Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Návrh koupelny - umístění odpadů a vody

Od: verves11* odpovědí: 17 změna:

Dobrý den,
potřeboval bych poradit s návhem koupelny od panelového bytu. Předělavame původni dispozici a měníme rozestavení WC a koupelny. Máme jiz definitivní plány od architekta, kdy do koupelny chceme umistit rohovou vanu do výklenku, který bude sousedit s WC.Na celou boční stranu koupelny pak umístníme umyvadlo se skrinkou a pračkou.
1. Bojuji s tím jak mi architekt narhl přívody vody a odpadu do stupačky. Navrhuje, abychom na WC vybudovali takovy "kastl - (znazorněn oranžově)"kam by se schovala trubka s odpady, ktera by ústila do stupačky. Argumentuje tím, že jej lze využít jako odkladaci prostor na štetku nebo koš. Nevim jestli je dobré rešeni (estetické), což mi taky vymlouva zase stavitel?
Problém je že bychom chěli zachovat co nejlepší přístup k baterii (vanova-spchová), kterou chceme umístit o na druhé straně stěny jak je záchod a vytvořit tak ve vaně sprchový kout, bez nutnosti instalce nějaké zástěny.
V případě, pokud bych něco takového nechtěl, tak bybylo potřeba zazdít trubku s průměrem 105cm, což znamená rozšíření stávající zdi 75 mezi koupelnou a WC na 125+oblad, což by zase činilo problém zejména s omezením přístupu k baterii a bylo by asi problematické kvůli obložení vany.
2. Na stěně jak je umístěno umyvadlo a pračka, architekt navrhuje vést odpady a přívod vody po stěně na panelu (nelze zasekat, jde o obvodovy panel) a vše potom zakrýt pomocí na míru vyrobené skřínky, která by měla "falešná záda" a skryla by tyto instalace, s tím, že na konci by se udělal prostor pro napojení pračky. Stavitel zase navrhuje celé instalace schovat do 5 cm ytongu a dokonce to vyzdít až po strop (což zase zmenší koupelnu) a zmenší využití prostoru, kde pak může být problém s umístněním a manipulací pračky. Opět bojuji s tím na jakou stranu se přiklonit, protože bych chtěl v tomto prostoru využít každý centimetr.
Ctěl bych vědět jestli někdo náhodou neřešil něco podobného? Případně k jakému řešení se přikláníte nebo jestli Vás napadá něco jiného? Děkuji za vaše reakce.

Návrh koupelny - umístění odpadů a vody

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

Je samozřejmé,že když si někdo vymyslí nesmysl a chce ho v paneláku realizovat,tak narazí na spoustu kompromisů.Tady je to především vedení odpadů.To se v budoucnu projeví problémy s jejich správnou funkcí.Vy jste chtěli za každou cenu zvětšit koupelnu a teď vás o místo připraví právě vedení odpadů.

JABRAKA

Jabraka:

Lépe bych to nenapsal...

Stoupačka na jedné straně...zařizovací předměty na druhé...a "dělejte s tím něco".

Největší problém je vždy s WC, což je logické...protože jednak má odpad DN100 a jednak je nutnost s odpadem začít velmi nízko.

Jak chcete vést odpad od umyvadla a pračky mi také není ani z Vašeho popisu zcela jasné...Do podlahy nepo pod podlahu není šance (pokud byt není v přízemí) a kudy jinudy? Kolem koupelny až do jádra? Pak si zaděláváte na problémy do budoucna.

Miluju architekty kteří řeší koupelny...ze svého "architektonického pohledu"...Na vizualizacích to vypadá hezky, ale také někdo musí říct instalatérovi jak to v reálu má udělat...a to už raději architekt uteče.

sargo*
hodnocení

0x

Hlasuji pro architekta *smich* Stavitel zjevně rád staví, ale to architektonické řešení mi dává větší smysl (i když co tak mohu říci, je vždycky větší problém najít průměrně schopného truhláře, který něco "zakryje na míru", než průměrně schopného zedníka, který to ochotně vyzdí). Je to fakt mrňavé, nemyslím, že by odpady dělaly neplechu na takovém kousku. Máme doma větší divočinu a naprosto v pohodě :-D Ty odpady kolem umyvadla by se případně daly zazdít tak, aby vám v cca metru třiceti vznikla polička - nebylo by to až do stropu a je velmi funkční (ovšem pak by to chtělo její hloubku alespoň 10cm)... Baterii na vanu bych nechala kde je na plánku, pokud totiž zjistíte, a je to dost pravděpodobné, že stejně potřebujete nějaký závěs nebo zástěnu při sprchování, v plánkovém případě se bude dodávat mnohem snadněji, než když ji přehodíte. :)

verves11*

No se týka vedeni odpadu, tak architekt navrhuje vedeni odpadu ve stene kolem cele koupelny, což by melo dát dostatečný spád. Chtěl bych vědet jesli je ormalni umistit odpady na zed, a přikotvit od panelu a nějak je neschovávat do ytongu, ale nechat je volně na stěně a schovávat je pouze ve skřínce?

Spád lze samozřejmě docílit...ale na trase bude minimálně 5 kolen...a délka potrubí v tomto případě odporuje ČSN (ale to je samozřejmě Vaše věc, já na to jen upozorňuji).

Jestli je normální umístit odpady na zeď? Neznám žádnou normu či předpis který by to v principu zakazoval...Je to pouze Vaše věc..Jestli Vám to nevadí a chcete to tak, pak si to takhle udělejte.

xxxx*

...já bych jim popřál dobré sekání zdí, když to tak chtějí, nemá smysl jim to kazit. Taky jsem na to narazil a s poklonou jsem od toho raději šel pryč. Jako řemeslník bych nic sám nesekal. Ať si to vysekají a zazdí sami. Každý si to udělá, aby to bylo hezký, ale s následnými opravami si hlavu nelámou. Taky jsem se již setkal, že si udělali otvor pro vodoměry 20 x 20 cm, hrany ostré u plechu. Žádný pořádný přístup do stoupaček. Měli zaděláno na pořádný průšvih. Nu co, kdo chce kam...

verves11*

Ano je mi jasné, že na trase bude potřeba několik kolen, ale je to možné takle realizovat? Můžete mi prosím sdělit, jaká je příslušná norma, která specifikuje délku potrubí? Chtěl bych to samozřejmě udělat tak je nejlépe možné, ale na druhou stranu bych to chtěl udělat tak, aby to bylo stále funkčí a vyhnul se případně nějakým problémům.

ČSN EN 12056-1 a 2...případně další související normy.

Ale raději se tam ani nedívejte..nebo tu Vaši vysněnou koupelnu nikdy neuděláte.

verves11*

Ano je jasné, že v paneláku budu muset jít stale do nějekého kompromisu. Spíše bych chtěl vědět jestli je to vubec možné takhle realizovat? Je mi jasné, že papír toho snese opravdu hodně a naprojektovat cokoliv není problém. Je problém s tím, že se člověk setkáva s dvěmi protichůdnými názory, kdy každý tvrdí něco jiného a je problém se rozhodnout, zvlášte také nad tím, že člověk ješte řeší otázku toho jak to bude vypadat.

Napsal bych to asi takto..

Zrealizaovat to půjde...a když to takto zákazník chce, budiž mu vyhověno.

Doma bych si to takto neudělal.., ale chápu že jste limitován polohou odpadu i vody v bytovém jádře.

Panelákové koupelny jsou prostě neštěstí...Přitom na téměř stejném prostoru ale v jiném domě lze realizovat koupenu i se

sprchovým koutem..

raduz*
hodnocení

0x

Jelikož jsem se do toho také pustil, ze jsem umyvadlo dával na uplne druhou stranu, než bylo předtím, tak Vás celkem chápu a rozumim - u nás to nakonec vyresil takový "schůdek" zamaskovany obklady ve kterém vede odpad a voda, který vylezá zpood sprcháče a pokračuje k umyvadlu, poté se napojuje pres umyvadlouvou skrínku nahoru - nevypadá to zase tak blbě a ničemu to nevadí - ale mozná ze jen proto, ze to je na delku cca 40 cm..

takze klidne do toho

pecenkav*
hodnocení

0x

Umyvadlo by slo nacpat do dy 40 cm mezery k vane a nechat ho castecne vycnivat nad vanu, podle vykrasu to vypada, ze ny tam mela nejaka zidka jeste vzniknout, tim by nebyl uz problem s odpadem, pracku prisunout az do kouta k vane, ale s tou by uz takovy problem nebyl, ta ma cerpadlo, vana uz je u stoupacky dost blizko, ale asi by to nevypadalo dobre.

Jestli na ty vane mela byt baterie puvodne tak, jak je na planku, tak vzit klacek a architekta mlatit po hlave tak dlouho, dokud neutece a uz se nebude snazit vratit, Pokud je planovana na tu zed mezi vanou a WC tak pak jo.

verves11*

Tak posilam konečné plany toho jak by to mělo být finalně realizováno (omylem jsme tam dal starší verzi), s tím že jsou definitivně zakreslena poloha baterie. Na stěnu jak je unístěna vana (na duhé straně bude kuchyň), nelze již nic dávat neb tam budeme mit umistene okno (dvojsklo - opalovy ditherm), tak abychom do koupelny dostali denni svetlo. Bude umistnene mezi hornimi a dolnimi skrinkami v kuchyni.

Co se tyka vedení trubyk odpadu na WC, tak prý to podle architekta nebudezas takovy problem pokud tam jiř bude umístěno umývátko, což stejnak trochu rozhodi ten prostor.

Návrh koupelny - umístění odpadů a vody #2

pecenkav*

Ta kuchyn trosku meni situaci, o ty jsme doted nevedeli, kvuli tomu sklu ti stejne asi nic jineho nezbyva, tak v tom pripade ale od umyvadla v tom rohu u kuchyne nedavej jedno koleno 87° ale 2 kolena 45°, at to lip proteka a at se to da eventuelne lip protahovat perem a pak cestou, po pripojeni odpadu od drezu to rovnou poslat co nejkratsi cestou pod vanou k sifonu vany a hned do stoupacky, ale tam je potreba uz s tou trubkou lezet az na zemi, aby byl co nejvetsi spad. Pak teprve nad tu odbocku ze stoupacky dat odbocku na WC.

jdukolem
hodnocení

0x

nějak jsem nepochopil jak je připojen záchod na odpad - předpokládám že odpadová roura je v šachtě.

Taky mě napadlo jestli nejdou posunout dverě do koupelny až na obvodovou zeď , ale esteticky asi nic moc.

verves11*
hodnocení

No posunuti dveri do koupely asi nejak nepada v uvahu, nebot jsou tam vchodove dvere. Co se tyka napojeni zachodu na odpad tak, to je prave co resim, kdy mi projektant navrhuje ten "kastlik na WC", se kterym bychom se meli dostat do stupacky.

Mám WC umístěno také takhle vedle stupaček a odpad mám vedený ve schodku. Je to v pohodě, dáváme na to různé věci (já hlavně knihy a časopisy :))

doplněno 01.02.12 07:03:

Celkově mám koupelnu WC rešenou podobně. Trubky od umavadla mám částečně zasekány a částečně vedeny v prostoru vany. Mám to cca 6 let a zatím žádný problém...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]