Nejste přihlášen/a.
Existuje prosím nějaký obecný pokyn na zavěšování předmětů pomocí hmoždinek a vrutů na betonový panel? Nedaří se mi nic takového najít. Pokud nic takového neexistuje, prosím o radu, jak co nejbezpečněji ukotvit zavěšení kolejnicového systému, kde délka jedné kolejnice je 2 m, na kolejnice se nasazují konzoly pro police. Hloubka polic je 60 cm, délka polic 140 cm. Kolejnice jsou dvě a umístěné tak, že je mezi nimi vzdálenost cca 80 cm, zbytek délky polic rovnoměrně přesahuje přes konzoly. Materiál polic je spárovka, materiál kolejnicového systému ocel. Počet polic cca 5 - 6 ks.
Nic obecného a univerzálního neexistuje.Troufnu si říci,že jsem už použil v panelácích všechny myslitelné způsoby upevŇování polic,nábytku,konzolí,garnýžů i světelných ramp a všechny doposud drží.Jen je potřeba u každého uchycení zapojit mozek.Je potřeba myslet na to,že skoro všechny zavěšené předměty na stěnách namáhají stěnu a v ní upevněný vrut nikoliv na tah,ale na smyk.Jen snad lustry a záclonové tyče namáhají použitý vrut na tah,snaží se ho z otvoru vytáhnout.
Pokud budu upevňovat policový systém,určitě vystačím s otvory průměr 8 mm a odpovídajícími vruty.Tady se dostáváme k zásadní otázce,čím otvory vyvrtat.Panel si určitě zaslouží použití vrtacího kladiva.Bzučící příklepové vrtačky nejsou to pravé.Hmoždinky klasického typu,plastové a kvalitní vruty se doplňují.Je potřeba vrtat otvor o 5 mm hlouběji,než je délka vrutu.Jinak vrut,který se opře v méně hlubokém otvoru,vytahuje při utahování hmoždinku ven.
Každý další upevňovací pokus se musí promyslet zvlášť.
JABRAKA
Obecně bych řekl, že pokud použijete ocelové kotvy, tak Vám v panelu bude držet všechno. Kolejnice bych vrtal každých cca 50 cm. Obyčejné hmoždinky můžete použít také, ale doporučoval bych je spíš na lehčí věci, než na to, co popisujete.
Nešlo by to prosím podrobněji? Google mi nabídl ocelovou kotvu v ceně za jednu 1800 káčé - to je nad mé možnosti. Je to ta doporučená? Jestli ano, pak se spokojím s běžnými hmoždinkami Fisher. Ale jakou velikost hmoždinek a vrutů v jaké rozteči?
Nebylo by pro vás nejsnazší sastavit se v železářsví nebo v OBI, Bamaxu atd a dát řeč s prodavačem? On nabídne to, co je na trhu, co mají, co se dá sehnat. S takovýmhle postupem já mám skvělé zkušenosti. Ti mužští, vlastně v železářství i ženy, mají nesmírný přehled. A vědí spoustu věcí. Takhle to vypadá, že se snažíte vymyslet kolečko. Které už dávno bylo vymyšleno.
Ale já už nakoupeno mám, akorát to potřebuju vhodně a nedestruktivně připevnit (z obecné rady "použijte vhodný upevňovací materiál"nebo "ocelové kotvy", když chybí přesná specifikace, mi nepomáhá). S těmi "odborníky"výše uvedených shopů dobrou zkušenost nemám, před časem mi nedokázali poradit ani s hmoždinkami do Ytongu. A do SDK mi vnutili obyčejné hmoždiny do betonu.
Nemyslím, že vymýšlím kolo, já chci jen konkrétní radu, tzn. přetavit tvrzení "použijte vhodný upevňovací materiál"do konkrétní přesně formulované rady v konkrétní a doufám že přiměřeně přesně formulované situaci.
A v diskuzi spíše vykrystalizuje ten správný názor a rada než u nějakého anonymního zaměstnance MonstrShopu. Aspoň taková je zkušenost má. Zbožíznalství se už nejspíš dnešní prodavači ani neučí, resp. vyučené a průběžně se vzdělávající prodavače nejspíš za prodejními pulty dnes už ani nenajdeme.
Za vrchol rady nerady považujji např. toto: bosch-do-it.cz/...
To že mám vyvrtat otvory a zastrčit do nich hmoždinky - to dá rozum, ale jaké požít dimenze, to už ten chytrej nenapsal.
vyzkoušeno mám třeba toto: akvinaservis.cz/...
jen musíte použít šroub s metrickým závitem a trochu experimentovat s délkou šroubu - podle upevňovaného materiálu. pokud se tomuto experimentu chcete vyhnout použijte od fischera hmoždinky s označením UX a do nich běžný vrut - 8mm hmoždinka a 6mm vrut to bez problému udrží. také můžete, po vyvrtání otvorů, použít chemickou kotvu v kombinaci se závitovou tyčí, matkou a třeba i podložkou.
do stropu bych použil vždy kovovou hmoždinku. nikoliv kvůli tahu šroubu, ale kvůli bezpečnosti v případě požáru nad vámi.
doplněno 31.01.12 15:58:
UX mám vyzkoušené:
nemáte foto nebo odkaz? nějak si ten váš systém nedokážu představit; 50 kg na polici je docela dost. aby to udržela taky ta kolejnice...
Děkuji, blížíme se cíli
Těch 6 mm vrut bude šichta zašroubovat, do té osmičku šel ztuha i 4,5 x 50. A moje 8 mm S hmoždinka (co tam mám teď) má 40 mm takže minimální délka vrutu by měla být 40 + tloušťka upevňovaného materiálu nebo stačí vrut kratší nebo někde psali, že by měl být delší o 5 mm (+ ten upevňovaný materiál)? A mám měnit ty S za UX?
A pak ještě kolik těch hmoždin na ty dva délkové metry (a 5 polic 60 x 140, zatížení na jednu polici by nemělo přesáhnout 50 kg). Teď tam jsou hmoždiny jen tři a to je určitě setsakra málo. Laicky to odhaduju na pět, lépe na šest, ale to už se mi zdá trošku paranoidní. Navíd u toho betonu je celkem zázrak vyvrtat 6 děr v lajně
Kladivo mám k dispozici Bosh, odzkoušené, i do betonu jede jak příklepovka do másla.
Pokud obecným pokynem myslíte nějakou EU směrnici na zatloukání hmoždinek, tak taková zatím ještě neexistuje. Doporučuji řídit se selským rozumem a pokud nemáte zkušenost, nechat to na nějakém kutilovi. Kromě obyčejných hmoždinek existují speciální kotvy do betonu pro lehké, střední, nebo těžké zatížení, nejbližší prodejnu asi najdete na inetu.
Ale ne, nemyslím EU směrnici, taková snad ani existovat nebude.
Na druhou stranu, díky této diskusi a zejména @ jsem objevila termín doporučené zatížení, a to je charakteristika, kterou lze ke konkrétní hmoždince dohledat (pokud si teda výrobce dal tu práci a má své produkty náležitě zdokumentovány) a na základě takto dohledané hodnoty se dá vypočíst, jak velké zatížení při použití konkrétního vrutu hmoždinka snese. To je přesně to, co jsem hledala.
Já jsem jen příležitostný kutil a chronický rebelant a kritik fušerů, takže já potřebuju důkazy. A prohlášení výrobce je potřebný důkaz.
Kutil se selským rozumem, jehož finální výsledky se rozcházejí s technickými normami, pravidly a předpisy u mně (velmi mírně řečeno) neuspěje.
Důvěřuj, ale prověřuj je mým každodenním heslem
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.