při hledání jsem zjistil, že na různých eshopech, Heuréce atd. jsou mlýnky velmi levné dovezené z Číny a podobně. Otázkou, ale je z jakého materiálu je tělo čínských mlýnků, zda-li slitina neobsahují třeba olovo a jiné nebezpečné látky a zda-li takový mlýnek vydrží stejně dlouho jako originál. Já si chci koupit mlýnek, který poslouží ještě vnoučatům. Je až s podivem, že všichni mluví o zdravé výživě, ale prodávají se především bůhvíjaké strojky na zpracování potravin.

Ještě jsem zvažoval jestli koupit elektrický mlýnek s plničkou jitrnic, ale teď na Silvestra jsme u kamaráda v Dobřichovicích dělali malou zabijačku a bohatě nám stačil i mlýnek č.8 (ještě s nápisem CZECHOSLOVAKIA) navíc elektrické přístroje se zpravidla rozbijí po uplynutí záruky i když věřím že některé (Zelmer) jsou kvalitní, tak zabírají zbytečné místo.

Zdroj informací:

mlynky-porkert.cz/...

mlynky-porkert.cz/... Zde jsou i všechny rozměry

hodnocení

2x

Dobrý den. Zde www.technologie-stravovani.cz/mlynky-a-kutry-na-maso/mlynky-na-maso/ se píše toto. Velikost mlýnku je dána průměrem složení matric a nožů a jejich počtem v pracovním prostoru tělesa mlýnku. Obecně platí, že větší průměr odpovídá většímu výkonu strojku.

hodnocení

2x

Je na vás, co vám bude stačit. Na netu se píše. K elektrickému mlýnku dodávají: elektro.itek.cz/...

K novému pomocníkovi dostanete také řadu různých nástavců. Samozřejmostí jsou klasické kotouče pro různou hrubost namletého masa (3mm, 4,5mm a 8mm). Setkat se ale můžete i se speciálními nástavci pro plnění párků a klobás.

Je to jeden elektrický mlýnek na maso, ale díky nastavcům, dokáže umlet různé druhy masa.

Ano každy z těchto velikosti mlýnků (5,8,10 atd.) může podle potřeby hrubosti , jemnosti mletí mít otvory 3mm , 4,5 mm a 8 mm , případně jiného průměru.

lidka*

Miro odpověděl tak, jak jsem to předpokládala já. Už jsem chtěla jít měřit, ale miro to udělal za mne. *placni*

Viz i zde: technologie-stravovani.cz/...
V úsecích přípravy masa a masových výrobků jsou nezbytným vybavením mlýnky na maso.

Hlavním parametrem při výběru je množství masa zpracovaného za 1 hodinu. Velikost mlýnku je dána průměrem složení matric a nožů a jejich počtem v pracovním prostoru tělesa mlýnku. Obecně platí, že větší průměr odpovídá většímu výkonu strojku.
doplněno 31.01.12 13:15:

Jenom nevím, jakou závislost jste měl na mysli? *nevi* Podle odkazu, který jsem vložila, tak třeba 12 zpracuje 160kg/hod. Ale 22 už 300 kg/hod. To už se týká větších mlýnků nebo kutrů pro společné stravování.

soused*
hodnocení

Průměr výtupního otvoru v cm nebude odpovídat číslu velikosti strojku. Já mám č.8 a průměr je 6 cm. Jak veliká by byla desítka, nebo dvcetdvojka? Závislost jsem měl na mysliasi tohle.: č.5 má tohle...nebo umí tohle.

č. 8 má tohle...nebo umí tohle

č.10má tohle...nebo umí tohle atd.

hodnocení

0x

Co chodíme k sousedům na zabijačky, tak velikost mlýnku na maso, nám vysvětloval soused, že to jsou průměry dírek, čím prochází maso.

doplněno 31.01.12 11:16:

Info z netu:

Ruční mlýnky na maso
Ruční mlýnky na maso se prodávají ve velikosti "5" a "8", v posledních letech se dováží i mlýnky velikosti "10"; přičemž číslo nám udává velikost děr (otvorů) v desce (šajbě) v milimetrech. Mlýnky jsou většinou vyráběny z kvalitního nerezu, který zaručuje zdravotní nezávadnost při kontaktu s potravinami. Mlýnky lze většinou mýt i v myčce na nádobí. Mlýnky se k pracovní desce připevňují buď přísavkou nebo pod desku pomocí šroubu.
Mlýnky našich babiček s velmi kvalitní oceli jsou k dostání i dnes a jejich cena se pohybuje kolem 800,- Kč. Kvalitnější zahraniční mlýnky se cenově pohybují kolem 1000,- Kč a výše.
K mlýnkům i dnes můžete zakoupit nástavec na lisování ovoce, sady nástavců na plnění klobás, nástavec na výrobu cukroví či tvořítko na výrobu sušenek, můžete si přikoupit desky s menšími i většími otvory. Samozřejmostí je možnost zakoupení náhradního nože.
doplněno 31.01.12 11:18:

Třeba na paštiku melou maso na nejmenším průměru dírek a ještě dvakrát.

soused*
hodnocení

Děkuji za obě odpovědi. 1. Čím větší průměr nože a desky, tím větší číslo - to by mi bylo jasné, ale nějaká závislost. Děkuji za odkaz.

2. Průměr otvorů v desce asi s velkosti mlýnku nebude souviset.

hodnocení

0x
Mlýnek na maso a jeho označení číslem (5,8,10 atd.) , označuje průměr výstupního otvoru - desky (šajby) mlýnku v cm. Mám mlýnek č 5 a skutečně jsem naměřil tento průměr 5 cm . Nejedná se o velikost otvarů mlecí desky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]